Autentificare
Ziarul care vorbește cu brașovenii
Portile istoriei Scoala Cerbul de Aur Diaspora
Casa mea Dialog Contabil Expres Gala Monitorul Expres
Index -> Monitorul Expres -> Actualitate
Publicitate

Pandemia din 1918


Satul din Făgăraș decimat de molimă

×

Î
n
c
h
i
d
e

g
a
l
e
r
i
a

f
o
t
o
Publicitate
Dimensiune font:

Autor: M.Ex., 10.07.2020
• La începutul secolului trecut, satul Berivoii Mari a fost localitatatea brașoveană în care gripa spaniolă a ucis cei mai mulți oameni
• Gripa spaniolă a ucis între 1918 și 1919 aproape 50 de miloane de oameni pe tot globul, și a fost cea mai cumplită pandemie
Pandemia de gripă spaniolă din 1918-1919 a omorât aproximativ 50 de milioane de persoane. A început în ianuarie și februarie în SUA când mai mulți oameni au murit manifestând simptome precum dureri de cap, dificultăți respiratorii, tuse și febră. Câteva luni mai târziu, în luna mai, pacienții din Franța, Belgia și Germania au început să prezinte simptome asemănătoare, scrie Euronews. Una dintre cele mai devastatoare pandemii din istorie, așa-numita gripă spaniolă este un punct de referință extrem de important pentru istoricii care caută să pună în perspectivă situația actuală a pandemiei provovată de coronavirus. „Mă simt ca și cum aș fi într-o mașină a timpului, tot ce am investigat devine realitate pe zi ce trece”, au declarat istoricii spanioli Laura și María Lara Martínez.

Istoria se repetă

„Mă simt ca și cum aș fi într-o mașină a timpului, tot ce am investigat devine realitate pe zi ce trece”, au declarat istoricii spanioli Laura și María Lara Martínez. Surorile au început să studieze gripa spaniolă cu doi ani în urmă, iar paralele dintre pandemia de coronavirus de astăzi și evenimentele din urmă cu un secol au fost evidente de la bun început. În 1918, oamenii au spus că este o „simplă răceală”, iar măsurile impuse de starea de carantină ne sunt familiare și astăzi, fiind închise teatrele, școlile și granițele.
Spațiile publice, inclusiv telefoanele, erau dezinfectate în mod constant și oamenii din anumite zone ale Statelor Unite puteau primi amenzi de 100 de dolari pentru nepurtarea măștii. În 1918, oamenii au înțeles de la bun început că mulțimile pot amplifica transmiterea bolii.

Cel mai lovit sat din Brașov

Până în 1918, în Transilvania, gripa n-a fost menționată printre cauzele de deces. Asta nu înseamnă că virusul gripal n-a făcut victime cu mult înainte. Românii au dat prima oară piept cu o gripă ucigașă la începutul secolului trecut, imediat după Primul Război Mondial. Gripa spaniolă a făcut ravagii și la Brașov. În orașul Brașov gripa spaniolă a făcut aproape o sută de morți, dar condițiile de igienă mai riguroase și nivelul educațional i-au ajutat pe oameni să lupte mai bine împotriva bolii. Cea mai lovită localitate brașoveană a fost însă, pe vremea aceea, satul Berivoii Mari. În câteva săptămâni, cimitirul s-a umplut cu morminte proaspete, după ce au murit pe capete copii, tineri și bătrâni. Familii întregi au dispărut din cauza molimei necruțătoare. Mai cu seamă că în vremurile acelea nu existau tratamente care să poată salva bolnavii înainte ca starea lor să se agraveze. Bătrânii satului își amintesc că părinții le-au povestit despre urgia care s-a abătut ca un blestem peste casele din sat. Acum, când coronavisrus amenință și satele făgărășene, pe unii îi cuprinde frica mai ales că aud la televizor grozăvii despre Covid. Alții, dimpotrivă, spun că gripa spaniolă era periculoasă, dar pandemia de acum e doar o ,,făcătură a politicienilor“.

Șapte morți într-o familie

„Nu va ajunge la noi. Acum avem medicamente, nu ca la începutul secolului când au murit aproape toți oamenii din sat“, își dădeau cu părerea berivoienii în preajma bisericii. Cei mai în vârstă stiu de la părinți cum a fost molima din 1918. Mai toți și-au pierdut atunci rude, frații sau copiii. Maria nu se născuse încă pe vremea molimei celei mari. Dar i-a povestit mama ei cum a fost. Șapte morți a îngropat familia ei în câteva săptămâni. Doi bunici, părinții, doi oameni în putere, și trei copii.

