Începutul verii coincide cu mana la tomate, o problemă serioasă care se combate cu Captadin 80 pu și Dithane m45.
Mana la tomate este una dintre cele mai mari probleme pe care agricultorii le au pe timpul verii. Astfel, dacă nu folosesc produsele corespunzătoare, aplicate corect, conform indicațiilor, se pot trezi că întreaga lor cultură de tomate este distrusă în doar câteva zile, pierzând astfel o investiție importantă și șansa de a obține un profit generos.
Fiecare produs în parte trebuie atent selecționat astfel încât să ofere rezultate maxime, mai ales în cazurile în care sunt respectate întru totul indicațiile de utilizare și folosire.
Orice agricultor cu experiență știe că mana la tomate se combate cu Captadin 80 pu și Dithane m45. Aceste două produse reușesc de ani de zile să protejeze roșiile românești de mană, astfel încât gospodarii români să se bucure de legume proaspete, gustoase și sănătoase.
Lucrări în vie
În luna iunie și începutul lunii iulie se aplică primul copilit la vie. Copilii de la baza lăstarilor principali se maturează normal și ierneaza bine, de aceea ochii lor sunt mai rezistenți la temperaturile scăzute în timpul iernii.
Copilii care cresc spre vârful lăstarilor principali se suprimă la 2-3 ochi. Copilitul efectuat la timp și corect reduce gradul de umbrire a frunzelor și strugurilor de pe lăstarii principali, asigură o fertilitate și diferențiere bună a ochilor de iarnă, care se dezvoltă pe lăstarii principali la baza frunzelor, contribuie la sporirea bobițelor și strugurilor, precum și a producției totale, la mărirea cantității de zahăr în acestea, îmbunătățind astfel proprietățile gustative și curative ale strugurilor.
In aceasta lună se continuă lucrările de ciupit (prin care se suprimă varfurile lăstarilor), plivitul, legarea lăstarilor și tratamentul împotriva manei și făinării. De asemenea, se începe tratamentul împotriva putregaiului cenușiu.
În aceasta lună se execută primul copcit la plantațiile tinere. Astfel se desface mușuroiul și se înlătura pământul în adâncime de 1-2 noduri din portaltoi. Rădăcinile pornite din altoi și portaltoi pe portiunea dezgolită de pământ se suprimă de la punctul de inserție. Tulpina dezgolită a viței de vie se acoperă din nou cu pământ mărunt și reavan iar pentru vițele în primul an de vegetație se reface mușuroiul de deasupra gropii de plantare.
Tratament de sezon în livezile de meri și pruni
În această perioadă se recomandă realizarea unui tratament fitosanitar de combatere a bolilor și dăunătorilor în livezile de măr (viermele merelor, insecte defoliatoare, acarieni, tripsi, omizi miniere, aphidae+rapa, făinare, moniloza, etc) și de pruni (viermele prunelor, insecte defoliatoare, aphidae, acarieni, pătarea roșie, moniloze, ciuruire, etc).
La măr tratamentul se efectuează folosind unul din amestecurile:
KARATE ZEON (0,015%) + SAFRAN 1.8 EC (1.5 L/ha) + SCORE 250 EC 0,015% (0,225 L/ha) sau
DANTOP 50 WG (225g/ha) + MILBEKNOCK EC 0,05% (0,750 L/ha / 1500 litri apa) + MERPAN 50WP (0,2%) + KARATHANE M35 CE 0,06 % (0,9 L/ha).
Tratamentul se va începe pe 21.06 si se va termina in 5-6 zile, cu repetare la 8-10 zile.
La prun tratamentul se efectuează folosind unul din amestecurile:
DECIS 25WG 0,003% (0,03 kg/ha) + CAPTADIN 50 PU 0,25% (2,5 kg/ha) sau
LAMDEX 5 EC 0,015% (0,150 L/ha) + SIGNUM 0,05% (0,5 kg/ha).
Tratamentul se va începe pe 21.06 și se va termina în 5-6 zile, cu repetare la 8-10 zile.
Se vor respecta normele de protecția muncii, mediului, albinelor, animalelor, oamenilor.
Producătorii agricoli sunt obligați să țină evidența tratamentelor cu produse de protecția plantelor, pe culturi, într-un registru numerotat.
sursă: gazetadeagricultura.info
În lipsa unui acord scris din partea Monitorul Expres,
puteți prelua maxim 500 de caractere din acest articol
dacă precizați sursa și dacă inserați vizibil
link-ul articolului:
Distribuie pe Facebook acest articol pentru a putea fi citit și de prietenii tăi!