Pentru ziaristul român, Ziua Libertății Presei nu e sărbătoare
×
Î n c h i d e
g a l e r i a
f o t o
Publicitate
Dimensiune font:
Autor: M.Ex.,
03.05.2010
Bilanțul trist al ultimului an înseamnă zeci de publicații închise, peste 4.000 de jurnaliști disponibilizați, colapsul economic al presei locale și faliment pentru multe dintre societățile de difuzare a presei
Jurnaliștii din întreaga lume sărbătoresc azi Ziua Mondială a Libertății Presei, iar cu această ocazie organizațiile media din România atrag atenția asupra faptului că această zi găsește presa românească într-una dintre cele mai dificile perioade de după decembrie 1989. La 23 decembrie 1993, Adunarea Generală a ONU, declara ziua de 3 mai drept Ziua Mondială a Libertății Presei. Ideea acestei acțiuni a apărut la Conferința Generală UNESCO care, printr-o rezoluție din 1991 asupra Promovării libertății presei în lume, a recunoscut că o presă liberă, pluralistă și independentă, este o componentă esențială a unei societăți democratice.
Redobîndirea respectului pentru statutul de jurnalist
Potrivit reprezentanților Clubului Român de Presă, mass-media românească se află în 2010, la fel ca și anul trecut, sub constrîngerile impuse de un context economic nefavorabil, într-o țară unde atitudinea ostilă față de jurnaliști și confuziile întreținute deliberat sînt ridicate la rangul de politici de stat. Presa românească trece, la rîndul său, prin transformări dramatice, determinate de schimbări de generație și mentalități, care au dus, uneori, la abdicări de la standardele de calitate ale profesiei noastre, se arată în comunicatul CRP. Ziua Mondială a Libertății Presei este pentru noi - jurnaliști, manageri, oameni de presă - un prilej de reflecție, de evaluare, de căutari, mai puțin o ocazie de a sărbători sau de a ne bucura de ceva, mai spun reprezentantii CRP. Clubul Român de Presă lansează, cu ocazia Zilei Mondiale a Libertății Presei, un apel către eforturi individuale și ale comunității profesionale pentru redobîndirea respectului pentru statutul de jurnalist.
Subminarea industriei media
Federația Română a Jurnaliștilor MediaSind lansează de asemenea un apel cu ocazia Zilei Libertății Presei, pe care nu o consideră un motiv de sărbătoare, cerînd groparilor presei să înceteze subminarea industriei media. Din păcate, și în acest an constatăm că presa nu are motive de sărbătoare, avînd în vedere situația dramatică în care a ajuns din cauze externe dar, mai ales, interne. Astăzi nu mai miră pe nimeni locul rușinos pe care este plasată România de către organismele internaționale în ceea ce privește libertatea de exprimare - locul 88, alături de Bolivia, El Salvador și Brazilia, spun reprezentantii FRJ MediaSind. Reprezentanții Federației trec în revistă, cu această ocazie, diversele încercări ale clasei politice de a submina independența presei, care au generat probleme pentru întreaga breaslă - menținerea unei fiscalități excesive în domeniu, lipsa oricăror măsuri de sprijinire economică a industriei de media și inexistența unui dialog real dintre guvernanți și organizațiile din presă. În majoritatea statelor europene, guvernele au acordat o importanță deosebită sprijinirii societăților din presă prin aplicarea unor măsuri economice concrete: TVA între 0 și 5%, subvenții directe pentru presă, pentru ca, astfel, să nu fie afectat dreptul cetățenilor de a fi corect informați. În România, întîlnirile dintre reprezentanții mass-media și guvernanți s-au transformat, din păcate, într-un dialog al surzilor. Iar efectul a fost devastator: zeci de publicații închise, peste 4.000 de jurnaliști aruncați în stradă, presa locală a intrat în colaps economic, societățile de difuzare a presei în faliment, iar instituțiile publice din media SRR, SRTV și Agepres au ajuns la limita supraviețuirii, depinzînd de mila guvernului, se arată în mesajul FRJ pentru Ziua Libertății Presei.
Raport privind libertatea presei în România
ActiveWatch - Agenția de Monitorizare a Presei va lansa, astăzi, cu ocazia Zilei Mondiale a Libertății Presei, un raport privind libertatea presei în România. Lansarea raportului va deschide întîlnirea Convenției Organizațiilor de Media cu tema Tendințe actuale și provocări la zi în mass-media din România.
Distribuie pe Facebook acest articol pentru a putea fi citit și de prietenii tăi!