Ordonanța 9, trecută pe șest de Guvernul Grindeanu, modifică legea finanțelor dînd liber la jefuirea bugetelor și în avans
×
Î n c h i d e
g a l e r i a
f o t o
Publicitate
Dimensiune font:
Autor: sursa/HotNews.ro,
03.02.2017
În mare discreție, în timp ce atenția era îndreptată spre Ordonanța care aduce schimbări Codului Penal, primarii, șefii de CJ și miniștrii au primit cadou o altă ordonanață, prin care pot prădui în voie bugetele publice, scrie hotnews.ro. Pe data de 25 ianuarie 2017, Guvernul Grindeanu a emis o ordonanță de urgență care suspendă timp de un an anumite articole din legea finanțelor publice.
Practic, OUG numărul 9, adoptată în data de 25 ianuarie 2017, suspensă articolele de lege care prevedeau că angajarea cheltuielilor din aceste bugete se face numai în limita creditelor bugetare aprobate și că angajarea și utilizarea creditelor bugetare în alte scopuri decît cele aprobate atrag răspunderea celor vinovați, în condițiile legii. Un alt articol suspendat timp de un an prevedea ca în vederea realizării acțiunilor multianuale, ordonatorii de credite încheie angajamente legale, în limita creditelor de angajament aprobate prin buget pentru anul bugetar respectiv.
Ce înseamnă asta, explică jurnalistul Dan Tapalagă, pe hotnews.ro: ,,De exemplu, dacă o primărie sau un minister avea în buget 10 lei, nu putea angaja cheltuieli mai mari de 10 lei deoarece operau restricțiile de mai sus. Suspendînd timp de un an orice restricție, primăria sau ministerul respectiv va putea contracta cheltuieli de 100 de lei chiar dacă în buget dispune doar de 10 lei. Chiar și contractele multianuale trebuiau aprobate prin așa numitele credite angajament aprobate prin buget. Acum, după ordonanța care suspendă regula, the sky is the limit! Administrațiile locale și centrale pot încheia contracte anuale sau multianuale pe sume oricît de mari, fără aprobarea nimănui, cît cred că pot duce.
În plus, dacă trece și ordonanța de modificare a Codului penal, nimeni nu va putea ancheta fapta, pentru că Guvernul Griveanu a dezincriminat atît abuzul în serviciu, cît și favorizarea infractorului prin emiterea de acte normative (ordine de ministru, hotarîri de consiliu local sau județean, ordine de primar etc)
O dovadă e jafului pe care îl deschie Ordonanța 9, o aduce tot Dan Tapalagă: ,,la trei zile după adoptarea ordonanței, un primar de sector face o licitație de achiziții mobilier stradal în valoare de 175 de milioane de euro (ati citit bine) pe un contract multianual încheiat pe următorii 4 ani. Absolut toate condițiile din caietul de sarcini (cațel cu os in gură în lungime de 5 metri, dinozaur cu tobogan pe coada cu iesire prin gura in lungime de 12 metri, dinozaur cu hamburger etc) se regăsesc la mare detaliu în oferta unei firme. Acest primar știa că șansele de a fi achetat pentru abuz în serviciu sau actele normative emise de primărie sa mai facă obiectul vreunei investigații penale scad dramatic odată cu modificările la codul penal..
Distribuie pe Facebook acest articol pentru a putea fi citit și de prietenii tăi!