Autentificare
Ziarul care vorbește cu brașovenii
Portile istoriei Scoala Cerbul de Aur Diaspora
Casa mea Dialog Contabil Expres Gala Monitorul Expres
Index -> Monitorul Expres -> Actualitate

Vacanță, lângă casă


Nămolul de la Băile Perșani face miracole

×

ïżœ
n
c
h
i
d
e

g
a
l
e
r
i
a

f
o
t
o
Dimensiune font:

Autor: C.T., 31.07.2020
• Proprietățile terapeutice ale nămolului sapropelic de la Perșani rivalizează cu cel de la Techirghiol
Pe DN1, la ieșire din localitatea Perșani, între Brașov și Făgăraș, la kilometrul 45 funcționează baza de tratament ,,Băile Perșani”. Este o stațiune balneoclimaterică renumită pentru apa care izvorăște în ștrand, dar și pentru proprietățile terapeutice ale nămolului de aici care rivalizează cu cel de la Techirghiol. La ,,Băile Perșani” se cazează turiști din toată țara, iar la sfârșit de săptămână toate locurile de cazare sunt ocupate. ,,Dispunem de 70 de locuri de cazare: 10 la motel, 20 la căsuțe mici și 40 la căsuțele mari. În prețul biletului de intrare în ștrand, clienții beneficiază de șezlong și umbrelă. Programul zilnic este de la 8.00 până la 19.00, iar tariful de intrare de luni până vineri este de 20 de lei pe zi, iar sâmbăta și duminica 25 de lei’’ au spus angajații ștrandului.

Băi recomandate de medici

Medicii din București, dar și de pe litoral recomandă pacienților tratamentul cu nămolul de la ,,Băile Perșani”. ,,Nămolul de la Perșani tratează diferite boli ale oaselor, reumatismul, dar și alte afecțiuni. Unii pacienți ajung la noi, în Ardeal, trimiși de medici. Sunt persoane care vin regulat pentru curele cu nămol. În urmă cu doi ani medicii bucureșteni au recomandat unei familii să facă tratament cu nămol la Perșani. Familia respectivă are o fetiță bolnavă. Aceștia s-au cazat și au stat o perioadă mai lungă aici. Minora suferise șapte intervenții chirurgicale la picioare. Fata nu se putea deplasa decât cu ajutorul unui cărucior. După o perioadă de tratament cu nămol fetița a început să meargă susținută de ambele brațe. A fost un miracol. Bucuria părinților și a noastră a fost de nedescris. Nămolul de la Perșani este un miracol organic, dispersat în apă clorurată, sodică, sulfurată, magneziană. Foarte mulți pacienți care au făcut împachetări cu nămol s-au tratat de boli reumatismale, și-au eliminate sechelele musculo-articulare și osoase, afecțiuni neurologice periferice și cornice și de afecțiuni ginecologice ’ a explicat Andreea Istrate , soția administratorului acestor băi.

Nămolul de Perșani nu se sperie de pandemie

,,Sunt din Zărnești și vin la Băile Perșani periodic. În această vară din cauza ploilor am venit doar de trei ori. O dată cu vârsta au început și durerile reumatice și trebuie să mă tratez. Sănătatea este cea mai importantă. Înainte de a pune nămolul pe corp trebuie să stai la soare cel puțin 30 de minute, apoi te ungi cu nămol pe tot corpul și stai cel puțin 45 de minute până când acesta se usucă, iar pielea începe să se strângă. Nămolul de la Perșani are calități bune pentru că efectele se simt imediat. În urmă cu câțiva ani pensionarii beneficiau de o reducere la biletul de intrare în ștrand, însă acum nu mai există reducerea respectivă. Taxa de intrare este de 20 de lei, nu este o sumă mare, dar o reducere era bună. În anii trecuți, mergeam la Techirghiol și la Eforie Nord, însă acum cu pandemia stăm în jurul casei. De obicei vin în cursul săptămânii ca să evit aglomerația și stau liniștit fără să fiu deranjat. Pentru că în această perioadă de pandemie nu se mai fac împachetări cu nămol și băi galvanice în multe stațiuni, am preferat să vin la Perșani unde efectele nămolului dau randament, iar durerile de picioare cedeaz㒒 a spus Andrei Ștefan de 68 de ani din Zărnești.

