Autentificare
Ziarul care vorbește cu brașovenii
Portile istoriei Scoala Cerbul de Aur Diaspora
Casa mea Dialog Contabil Expres Gala Monitorul Expres
Index -> Monitorul Expres -> Eveniment
Publicitate

Probleme vechi, soluții noi


Școlile brașovene, reabilitate pe bani europeni

×

Î
n
c
h
i
d
e

g
a
l
e
r
i
a

f
o
t
o
Publicitate
Dimensiune font:

Autor: Manuela Negulescu, 05.02.2009
• Primarul George Scripcaru le-a oferit, ieri, directorilor școlilor din oraș soluția pentru a scăpa de stresul banilor guvernamentali primiți cu țîrîita: accesarea de fonduri structurale

Directorii instituțiilor de învățămînt preuniversitar din Brașov au fost chemați ieri la sfat de către primarul George Scripcaru. Care i-a anunțat că în scurt timp vor ajunge de la Ministerul Finanțelor banii pentru achitarea tuturor datoriilor către firmele care s-au ocupat de reparațiile și reabilitările școlilor. De asemenea, au fost anunțate alte lucrări pentru anul în curs. Dar, de data aceasta, banii nu vor mai veni de la Consiliul Local sau de la Guvern, ci direct de la Comunitatea Europeană. Pentru a scăpa de datorii și de banii guvernamentali primiți cu țîrîita, Primăria a venit cu soluția proiectelor pentru accesarea de fonduri structurale.

Un liceu retrocedat, alte trei sînt revendicate

Primarul George Scripcaru i-a convocat ieri în sala Consiliului Local pe toți directorii școlilor din Brașov, iar prima problemă discutată a fost situația juridică a unităților școlare din Brașov. A reieșit că cele mai multe au situația juridică clarificată și au obținut deja intabularea. O parte însă fie au fost retrocedate, fie sînt în curs de revendicare de către vechii proprietari, majoritatea biserici aparținînd diferitelor culte religioase. În această situație se află Licelul Silvic, care a fost retrocedat. Liceul de Muzică, Liceul cu Program Sportiv și Liceul Honterus au fost și ele revendicate. Alte nouă grădinițe sînt fie revendicate, fie retrocedatate. „Am chemat directorii unităților de învățămînt din Brașov pentru a verifica situația juridică. În ultimele șase luni am reglementat situația juridică a multor unități școlare. Acolo unde sînt revendicate sau retrocedate în întregime, vom găsi soluții“, a declarat primarul George Scripcaru. Odată retrocedat, imobilul este scos de pe domeniul public, situație în care Primăria nu mai poate investi în clădire. Primarul a precizat că, pentru unitățile revendicate, dar care funcționează în continuare ca școli, nu se vor derula decît lucrări de întreținere.

Datorii de 41 de milioane de lei

Tot ieri, primarul a anunțat că datoriile către firmele constructoare care s-au ocupat de lucrările de reabilitare derulate anul trecut, vor fi achitate. Directorilor li s-a cerut o situație cu lucrările derulate, mai ales că o parte dintre acestea au fost sistate de constructori din cauza neplății facturilor. „Școlile au sute de miliarde de lei (vechi - n.r.) restanțe la firme. Am fost la Ministerul Fiunanțelor să discut această problemă. La începutul lunii februarie s-a dat drumul la a doua tranșă de finanțări pentru lucrările depuse la Ministerul Educației. Sperăm ca pînă la sfîrșitul lunii februarie să aducem la zi situația lucrărilor efectuate și neachitate. După aceea discutăm ce se întîmplă în 2009“, a precizat Scripcaru. Pentru a achita toate restanțele către firmele care au desfășurat lucrări, școlile așteaptă de la Ministerul Finanțelor 41 de milioane de lei noi.

Proiecte pentru fondurile structurale

Pentru că școlile au încă nevoie de reparații și reabilitări, municipalitatea a propus, în plus față de lucrările de reparații derulate pe banii de la Consiliul Local și de la Guvern, ca sursă externă de finanțare, fondurile structurale. Acestea pot fi accesate de școli în parteneriat cu Primăria. „Am cerut documente pentru studii de fezabilitate care sînt obligatorii. De aici plecăm. În momentul de față am stabilit un Plan integrat de dezvoltare (PID) pentru a accesa fonduri structurale pe Axa 3 de finanțare. Pînă la sfîrșitul lunii vom institui o structură care va genera proiecte și pe care le va gestiona mai departe. Această structură se va ocupa de medierea tuturor proiectelor școlilor din Brașov și din Zona Metropolitană“, a mai spus primarul. În prezent, în PID au fost propuse pentru finanțare lucrări de reabilitare la opt grădinițe, 10 școli și 17 licee. La cele mai multe dintre acestea se vor face și lucrări de eficientizare termică, tot cu ajutorul fondurilor europene. „Aceste lucrări au fost incluse în Planul de dezvoltare. Pe acestea le vom completa în următoarea perioadă și cu alte lucrări“, a mai spus Scripcaru. Pentru a putea intra în PID, conducerile unităților școlare trebuie să finalizeze studiile de fezabilitate pentru lucrările dorite, pînă la sfîrșitul lunii.

