Fosta închisoare comunistă din Cetatea Făgărașului intră în patrimoniul UNESCO
×
Î n c h i d e
g a l e r i a
f o t o
Publicitate
Dimensiune font:
Autor: Mihaela Parghel,
26.06.2019
Potrivit istoricilor, între anii 1948-1960, în Cetatea Făgărașului au fost închiși și schingiuiți între 600 și 1.000 de deținuți politic, însă cifra exactă a victimelor nu se știe nici acum
Fosta închisoare comunistă din Cetatea Făgărașului a fost inclusă pe lista indicativă a monumetelor propuse a intra în patrimoniul mondial UNESCO. Ministerul Culturii și Identității Naționale a publicat proiectul de hotarâre privind stabilirea măsurilor necesare în vederea gestiunii, protecției și monitorizării monumentele istorice înscrise în Lista patrimoniului mondial și în Lista indicativă a României pentru includerea unor monumente în Lista Patrimoniului Mondial și a zonelor lor de protecție. Alături de Cetatea Făgăraș se află alte 17 monumente din România - situri din vechile frontiere ale Imperiului Roman, foste închisori comuniste sau cule din Oltenia. Proiectul a fost publicat pe site-ul Ministerului, spre dezbatere, iar propunerile și observațiile referitoare la această listă pot fi trimise până la 1 iulie 2019.
5 închisori comuniste, propuse ca monumente pe lista UNESCO
Fostul penitenciar comunist de la Făgăraș este una dintre propunerile aflate pe lista Ministerului Culturii, alături de alte câteva foste închisori comuniste din România, respectiv cele de la Jilava (Ilfov), Râmnicu Vâlcea, Pitești și Sighetul Marmației.
Cetatea Făgăraș a rămas în istorie ca una dintre cele mai temute închisori din perioada comunistă. Aici erau închiși și maltratați, cu titlu de anchetă, membrii rezistenției care se împotriveau regimului. Deținuții erau trecuți prin cele mai crunte torturi, care îi măcinau fizic și psihic, iar mulți nu rezistau terorii pentru prea mult timp. Potrivit istoricilor, între anii 1948-1960, în Cetatea Făgărașului au fost închiși între 600 și 1.000 de deținuți politic, însă cifra exactă a victimelor nu se știe nici acum, la fel cum nu se știe nici câți dintre deținuți și-au găsit sfârșitul aici, sub torturi, pentru că ei erau îngropați de ascuns, fie în gropi comune, fie în alte locuri nemarcate.
Ministerul Culturii are 18 propuneri noi pentru UNESCO
Pe lista indicativă propusă de Ministerul Culturii se află Ansamblul monumental din Târgu Jiu, Ansamblul rupestru de la Basarabi (județul Constanța), Centrul istoric al Sibiului și ansamblul său de piețe, Satele istorice Hollóko (Ungaria) și Râmetea (județul Alba) și împrejurimile lor, Peisajul cultural minier Roșia Montană (județul Alba), Bisericile postbizantine din Curtea de Argeș, Bisericile cneziale din Țara Hațegului - județul Hunedoara (respectiv Biserica Sf. Nicolae din Densuș, Biserica Adormirea Maicii Domnului din Strei, Biserica cnezilor Cândea azi Biserica Reformată Calvină din Sântamaria Orlea, Biserica Sf. Gheorghe din Streisângeorgiu, Biserica Pogorârea Sf. Duh din Ostrov si Biserica Arhanghelul Mihail din Gurasada), Restaurari ale arhitectului André Lecomte De Noüy (Bi-serica Sfinții Trei Ierarhi din Iași și Biserica Episcopală Adormirea Maicii Domnului a Mănăstirii Argeșului), Culele din Oltenia (Cula Greceanu din satul Măldărești, Cula Duca din satul Măldărești, Cula Cornoiu din orașul Bumbesti-Jiu, Cula Crăsnaru din satul Groserea, Cula Cioabă Chintescu din satul Șiacu, Cula Izvoranu Geblescu din satul Brabova), Peisajul cultural monahal Vânători Neamț, Cetatea Alba Carolina (județul Alba), Frontierele Imperiului Roman - Limes (Două dintre situri, se afla în județul Hunedoara, la Micia, în vecinătatea municipiului Deva și la Cigmau, lânga orașul Geoagiu), Cetatea Histria (județul Constanța), Peisajul cultural industrial forestier Vaser / Novat (județul Maramureș), Siturile memoriei Primului Război Mondial - Mausoleul de la Mărășești, Mausoleul de la Mărăști, Mausoleul de la Soveja și Mausoleul de la Focșani (toate în județul Focsani), Peștera Coliboaia, cu artă preistorică (județul Bihor) și Complexul cultural Pre-Ariușd-Cucuteni-Trypila.
România are 6 situri culturale recunoscute internațional
În prezent, România are șase situri culturale pe lista de patrimoniu UNESCO. Este vorba despre satele cu biserici fortificate din Transilvania - Biertan, Valea Viilor (județul Sibiu), Prejmer și Viscri (județul Brașov), Saschiz (județul Mureș) și Câlnic (județul Alba), Mănăstirea Horezu din județul Vâlcea, Bisericile din Moldova, Centrul Istoric al orașului Sighișoara, Bisericile de lemn din Maramureș și cetățile dacice din Munții Orăștiei - Sarmizegetusa Regia, Costești, Blidaru, Piatra Roșie, Bănita (județul Hunedoara) și Căpâlna (județul Alba).
În lipsa unui acord scris din partea Monitorul Expres,
puteți prelua maxim 500 de caractere din acest articol
dacă precizați sursa și dacă inserați vizibil
link-ul articolului:
Distribuie pe Facebook acest articol pentru a putea fi citit și de prietenii tăi!