Brașovenii sunt cei mai buni pacienți

,,De trei săptămâni am o afecțiune la piciorul stâng, iar durerile nu cedează cu tratament. În timp ce urcam scările am făcut ruptură de mușchi. Ca să scap de durere am venit să fac împachetări cu nămol. Anul trecut am venit pentru prima dată la Perșani și mi-a plăcut. Numai atunci am auzit de calitățile nămolului de la Perșani. Ne-am cazat trei zile și sper să cedeze durerea. Dacă simt o ameliorare o să mai venim. Aici este liniște, locul este izolat și nu ne deranjează nimeni. La restaurant se mănâncă bine nu ducem lipsă de nimic’’ a spun Gabriela Clinciu din Brașov.
,,De câțiva ani venim la Băile Perșani pentru calitățile nămolului. Ne-am cazat câteva zile și profităm de apa sărată din ștrand și de nămolul din lac. Facem o cură de tratament cu împachetări. De la o vârstă ne mai doare una, alta și trebuie să ne tratăm. Nămolul de la Perșani are calități foarte bune, iar durerile cedeaz㒒 a spus Gheorge M. de 66 de ani din Brașov.

Pe vremuri, baza de tratament avea un hotel cu 100 de camere

Băile de la Perșani sunt cele mai vechi unități balneoclimaterice pe bază de nămol din țară. Până în anii 1950 nămolul de aici era foarte căutat,   stațiunea de la Perșani rivaliza cu cea de la Techirghiol. Existau la acea vreme bazine cu apă, iar în apropierea lor se afla baza de tratament, un hotel cu 100 de camere, dotat cu o mașină cu aburi ce încălzea apa pentru băile din camere. În 1950 baza de tratament a luat foc și totul a fost distrus. Mulți ani nu s-a mai construit nimic, iar oamenii s-au îndreptat spre Techirghiol. Prin 1970 însă, autoritățile vremii au decis să construiască aici un motel și un camping.   Numai că se ajungea cu greu la Perșani pentru că nu existau mijloace de transport. După revoluția din Decembrie 1989, nămolul de la Perșani a fost uitat de tot, iar băile au fost lăsate în paragină. Doar localnicii mai în vârstă mai veneau la tratament la Băile Perșani pentru că știau efectele benefice ale nămolului.   Băile Perșani au aparținut până în 1977 de Primăria Perșani. Printr-un ordin al prim-secretarului de atunci, clădirile au fost trecute la Intreprinderea de Gospodărire Orășenească (IGOF) Făgăraș și apoi la Federalcoop. Cu toate acestea nici IGOF Făgăraș și nici Federalcoop nu și-au trecut dreptul de proprietate în cartea funciară. În documentele funciare figurează ca proprietar al băilor sărate cu o suprafață de 48.000 de metri pătrați Comuna Politică Perșani, dar aceasta a fost desființată după 1990. De atunci proprietar al băilor este Comuna Șinca. Din anul 2000, Laurențiu Istrate administrează băile de la Perșani. Localnicul a investit mult pentru a amenaja locația și a o reda circuitului balneoclimateric. A mărit spațiul de cazare, la motel, la căsuțe, a renovat restaurantul, a construit cabinele de schimb, a modernizat bazinele și spațiile pentru plajă. De atunci, stațiunea ,,Băile Perșani” a prins din nou viață, iar cu fiecare an ce trece numărul vizitatorilor este în creștere.

Ce vindecă nămolul de la Perșani?

