Un milion de euro pentru integrarea socială a unor localnici săraci din Racoș
×
Î n c h i d e
g a l e r i a
f o t o
Publicitate
Dimensiune font:
Autor: Mihaela Parghel,
14.07.2020
150 de localnici din comuna Racoș vor fi sprijiniți să iasă din sărăcie, printr-un proiect pe care Agenția de Dezvoltarea Durabilă a Județului Brașov îl va desfășura în următorii trei ani
150 de localnici din comuna Racoș vor fi sprijiniți să iasă din sărăcie, printr-un proiect pe care Agenția de Dezvoltarea Durabilă a Județului Brașov îl va desfășura în următorii trei ani. ADDBv a obținut o finanțare de aproximativ un milion de euro din fonduri norvegiene, pentru acest proiect, pe care îl va desfășura în parteneriat cu Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC), și cu două organizații non-guvernamentale Asociația de Servicii Sociale SCUT și Asociația Îngrijire acasă.
Beneficiari, 150 de persoane din Racoșul de Joș și Mateiaș
Vizați de acest proiect sunt 150 de persoane vulnerabile din satele Racoșul de Jos și Mateiaș, ale comunei Racoș, o localitate în care 18% din populație este beneficiară de venit minim garantat de la stat. Proiectul, în valoare de 4,708 milioane de lei, conține mai multe măsuri menite, în următorii trei ani, să îi sprijine să se integreze social și să ajungă să se se întrețină, ducând o viață decentă. Pentru început, va fi formată o echipă multidisciplinară de intervenție comunitară care să dezvolte un sistem de servicii și facilități complexe și integrate, pentru principalele grupuri țintă. Aceste grupuri țintă sunt formate din copii, tineri și adulți, părinți/tutori și persoane inactive sau șomere din familii defavorizate din localitățile Racoșul de Jos și Mateiaș. Echipa multidisciplinară va trebui apoi să gândească cel puțin două tipuri de activități de la educație nonformală- la servicii socio-medicale, de la medierea ocupării la servicii de îmbunătățire a condițiilor de locuit, prin care să fie sprijinită integrarea persoanelor din grupurile țintă.
Proiecte similare există și în Săcele și Codlea
Conform hotărârii aprobate de Consiliul Județean, la ultima ședință de plen, după încheierea finanțării din fonduri norvegiene, DGASPC va asigura din bugetul propriu, timp de trei ani o finanțare de 15.000 de de lei (câte 5.000 de lei în fiecare an) pentru continuarea unor activități din proiect. Proiecte similare multianuale, însă pe fonduri europene, sunt în desfășurare în prezent și în municipiul Săcele, dar și în municipiul Codlea, în comunitatea rromă din Mălin. Racoș ar fi a treia localitate care are parte de o astfel de abordare integrate, pe o perioadă de mai mulți ani.
De precizat este faptul că, în prezent, comuna Racoș este una dintre cele mai sărace din județul Brașov, 18% dintre locuitori fiind beneficiari ai venitului minim garantat. De asemenea, mulți copii din cele două sate renunță la școală, iar la licee sau școli profesionale se înscriu foarte puțini absolvenți de clasa a VIII-a. Nu în ultimul rând, zona este una în care gradul de infracționalitate este destul de ridicat, iar conflictele dintre etnii sunt destul de dese.
În lipsa unui acord scris din partea Monitorul Expres,
puteți prelua maxim 500 de caractere din acest articol
dacă precizați sursa și dacă inserați vizibil
link-ul articolului:
Distribuie pe Facebook acest articol pentru a putea fi citit și de prietenii tăi!