Municipalitatea intenționează să aplice la un program guvernamental, pentru a construi o pistă pentru bicicliști pe vechiul drum al Poienii
O nouă pistă pentru biciclete ar putea fi construită în Brașov, printr-un program guvernamental la care municipalitatea urmează să aplice. Dacă proiectul va obține finanțare, pista va lega Pietrele lui Solomon de Poiana Brașov, pe Drumul Vechi, traseu de altfel utilizat și în acest moment de amatorii de plimbare pe bicicletă. Prin ordinul 1730 din 17 iunie 2011 a fost aprobat ghidul de finanțare pentru programul de realizare a pistelor de bicicliști, iar din 20 iulie, Administrația Fondului de Mediu a lansat acest program național. Municipiul Brașov va depune un proiect pentru realizarea pistei de biciclete între Pietrele lui Solomon și Poiana Brașov, traseul cel mai probabil fiind drumul vechi. Am ales acest proiect deoarece este un proiect amplu, are șanse să primească un punctaj mai mare conform criteriilor de finanțare și sperăm că vom obține banii necesari. Sîntem în faza elaborării documentației tehnice și urmează să depunem cererea de finanțare, a explicat Cecilia Doiciu, directorul Direcției Relații Externe, Cultură și Evenimente din cadrul Primăriei Brașov.
50 de milioane de lei pentru piste de bicicliști
Potrivit dispoziției președintelui Administrației Fondului de Mediu, sesiunea de finanțare se va închide atunci cînd valoarea totală a cererilor de finanțare depuse la AFM va fi de 200 milioane de lei, dar nu mai tîrziu de 20 august 2011. Valoarea totală a fondurilor disponibile la AFM, pe 2011, pentru aplicarea programului național pentru realizarea pistelor de bicicliști este de 50 milioane de lei. Fondurile sînt nerambursabile, iar autoritatea publică locală care contractează finanțarea trebuie să asigure costurile neeligibile și valoarea TVA. Potrivit Ghidului de finanțare, Programul de realizare a pistelor pentru bicicliști se finanțează de Administrația Fondului pentru Mediu, în baza contractelor multianuale încheiate în limita fondurilor prevăzute cu această destinație prin bugetul anual de venituri și cheltuieli al Fondului pentru mediu și al Administrației Fondului pentru Mediu, aprobat prin hotărîre a Guvernului. Obiectivele declarate ale programului sînt diminuarea efectelor poluării aerului asupra mediului și sănătății populației, cauzate de emisiile de gaze de eșapament de la autovehicule, și încadrarea emisiilor în valorile-limită admise la nivel european, pentru aerul ambiental. Durata de realizare a proiectului, stabilită în cadrul contractului pentru finanțare, nu poate depăși 36 de luni. Pînă acum au fost depuse 58 de cereri de finanțare pentru acest program, suma totală solicitată fiind de 105 milioane lei.
Alte piste, în oraș
Primăria Brașov a amenajat pînă acum, potrivit viceprimarului Miklos Gantz, 12 km de piste pentru biciclete, și intenționează să extindă traseul urban cu încă 2 - 5 km de pistă anul acesta, acolo unde se efectuează lucrări de reabilitare a arterelor și unde lățimea străzii sau a trotuarului permite o astfel de amenajare. Într-o conferință de presă, primarul George Scripcaru a anunțat intenția municipalității de a amenaja piste pentru bicicliști la toate ieșirile din oraș, pînă în localitățile învecinate. Noi am încercat pînă acum să asigurăm patru benzi de circulație auto și chiar o bandă de rezervă la fiecare ieșire din oraș. Intenționăm să amenajăm în plus și o pistă separată de carosabil, pentru bicicliști, la ieșirile din oraș, declara primarul Scripcaru. Prima pistă de acest fel ar urma să aibă o lungime de aproape 2,5 km și va fi amenajată de la fosta fabrică Republica (Pantex) pînă la Cabana Dîmbul Morii, pe partea stîngă a DN1 (în direcția București), însă complet separată de carosabil, exact cum sînt amenajate pistele de bicicliști în țările europene.
Viceprimar și funcționari pe bicicletă
Viceprimarul Adrian Gabor a schimbat mașina cu bicicleta electrică. Viceprimarul și-a propus să utilizeze mașina doar două zile pe săptămînă, în zilele cu program mai încărcat. El spune că de trei săptămîni de cînd a achiziționat bicicleta, a reușit deja să economisească 400 de lei pe care i-ar fi dat altfel pe benzină, și că o folosește aproape zilnic, la verificări pe șantierele de lucrări sau prin oraș, în diverse zone. Opt dintre angajații Agenției pentru Protecția Mediului Brașov au renunțat și ei la mașină și merg la serviciu doar cu bicicleta. Speră ca și ceilalți colegi, dar și brașovenii să le urmeze cît mai curînd exemplul. Brașovenii ar trebui să folosească mai mult bicicletele ca mijloc de transport ecologic, mai ales acum, în sezonul cald, cînd vremea le permite. Avînd în vedere faptul că Brașovul este un oraș destul de aglomerat, bicicleta ar putea fi mijlocul ideal de transport, contribuind și la reducerea poluării, spune directorul APM Brașov, Ciprian Băncilă.
Distribuie pe Facebook acest articol pentru a putea fi citit și de prietenii tăi!