Școlile din Brașov au cabinete medicale, dar nu și personal
×
Î n c h i d e
g a l e r i a
f o t o
Publicitate
Dimensiune font:
Autor: M.Ex.,
29.07.2019
Pentru a acoperi toate toate cabinetele destinate elevilor, ar fi nevoie de 98 de cadre medicale
Situația este la fel de complicată și cu cabinetele de stomatologie, care ar trebui amenajate de administrația locală, dar finanțate de Ministerul Sănătății, pentru funcționare
Brașovul are cabinete școlare amenajate și dotate în unitățile de învățământ, dar nu și personal suficient personal angajat, edilii arătând cu degetul, în acest caz, spre Guvern, care ar trebui să asigure bugetul pentru plata medicilor și asistenților din aceste cabinet, însă de ani buni subfinanțează aceste servicii. La Brașov, cabinetele medicale ale unităților de învățământ sunt gestionate de Direcția de Asistență Socială.
E nevoie de 98 de cadre medicale, există acum doar 76
Pentru a acoperi serviciile medicale din toate cabinetele școlare, Direcția de Asistență Socială ar trebui să aibă 98 de cadre medicale, respective 23 de doctori, 71 asistente, o asistentă și 3 asistente comunitare. Potrivit viceprimarului municipiului Brașov, Costel Mihai, faptic, avem 76 de cadre medicale acum, dintre care opt medici generaliști, trei medici școlari și 65 de asistente medicale. Mai exact, în prezent, din 79 de unități de învățământ câte sunt în municipiul Brașov, 18 nu sunt deloc acoperite cu servicii medicale.
Primăria Brașov se plânge de subfinanțarea Ministerului Sănătății
Problema acoperirii cu servicii medicale a unităților de învățământ pleacă de fapt, de la Guvern, spun reprezentanții Municipalității, care arată că deși există o ordonanță care pune în brațele administrațiilor locale aceste servicii, ele nu sunt transmise la nivel local și resursele financiare. Ordonanța de Urgență care ne-a pus în brațea această activitate spune clar că Ministerul Sănătății este cel care trebuie să ne asigure finațarea, prin direcțiile județene de sănătate. Ori acest lucru nu se întâmplă. În 2019, pentru cele 98 de posture de care avem nevoie să acoperim rețeaua școlară, avem nevoie de 9 milioane de lei numai pentru salarii, or noi am primit doar 6,5 milioane. Această sumă de ajunge pentru angajații noștri de acum (76 de medici și asistente) numai până în luna octombrie, a declarat viceprimarul Brașovului, Costel Mihai. Municipalitatea a făcut un mai multe adrese către Ministerul Sănătății, soliticând bugetarea posturilor de care este nevoie în învățământul obligatoriu. Ultima dintre acestea a fost transmisă pe 18 iulie, a precizat Costel Mihai. Am comunicat că în prezent, doar 80% dintre unitățile de învățământ sunt acoperite de servicii medicale. Ideal ar fi ca toate să aibă măcar un asistent medical. Ni s-a comunicat că nu sunt fonduri. Am verificat însă cum stau lucrurile în alte locuri din țară și am constatat că pentru aceleași solicitări au existat fonduri la Bacău sau la Cluj, a mai spus viceprimarul Brașovului.
Cabinetele școlare de stomatologie, în aceeași situație: Noi am amenajat, dar în lipsă de personal ne-am oprit
Situația este la fel de complicată și cu cabinetele de stomatologie, care ar trebui amenajate de administrația locală, dar finanțate de Ministerul Sănătății, pentru funcționare. În municipiul Brașov există un cabinet stomaologic amenajat de Municipalitate și funcțional încă din 2016 în complexul studențesc Memorandului. De asemenea, anul trecut de la bugetul local au fost amenajate alte două cabinete stomtologice pentru învățământul preuniversitar, la școala gimnazială nr. 19 și Colegiul Transilvania - unul pentru elevii de gimnaziu, iar celălalt pentru liceeni. Iar în acest an au fost bugetate alte două, la școala Gimnazială nr. 2 și la Colegiul Național Dr. Ioan Meșotă. Le-am amenajat, dar acum ne-am oprit. Pentru că le-am făcut funcționale, iar pe ultimele trei dintre ele nu le putem pune în funcțiune, fiindcă nu avem personal medical. Din păcate, nu putem dezvolta cu adevărat programme de prevenție, fiindcă avem această subfinanțare, a încheiat viceprimarul Brașovului, Costel Mihai.
În lipsa unui acord scris din partea Monitorul Expres,
puteți prelua maxim 500 de caractere din acest articol
dacă precizați sursa și dacă inserați vizibil
link-ul articolului:
Distribuie pe Facebook acest articol pentru a putea fi citit și de prietenii tăi!