Autentificare
Ziarul care vorbește cu brașovenii
Portile istoriei Scoala Cerbul de Aur Diaspora
Casa mea Dialog Contabil Expres Gala Monitorul Expres
Index -> Monitorul Expres -> Actualitate
Publicitate

Brașoveni care au făcut America

×

Î
n
c
h
i
d
e

g
a
l
e
r
i
a

f
o
t
o
Publicitate
Dimensiune font:

Autor: » Camelia ONCIU, 04.07.2006
* Monitorul Expres vă prezintă brașovenii cu care se mîndresc Statele Unite ale Americii

La 230 de ani de la constituirea ca stat independent, America este astăzi cea mai mare putere planetară. La dezvoltarea și renumele american au contribuit și foarte mulți români. Fie că sînt contemporanii noștri, fie că au trăit acum o sută sau două de ani, emigranții români s-au remarcat prin realizări deosebite. Printre ei, și cîțiva brașoveni. Într-un fel sau altul, aceștia au făcut istorie în SUA.

A cumpărat Alaska

Pentru George Pomuț , SUA a fost a doua patrie. S-a născut în 1818, la Săcele. Familia lui s-a mutat la Bichis (azi Gyula, în Ungaria). George a ajuns avocat, după ce a absolvit dreptul la Universitatea din Buda. Împreună cu viitorul său tovarăș de arme, Nicolae Dunca, a luptat în armata revoluționară maghiară. A ajuns căpitan. La capitularea din octombrie 1849, Pomuț și Dunca au fost nevoiți să plece din Ungaria. După mai multe escale prin Europa, s-au refugiat la New York. La izbucnirea războiului civil, Pomuț, s-a înrolat în armata Nordului, regimentul 15 Iowa. A fost rănit de mai multe ori, fiind avansat la gradul de general de brigadă. În martie 1866, a fost numit consul general la Sankt Petersburg. A stat în această funcție vreme de 12 ani. În timp ce își exercita mandatul, a negociat cumpărarea peninsulei Alaska pentru numai 7.200.000 de dolari. A murit în 1882. Prietenul lui, Nicolae Dunca, a fost comandant al Regimentului 8 Infanterie New-York și a murit în bătălia de la Cross-Keys, Virginia.

Fotograf la Hollywood

De John Florea   românii n-au auzit, deși a făcut istorie în cinematografie și artă fotografică. S-a născut la 28 mai 1916 în Brașov. A trăit 84 de ani, pînă în 25 august 2000, cînd s-a stins din viață într-un spital din Las Vegas. I-a fotografiat pe marii actori de la Hollywood: Stan și Bran, Marilyn Monroe, Gene Kelly, Fred Astaire, Ingrid Bergman, Spencer Tracy. A ajuns director la celebra revist㠄Life Magazine“. În același timp, regiza filme celebre ca „Bonanza“, „Misiune imposibilă“, „Delfinul Flipper“, „Blîndul Ben“. A obținut chiar mult rîvnitul premiu Emmy. „A fost singurul fotograf admis de USA pe crucișătorul «Missouri», atunci cînd împăratul Japoniei a semnat capitularea. Fotografia lui a devenit istorică“, explică Aristide Buhoiu, autorul cunoscutului serial de reportaje „Drumuri Europene“.

Regizorul anului în L.A.

Mai în zilele noastre, brașovenii care au devenit celebri în America s-au remarcat în diferite domenii: cultură, știință, business. Florin Fătulescu    este un regizor de teatru apreciat în Los Angeles. Brașoveanul a făcut Școala Populară de Artă din Brașov la secția actorie, apoi a intrat la Institutul de Teatru din București, în 1973. O vreme a regizat la Petroșani, piese de teatru pentru mineri. Apoi, s-a întors în Brașov. Deși era în culmea gloriei, a urmat-o pe Rodica, soția sa, în SUA. Astfel a scăpat de urmăririle securității. În Los Angeles a continuat să regizeze teatru. A primit titluri pentru cea mai bună piesă a anului și cel mai bun regizor. După 20 de ani de apreciere în SUA, faimosul regizor se gîndește să revină în Brașov.

