Autentificare
Ziarul care vorbește cu brașovenii
Portile istoriei Scoala Cerbul de Aur Diaspora
Casa mea Dialog Contabil Expres Gala Monitorul Expres
Index -> Monitorul Expres -> Actualitate
Publicitate

Dictatura din gară

×

Î
n
c
h
i
d
e

g
a
l
e
r
i
a

f
o
t
o
Publicitate
Dimensiune font:

Autor: » Camelia ONCIU, 05.07.2006
* Ieri, în gara Brașov, s-a turnat un film german despre epoca comunistă

Ieri, gara Brașov era de nerecunoscut. Parcă ne-am fi întors în timp cu 20 de ani, în plină dictatură comunistă. Călătorii erau șocați. Pe pereți atîrnau pancarte cu chipurile Ceaușeștilor și bannere cu „România, Tricolorul, Ceaușescu și Poporul“ și „Prin muncă, spre comunism!“. Ziceai că s-au întors vremurile de altădată. Doar cînd zăreai microfoanele și aparatele de filmat respirai ușurat: e totuși o filmare. Bătrînii care trăiseră din plin vremurile de tristă amintire își făceau cruce. Alții îi trimiteau undeva pe comuniști. Cei mai mulți însă au urcat în trenuri amuzați de călătoria în timp pe care le-a oferit-o turnarea unei scene dintr-un film german de televiziune.

Brașov, ultimele scene

Gara Brașov a fost aleasă ca locație ideală pentru pelicula „Femeia de la Checkpoint Charlie“. Pentru cîteva zile, echipa de operatori, cascadori, actori, scenariști, regizori, adică 80 de oameni, va turna cîteva scene în Gara Brașov, pe drumul Pîrîul Rece-Rîșnov și la Cabana Cheia. Filmul se bazează pe o poveste reală care a făcut și subiectul cărții cu același nume a autoarei germane Ines Veith. Casa de producție UFA Fernsehproduktion colaborează cu cea din România, Alternative Film, la realizarea coproducției. Pînă acum, s-a filmat în Berlin, Helsinki și București. Practic, odată cu turnarea scenelor de la Brașov, filmările, începute în luna martie, se încheie. Urmează etapa montajului, iar la anul, pe vremea asta, filmul istoric, în două părți, va fi difuzat pe cel mai mare post de televiziune german, ARD, și pe canalul Arte.

Arestată în România

Filmul se bazează pe o poveste reală din RDG-ul anilor ’80. Este vorba de o femeie din Erfurt, Sara, care își dorește să trăiască în libertate împreună cu fetițele ei, Silvia de 11 ani și Bine, de 9 ani. Fiindcă de mai multe ori s-a opus sistemului, Sara nu are voie să-i telefoneze tatălui ei, aflat într-un spital din RFG. Acesta moare. Îndurerată și revoltată, Sara se hotărăște să plece din țară. Celui cu care voia să se căsătorească, Peter Kohn, i se refuză cererea de emigrare. Femeia înțelege că trebuie să fugă ilegal. Sara ia legătura cu o organizație care o ajută să ajungă, împreună cu fetițele, în Vest, prin România. De dragul libertății, renunță la dragostea lui Peter. Pe drum, i se fură poșeta cu actele. Se prezintă la Ambasada RFG din București, mințind că e cetățean vest german și solicită documente noi. Dar planul nu îi reușește, e arestată de miliție, iar fetițele ei ajung într-un orfelinat din RDG.

„Dați-mi copiii înapoi!“

Sara e condamnată la trei ani și jumătate de închisoare. Își cumpără libertatea cu prețul renunțării la custodia fiicelor sale. Fetele vor fi adoptate și astfel începe lupta Sarei pentru ele. Ajunge la Checkpoint Charlie, granița dintre cele două Gemanii, cu o pancartă pe care scria: „Dați-mi copiii înapoi!“. Securitatea începe s-o urmărească și s-o amenințe. Sara demonstrează în fața Comisiei pentru Apărarea Drepturilor Omului de la Helsinki. Securiștii germani încearcă s-o lichideze. Le anunță pe fete că mama lor a murit în RFG. Cu ultimele puteri, femeia încearcă să se întoarcă la ele, în RDG. Incidentul ajunge reportaj de televiziune. Copilele văd la televizor că mama lor trăiește. Autoritățile est-germane sînt obligate să-i înapoieze fiicele. Abia în 1988, mama reușește să-și îmbrățișeze copiii, după patru ani de despărțire. Totul din cauza unor acte pe care le-a pierdut în România.

