Autentificare
Ziarul care vorbește cu brașovenii
Portile istoriei Scoala Cerbul de Aur Diaspora
Casa mea Dialog Contabil Expres Gala Monitorul Expres
Index -> Monitorul Expres -> Prima pagină
Publicitate

Inaugurat de Mărțișor


Brașovul are un institut de cercetare unic în S-E Europei

×

Î
n
c
h
i
d
e

g
a
l
e
r
i
a

f
o
t
o
Publicitate
Dimensiune font:

Autor: Manuela NEGULESCU, 02.03.2012
• Amplasat în zona Institutului Cartofului în Brașov, PRO-DD a fost realizat de Universitatea „Transilvania“ în decursul a trei ani, începînd cu 2009, și îmbină concepte avansate de eficiență energetică, economie de energie și sisteme de conversie a energiei regenerabile

Cel mai modern institut de cercetare din sud-estul Europei în domeniul energiilor regenerabile a fost inaugurat ieri la Brașov. Institutul de Cercetare Dezvoltare „Produse High Tech pentru Dezvoltare Durabilă (PRO-DD)“ al Universității „Transilvania“ se poate lăuda că face cercetare științifică de excelență, într-o bază de cercetare extinsă și performantă, unica de acest gen din țară și chiar din sud-estul Europei, care îmbină concepte avansate de eficiență energetică. Toate cele 12 clădiri ale campusului sînt realizate în conceptul clădirilor cu autonomie energetică ridicată și au sute de senzori care le permit cercetătorilor să testeze diferite sisteme de încălzire sau iluminare. Institutul, coordonat de Universitatea „Transilvania“, are șanse să devină printre cele mai performante din Europa într-un domeniu al viitorului: energiile verzi. PRO-DD este rezultatul proiectului cu același nume derulat de Universitatea „Transilvania“ în perioada 2009-2012, și a beneficiat de finanțare prin fonduri structurale, guvernamentale și fonduri proprii. Cu o investiție de 60 de milioane de lei din fonduri structurale, completată cu o cofinanțare de 26 milioane de lei din sursele proprii ale Universității, PRO-DD și-a asigurat o infrastructură complexă alcătuită din 11 clădiri de laboratoare, dotate cu echipamente moderne, unicat în România, care permit cercetarea și dezvoltarea de produse pentru dezvoltare durabilă. Aici vor fi materializate concepte avansate de eficiență energetică dezvoltate de experți ai Universității, prin care se va putea realiza economia de energie și reconversia energiei regenerabile. Iar studenți, masteranzi și doctoranzi li se vor alătura pentru a căuta soluțiile cele mai eficiente în folosirea energiilor solare, eoliene și hidraulice.

Institutul de Cercetare Dezvoltare „Produse High Tech pentru Dezvoltare Durabilă (PRO-DD)“, unicat în sud-estul Europei, a fost inaugurat ieri în prezența a sute de invitați. Printre ei s-au numărat IPS Laurențiu Streza, mitropolitul Ardealului, care a oficiat slujba de sfințire a noului institut, primarul George Scripcaru, președintele Consiliului Județean Brașov, Aristotel Căncescu, precum și doi foști miniștri ai Educației, Ecaterina Andronescu și Cristian Adomniței, acesta din urmă fiind prezent și la momentul în care a fost pusă piatra de temelie a Institutului, în 2009. Amplasat în zona Institutului Cartofului în Brașov, PRO-DD a fost realizat de Universitatea „Transilvania” în decursul a trei ani, începînd cu 2009, și îmbină concepte avansate de eficiență energetică, economie de energie și sisteme de conversie a energiei regenerabile. Astfel, toată zona este gîndită să fie independentă energetic, iar clădirile să aibă un consum energetic redus. Institutul cuprinde o bază de cercetare extinsă și performantă, realizată prin proiectul PRO-DD și prin granturi și contracte de cercetare științifică derulate în Universitate în perioada ultimilor șase ani.

Cercetare științifică de excelență

Institutul asigură cadrul, instrumentele și resursele necesare activității de cercetare, consultanță, servicii și formare a resurselor umane înalt calificate, pentru consolidarea parteneriatelor cercetare/învățămînt și industrie în vederea obținerii de produse si tehnologii High-Tech, transferabile către mediul economic. „A fost o muncă deosebită să realizăm această infrastructură și această dotare de excelență cu echipamente de cercetare de înaltă performanță. Sperăm să folosim intensiv toată această impresionantă bază, iar prin cercetătorii angajați, prin masteranzi, doctoranzi și împreună cu cadrele didactice din universitate să dezvoltăm multe aspecte importante legate de cercetare, să creștem vizibilitatea universității brașovene și, mai ales, să oferim produse pe care să le transferăm mediului economic. Avem deja o serie de produse în faza de prototip, în faza de testare”, a spus Ion Vișa, directorul general al Institului, fostul rector al Universității „Transilvania”.