Brașoveanca din Bel Air

Ștefania Madgison   s-a născut și a crescut în Brașov. În 1983, la vîrsta de 15 ani, a plecat în America împreună cu părinții și sora ei. A studiat sănătatea publică la University of Utah. A luat masteratul cu teza „Cum să fii o nevastă de succes“. S-a căsătorit cu miliardarul Mark Magidson, inventator și om de afaceri cu fabrici în cîteva țări și peste 1.000 de salariați. „Acum am Los Angelesul la picioare“, spune brașoveanca. Locuiește în cea mai veche vilă din Bel Air, la cîteva mile de Hollywood. Vecinii ei sînt Brad Pitt, Leonardo DiCaprio, Cameron Diaz. Brașoveanca nu se complace în viața de lux fără să facă nimic. A înființat fundația caritabil㠄Blue Heron“. În 2004, a organizat o licitație umanitară, iar fondurile strînse au fost donate copiilor orfani din județul Brașov.

Nevasta lui Washington

Georgeta Blebea   s-a născut în Ileni, lîngă Făgăraș, în 1952. După absolvirea școlii generale, în 1964, familia ei a plecat în țara tuturor posibilităților. S-au stabilit în statul Ohio și au cumpărat un crîng de 30 ha și au adus o turmă de 200 de oi. L-a cunoscut pe avocatul Corbin Washington, descendentul direct al primului președinte al Americii, George Washington. S-au căsătorit și au doi copii. În 1998, a fost aleasă Președinta Națională a Uniunii și Ligii Societăților Române din America. Are o poziție importantă între politicienii americani, avînd acces în cele mai înalte cercuri politice, inclusiv la Casa Albă. S-a întîlnit cu guvernatori, congresmeni și chiar cu George Bush Jr.

Cercetător de renume

Mircea Ivan   a terminat liceul la „Dr. Ioan Meșot㓠cu cea mai mare medie și a intrat primul la Medicină în București. În 1994, a plecat în Marea Britanie, la University of Wales College of Medicine, Cardiff, pentru doctorat în cercetarea cancerului. Acum, este cercetător și profesor de medicină la Molecular Oncology Research Institute din Boston. A descoperit mecanismul molecular prin care celulele se adaptează la lipsa de oxigen. Cu acest prilej, a lucrat cot la cot cu Robert Horvitz, laureat al Nobelului în 2002. Brașoveanul are doar 38 de ani, dar este deja un nume de referință în medicina mondială.

Primul român al Americii

Sorin Ducaru este ambasadorul României în SUA. Rîșnoveanul are 42 de ani, e căsătorit și are un băiețel, Nicolae, și o fetiță, Măriuca. Fostul meșotist și-a început cariera diplomatică în 1993. După ce a devenit ministru consilier la ambasada României din Washington și Ambasador al României la ONU, și-a prezentat candidatura pentru postul de Ambasador al României în SUA. Avea doar 37 de ani și era cel mai tînăr dintre toți ambasadorii lumii acredițati la Washington. Din 2001, ocupă această funcție.

Zone românești

• Statisticile oficiale nord-americane au înregistrat pentru prima dată în 1881, 11 emigranți din teritoriile românești. În prezent, se estimează că în SUA trăiesc peste un milion de americani de origine română. Cele mai mari comunități românești sînt în statele Ohio, Indiana, Michigan, Illinois, Pennsylvania și la New York.

Români de vază

• Walter Jeorse - primar de origine română al orașului Indiana Harbor
• Ralph Locher - primari în Cleveland, era născut în România din părinți americani
• George Dobrea - președintele Consiliului pentru Educație din Cleveland
• Eugen Raica - director al Agenției pentru Dezvoltare Urbană din statul Michigan.
• Martin Hoke - membru în Camera Reprezentanților a Congresului S.U.A. pentru statul Ohio. Mama lui era româncă.
• Dustin Hoffman - actor. Părinții lui au emigrat în California în 1937 din Transilvania.
• Edward G. Robinson - cel mai cunoscut actor american în roluri de gangsteri, s-a născut la București.
• Johnny Peter Weissmuller - actor născut lîngă Timișoara, a ajuns celebru pentru rolul din „Tarzan“.

