Din fericire, îngrijirea florilor tăiate este foarte ușor de făcut. Iată câțiva pași simpli care vor asigura prospețimea și aspectul îngrijit al buchetelor de flori.
Totul începe cu o vază curată și apă proaspătă de calitate.
Unul dintre cei mai mari inamici ai florilor sunt bacteriile. Ele pot îmbolnăvi planta și blochează absorbția de apă a florilor prin infectarea zonei tăiate din tulpină. Când o floare este scoasă din sistemul protector al rădăcinii își pierde protecția naturală asigurată de sistemul de filtrare din rădăcini.
Este important deci, să punem florile în apă cât mai curată și să dezinfectăm vazele de fiecare dată când schimbăm apa.
Folosiți întotdeauna apă călduță, deoarece va fi absorbită mult mai ușor de flori.
Nu este indicată folosirea apei îmbuteliate, deoarece aceasta conține minerale, sodium și fluoride, care blochează absorbția de apă.
Folosiți plicurile de hrană primite împreună cu buchetele.
Când floarea este atașată de planta cu rădăcină primește toți nutrienții necesari creșterii și înfloririi. Tăiată din planta mamă, floarea își pierde sursa de hrană și apă. Plicurile cu hrană florală au fost create ca să simuleze mediul natural al plantei, și permite florii să crească și să înflorească.
Pe internet găsim tot felul de rețete cu produse din gospodărie care pot fi folosite pentru a prelungi viața florilor în vază. Dacă ai primit la livrare pliculețele cu soluție profesio-nală, este indicată folosirea lor în locul soluțiilor improvizate în bucătărie.
Aceste soluții profesionale sunt dezvoltate științific în mixuri de substanțe perfect echilibrate, care conțin:
Zaharoză (zahăr): zahărul este sursa de energie. Cu toate acestea, în cantitate prea mare el va accelera procesul de îmbătrânire al florilor din buchet.
Acidifiant : majoritatea surselor de apă sunt alcaline, și pot scurta durata de viață a buchetelor de flori. Acidifiantul va regla PH-ul apei astfel încât să fie cât mai apropiat de PH-ul apei absorbită prin rădăcini. El ajută și la stabilizarea pigmentului florilor și poate neutraliza efectele etilenei
Inhibator bacterian: creat să contrastimuleze înmulțirea bacteriilor din apă.
Agenți de sedimentare: care vor stimula depunerea sărurilor și a impurităților pe fundul vazei, în loc să fie absorbite de floare prin tulpină.
Urmăriți instrucțiunile de utilizare de pe ambalaj și folosiți mereu cantitatea recomandată.
Tăierea tulpinilor și curățarea frunzelor.
Când ai primit florile, taie tulpinile în unghi cel puțin 1-2 cm. Folosește un cuțit ascuțit sau un clește în locul unei foarfece obisnuite.
Tăierea în unghi deschide o suprafață mai mare din tulpină pentru hidratare, și împiedică capetele tulpinilor să stea perfect lipite pe fundul vazei, lucru care poate bloca absorbția apei.
Frunzele care ajung sub suprafața apei trebuie îndepărtate. Ele se vor deteriora și putrezi, formând un mediu propice dezvoltării bacteriilor și ciupercilor, care vor bloca sistemul vascular al florilor, prevenind hidratarea și ducând, în cele din urmă, la ofilirea buchetului.
Câteva trucuri
NU rupeți toate frunzele. Florile au nevoie de frunze în procesul de hidratare.
Fii blând cu florile atunci când le cureți de frunze și spini. Zgârieturile pe tulpină sunt răni deschise pe unde bacteriilor pot pătrunde.
Tineți florile cât mai departe de fructe și legume. În procesul lor de coacere ele secretă un gaz numit etilenă ce va accelera metabolismul florilor, grăbind astfel îmbătrânirea lor.
sursă:www.florariasavi.ro
În lipsa unui acord scris din partea Monitorul Expres,
puteți prelua maxim 500 de caractere din acest articol
dacă precizați sursa și dacă inserați vizibil
link-ul articolului:
Distribuie pe Facebook acest articol pentru a putea fi citit și de prietenii tăi!