Investiții în resursa umană

În activitatea sa, Institutul va valorifica experiența în cercetare și formare de resurse umane existentă în Universitatea Transilvania din Brașov, membră a consorțiului universităților din Regiunea 7 Centru, care derulează colaborări directe cu numeroase entități de cercetare la nivel regional, național și international. „Deocamdată am angajat 10 cercetători, dar resursa umană principală este formată din doctoranzii cu frecvență, masteranzi și cadre didactice coordonatoare de doctorat din cadrul universității”, a explicat Vișa. „Sperăm ca acest institut să devină un institut de referință pentru România în ceea ce privește cercetarea, iar acest lucru se va face investind masiv în resursa umană. Dacă pînă acum s-a investit în infrastructură, prioritatea următoare va fi resursa umană pentru că rezultatele se obțin cu oameni. Universitatea deja a făcut sacrificii destul de mari finanțînd cu peste 6 milioane de euro acest institut, de aceea ne aștepăm ca pe viitor el să aducă bani universității prin contractele de cercetare“, a spus Ioan Vasile Abrudan, rectorul Universității „Transilvania“. Rectorul a precizat că are convingerea că, după ce posibilitățile institutului vor fi cunoscute, cercetători și doctoranzi din țară și străinătate vor fi atrași de activitatea de cercetare care se desfășoară la Brașov. „Sperăm să avem o colaborare extrem de bună cu firmele din zonă, pe partea de transfer tehnologic, de dezvoltare de noi produse astfel încît acestea să-și găsească un partener puternic în institutul de cercetare”, a mai spus rectorul.

Susținere unanimă

Ideea construirii unui institut de cercetare a fost susținută de la început și de Primăria Brașov. „Am pornit cu pași mici. Acum vorbim despre un exemplu de bune practici. Dorim să spijinim proiecte importante pentru comunitate brașoveană”, a spus ieri primarul George Scripcaru. „Este o investiție care mă bucură, pentru că am avut și eu o contribuție la realizarea ei. Vreau să mai spun că nu a fost investitor străin, mă refer aici la cei strategici, la cei importanți, care să nu mă întrebe cum stați cu aeroportul, cum stați cu învățămîntul, cu Universitatea? Și acum le putem răspunde: cu învățămîntul stăm bine, la aeroport începem construcția pistei, sînt niște investiții care vor fi finalizate“, a spus ieri și președintele CJ, Aristotel Căncescu. Pentru început, fondurile pentru desfășurarea activității din institut vor fi asigurate de universitate, urmînd ca apoi să fie încheiate parteneriate economice. „Pentru a ne putea desfășura activitatea trebuie să atragem fonduri, prin contracte, prin participări la competiții naționale, locale, internaționale și, sigur, pentru început și universitatea va sprijini această acțiune pînă cînd o serie de proiecte vor fi finalizate și vor aduce venituri pentru a putea crește și numărul de proiecte și realizările institutului”, a mai spus Ion Vișa.

Proiecte în derulare

Institutul oferă deja soluții alternative pentru producerea energiei electrice sau pentru ca panourile fotovoltaice de pe case să aibă culoarea pe care și-o dorește proprietarul. „Urmărim să obținem performanțe bune și pe alte culori. Acum cercetarea continuă și sperăm ca în viitorul apropiat să avem colectoare de diverse culori acceptate pe piața noastră, de către utilizatorii casnici”, a spus Elena Ienei, cercetător științific care lucrează în laboratorul de dezvoltare de materiale utilizate în conversia solar termică. Un alt proiect va fi soluția de epurare a apei uzate, în special industriale. Institutul are o stație proprie de epurare, pornind de la o soluție pilot pe bază de fotocatalizator, o platformă asemănătoare existînd doar în Spania. Aceasta presupune ca un semiconductor, sub acțiunea radiațiilor vizibile de la soare, să degradeze compușii organici și să obțină din apă poluată apă epurată. „Vom dezvolta proiecte pe domeniul valorificării energiei regenerabile, mai precis energiei solare, energiei geotermale, biomasei și altele. Activitatea se va desfășura în domeniul practic, vom implementa module fotovoltaice, sisteme de orientare, de concentrare a radiației solare, valorificarea biomasei. Primul spațiu de implementare va fi județul Brașov. Primul orizont, în domeniul domestic, va fi undeva la 10-15 ani”, a spus Maria Vătășescu, inginer cercetător.
În institut deja se testează sisteme de urmărire solară, sisteme de conversie energie regenerabilă, sistem „Smart grid” de optimizare a consumului de energie, un proiect pilot care va fi aplicat apoi la nivel național.

