• În ce domeniu se cîºtigã aproape 7.000 de lei net
Cîºtigul salarial mediu nominal net a ajuns în România, în noiembrie 2018, la valoarea de 2.792 de lei, în creºtere cu 2,6% (72 de lei) faþã de luna precedentã, în timp ce, raportat la luna similarã din 2017, majorarea a fost de 13,3%, aratã datele Institutului Naþional de Statisticã (INS), publicate vineri. Cîºtigul salarial mediu nominal brut a urcat în noiembrie 2018 cu 2,8%, pînã la 4.658 de lei, raportat la octombrie 2018.
Cele mai importante creºteri salariale: 52,6% în silviculturã ºi exploatare forestierã
Conform statisticii oficiale, în noiembrie 2018, valorile cele mai mari ale cîºtigului salarial mediu nominal net s-au înregistrat în activitãþi de servicii în tehnologia informaþiei (inclusiv activitãþi de servicii informatice), respectiv 6.835 lei, iar cele mai mici în hoteluri ºi restaurante, de 1.589 lei. În ceea ce priveºte cîºtigul salarial în raport cu evoluþia preþurilor de consum, datele INS relevã faptul cã, în noiembrie 2018 vs noiembrie 2017, indicele cîºtigului salarial real a fost de 109,5%. În acelaºi timp, indicele cîºtigului salarial real
s-a situat la 102,7% pentru luna noiembrie 2018 faþã de luna precedentã. Potrivit sursei citate, în noiembrie 2018 faþã de octombrie 2018, cele mai semnificative creºteri ale cîºtigului salarial mediu net s-au înregistrat dupã cum urmeazã: cu 52,6% în silviculturã ºi exploatare forestierã (inclusiv pescuit ºi acvaculturã), respectiv cu 27,8% în extracþia minereurilor metalifere; între 8,5% ºi 11,5% în tipãrirea ºi reproducerea pe suporturi a înregistrãrilor, fabricarea autovehiculelor de transport rutier, a remorcilor ºi semiremorcilor.
Cele mai semnificative scãderi: industria metalurgicã (-8,3%)
Pe de altã parte, scãderile cîºtigului salarial mediu net în noiembrie 2018 faþã de luna anterioarã au fost determinate de acordarea de prime ocazionale, drepturi în naturã ºi ajutoare bãneºti, sume din profitul net ºi alte fonduri (inclusiv tichete de masã ºi tichete cadou). De asemenea, scãderile cîºtigului salarial mediu net au fost cauzate de nerealizãrile de producþie ori încasãrile mai mici (funcþie de contracte/proiecte), precum ºi de angajãrile de personal cu cîºtiguri salariale mici în unele activitãþi economice. INS noteazã cã scãderi semnificative ale cîºtigului salarial mediu net s-au consemnat în: industria metalurgicã (-8,3%) ºi în fabricarea calculatoarelor ºi a produselor electronice ºi optice, telecomunicaþii, depozitare ºi activitãþi auxiliare pentru transport, transporturi aeriene, activitãþi de asigurãri, reasigurãri ºi ale fondurilor de pensii (cu excepþia celor din sistemul public de asigurãri sociale) - între 1% ºi 3%. În sectorul bugetar s-au înregistrat creºteri ale cîºtigului salarial mediu net faþã de luna precedentã, astfel: administraþie publicã (+1,5%), învãþãmînt (+1,1%), sãnãtate ºi asistenþã socialã (+0,6%).
În lipsa unui acord scris din partea Monitorul Expres,
puteþi prelua maxim 500 de caractere din acest articol
dacã precizaþi sursa ºi dacã inseraþi vizibil
link-ul articolului:
Distribuie pe Facebook acest articol pentru a putea fi citit ºi de prietenii tãi!