• Nămolul sapropelic de la Perșani este un mineral organic, dispersat în apă clorurată, sodică, sulfurată, magneziană, hipertonă. Afecțiuni care pot fi tratate prin împachetări cu acest nămol:
- boli reumatismale (stări preartrozice, reumatism degenerativ, artroze ale coloanei și articulațiilor, tendonite, periartrite)
- sechele musculo-articulare și osoase
- afecțiuni neurologice periferice cronice
- afecțiuni ginecologice cronice (metroanexite cronice, sterilitate)
- celulită și pentru tratamente cosmetice.
ïżœn lipsa unui acord scris din partea Monitorul Expres, puteïżœi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacïżœ precizaïżœi sursa ïżœi dacïżœ inseraïżœi vizibil link-ul articolului:
Distribuie pe Facebook acest articol
pentru a putea fi citit ïżœi de prietenii tïżœi!
Comentarii:



Articole la Actualitate




Spatiu publicitar



Minim 100.000 afisari lunar.


Pentru detalii contactati telefonic
departamentul marketing al
Monitorul Expres la
0731.018.277 sau 0268.543.316.
Cumpïżœrïżœ aici ziarul complet ïżœn format PDF
Ultimele stiri
  • ➤ Știri Brasov


    27 de vagoane cu lemn fără acte, într-un tren de marfă depistat de Garda Forestieră Brașov


    04.08.2020
  • ➤ Prima pagină


    Cum va adapta Tătaru paturile ATI lipsă de la Brașov?


    04.08.2020
  • ➤ Eveniment


    Parteneriat „smart-city“


    Brașovul s-ar putea înfrăți cu orașul Sejong din Coreea de Sud


    04.08.2020
  • ➤ Eveniment


    Într-o lună, mountain-bikerii vor putea coborî din Postăvarul în Brașov


    04.08.2020
  • ➤ Eveniment


    Premieră


    Autogara va avea gazon pe acoperiș


    04.08.2020
  • ➤ Eveniment


    Sala Polivalentă va fi construită cu bani de la Guvern


    04.08.2020
  • ➤ Eveniment


    Clădirile fostei piețe de la Triaj vor fi demolate


    04.08.2020
  • ➤ National


    Schimbări mari


    Dispar notele la Religie, Desen, Muzică și Sport


    04.08.2020
  • ➤ Doctor


    Scapi de depresie și oboseală cu Rhodiola rosea


    04.08.2020
  • ➤ Doctor


    Avertisment


    Un asimptomatic este un pericol pentru cei din jur


    04.08.2020
  • ➤ Doctor


    România va primi de la Comisia Europeană peste 25.000 de flacoane de Remdesivir


    04.08.2020
  • ➤ Doctor


    Fă salate de andive dacă vrei să slăbești


    04.08.2020
  • ➤ Doctor


    Afinele, boabe de sănătate


    04.08.2020
  • ➤ Life


    S-a dat de gol


    Andreea Mantea s-a logodit cu iubitul misterios


    04.08.2020
  • ➤ Life


    Ruby face senzație în Grecia


    04.08.2020
  • ➤ Life


    Zeny a împlinit 2 ani


    04.08.2020
  • ➤ Cititori


    10 remedii care te scapă de mușcăturile de țânțari


    04.08.2020
  • ➤ Cititori


    SFAT EXPRES


    Ce trebuie să faci dacă ai început să iei în greutate?


    04.08.2020
  • ➤ Sport


    SPORT FLASH


    04.08.2020
  • ➤ Sport


    Centru de Excelență al Federației Române de Handbal la Sfântu Gheorghe


    04.08.2020
  • ➤ Sport


    PROMOVARE ÎN LIGA 1


    Euforie!


    04.08.2020
  • ➤ Opinii


    Punctul critic


    Un proiect pierdut?


