Domnule Director,
Mă numesc Vișoescu Lucian-Viorel și lucrez ca cenzor al Asociației de Proprietari Saturn 35. Respectuos vă rog a mă ajuta să primesc răspunsuri la unele întrebări strict necesare în activitatea ce o desfășor.
Aceste întrebări sînt:
1. Administratorii de asociații pot cumula și funcțiile de contabil și casier în același timp? Rog temeiul legal (art.; al.; capitol; litera etc.) local și pe economie.
2. În cîte exemplare se întocmește Registrul de casă, la asociațiile de proprietari cu organizarea contabilității în partidă simplă? Temeiul legal local și pe economie.
3. Care este modul de stabilire a garanțiilor materiale pentru administratori și mînuitorii de monetar (casieri) și transportul monetarului de la locația asociației la domiciliul casierei și de aici la furnizorii de servicii, unde plățile facturilor se efectuează în numerar, cine trebuie să ia măsurile? Temeiul legal local și pe economie.
4. Cine stabilește plafonul de casă și care este acesta pentru asociațiile de proprietari cu organizarea contabilității în partidă simplă? Temeiul legal local și pe economie.
5. Modalitatea de stabilire a fondului de rulment pentru proprietarii cu 2 camere, cu 3 camere și pentru cei cu centrală termică de apartament? Temeiul legal local și pe economie.
6. Penalizările de 0,2% pe zi pentru plata cu întîrziere a cotelor lunare de contribuție la cheltuielile comune de folosință și întreținere, pot fi înregistrate la fondul de reparații? Temeiul legal local și pe economie.
7. Ce măsuri se pot lua împotriva celor care au înregistrat restanțe la plata cheltuielilor de folosință și întreținere? Temeiul legal local și pe economie.
8. Sînt admise modificări de structură în apartamente prin dărîmarea pereților despărțitori între bucătării, cămări și debarale? Este sau nu necesară autorizația de construcție, cine eliberează această autorizație; ce măsuri sînt necesare pentru stoparea acestor modificări și care sînt măsurile de luat împotriva celor care continuă în acest sens. Temeiul legal local și pe economie.
9. Cum se face repartizarea costurilor pentru consumul de apă caldă/rece proprietarilor care nu au montate centrale individuale; dacă se aplică sistemul de plată în regim paușal, care sînt parametrii, ce măsuri trebuie luate în cazul nerespectării celor de mai sus? Temeiul legal local și pe economie.
10. Cum se procedează și repartizează cheltuielile la proprietarii care nu prezintă în scris indexurile centralelor individuale de apă caldă/rece, ce măsuri se pot lua? Temeiul legal local și pe economie.
11. Se poate regulariza consumul de apă caldă/rece, cînd proprietarii nu prezintă situația consumurilor timp de 3, 6, 9 și chiar 12 luni? Temeiul legal local și pe economie.
12. Cum se calculează și repartizează consumul de apă caldă/rece în situația cînd contorul de branșament este mai mare sau mai mic față de consumul contoarelor individuale? Temeiul legal local și pe economie.
13. Cum se repartizează cheltuielile de întreținere pentru persoanele care locuiesc temporar în apartamente minim 15 zile, cererile de scutire de la plată trebuie vizate de responsabilul de scară, aprobate de președinții de asociații și înregistrate cu număr la asociație? Temeiul legal local și pe economie.
14. Care sînt unitățile deținătoare a cărților tehnice a clădirilor? Temeiul legal local și pe economie.
Poate vi se pare curios faptul că apelez la dumneavoastră, dar Asociația de Proprietari nu este în posesia întregii documentații, iar compartimentul CIC din Primărie mi-a răspuns evaziv, nerelevant și nepunctual. Față de cele arătate mai sus și cu permisiunea dumneavoastră, doresc să fac o propunere: Comisiile de cenzori să fie subordonate funcțional Primăriilor, compartimentul CIC, în care caz acestea vor fi bine puse la punct cu legislația în vigoare, iar asociațiile de proprietari vor da o atenție mai mare actelor de control emise de cenzori în remedierea deficiențelor, care în prezent nu sînt luate în seamă de cei care se fac răspunzători.
Cu respect,
L.V. Vișoescu
Stimate domnule Vișoescu,
Poate că răspunsurile pe care le-ați solicitat sosesc cu ceva întîrziere, dar trebuie să recunoașteți că și întrebările au fost multe. E adevărat însă că sînt întrebări importante.
Și colegii mei au obținut de la reprezentanții autoritățile toate răspunsurile solicitate.
Sper să vă folosească atît dumneavoastră, cît și altor reprezentanți ai asociațiilor de proprietari, astfel încît viața locatarilor să fie mai liniștită și mai ferită de surprize nedorite. Pentru că materialul este foarte bogat, am recurs la publicarea lui în două părți.
În speranța că veți înțelege situația, vă mulțumesc pentru implicarea dumneavostră în viața comunității și vă doresc cît mai mult spor în tot ceea ce faceți.
Al dumneavoatră,
Marius Stoianovici
RĂSPUNSUL Primăriei
Ca urmare a sesizării dvs. înregistrată la Primăria Municipiului Brașov, vă comunicăm următoarele: Începînd cu data de 23.08.2007 au intrat în vigoare prevederile Legii nr.230, privind înființarea, organizarea și funcționarea asociațiilor de proprietari, în completarea căreia au fost elaborate Normele metodologice de aplicare ale acesteia, aprobate prin H.G. nr.1588/19.12.2007.
1. Referitor la cumularea funcțiilor de contabil și casier de către administratorul asociației de proprietari, art.22 din H.G. 1588/2007 prevede următoarele:
(1) Activitatea de administrare a condominiului include activități de administrare tehnică, de contabilitate și casierie.