11 laboratoare cu 27 centre de cercetare

• Institutul a fost construit pe o suprafață de 4,5 ha din cele 30 pe care Campusul Universitar le are la dispoziție. Aici urmează a fi construite spații de cazare pentru studenți, un parc solar, un herbarium, o zonă de cooperare cu mediul economic, dar și un parc sportiv. În acest moment, Institutul are 11 laboratoare și o clădire destinată spațiilor de educație. În clădirile de laboratoare au fost amenajate 27 de centre de cercetare pe diferite domenii de dezvoltare durabilă. Clădirile funcționează pe conceptul autonomiei energetice ridicate, iar cîteva dintre soluțiile implementate integrat în Institut au grad avansat de noutate la nivel european (implementarea de sisteme hibride bazate pe energii regenerabile, sisteme de vitrare pentru controlul schimbului termic al clădirilor cu mediul exterior, implementarea de soluții de valorificare a iluminatului natural, sisteme de eficientizare a energiei și a reducerii consumului energetic al clădirilor, utilizarea de sisteme IT cu consum foarte redus de energie, managementul energetic al clădirilor).
Distribuie pe Facebook acest articol
pentru a putea fi citit și de prietenii tăi!
Comentarii:Articole la Prima pagină
Spatiu publicitarMinim 100.000 afisari lunar.


Pentru detalii contactati telefonic
departamentul marketing al
Monitorul Expres la
0731.018.277 sau 0268.543.316.
Cumpără aici ziarul complet în format PDF
Ultimele stiri
 • ➤ Știri Brasov


  27 de vagoane cu lemn fără acte, într-un tren de marfă depistat de Garda Forestieră Brașov


  04.08.2020
 • ➤ Prima pagină


  Cum va adapta Tătaru paturile ATI lipsă de la Brașov?


  04.08.2020
 • ➤ Eveniment


  Parteneriat „smart-city“


  Brașovul s-ar putea înfrăți cu orașul Sejong din Coreea de Sud


  04.08.2020
 • ➤ Eveniment


  Într-o lună, mountain-bikerii vor putea coborî din Postăvarul în Brașov


  04.08.2020
 • ➤ Eveniment


  Premieră


  Autogara va avea gazon pe acoperiș


  04.08.2020
 • ➤ Eveniment


  Sala Polivalentă va fi construită cu bani de la Guvern


  04.08.2020
 • ➤ Eveniment


  Clădirile fostei piețe de la Triaj vor fi demolate


  04.08.2020
 • ➤ National


  Schimbări mari


  Dispar notele la Religie, Desen, Muzică și Sport


  04.08.2020
 • ➤ Doctor


  Scapi de depresie și oboseală cu Rhodiola rosea


  04.08.2020
 • ➤ Doctor


  Avertisment


  Un asimptomatic este un pericol pentru cei din jur


  04.08.2020
 • ➤ Doctor


  România va primi de la Comisia Europeană peste 25.000 de flacoane de Remdesivir


  04.08.2020
 • ➤ Doctor


  Fă salate de andive dacă vrei să slăbești


  04.08.2020
 • ➤ Doctor


  Afinele, boabe de sănătate


  04.08.2020
 • ➤ Life


  S-a dat de gol


  Andreea Mantea s-a logodit cu iubitul misterios


  04.08.2020
 • ➤ Life


  Ruby face senzație în Grecia


  04.08.2020
 • ➤ Life


  Zeny a împlinit 2 ani


  04.08.2020
 • ➤ Cititori


  10 remedii care te scapă de mușcăturile de țânțari


  04.08.2020
 • ➤ Cititori


  SFAT EXPRES


  Ce trebuie să faci dacă ai început să iei în greutate?