Cea mai comunistă gară

Scenaristul a vrut să respecte locațiile și astfel s-a ajuns cu filmările în România. La Rîșnov, Sara și fetițele fac popas. Iar Cabana Cheia ține loc de Hotel Seberina. „Gara Brașov e în loc de Gara de Nord. Nemților nu le-a plăcut cea din București. Eu le-am propus Brașovul și au fost foarte încîntați. Am avut mare noroc. Dacă mai întîrziam două săptămîni, gara intra în renovare. Nouă ne trebuie una cît mai comunistă. Aceasta din Brașov e perfectă“, explică Floriana Sandu , line producer și director de locație la Alternative Film. „Gara noastră a fost construită în 1962, iar pe la mijlocul anilor ’80 era cea mai modernă din România. Corespunde perfect ideii filmului: nu are aer condiționat, e mică, dar cu trafic intens. Casa de schimb valutar am transformat-o în punct sanitar, firmele societăților comerciale, reclamele, le-am acoperit“, spune inginerul CFR Radu Bellu, consilier tehnic la aceste filmări.

Ilie, star de cinema

Ca totul să fie cît mai autentic, a fost recondiționat un cărucior de cărat bagaje din 1978. Recuzita cuprinde geamantane de anticariat, damigene, uniforme CFR vechi, un Trabant cu număr de Germania, Dacii de București, uniforme de milițieni. Pe durata filmărilor, vocea crainicei din gară nu s-a auzit. „Trebuia să o întrerupem. Cum ar fi fost în 1982 să se anunțe sosirea unui Intercity? Pe vremea aceea nici Anglia, nici Franța nu aveau așa ceva“, explică Bellu. Cîțiva brașoveni au făcut figurație. Ba chiar toată gara a participat la filmări, călătorii conformîndu-se indicațiilor regizorale.
Nea Ilie , hamal în gară de vreo 14 ani, a jucat rol de hamal și în film, ducînd bagajele Sarei. Pentru 300.000 de lei. „Credeam că o să fie cel mai greu la Brașov, dar totul a mers perfect. Ne-au ajutat polițiștii de la secția 3, TF, comunitari, domnul Bellu, toată lumea“, mărturisește Floriana. „Dacă nemții, care țin ca totul să fie perfect, la milimetru, spun că organizarea a fost bună, atunci înseamnă că așa e“, crede și Bellu.

Petrecere în Poiană

În film, joacă actori mari din Germania, Veronica Ferres (Sara), Filip Peeters (Peter), dar și din România: Constantin Florescu, Mircea Stoian, Șerban Georgevici, Alexandru Georgescu și Tommy Cristine. Plus 100 de figuranți. Petrecerea de final se va ține tot la Brașov, în Poiană. Este tot ideea Florianei care cunoaște Brașovul încă de pe vremea cînd era asistent de locație pentru Cold Mountain. Pînă atunci însă, echipa mai are de filmat cîteva scene. Una din ele este arestarea Sarei la București. Germanii au considerat că un sediu de miliție perfect e tot în Brașov. Dar nu într-una din secțiile de poliție actuale, ci la sediul Carpatex. „Sperăm să țină vremea cu noi. Filmul se petrece în timpul unei veri toride. Pînă acum, Brașovul ne-a purtat noroc“, mărturisește Floriana, bucuroasă că filmul german nu are ghinionul pe care l-a avut Cold Mountain, cînd a turnat cu găleata aproape în fiecare zi.

Granița morții

• Checkpoint Charlie era punctul de trecere între Berlinul de Est și cel de Vest. La 15 ani de la căderea Zidului Berlinului, fostul punct de control a fost restaurat. Aici au fost ridicate 1.065 de cruci din lemn în memoria victimelor ucise în timp ce încercau să fugă din fosta Germanie Democrată. Monumentul a fost construit din bucăți din zidul original, dărîmat în noiembrie 1989.

