Mic îndrumar (or îndreptar) despre cum să pășești spre primul concert de muzică clasică.
Ieri am primit un telefon de la un amic care îmi cerea ajutorul: "Am primit o invitație de la o mătușă - să merg la concert, la un concert la Sala Patria Nu am fost în viața mea la un concert de muzică clasică, dar sunt curios, aș vrea să mă duc, să văd și eu cum este".
Să o luăm metodic:
Sosirea la concert
Concertul începe la 19:00, la Sala Patria, asta înseamnă să ajungi acolo la ora 18:30/ 18:45. Pentru a avea timp atât parcarea cât și găsitul locului în sală.
După ce au intrat artiștii gata cu mișcările de trupe și căutatul locurilor prin sală!
Sunt oameni și oameni care întârzie (se mai întâmplă), care ajung în sală după ce concertul a început. Și ce să vezi, unii dintre ei chiar vor să ajungă imediat la locurile lor și ridică jumătate de rând în picioare Alți întârziați stau cuminți într-un colț, sprijiniți undeva, pe o latură a sălii și își ocupă locul la pauză. Așa e firesc, așa ar trebui să facă toată lumea.
Dar cu ce mă îmbrac?
Subiectul acesta este foarte vast și are multe nuanțe și multe interpretări. Sunt însă niște repere clare, 2 variante: elegant și (smart) casual, cum ar spune eticheta.
Unii domni se simt eleganți și confortabili atunci când poartă frac și papion, iar doamnele când își expun perlele la o rochie prețioasă de seară. Pentru alții un costum înseamnă să fii șic și cu bun-gust. Important este să te îmbraci decent, frumos și să te simți bine în pielea ta, cu ceea ce porți o cămașă cu un pantalon de stofă/ o fustă sau o rochiță, după caz.
Varianta (smart) casual pentru domni înseamnă fără cravată (e opțională), iar sacoul și pantalonul nu trebuie să fie de la același costum, ci piese diferite combinate.
Pentru doamne, e mai amplă descrierea la fel, nu trebuie să poarte piesele de la deux-piece, poate fi combinație de fustă (lungime decentă) cu bluză, cămașă, în culori uni or imprimeuri etc. Ca la orice spectacol care se desfășoară seara, într-o sală de spectacol, nu o să venim în pantaloni scurți sau în rochie de plajă cu șlapi. Mie mi se pare rezonabil și un blug simplu, clasic (adică fără să fie sfâșiat pe toate părțile sau plin de ștrasuri sau ținte strălucitoare) alături de o cămașă cu mânecă lungă, eventual și cu sacou.
Telefonul mobil
Înainte de începerea concertului, telefonul mobil se dă pe silent, flight mode sau se închide. Aceasta este o regulă de minim bun-simț, regulă de bază, atunci când te afli într-o sală de spectacol (fie el concert, film, teatru, dans ).
Cât durează un concert?
Un concert de muzică clasică, muzică simfonică, este organizat, ca principiu, în 2 părți, având o pauză la mijloc. Din punct de vedere al timpului, întreg concertul durează aproximativ 2 ore.
Ca descriere/ tipuri de lucrări muzicale: prima parte înseamnă un concert pentru un anumit instrument sau instrumente soliste exemplu Concert pentru pian și orchestră, Concert pentru vioară, violoncel și orchestră etc., precedat sau nu de o lucrare scurtă (gen uvertură, suită etc.).
Partea a doua a concertului este reprezentată de o lucrare mai amplă, de cele mai multe ori este o simfonie (poate fi și o lucrare vocal-simfonică, adică, pe lângă orchestră, să participe și corul). Există multe excepții, însă acesta este structura de bază.
Când se aplaudă?
Regula de bază, poți să aplauzi atunci când: dirijorul lasă mâinile în jos și se întoarce înspre public. Fiecare lucrare muzicală este alcătuită dintr-o succesiune de mai multe părți (care sunt separate între ele de o mică pauză; între părțile lucrării nu se aplaudă, ci doar la finalul piesei muzicale).
Întotdeauna există și un program de sală unde sunt trecute lucrările și numărul de părți care compune piesa respectivă. E bine să te uiți peste program înainte, să știi ce urmează să se interpreteze în seara respectivă.
Așa cum în literatură sunt diverse genuri (ex. poezie, nuvelă, basm, roman etc), la fel sunt și în muzică genuri muzicale (sonată, concert, simfonie, operă, etc) care implică anumite reguli de scriitură și combinații de instrumente-voci. Părțile care intră în componența unei lucrări muzicale se cântă cu o mică pauză între ele; spre exemplu, cele 4 părți ale unei simfonii se cântă cu o mică pauză, ca o respirație ca pauza între strofele unei poezii. Deci, între părțile unei lucrări nu se aplaudă, ci doar la finalul său.
Însă, cel mai important: du-te la concert! Și vezi acolo dacă te poți împrieteni cu muzica or ba!
În general proba valorii și a timpului și-a cam trecut-o (ascultăm anumite piese de peste 300 ani! ).
Vezi cum ți se par sonoritățile, ce spun ele, cum sună piesele din anumite perioade muzicale și stiluri, cu ce compozitori rezonezi, cum e dirijorul, ce instrumente preferi.
Nu trebuie să te documentezi, să studiezi ceva anume ca să poți intra în sală.
Muzica nu este zămislită doar pentru cei avizați, care cunosc notele muzicale nu, muzica este pentru toată lumea!
Trebuie doar să îți îndrepți un pic atenția înspre ea și o să îți povestească. Te va cuceri muzica e viață! Ascultă și ia aminte la ce îți spune ție!
sursă: sfaturideviata.ro
În lipsa unui acord scris din partea Monitorul Expres,
puteți prelua maxim 500 de caractere din acest articol
dacă precizați sursa și dacă inserați vizibil
link-ul articolului:
Distribuie pe Facebook acest articol pentru a putea fi citit și de prietenii tăi!