Vitamina D este una dintre vitaminele esențiale pentru organism și este produsă de organism ca răspuns la expunerea pielii la razele soarelui. Din acest motiv se mai numește și vitamina soarelui, iar medicii o recomandă cel mai des toamna și iarna. Chiar dacă suntem obligați să stăm mai mult în spații închise, din cauza distanțării sociale sau pentru că așa este natura job-ului, nu este neapărat o regulă să prezentăm carențe de vitamina D. Medicii spun că și o expunere minimă la razele soarelui poate rezolva această problemă. Vitamina D este esențială pentru oasele puternice, deoarece ajută organismul să utilizeze calciu din dieta, iar deficitul de acest nutrient este asimilat cu rahitismul.
Cât să stăm la soare pentru ca organismul să producă Vitamina D
Tot mai multe studii au relevat importanța vitaminei D în protejarea împotriva unei serii de probleme de sănătate, cum ar fi osteoporoza, anumite tipuri de cancer, boli cardiovasculare, boli autoimune, infecții, boli inflamatorii intestinale, tulburări psihologice și tulburări cognitive. Avem nevoie de 20 de minute de expunere la lumina soarelui pentru a produce vitamina D în organism, fie chiar și în fața ferestrei sau pe balcon. Specialistul dă acest sfat în special pentru femeile însărcinate, însă este valabil pentru toată lumea.
Când apare carența de vitamina D
Sunt mai multe cauze ale carenței de Vitamina D din organism. Specialiștii spun că au un risc pentru o astfel de deficiență cei care urmează o dietă strict vegetariană, cei care nu se expun destul la lumina soarelui, cei cu pielea întunecată, persoanele obeze și cele cu afecțiuni cum sunt cele renale, boala Crohn, fibroză chistică și boala celiacă.
Cum ne dăm seama că avem deficit de vitamina D
Principalele semne și simptome ale deficitului de vitamina D sunt: dureri de spate, dureri osoase, slăbiciune musculară, oboseală, vărsături și căderea părului. Riscul de depresie este, de asemenea, legat de deficiența de vitamina D.
În lipsa unui acord scris din partea Monitorul Expres,
puteți prelua maxim 500 de caractere din acest articol
dacă precizați sursa și dacă inserați vizibil
link-ul articolului:
Distribuie pe Facebook acest articol pentru a putea fi citit și de prietenii tăi!