Veronica iubește copiii

• Veronica Ferres , interpreta Sarei, este cea mai bine cotată actriță germană de azi. A fost distribuită în „Mizerabilii“, alături de Gerard Depardieu și John Malcovich. Cu ultimul a fost parteneră și în pelicula „Klimt“. În „Rossini“, a interpretat rolul feminin principal, pentru care a primit premiul „Golden Camera“ pentru cea mai bună actriță. Anul trecut, a fost distinsă cu premiul „Bambi“, pentru întreaga carieră. Rolul din „Femeia de la Checkpoint Charlie“ l-a acceptat fără șovăire, după prima lectură a scenariului, fiind impresionată de drama eroinei. Veronica este și un suflet caritabil. Organizația pe care o patronează, „Power Child“, duce o campanie frenetică împotriva exploatării sexuale a copiilor.

Regizor de drame

• Miguel Alexandre   regizorul peliculei care se turnează la Brașov, a absolvit Academia de Televiziune și Film din Munchen în 1994. A debutat cu un film de scurt metraj, „Despre război“, nominalizat la Oscar pentru cel mai bun film al unui student străin. S-a specializat în drame de televiziune.
Distribuie pe Facebook acest articol
pentru a putea fi citit și de prietenii tăi!
Comentarii:Articole la Actualitate
Spatiu publicitarMinim 100.000 afisari lunar.


Pentru detalii contactati telefonic
departamentul marketing al
Monitorul Expres la
0731.018.277 sau 0268.543.316.
Cumpără aici ziarul complet în format PDF
Ultimele stiri
 • ➤ Știri Brasov


  27 de vagoane cu lemn fără acte, într-un tren de marfă depistat de Garda Forestieră Brașov


  04.08.2020
 • ➤ Prima pagină


  Cum va adapta Tătaru paturile ATI lipsă de la Brașov?


  04.08.2020
 • ➤ Eveniment


  Parteneriat „smart-city“


  Brașovul s-ar putea înfrăți cu orașul Sejong din Coreea de Sud


  04.08.2020
 • ➤ Eveniment


  Într-o lună, mountain-bikerii vor putea coborî din Postăvarul în Brașov


  04.08.2020
 • ➤ Eveniment


  Premieră


  Autogara va avea gazon pe acoperiș


  04.08.2020
 • ➤ Eveniment


  Sala Polivalentă va fi construită cu bani de la Guvern


  04.08.2020
 • ➤ Eveniment


  Clădirile fostei piețe de la Triaj vor fi demolate


  04.08.2020
 • ➤ National


  Schimbări mari


  Dispar notele la Religie, Desen, Muzică și Sport


  04.08.2020
 • ➤ Doctor


  Scapi de depresie și oboseală cu Rhodiola rosea


  04.08.2020
 • ➤ Doctor


  Avertisment


  Un asimptomatic este un pericol pentru cei din jur


  04.08.2020
 • ➤ Doctor


  România va primi de la Comisia Europeană peste 25.000 de flacoane de Remdesivir


  04.08.2020
 • ➤ Doctor


  Fă salate de andive dacă vrei să slăbești


  04.08.2020
 • ➤ Doctor


  Afinele, boabe de sănătate


  04.08.2020
 • ➤ Life


  S-a dat de gol


  Andreea Mantea s-a logodit cu iubitul misterios


  04.08.2020
 • ➤ Life


  Ruby face senzație în Grecia


  04.08.2020
 • ➤ Life


  Zeny a împlinit 2 ani


  04.08.2020
 • ➤ Cititori


  10 remedii care te scapă de mușcăturile de țânțari


  04.08.2020
 • ➤ Cititori


  SFAT EXPRES


  Ce trebuie să faci dacă ai început să iei în greutate?


  04.08.2020
 • ➤ Sport


  SPORT FLASH


  04.08.2020
 • ➤ Sport


  Centru de Excelență al Federației Române de Handbal la Sfântu Gheorghe


  04.08.2020
 • ➤ Sport


  PROMOVARE ÎN LIGA 1


  Euforie!