Comunismul și Dracula

• Vladimir Tismăneanu   s-a născut în 1951, la Brașov, dar cu el se mîndresc deopotrivă și românii și americanii. Profesor de științe politice la University of Maryland, editor al revistei „East European Politics and Societies“, el este autorul a numeroase lucrări despre comunism, post-comunism, naționalism și democrație, printre care „Reinventarea politicului“. Brașoveanul Radu Florescu stabilit în SUA a ajuns celebru pentru cartea din 1972, „În căutarea lui Dracula“, tradusă în 12 limbi și care a făcut mare vîlvă în lume. Plecat la 14 din Brașov, Florescu a ajuns profesor emerit de balcanologie la Boston. A fost timp de mai bine de cinci ani Consul Onorific al României în New England. „Orice s-ar zice, Dracula, ficțiunea, a făcut mult bine României. Pentru mine, Țepeș este o pasiune, dar m-am acomodat și cu Dracula care este căutat de americani“, spune el.

Primul emigrant român

• După studiul din 1914 al lui Ion Iosif Șchiopul, care a petrecut cîteva luni printre emigranții români din America, primul care a ajuns pe Pămîntul Nou ca să-și facă un rost a fost un brașovean. „Povestirile românilor de azi din America pomenesc chiar că cel dintîi român care a sosit în America era unul cu numele Irimie Proca   din Rîșnov, care cu alți trei tovarăși ar fi ajuns în America“, consemneză Șchiopul. Despre primul emigrant român știm că a fost „căsătorit în două rînduri. A avut și în America o viață zbuciumată, pînă a murit în vara anului 1911, în Florida“. Avea 84 de ani. „Avea printre lucrurile aduse de-acasă două pistoale bătrînești, țintuite cu cuie de aramă. Om închis și răzbunător, numai arareori făcea aluzie la trecutul său“.
Distribuie pe Facebook acest articol
pentru a putea fi citit și de prietenii tăi!
Comentarii:Articole la Actualitate
Spatiu publicitarMinim 100.000 afisari lunar.


Pentru detalii contactati telefonic
departamentul marketing al
Monitorul Expres la
0731.018.277 sau 0268.543.316.
Cumpără aici ziarul complet în format PDF
Ultimele stiri
 • ➤ Știri Brasov


  27 de vagoane cu lemn fără acte, într-un tren de marfă depistat de Garda Forestieră Brașov


  04.08.2020
 • ➤ Prima pagină


  Cum va adapta Tătaru paturile ATI lipsă de la Brașov?


  04.08.2020
 • ➤ Eveniment


  Parteneriat „smart-city“


  Brașovul s-ar putea înfrăți cu orașul Sejong din Coreea de Sud


  04.08.2020
 • ➤ Eveniment


  Într-o lună, mountain-bikerii vor putea coborî din Postăvarul în Brașov


  04.08.2020
 • ➤ Eveniment


  Premieră


  Autogara va avea gazon pe acoperiș


  04.08.2020
 • ➤ Eveniment


  Sala Polivalentă va fi construită cu bani de la Guvern


  04.08.2020
 • ➤ Eveniment


  Clădirile fostei piețe de la Triaj vor fi demolate


  04.08.2020
 • ➤ National


  Schimbări mari


  Dispar notele la Religie, Desen, Muzică și Sport


  04.08.2020
 • ➤ Doctor


  Scapi de depresie și oboseală cu Rhodiola rosea


  04.08.2020
 • ➤ Doctor


  Avertisment


  Un asimptomatic este un pericol pentru cei din jur


  04.08.2020
 • ➤ Doctor


  România va primi de la Comisia Europeană peste 25.000 de flacoane de Remdesivir


  04.08.2020
 • ➤ Doctor


  Fă salate de andive dacă vrei să slăbești


  04.08.2020
 • ➤ Doctor


  Afinele, boabe de sănătate


  04.08.2020
 • ➤ Life


  S-a dat de gol


  Andreea Mantea s-a logodit cu iubitul misterios


  04.08.2020
 • ➤ Life


  Ruby face senzație în Grecia


  04.08.2020
 • ➤ Life


  Zeny a împlinit 2 ani


  04.08.2020
 • ➤ Cititori


  10 remedii care te scapă de mușcăturile de țânțari


  04.08.2020
 • ➤ Cititori


  SFAT EXPRES


  Ce trebuie să faci dacă ai început să iei în greutate?


  04.08.2020
 • ➤ Sport


  SPORT FLASH


  04.08.2020
 • ➤ Sport


  Centru de Excelență al Federației Române de Handbal la Sfântu Gheorghe


  04.08.2020
 • ➤ Sport


  PROMOVARE ÎN LIGA 1


  Euforie!


