Autentificare
Ziarul care vorbește cu brașovenii
Portile istoriei Scoala Cerbul de Aur Diaspora
Casa mea Dialog Contabil Expres Gala Monitorul Expres
Index -> Monitorul Expres -> Actualitate
Publicitate

Proiect pentru Brașovul medieval

×

Î
n
c
h
i
d
e

g
a
l
e
r
i
a

f
o
t
o
Publicitate
Dimensiune font:

Autor: » Mihaela COJOCARIU, 22.08.2006
* O tînără care și-a pus deja pe picioare o mică manufactură pentru reproduceri de arme și costume din evul mediu speră ca în Cetatea Brașovului să se nască un festival medieval autentic cum nu e altul în România

Ștefania Feraru, o pasionată a artei medievale, visează un adevărat festival medieval la Brașov, poate chiar anul viitor și poate mai frumos decît cel de la Sighișoara. Pentru asta va cere sprijinul primarului George Scripcaru. Ea mai spune că și-ar dori ca festivalul să păstreze cu adevărat spiritul acelor vremuri și să nu cadă în păcatul evenimentului anual de la Sighișoara, unde medievalul abia mai respiră sub povara kitsch-ului. Un model de urmat la Brașov, spune Ștefania, ar fi festivalul din Erlangen, Germania. Un astfel de festival în vechea noastră cetate ar putea deveni și o atracție turistică unică în România.

Cîteva zile ca în evul mediu

„Acolo totul este organizat ca la carte. Pînă și muzica este medievală. Organizatorii și participanții nici nu au voie să poarte blugi, adidași sau orice modern. De asemenea, vizitatorii pot închiria ținute medievale și se pot caza cîteva zile în tabăra medievală, pentru a trăi ca strămoșii lor. Odată ce ai intrat în cetate, în zona festivalului, chiar trăiești medieval, mănînci medieval, te speli medieval, dormi medieval pe pat de lemn sau paie și nu mai ieși de acolo pînă la sfîrșitul festivalului. Trăiești cu adevărat medieval“, spune Ștefania Feraru. O tînără, care la numai 25 de ani, a pus pe picioare propria afacere de artă medievală, o pasiune în care și-a atras toată familia Deși este o fire optimistă, Ștefania crede că nu va găsi ușor sprijin pentru proiectul ei la Brașov. „Dacă nu o să ne ajute nimeni, atunci o să-l facem noi, cum putem. Pentru că Brașovul și brașovenii au dreptul la un festival medieval al nostru“, a spus hotărîtă Ștefania.

Ideea unui neamț

Pasiunea Ștefaniei pentru arta medievală s-a concretizat la început într-un atelier de fierărie-tîmplărie-croitorie în Zărnești. Ideea i-a dat-o Bernhard Kaltenecker sau „Inimă de Urs-Colț de Stîncă Rece“ cum îi spune amuzată Ștefania, într-o traducere aproximativă. Bernhard este directorul companiei Historica din Germania, firmă cu vechime de opt ani în reproducerea artei medievale. Ștefania și-a atras de partea ei întreaga familie. Astfel, mama și una dintre surori sînt acum croitorese. Brodează și croiesc rochii de domnițe, steaguri și corturi din vremuri demult apuse. Tatăl ei se ocupă de atelierul de fierărie. Bate fierul cald și construiește săbii, scuturi și armuri exact așa cum purtau cavalerii secolelor XII - XVI. Fratele ei se ocupă de pielării și vopsitorie. Ștefania este rotița care pune totul în mișcare, ocupîndu-se de partea administrativă și de tot ce înseamn㠄alergătură“. Totuși, seara se așază și ea la războiul de țesut. „Îmi place la nebunie să lucrez la război. Mă liniștește“, mărturisește ea. Atelierul de la Zărnești are doar zece angajați.

Clienți de la Hollywood

Toate modelele Historica sînt alese după o documentare riguroasă: cărți de istorie și exponate din muzeele de pretutindeni în lume. Pînă și cei de la Hollywood au auzit de mica manufactură din Zărnești. „Ciocanele și securile au înarmat orcii din filmul «Lords of The Ring», iar cîteva paloșe, scuturi și armuri au fost folosite în pelicula «Braveheart». Am lucrat un coif pentru rolul Carol cel Mare, în «Regii blestemați»“, se mîndrește Ștefania. Historica Manufacture România are clienți doar în afara țării. Cu excepțiile festivalurilor medivale din țară, precum cele din Sighișoara, Sibiu, Rîșnov sau Suceava, cînd și românii au mai cumpărat produsele medievale de la standurile firmei. Clientul cel mai fidel rămîne însă Germania, dar și studiourile de film de la Hollywood sînt un partener prețios.