  04.08.2020
 • ➤ Opinii


  Punctul critic


  Un proiect pierdut?


  04.08.2020
 • ➤ Sport


  CFR CLUJ, noua și vechea campioană a României


  03.08.2020
 • ➤ Știri Brasov


  Femeie accidentată pe o trecere de pietoni din Brașov


  03.08.2020
 • ➤ National


  Schimbări mari la gimnaziu: dispar notele la Religie, Desen, Muzică și Sport și sunt tăiate ore de Fizică și Chimie


  03.08.2020
 • ➤ Știri Brasov


  Brașovul s-ar putea înfrăți cu capitala administrativă a Republicii Coreea


  03.08.2020
 • ➤ Știri Brasov


  Spectator la Opera Brașov, numai cu mască


  03.08.2020
 • ➤ Știri Brasov


  30 de noi cazuri COVID în Brașov, 823 noi cazuri în România


  03.08.2020
 • ➤ Știri Brasov


  Noua Gară din Brașov va avea gazon pe acoperiș


  03.08.2020
 • ➤ Sport


  UTA și FC Argeș au promovat direct, CS Mioveni merge la baraj


  03.08.2020
 • ➤ Prima pagină


  Cum este bătut Brașovul de Sibiu la spital nou-nouț


  03.08.2020
 • ➤ Eveniment


  De la 1 august


  La postul BBC World rulează clipuri de promovare a Brașovului


  03.08.2020
 • ➤ Eveniment


  Brașovul are în continuare peste 400 de pacienți cu COVID-19 internați în spitale


  03.08.2020
 • ➤ Eveniment


  Noile rețele de apă din Brașov au fost puse în funcțiune


  03.08.2020
 • ➤ Religie


  Tradiții


  Postul Sfintei Mării poate să împlinească dorințe, dacă este ținut cu smerenie


  03.08.2020
 • ➤ National


  Barometru IMAS - Europa FM


  PNL și PSD, în creștere ușoară în opțiunile electorale


  03.08.2020
 • ➤ National


  Alegeri locale 2020: A fost constituit Biroul Electoral Central


  03.08.2020
 • ➤ Life


  Senzații


  Antonia face iar valuri


  03.08.2020
 • ➤ Life


  Anca Țurcașiu începe o viață nouă


  03.08.2020
 • ➤ Life


  Loredana ține pasul la 50 de ani


  03.08.2020
 • ➤ Life


  O vulpe a furat aproape 100 de pantofi din Berlin


  03.08.2020
 • ➤ Cititori


  Este bine să știți


  Reguli de pandemie în cabinetele stomatologice


  03.08.2020
 • ➤ Sport


  SPORT FLASH


  03.08.2020
 • ➤ Sport


  Mitriță, eliminat din playoff-ul MLS


  03.08.2020
 • ➤ Sport


  Au luat Cupa și au scăpat-o pe gazon


  03.08.2020
 • ➤ Sport


  AUTO


  Trofeul Râșnov, a treia victorie a lui Emil Nestor în acest sezon


  03.08.2020
 • ➤ Sport


  Viitorul și Dinamo luptă pentru locul în UEFA Youth League


  03.08.2020
 • ➤ Sport


  FOTBAL


  „Festival” de goluri pentru Corona


  03.08.2020
 • ➤ Opinii


  Punctul critic


  Un bilet în plus


  03.08.2020
 • ➤ Știri Brasov


  A murit fostul deputat PNL de Brașov Gheorghe Gabor


  02.08.2020
 • Cele mai noi articole
  Articolul anterior


  Autobuze coordonate prin satelit

  Articolul următor


  Procesul crimei din farmacie ar putea fi închis

  Prima paginïżœ | Site Map | Contact | Despre noi | Mobil
  (ïżœi) acest site foloseïżœte cookie-uri proprii ïżœi ale terïżœilor. Setïżœri Cookies
  Siteuri partenere:
  AnunturiExpres.ro TipoMagazin.ro Porïżœile istoriei

  www.monitorulexpres.ro

  | | |
  2003 - 2021 © Marius Mihuțoiu pentru Monitorul Expres | Powered by Yky CSM | executat în 24 milisecunde, încărcat în milisecunde