„Făceau febră, li se umflă gâtul, făceau hemoragie și mureau“

„Mi-a povestit mama că întâi a apărut un fel de răceală grea, pe atunci nu se știa de gripă. Pe urmă i s-a zis gripa spaniolă. S-au îmbolnăvit părinții mamei mele, Nicolae și Zenovia. Aveau febră mare, li s-a umflat gâtul, făceau hemoragie și se sufocau. Au murit amândoi. Au luat boala și părinții lor, care erau bătrâni. S-au dus și ei. Mama mai avea patru frați. Doar ea și încă unul au supraviețuit. Ceilalți trei s-au prăpădit. Mama avea pe atunci 11 ani, iar frățiorul ei, Nicolae avea doar 9 anișori. Au rămas orfani. I-au luat nașii lor să-i crească. Iar casa și curtea părintească s-a pustiit. Nici acum nu mai este nimic acolo, doar o grădină. A fost ca un blestem. Statul a dat atunci și o lege, cum că familiile care luau în îngrijire copiii orfani primeau în proprietate toată averea părinților lor uciși de gripă“, povestește Maria.

Gripa a dus în pământ mai mult copii

„În fiecare casă era în zilele alea cel puțin un mort. În special copii“, povestește Aurel. ,,Satul a fost decimat de gripa spaniolă. Bătrânii mei povesteau că se uitau pe geam și vedeau cum se duc sicriele la cimitir. Murise și un tânăr care era în armată și l-au înmormântat cu muzica armatei. A murit din cauza febrei. Apoi au îngropat-o și pe fiica lor Valeria, care avea 5 ani. Tot pe strada noastră a mai murit atunci un băiețel de 6 ani, de-al lui Fratu. Era imediat după război, și nu se găseau nici medicamente. Mamele își frecau pruncii cu oțet să le treacă febra. Dar cei mai mulți nu scăpau. Pe urmă peste sat lor a venit și holera, prin ‘35. Și atunci au murit mulți oameni, dar nu ca la gripa spaniolă“.

Medicii nu i-au putut salva

Satul avea doctor, îl chema Cristea și terminase medicina la Cluj. Dar omul nu prea avea cum să-i vindece pe cei atinși de boală, mai spun poveștile. Pe atunci nu se inventase încă nici penicilina și nu se știa de viruși și cum să te lupți cu ei.
Luptătorul anticomunist Ioan Gavrilă Ogoranu, originar din Gura Văii, povestea și el cu ani în urmă că știa de la părinți că satul lor a fost lovit de gripa spaniolă. „Mulți săteni au murit. Erau doctorii Cristea și Giurca pe atunci, dar nu existau medicamente. A venit ca un val și a trecut repede, dar a lăsat mulți morți în urm㓠își amintea Ogoranu.

„Imunitatea de turmă”

În 1918, al doilea val de infecții, mult mai mortal decât primul, a coincis în Spania cu relaxarea restricțiilor de circulație. Astfel, iarna a fost martora unui număr tot mai mare de focare de infecție. „Sfârșitul pandemiei a depins de fiecare țară în parte: de informația și de pregătirea specialiștilor și de interesele clasei politice”, spune istoricul Jaume Claret Miranda, conform euronews. Specialiștii sunt de acord asupra faptului că sfârșitul pandemiei a avut loc în 1920, când societatea a reușit să dezvolte așa-numita „imunitate de turmă”, chiar dacă virusul nu a dispărut niciodată în totalitate. „Au fost găsite urme ale aceluiași virus în alți viruși gripali. Gripa spaniolă a continuat să apară, să sufere mutații și să dobândească materialul genetic al altor viruși”, spune Dr. Benito Almirante, șeful unității de boli infecțioase din cadrul spitalului Vall d’Hebron din Barcelona. De exemplu, gripa din 2009 a avut elementele genetice ale unor viruși anteriori, așa că oamenii mai în vârstă au fost mai bine protejați decât cei tineri. Același lucru s-a întâmplat și cu gripa spaniolă, cei trecuți de 30 de ani având șanse mai mari de supraviețuire. Cel mai probabil, situația se datorează faptului că generația de peste 30 de ani a trecut prin așa-numita gripă rusească din 1889 și 1890.