  04.08.2020
 • ➤ Sport


  SPORT FLASH


  04.08.2020
 • ➤ Sport


  Centru de Excelență al Federației Române de Handbal la Sfântu Gheorghe


  04.08.2020
 • ➤ Sport


  PROMOVARE ÎN LIGA 1


  Euforie!


  04.08.2020
 • ➤ Opinii


  Punctul critic


  Un proiect pierdut?


  04.08.2020
 • ➤ Sport


  CFR CLUJ, noua și vechea campioană a României


  03.08.2020
 • ➤ Știri Brasov


  Femeie accidentată pe o trecere de pietoni din Brașov


  03.08.2020
 • ➤ National


  Schimbări mari la gimnaziu: dispar notele la Religie, Desen, Muzică și Sport și sunt tăiate ore de Fizică și Chimie


  03.08.2020
 • ➤ Știri Brasov


  Brașovul s-ar putea înfrăți cu capitala administrativă a Republicii Coreea


  03.08.2020
 • ➤ Știri Brasov


  Spectator la Opera Brașov, numai cu mască


  03.08.2020
 • ➤ Știri Brasov


  30 de noi cazuri COVID în Brașov, 823 noi cazuri în România


  03.08.2020
 • ➤ Știri Brasov


  Noua Gară din Brașov va avea gazon pe acoperiș


  03.08.2020
 • ➤ Sport


  UTA și FC Argeș au promovat direct, CS Mioveni merge la baraj


  03.08.2020
 • ➤ Prima pagină


  Cum este bătut Brașovul de Sibiu la spital nou-nouț


  03.08.2020
 • ➤ Eveniment


  De la 1 august


  La postul BBC World rulează clipuri de promovare a Brașovului


  03.08.2020
 • ➤ Eveniment


  Brașovul are în continuare peste 400 de pacienți cu COVID-19 internați în spitale


  03.08.2020
 • ➤ Eveniment


  Noile rețele de apă din Brașov au fost puse în funcțiune


  03.08.2020
 • ➤ Religie


  Tradiții


  Postul Sfintei Mării poate să împlinească dorințe, dacă este ținut cu smerenie


  03.08.2020
 • ➤ National


  Barometru IMAS - Europa FM


  PNL și PSD, în creștere ușoară în opțiunile electorale


  03.08.2020
 • ➤ National


  Alegeri locale 2020: A fost constituit Biroul Electoral Central


  03.08.2020
 • ➤ Life


  Senzații


  Antonia face iar valuri


  03.08.2020
 • ➤ Life


  Anca Țurcașiu începe o viață nouă


  03.08.2020
 • ➤ Life


  Loredana ține pasul la 50 de ani


  03.08.2020
 • ➤ Life


  O vulpe a furat aproape 100 de pantofi din Berlin


  03.08.2020
 • ➤ Cititori


  Este bine să știți


  Reguli de pandemie în cabinetele stomatologice


  03.08.2020
 • ➤ Sport


  SPORT FLASH


  03.08.2020
 • ➤ Sport


  Mitriță, eliminat din playoff-ul MLS


  03.08.2020
 • ➤ Sport


  Au luat Cupa și au scăpat-o pe gazon


  03.08.2020
 • ➤ Sport


  AUTO


  Trofeul Râșnov, a treia victorie a lui Emil Nestor în acest sezon


  03.08.2020
 • ➤ Sport


  Viitorul și Dinamo luptă pentru locul în UEFA Youth League


  03.08.2020
 • ➤ Sport


  FOTBAL


  „Festival” de goluri pentru Corona


  03.08.2020
 • ➤ Opinii


  Punctul critic


  Un bilet în plus


  03.08.2020
 • ➤ Știri Brasov


  A murit fostul deputat PNL de Brașov Gheorghe Gabor


  02.08.2020
 • Cele mai noi articole
  Articolul anterior


  2.252 de brașoveni născuți de Mărțișor

  Articolul următor


  Primul „Bal al Operei Brașov“

  Prima paginïżœ | Site Map | Contact | Despre noi | Mobil
  (ïżœi) acest site foloseïżœte cookie-uri proprii ïżœi ale terïżœilor. Setïżœri Cookies
  Siteuri partenere:
  AnunturiExpres.ro TipoMagazin.ro Porïżœile istoriei

  www.monitorulexpres.ro

  | | |
  2003 - 2021 © Marius Mihuțoiu pentru Monitorul Expres | Powered by Yky CSM | executat în 37 milisecunde, încărcat în milisecunde