Fonduri pentru securitatea în școli

În plus, școlile mai pot accesa fonduri și pentru alte probleme cu care se confruntă, cum ar fi securizarea instituțiilor de învățămînt. „Se pot realiza proiecte și pentru siguranța în școli, care creează mari dificultăți. Pentru alte situații de siguranță, vom lua legătura cu Poliția Comunitară“, a mai spus primarul referindu-se la școlile unde terenurile de sport sînt utilizate de tineri din afara unității.
Unii directori au și văzut o oportunitatea de dezvoltare pentru școlile pe care le conduc și au realizat proiecte pentru fonduri structurale pe care le-au propus spre aprobare Consiliului Local. „Am primit instrucțiuni în vederea completării dosarului și am realizat studiul de fezabilitate. Dorim să accesăm fonduri pentru mansardare, o cantină pentru after-school și chiar o piscină“, a spus Tudorița Albu, director al Școlii Generale nr. 11.

Fără panouri publicitare

• Începînd cu această săptămînă, din toate unitățile școlare vor dispărea panourile publicitare, din cauza problemelor financiare pe care le generează. „Din punct de vedere urbanistic, panourile publicitare din curțile școlilor vor fi dezafectate într-o săptămînă. Creează prea multe probleme“, a spus primarul George Scripcaru. De asemenea, din școli vor fi dezafectate și chioșcurile care nu își respectă contractele sau care nu mai au activitate.

Grădinițe de bloc

• În municipiul Brașov, cinci grădinițe își desfășoară activitatea la parterul unor blocuri. Situația nu este disperată pentru că, susțin reprezentanții Inspectoratului Școlar Județean Brașov, unitățile îndeplinesc toate condițiile cerute pentru a funcționa în condiții bune. „Sînt grădinițe care funcționează de 20 de ani în apartamente de bloc. Sînt grădinițe cu program normal, de patru ore. Grupele sînt adecvate spațiilor respective. Acestea se găsesc în zonele cele mai aglomerate, unde sînt cele mai multe solicitări, de obicei în cartierele noi. Încercăm să realizăm în aceste zone grădinițe de cartier“, a declarat Carmen Tănăsescu, inspector școlar general la IȘJ Brașov.
Distribuie pe Facebook acest articol
pentru a putea fi citit și de prietenii tăi!
Comentarii:Articole la Eveniment
Spatiu publicitarMinim 100.000 afisari lunar.


Pentru detalii contactati telefonic
departamentul marketing al
Monitorul Expres la
0731.018.277 sau 0268.543.316.
Cumpără aici ziarul complet în format PDF
Ultimele stiri
 • ➤ Știri Brasov


  27 de vagoane cu lemn fără acte, într-un tren de marfă depistat de Garda Forestieră Brașov


  04.08.2020
 • ➤ Prima pagină


  Cum va adapta Tătaru paturile ATI lipsă de la Brașov?


  04.08.2020
 • ➤ Eveniment


  Parteneriat „smart-city“


  Brașovul s-ar putea înfrăți cu orașul Sejong din Coreea de Sud


  04.08.2020
 • ➤ Eveniment


  Într-o lună, mountain-bikerii vor putea coborî din Postăvarul în Brașov


  04.08.2020
 • ➤ Eveniment


  Premieră


  Autogara va avea gazon pe acoperiș


  04.08.2020
 • ➤ Eveniment


  Sala Polivalentă va fi construită cu bani de la Guvern


  04.08.2020
 • ➤ Eveniment


  Clădirile fostei piețe de la Triaj vor fi demolate


  04.08.2020
 • ➤ National


  Schimbări mari


  Dispar notele la Religie, Desen, Muzică și Sport


  04.08.2020
 • ➤ Doctor


  Scapi de depresie și oboseală cu Rhodiola rosea


  04.08.2020
 • ➤ Doctor


  Avertisment


  Un asimptomatic este un pericol pentru cei din jur


  04.08.2020
 • ➤ Doctor


  România va primi de la Comisia Europeană peste 25.000 de flacoane de Remdesivir


  04.08.2020
 • ➤ Doctor


  Fă salate de andive dacă vrei să slăbești


  04.08.2020
 • ➤ Doctor


  Afinele, boabe de sănătate


  04.08.2020
 • ➤ Life


  S-a dat de gol


  Andreea Mantea s-a logodit cu iubitul misterios


  04.08.2020
 • ➤ Life


  Ruby face senzație în Grecia


  04.08.2020
 • ➤ Life


  Zeny a împlinit 2 ani


  04.08.2020
 • ➤ Cititori


  10 remedii care te scapă de mușcăturile de țânțari


  04.08.2020
 • ➤ Cititori


  SFAT EXPRES


  Ce trebuie să faci dacă ai început să iei în greutate?