Principala lecție pe care ne-o predă trecutul

O pandemie se sfârșește atunci când nu mai există transmitere incontrolabilă în rândul comunității, iar cazurile sunt la un nivel extrem de scăzut, spune Dr. Almirante. „În Europa, suntem aproape să atingem această treaptă deoarece cazurile sunt identificate ușor și pot fi monitorizate. Dacă situația actuală va continua, putem spune că pandemia este ținută sub control.” În timpul gripei spaniole, nivelul fricii a variat în funcție de gradul de informație disponibil și de starea de după război a țărilor afectate. De exemplu, spitalele de campanie din Anglia au rămas deschise mult timp după sfârșitul războiului.
Dar, în final, „cum se întâmplă adesea, când efectul s-a diminuat, oamenii au încetat să își mai facă griji”, spune Claret. „Populația care a supraviețuit a intrat într-o fază de euforie, inclusiv din punct de vedere economic”, spun surorile Lara Martinez. Principala lecție pe care ne-o predă trecutul, spune Claret, este c㠄orice măsur㔠care a fost descrisă drept „exagerată se va dovedi ulterior insuficientă”.
În lipsa unui acord scris din partea Monitorul Expres, puteți prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizați sursa și dacă inserați vizibil link-ul articolului:
Distribuie pe Facebook acest articol
pentru a putea fi citit și de prietenii tăi!
Comentarii:Articole la Actualitate
Spatiu publicitarMinim 100.000 afisari lunar.


Pentru detalii contactati telefonic
departamentul marketing al
Monitorul Expres la
0731.018.277 sau 0268.543.316.
Cumpără aici ziarul complet în format PDF
Ultimele stiri
 • ➤ Știri Brasov


  27 de vagoane cu lemn fără acte, într-un tren de marfă depistat de Garda Forestieră Brașov


  04.08.2020
 • ➤ Prima pagină


  Cum va adapta Tătaru paturile ATI lipsă de la Brașov?


  04.08.2020
 • ➤ Eveniment


  Parteneriat „smart-city“


  Brașovul s-ar putea înfrăți cu orașul Sejong din Coreea de Sud


  04.08.2020
 • ➤ Eveniment


  Într-o lună, mountain-bikerii vor putea coborî din Postăvarul în Brașov


  04.08.2020
 • ➤ Eveniment


  Premieră


  Autogara va avea gazon pe acoperiș


  04.08.2020
 • ➤ Eveniment


  Sala Polivalentă va fi construită cu bani de la Guvern


  04.08.2020
 • ➤ Eveniment


  Clădirile fostei piețe de la Triaj vor fi demolate


  04.08.2020
 • ➤ National


  Schimbări mari


  Dispar notele la Religie, Desen, Muzică și Sport


  04.08.2020
 • ➤ Doctor


  Scapi de depresie și oboseală cu Rhodiola rosea


  04.08.2020
 • ➤ Doctor


  Avertisment


  Un asimptomatic este un pericol pentru cei din jur


  04.08.2020
 • ➤ Doctor


  România va primi de la Comisia Europeană peste 25.000 de flacoane de Remdesivir


  04.08.2020
 • ➤ Doctor


  Fă salate de andive dacă vrei să slăbești


  04.08.2020
 • ➤ Doctor


  Afinele, boabe de sănătate


  04.08.2020
 • ➤ Life


  S-a dat de gol


  Andreea Mantea s-a logodit cu iubitul misterios


  04.08.2020
 • ➤ Life


  Ruby face senzație în Grecia


  04.08.2020
 • ➤ Life


  Zeny a împlinit 2 ani


  04.08.2020
 • ➤ Cititori


  10 remedii care te scapă de mușcăturile de țânțari


  04.08.2020
 • ➤ Cititori


  SFAT EXPRES


  Ce trebuie să faci dacă ai început să iei în greutate?


  04.08.2020
 • ➤ Sport


  SPORT FLASH


  04.08.2020
 • ➤ Sport


  Centru de Excelență al Federației Române de Handbal la Sfântu Gheorghe


  04.08.2020
 • ➤ Sport


  PROMOVARE ÎN LIGA 1


  Euforie!