    04.08.2020
  • ➤ Sport


    CFR CLUJ, noua și vechea campioană a României


    03.08.2020
  • ➤ Știri Brasov


    Femeie accidentată pe o trecere de pietoni din Brașov


    03.08.2020
  • ➤ National


    Schimbări mari la gimnaziu: dispar notele la Religie, Desen, Muzică și Sport și sunt tăiate ore de Fizică și Chimie


    03.08.2020
  • ➤ Știri Brasov


    Brașovul s-ar putea înfrăți cu capitala administrativă a Republicii Coreea


    03.08.2020
  • ➤ Știri Brasov


    Spectator la Opera Brașov, numai cu mască


    03.08.2020
  • ➤ Știri Brasov


    30 de noi cazuri COVID în Brașov, 823 noi cazuri în România


    03.08.2020
  • ➤ Știri Brasov


    Noua Gară din Brașov va avea gazon pe acoperiș


    03.08.2020
  • ➤ Sport


    UTA și FC Argeș au promovat direct, CS Mioveni merge la baraj


    03.08.2020
  • ➤ Prima pagină


    Cum este bătut Brașovul de Sibiu la spital nou-nouț


    03.08.2020
  • ➤ Eveniment


    De la 1 august


    La postul BBC World rulează clipuri de promovare a Brașovului


    03.08.2020
  • ➤ Eveniment


    Brașovul are în continuare peste 400 de pacienți cu COVID-19 internați în spitale


    03.08.2020
  • ➤ Eveniment


    Noile rețele de apă din Brașov au fost puse în funcțiune


    03.08.2020
  • ➤ Religie


    Tradiții


    Postul Sfintei Mării poate să împlinească dorințe, dacă este ținut cu smerenie


    03.08.2020
  • ➤ National


    Barometru IMAS - Europa FM


    PNL și PSD, în creștere ușoară în opțiunile electorale


    03.08.2020
  • ➤ National


    Alegeri locale 2020: A fost constituit Biroul Electoral Central


    03.08.2020
  • ➤ Life


    Senzații


    Antonia face iar valuri


    03.08.2020
  • ➤ Life


    Anca Țurcașiu începe o viață nouă


    03.08.2020
  • ➤ Life


    Loredana ține pasul la 50 de ani


    03.08.2020
  • ➤ Life


    O vulpe a furat aproape 100 de pantofi din Berlin


    03.08.2020
  • ➤ Cititori


    Este bine să știți


    Reguli de pandemie în cabinetele stomatologice


    03.08.2020
  • ➤ Sport


    SPORT FLASH


    03.08.2020
  • ➤ Sport


    Mitriță, eliminat din playoff-ul MLS


    03.08.2020
  • ➤ Sport


    Au luat Cupa și au scăpat-o pe gazon


    03.08.2020
  • ➤ Sport


    AUTO


    Trofeul Râșnov, a treia victorie a lui Emil Nestor în acest sezon


    03.08.2020
  • ➤ Sport


    Viitorul și Dinamo luptă pentru locul în UEFA Youth League


    03.08.2020
  • ➤ Sport


    FOTBAL


    „Festival” de goluri pentru Corona


    03.08.2020
  • ➤ Opinii


    Punctul critic


    Un bilet în plus


    03.08.2020
  • ➤ Știri Brasov


    A murit fostul deputat PNL de Brașov Gheorghe Gabor


    02.08.2020
  • Cele mai noi articole
    Articolul anterior

    Pe pietonal


    Fântâna muzicală din Răcădău începe să se vadă

    Articolul urmïżœtor


    Poliția rutieră din Brașov primește cea mai modernă cameră radar

    Prima paginïżœ | Site Map | Contact | Despre noi | Mobil
    (ïżœi) acest site foloseïżœte cookie-uri proprii ïżœi ale terïżœilor. Setïżœri Cookies
    Siteuri partenere:
    AnunturiExpres.ro TipoMagazin.ro Porïżœile istoriei

    www.monitorulexpres.ro

    | | |
    2003 - 2024 © Marius Mihuțoiu pentru Monitorul Expres | Powered by Yky CSM | executat în 76 milisecunde, încărcat în milisecunde