  04.08.2020
 • ➤ Sport


  SPORT FLASH


  04.08.2020
 • ➤ Sport


  Centru de Excelență al Federației Române de Handbal la Sfântu Gheorghe


  04.08.2020
 • ➤ Sport


  PROMOVARE ÎN LIGA 1


  Euforie!


  04.08.2020
 • ➤ Opinii


  Punctul critic


  Un proiect pierdut?


  04.08.2020
 • ➤ Sport


  CFR CLUJ, noua și vechea campioană a României


  03.08.2020
 • ➤ Știri Brasov


  Femeie accidentată pe o trecere de pietoni din Brașov


  03.08.2020
 • ➤ National


  Schimbări mari la gimnaziu: dispar notele la Religie, Desen, Muzică și Sport și sunt tăiate ore de Fizică și Chimie


  03.08.2020
 • ➤ Știri Brasov


  Brașovul s-ar putea înfrăți cu capitala administrativă a Republicii Coreea


  03.08.2020
 • ➤ Știri Brasov


  Spectator la Opera Brașov, numai cu mască


  03.08.2020
 • ➤ Știri Brasov


  30 de noi cazuri COVID în Brașov, 823 noi cazuri în România


  03.08.2020
 • ➤ Știri Brasov


  Noua Gară din Brașov va avea gazon pe acoperiș


  03.08.2020
 • ➤ Sport


  UTA și FC Argeș au promovat direct, CS Mioveni merge la baraj


  03.08.2020
 • ➤ Prima pagină


  Cum este bătut Brașovul de Sibiu la spital nou-nouț


  03.08.2020
 • ➤ Eveniment


  De la 1 august


  La postul BBC World rulează clipuri de promovare a Brașovului


  03.08.2020
 • ➤ Eveniment


  Brașovul are în continuare peste 400 de pacienți cu COVID-19 internați în spitale


  03.08.2020
 • ➤ Eveniment


  Noile rețele de apă din Brașov au fost puse în funcțiune


  03.08.2020
 • ➤ Religie


  Tradiții


  Postul Sfintei Mării poate să împlinească dorințe, dacă este ținut cu smerenie


  03.08.2020
 • ➤ National


  Barometru IMAS - Europa FM


  PNL și PSD, în creștere ușoară în opțiunile electorale


  03.08.2020
 • ➤ National


  Alegeri locale 2020: A fost constituit Biroul Electoral Central


  03.08.2020
 • ➤ Life


  Senzații


  Antonia face iar valuri


  03.08.2020
 • ➤ Life


  Anca Țurcașiu începe o viață nouă


  03.08.2020
 • ➤ Life


  Loredana ține pasul la 50 de ani


  03.08.2020
 • ➤ Life


  O vulpe a furat aproape 100 de pantofi din Berlin


  03.08.2020
 • ➤ Cititori


  Este bine să știți


  Reguli de pandemie în cabinetele stomatologice


  03.08.2020
 • ➤ Sport


  SPORT FLASH


  03.08.2020
 • ➤ Sport


  Mitriță, eliminat din playoff-ul MLS


  03.08.2020
 • ➤ Sport


  Au luat Cupa și au scăpat-o pe gazon


  03.08.2020
 • ➤ Sport


  AUTO


  Trofeul Râșnov, a treia victorie a lui Emil Nestor în acest sezon


  03.08.2020
 • ➤ Sport


  Viitorul și Dinamo luptă pentru locul în UEFA Youth League


  03.08.2020
 • ➤ Sport


  FOTBAL


  „Festival” de goluri pentru Corona


  03.08.2020
 • ➤ Opinii


  Punctul critic


  Un bilet în plus


  03.08.2020
 • ➤ Știri Brasov


  A murit fostul deputat PNL de Brașov Gheorghe Gabor


  02.08.2020
 • Cele mai noi articole
  Articolul anterior


  N.V. Popa cere accelerarea proiectului Nabucco

  Articolul următor

  O situație complicată


  Cazul Cetatea, la Înalta Curte de Casație și Justiție

  Prima paginïżœ | Site Map | Contact | Despre noi | Mobil
  (ïżœi) acest site foloseïżœte cookie-uri proprii ïżœi ale terïżœilor. Setïżœri Cookies
  Siteuri partenere:
  AnunturiExpres.ro TipoMagazin.ro Porïżœile istoriei

  www.monitorulexpres.ro

  | | |
  2003 - 2021 © Marius Mihuțoiu pentru Monitorul Expres | Powered by Yky CSM | executat în 26 milisecunde, încărcat în milisecunde