Distincție în culori

Un capitol aparte în preocupărire manufacturii zărneștene este creația de vestimentație medievală, pentru prințese și domnițe, cavaleri sau scutieri. Un element al distincției de clasă era, fără îndoială, culoarea veșmintelor. Iar totul trebuie să se încadreze în tiparele vremurilor de atunci. De exemplu, în anii 700 - 800, culorile predominante erau negru, alb, gri și bej, deoarece se foloseau ca materiale cînepa și inul, în principal. Mai tîrziu, la începutul secolului al XII-lea, au apărut culorile aprinse care au început să joace un rol al distincției de clasă. „Costumele clasei de sus aveau specificul lor. Poartă obligatoriu blazonul clasei de unde proveneau acele persoane. De fapt, întreaga costumație a unui cavaler respecta culorile blazonului. Era chiar un fel de cod de identificare după culori“, spune Ștefania. Roșu, albastru, verde. Acestea erau culorile pentru nobili. Mai sînt veșmintele dintr-o singură bucată. Clasa de jos își croia îmbrăcămintea doar din petece de materiale aruncate de cei bogați. De fapt, dacă un sărac era prins cu veșminte croite dintr-un singur cupon de material, era pedepsit prin decapitare.

„Toate visurile sînt frumoase. Dar un festival medieval este un proiect care trebuie gîndit și transpus pe hîrtie. Trebuie văzut și ce înseamnă un asemenea festival, care poate ar trebui legat de un anume eveniment care a avut loc în istoria medievală a Brașovului. Este însă o idee bună și orice proiect pentru oraș este binevenit.“
George Scripcaru, primarul Brașovului

Machete și măsurători

• Cea mai complicată muncă la ateliere este prelucrarea machetelor pentru arme și armuri. „Machetele acestea au de cele mai multe ori măsuri care nu se potrivesc cu cele de azi. De aceea trebuie să refacem toate calculele. Pînă să ajungem la modelul exact pe care îl dorim, respectînd dimensiunile armelor medievale, primele trei-patru modele sînt sortite a ajunge la coș. E foarte greu să faci ceva după o simplă imagine“, spune Ștefania. În turnirurile care sînt din ce în ce mai „la mod㓠acum în întreaga Europă, pentru cavalerii de ocazie există niste reguli stricte, iar armele folosite, replici fidele ale celor autentice, sînt confecționate dintr-un material numit „larp“. Acesta este un polirem special, ca un burete, dat cu latex și fibră de sticlă pentru întărire. Pot fi lovite, dar nu provoacă răni adversarilor. Din acest punct de vedere, actorii de la Hollywood pot sta liniștiți.
Distribuie pe Facebook acest articol
pentru a putea fi citit și de prietenii tăi!
Comentarii:Articole la Actualitate
Spatiu publicitarMinim 100.000 afisari lunar.


Pentru detalii contactati telefonic
departamentul marketing al
Monitorul Expres la
0731.018.277 sau 0268.543.316.
Cumpără aici ziarul complet în format PDF
Ultimele stiri
 • ➤ Știri Brasov


  27 de vagoane cu lemn fără acte, într-un tren de marfă depistat de Garda Forestieră Brașov


  04.08.2020
 • ➤ Prima pagină


  Cum va adapta Tătaru paturile ATI lipsă de la Brașov?


  04.08.2020
 • ➤ Eveniment


  Parteneriat „smart-city“


  Brașovul s-ar putea înfrăți cu orașul Sejong din Coreea de Sud


  04.08.2020
 • ➤ Eveniment


  Într-o lună, mountain-bikerii vor putea coborî din Postăvarul în Brașov


  04.08.2020
 • ➤ Eveniment


  Premieră


  Autogara va avea gazon pe acoperiș


  04.08.2020
 • ➤ Eveniment


  Sala Polivalentă va fi construită cu bani de la Guvern


  04.08.2020
 • ➤ Eveniment


  Clădirile fostei piețe de la Triaj vor fi demolate


  04.08.2020
 • ➤ National


  Schimbări mari


  Dispar notele la Religie, Desen, Muzică și Sport


  04.08.2020
 • ➤ Doctor


  Scapi de depresie și oboseală cu Rhodiola rosea


  04.08.2020
 • ➤ Doctor


  Avertisment


  Un asimptomatic este un pericol pentru cei din jur


  04.08.2020
 • ➤ Doctor


  România va primi de la Comisia Europeană peste 25.000 de flacoane de Remdesivir


  04.08.2020
 • ➤ Doctor


  Fă salate de andive dacă vrei să slăbești


  04.08.2020
 • ➤ Doctor


  Afinele, boabe de sănătate


  04.08.2020
 • ➤ Life


  S-a dat de gol


  Andreea Mantea s-a logodit cu iubitul misterios


  04.08.2020
 • ➤ Life


  Ruby face senzație în Grecia


  04.08.2020
 • ➤ Life


  Zeny a împlinit 2 ani


  04.08.2020
 • ➤ Cititori


  10 remedii care te scapă de mușcăturile de țânțari


  04.08.2020
 • ➤ Cititori


  SFAT EXPRES


  Ce trebuie să faci dacă ai început să iei în greutate?