(2) Asociația de proprietari angajează persoane fizice atestate pentru funcția de administrator sau încheie contracte cu persoane juridice specializate și autorizate pentru realizarea, respectiv furnizarea serviciilor necesare administrării, întreținerii, investițiilor și reparațiilor asupra proprietății comune(...).
(6) Contabilul răspunde de organizarea și conducerea contabilității, în condițiile legii. La asociațiile de proprietari care optează pentru conducerea contabilității în partida simplă, administratorii de imobile pot cumula și funcția de contabil.
(7) Administratorul care îndeplinește și funcția de contabil în partidă simplă are obligația să întocmească și să completeze registrul jurnal, registrul inventar, registrul pentru evidența fondului de reparații, registrul pentru evidența fondului de rulment, registrul pentru evidența sumelor speciale, registrul pentru evidența fondului de penalizări, precum și alte formulare specifice activității de contabilitate, prevăzute prin ordin al ministrului economiei și finanțelor.
(8) În situația în care asociația de proprietari angajează un casier, acesta răspunde de efectuarea operațiunilor de încasări și plăți în numerar, cu respectarea prevederilor Regulamentului operațiunilor de casă. La asociațiile de proprietari care optează pentru conducerea contabilității în partidă simplă, administratorii de imobile pot cumula și funcția de casier. Pentru încasările în numerar, asociația de proprietari are obligația să emită chitanțe care vor cuprinde obligatoriu următoarele date: numărul de ordine, în baza unei serii, care identifică chitanța în mod unic; data emiterii facturii; denumirea/numele, adresa și codul de înregistrare fiscală ale asociației de proprietari pentru care se emite chitanța.
2. Referitor la Registrul de casă, acesta este un document de înregistrare zilnică în contabilitate a operațiunilor de casă, care se întocmește în două exemplare, zilnic, de casierul unității, pe baza unor acte justificative de încasări și plăți (cod 14-4-7A și 14-4-7bA).
3. Referitor la stabilirea garanției materiale, art.21, alin.2 și art.35 din Legea nr.230/2007 face următoarele precizări:
(2) Cenzorul sau membrii comisiei de cenzori trebuie să aibă cel puțin studii medii și pot depune, dacă adunarea generală a asociației de proprietari hotărăște astfel, într-un cont bancar al asociației de proprietari, o garanție suficientă și îndestulătoare, pe baza unui contract de garanție încheiat în acest sens. Cuantumul garanției nu poate fi mai mic decît media anuală a totalului cheltuielilor lunare ale asociației.
(1) Pentru activitatea de administrare care include activități de administrare tehnică, de contabilitate și casierie, asociația de proprietari poate angaja fie persoane fizice atestate pentru funcția de administrator de imobile, fie poate încheia contract de administrare cu persoane juridice specializate și autorizate, care au ca obiect de activitate numai domeniul asociațiilor de proprietari ori care au ca activitate principală administrarea imobilelor pe bază de tarife sau contract. Administratorilor de imobile li se aplică în mod corespunzător prevederile art. 21 alin. (2) si ale art. 22.
Plățile facturilor către furnizorii de utilități sînt obligatorii a se efectua prin transfer bancar, în conformitate cu prevederile Legii contabilității.
4. Referitor la plafonul de casă, nu există nicio prevedere legală cu privire la acesta. În cadrul adunării generale a proprietarilor se adoptă hotărîrea cu privire la limita plafonului de casă zilnic, iar suma ce depășește această valoare va trebui depusă în contul curent al asociației.
1¾«D5. Referitor la constituirea fondului de rulment, potrivit art. 24 din H.G. nr.1588 din 19.12.2007, în scopul asigurării fondurilor necesare pentru plăți curente asociația de proprietari stabilește cuantumul și cota de participare a proprietarilor.
(1) În scopul asigurării fondurilor necesare pentru plăți curente, asociația de proprietari stabilește cuantumul și cota de participare a proprietarilor la constituirea fondului de rulment. De regulă, fondul de rulment se dimensionează astfel încît să poată acoperi cheltuielile curente ale condominiului la nivelul unei luni calendaristice. Stabilirea cuantumului se face prin echivalare cu suma care a fost necesară pentru acoperirea cheltuielilor lunare înregistrate de asociația de proprietari în anul expirat, la nivelul lunii cu cheltuielile cele mai mari, majorate cu rata inflației, iar în cazurile asociațiilor de proprietari nou-înființate, prin constatarea și însușirea experienței în domeniu a unor asociații de proprietari echivalente ca mărime.
(2) Fondul de rulment se constituie prin plata anticipată a cotei ce revine fiecărui proprietar, potrivit hotărîrii adunării generale a asociației de proprietari, iar reîntregirea fondului de rulment se face lunar, prin plata sumelor afișate pe lista de plată. Pentru încasarea fondului de rulment, casierul asociației de proprietari eliberează chitanță personalizată separată.
(3) În situațiile în care, prin contractul de închiriere încheiat cu proprietarul, chiriașul se obligă să participe la plata cheltuielilor curente ale condominiului în care locuiește, acesta va participa și la formarea fondului de rulment.
(4) Fondul de rulment încasat se poate restitui în situațiile de schimbare a domiciliului sau a dreptului de proprietate, dacă prin actele de transmitere a dreptului de proprietate sau a folosinței locuinței nu se stipulează altfel, precum și în situațiile în care cheltuielile lunare scad conform deciziei comitetului executiv, la cererea proprietarului.
(Continuarea în următoarea pagină Directorul Monitorul Expres în dialog cu cititorii)
Distribuie pe Facebook acest articol pentru a putea fi citit și de prietenii tăi!