  04.08.2020
 • ➤ Opinii


  Punctul critic


  Un proiect pierdut?


  04.08.2020
 • ➤ Sport


  CFR CLUJ, noua și vechea campioană a României


  03.08.2020
 • ➤ Știri Brasov


  Femeie accidentată pe o trecere de pietoni din Brașov


  03.08.2020
 • ➤ National


  Schimbări mari la gimnaziu: dispar notele la Religie, Desen, Muzică și Sport și sunt tăiate ore de Fizică și Chimie


  03.08.2020
 • ➤ Știri Brasov


  Brașovul s-ar putea înfrăți cu capitala administrativă a Republicii Coreea


  03.08.2020
 • ➤ Știri Brasov


  Spectator la Opera Brașov, numai cu mască


  03.08.2020
 • ➤ Știri Brasov


  30 de noi cazuri COVID în Brașov, 823 noi cazuri în România


  03.08.2020
 • ➤ Știri Brasov


  Noua Gară din Brașov va avea gazon pe acoperiș


  03.08.2020
 • ➤ Sport


  UTA și FC Argeș au promovat direct, CS Mioveni merge la baraj


  03.08.2020
 • ➤ Prima pagină


  Cum este bătut Brașovul de Sibiu la spital nou-nouț


  03.08.2020
 • ➤ Eveniment


  De la 1 august


  La postul BBC World rulează clipuri de promovare a Brașovului


  03.08.2020
 • ➤ Eveniment


  Brașovul are în continuare peste 400 de pacienți cu COVID-19 internați în spitale


  03.08.2020
 • ➤ Eveniment


  Noile rețele de apă din Brașov au fost puse în funcțiune


  03.08.2020
 • ➤ Religie


  Tradiții


  Postul Sfintei Mării poate să împlinească dorințe, dacă este ținut cu smerenie


  03.08.2020
 • ➤ National


  Barometru IMAS - Europa FM


  PNL și PSD, în creștere ușoară în opțiunile electorale


  03.08.2020
 • ➤ National


  Alegeri locale 2020: A fost constituit Biroul Electoral Central


  03.08.2020
 • ➤ Life


  Senzații


  Antonia face iar valuri


  03.08.2020
 • ➤ Life


  Anca Țurcașiu începe o viață nouă


  03.08.2020
 • ➤ Life


  Loredana ține pasul la 50 de ani


  03.08.2020
 • ➤ Life


  O vulpe a furat aproape 100 de pantofi din Berlin


  03.08.2020
 • ➤ Cititori


  Este bine să știți


  Reguli de pandemie în cabinetele stomatologice


  03.08.2020
 • ➤ Sport


  SPORT FLASH


  03.08.2020
 • ➤ Sport


  Mitriță, eliminat din playoff-ul MLS


  03.08.2020
 • ➤ Sport


  Au luat Cupa și au scăpat-o pe gazon


  03.08.2020
 • ➤ Sport


  AUTO


  Trofeul Râșnov, a treia victorie a lui Emil Nestor în acest sezon


  03.08.2020
 • ➤ Sport


  Viitorul și Dinamo luptă pentru locul în UEFA Youth League


  03.08.2020
 • ➤ Sport


  FOTBAL


  „Festival” de goluri pentru Corona


  03.08.2020
 • ➤ Opinii


  Punctul critic


  Un bilet în plus


  03.08.2020
 • ➤ Știri Brasov


  A murit fostul deputat PNL de Brașov Gheorghe Gabor


  02.08.2020
 • Cele mai noi articole
  Articolul anterior

  Au început înscrierile


  Universitatea Transilvania oferă 2.850 de locuri la „buget” și 3.200 „cu taxă”

  Articolul următor


  Brașovul, pe lista județelor care primesc despăgubiri pentru inundații

  Prima paginïżœ | Site Map | Contact | Despre noi | Mobil
  (ïżœi) acest site foloseïżœte cookie-uri proprii ïżœi ale terïżœilor. Setïżœri Cookies
  Siteuri partenere:
  AnunturiExpres.ro TipoMagazin.ro Porïżœile istoriei

  www.monitorulexpres.ro

  | | |
  2003 - 2021 © Marius Mihuțoiu pentru Monitorul Expres | Powered by Yky CSM | executat în 22 milisecunde, încărcat în milisecunde