  04.08.2020
 • ➤ Sport


  SPORT FLASH


  04.08.2020
 • ➤ Sport


  Centru de Excelență al Federației Române de Handbal la Sfântu Gheorghe


  04.08.2020
 • ➤ Sport


  PROMOVARE ÎN LIGA 1


  Euforie!


  04.08.2020
 • ➤ Opinii


  Punctul critic


  Un proiect pierdut?


  04.08.2020
 • ➤ Sport


  CFR CLUJ, noua și vechea campioană a României


  03.08.2020
 • ➤ Știri Brasov


  Femeie accidentată pe o trecere de pietoni din Brașov


  03.08.2020
 • ➤ National


  Schimbări mari la gimnaziu: dispar notele la Religie, Desen, Muzică și Sport și sunt tăiate ore de Fizică și Chimie


  03.08.2020
 • ➤ Știri Brasov


  Brașovul s-ar putea înfrăți cu capitala administrativă a Republicii Coreea


  03.08.2020
 • ➤ Știri Brasov


  Spectator la Opera Brașov, numai cu mască


  03.08.2020
 • ➤ Știri Brasov


  30 de noi cazuri COVID în Brașov, 823 noi cazuri în România


  03.08.2020
 • ➤ Știri Brasov


  Noua Gară din Brașov va avea gazon pe acoperiș


  03.08.2020
 • ➤ Sport


  UTA și FC Argeș au promovat direct, CS Mioveni merge la baraj


  03.08.2020
 • ➤ Prima pagină


  Cum este bătut Brașovul de Sibiu la spital nou-nouț


  03.08.2020
 • ➤ Eveniment


  De la 1 august


  La postul BBC World rulează clipuri de promovare a Brașovului


  03.08.2020
 • ➤ Eveniment


  Brașovul are în continuare peste 400 de pacienți cu COVID-19 internați în spitale


  03.08.2020
 • ➤ Eveniment


  Noile rețele de apă din Brașov au fost puse în funcțiune


  03.08.2020
 • ➤ Religie


  Tradiții


  Postul Sfintei Mării poate să împlinească dorințe, dacă este ținut cu smerenie


  03.08.2020
 • ➤ National


  Barometru IMAS - Europa FM


  PNL și PSD, în creștere ușoară în opțiunile electorale


  03.08.2020
 • ➤ National


  Alegeri locale 2020: A fost constituit Biroul Electoral Central


  03.08.2020
 • ➤ Life


  Senzații


  Antonia face iar valuri


  03.08.2020
 • ➤ Life


  Anca Țurcașiu începe o viață nouă


  03.08.2020
 • ➤ Life


  Loredana ține pasul la 50 de ani


  03.08.2020
 • ➤ Life


  O vulpe a furat aproape 100 de pantofi din Berlin


  03.08.2020
 • ➤ Cititori


  Este bine să știți


  Reguli de pandemie în cabinetele stomatologice


  03.08.2020
 • ➤ Sport


  SPORT FLASH


  03.08.2020
 • ➤ Sport


  Mitriță, eliminat din playoff-ul MLS


  03.08.2020
 • ➤ Sport


  Au luat Cupa și au scăpat-o pe gazon


  03.08.2020
 • ➤ Sport


  AUTO


  Trofeul Râșnov, a treia victorie a lui Emil Nestor în acest sezon


  03.08.2020
 • ➤ Sport


  Viitorul și Dinamo luptă pentru locul în UEFA Youth League


  03.08.2020
 • ➤ Sport


  FOTBAL


  „Festival” de goluri pentru Corona


  03.08.2020
 • ➤ Opinii


  Punctul critic


  Un bilet în plus


  03.08.2020
 • ➤ Știri Brasov


  A murit fostul deputat PNL de Brașov Gheorghe Gabor


  02.08.2020
 • Cele mai noi articole
  Articolul anterior


  Roman face bani

  Articolul următor


  Maraton de teatru experimental

  Prima paginïżœ | Site Map | Contact | Despre noi | Mobil
  (ïżœi) acest site foloseïżœte cookie-uri proprii ïżœi ale terïżœilor. Setïżœri Cookies
  Siteuri partenere:
  AnunturiExpres.ro TipoMagazin.ro Porïżœile istoriei

  www.monitorulexpres.ro

  | | |
  2003 - 2020 © Marius Mihuțoiu pentru Monitorul Expres | Powered by Yky CSM | executat în 21 milisecunde, încărcat în milisecunde