  04.08.2020
 • ➤ Opinii


  Punctul critic


  Un proiect pierdut?


  04.08.2020
 • ➤ Sport


  CFR CLUJ, noua și vechea campioană a României


  03.08.2020
 • ➤ Știri Brasov


  Femeie accidentată pe o trecere de pietoni din Brașov


  03.08.2020
 • ➤ National


  Schimbări mari la gimnaziu: dispar notele la Religie, Desen, Muzică și Sport și sunt tăiate ore de Fizică și Chimie


  03.08.2020
 • ➤ Știri Brasov


  Brașovul s-ar putea înfrăți cu capitala administrativă a Republicii Coreea


  03.08.2020
 • ➤ Știri Brasov


  Spectator la Opera Brașov, numai cu mască


  03.08.2020
 • ➤ Știri Brasov


  30 de noi cazuri COVID în Brașov, 823 noi cazuri în România


  03.08.2020
 • ➤ Știri Brasov


  Noua Gară din Brașov va avea gazon pe acoperiș


  03.08.2020
 • ➤ Sport


  UTA și FC Argeș au promovat direct, CS Mioveni merge la baraj


  03.08.2020
 • ➤ Prima pagină


  Cum este bătut Brașovul de Sibiu la spital nou-nouț


  03.08.2020
 • ➤ Eveniment


  De la 1 august


  La postul BBC World rulează clipuri de promovare a Brașovului


  03.08.2020
 • ➤ Eveniment


  Brașovul are în continuare peste 400 de pacienți cu COVID-19 internați în spitale


  03.08.2020
 • ➤ Eveniment


  Noile rețele de apă din Brașov au fost puse în funcțiune


  03.08.2020
 • ➤ Religie


  Tradiții


  Postul Sfintei Mării poate să împlinească dorințe, dacă este ținut cu smerenie


  03.08.2020
 • ➤ National


  Barometru IMAS - Europa FM


  PNL și PSD, în creștere ușoară în opțiunile electorale


  03.08.2020
 • ➤ National


  Alegeri locale 2020: A fost constituit Biroul Electoral Central


  03.08.2020
 • ➤ Life


  Senzații


  Antonia face iar valuri


  03.08.2020
 • ➤ Life


  Anca Țurcașiu începe o viață nouă


  03.08.2020
 • ➤ Life


  Loredana ține pasul la 50 de ani


  03.08.2020
 • ➤ Life


  O vulpe a furat aproape 100 de pantofi din Berlin


  03.08.2020
 • ➤ Cititori


  Este bine să știți


  Reguli de pandemie în cabinetele stomatologice


  03.08.2020
 • ➤ Sport


  SPORT FLASH


  03.08.2020
 • ➤ Sport


  Mitriță, eliminat din playoff-ul MLS


  03.08.2020
 • ➤ Sport


  Au luat Cupa și au scăpat-o pe gazon


  03.08.2020
 • ➤ Sport


  AUTO


  Trofeul Râșnov, a treia victorie a lui Emil Nestor în acest sezon


  03.08.2020
 • ➤ Sport


  Viitorul și Dinamo luptă pentru locul în UEFA Youth League


  03.08.2020
 • ➤ Sport


  FOTBAL


  „Festival” de goluri pentru Corona


  03.08.2020
 • ➤ Opinii


  Punctul critic


  Un bilet în plus


  03.08.2020
 • ➤ Știri Brasov


  A murit fostul deputat PNL de Brașov Gheorghe Gabor


  02.08.2020
 • Cele mai noi articole
  Articolul anterior


  „Tineri pentru tineri, mereu împreună“

  Articolul următor


  Autobuze coordonate prin satelit

  Prima paginïżœ | Site Map | Contact | Despre noi | Mobil
  (ïżœi) acest site foloseïżœte cookie-uri proprii ïżœi ale terïżœilor. Setïżœri Cookies
  Siteuri partenere:
  AnunturiExpres.ro TipoMagazin.ro Porïżœile istoriei

  www.monitorulexpres.ro

  | | |
  2003 - 2020 © Marius Mihuțoiu pentru Monitorul Expres | Powered by Yky CSM | executat în 23 milisecunde, încărcat în milisecunde