Autentificare
Ziarul care vorbește cu brașovenii
Portile istoriei Scoala Cerbul de Aur Diaspora
Casa mea Dialog Contabil Expres Gala Monitorul Expres
Index -> Monitorul Expres -> Actualitate
Publicitate

Clarificări


Ce trebuie să știm despre noua Lege de funcționare a poliției

×

Î
n
c
h
i
d
e

g
a
l
e
r
i
a

f
o
t
o
Publicitate
Dimensiune font:

Autor: Mihaela Grădinaru, 07.11.2017
• „Scopul modificărilor nu este ca România să devină stat polițienesc, ci de a proteja persoanele de bună-credință“, spune purtătorul de cuvînt al IPJ, Ionuț Marin
Modificările aduse Legii de funcționare a Poliției au stîrnit reacții vehemente în mass-media, motiv pentru care reprezetanții Inspectoratului de Poliție Județean Brașov au ținut să puncteze cele mai frecvente proceduri de acțiune ale polițiștilor, care privesc direct interacțiunea cu cetățenii - legitimarea, încătușarea, conducerea la sediul poliției. Aceste proceduri se introduc în Legea de funcționare a Poliției, pentru a fi cunoscute de toți cetățenii, nu doar de către angajații MAI, ca proceduri interne. „Prin prevederile propuse, nu se va mai putea invoca necunoașterea legii Scopul acestor modificări nu este ca România să devină stat polițienesc, de a restrînge dreptul cetățenilor, așa cum poate s-a vehiculat, ci de a proteja persoanele de bună-credință. Acestea nu au decît de cîștigat“, a spus subcomisar Ionuț Marin, purtător de cuvînt al IPJ Brașov, ieri, într-o conferință de presă.

Legitimarea

Una dintre prevederi, pe care mulți cetățeni nu o cunosc întocmai, este cea care presupune legitimarea. „Legea stabilește dreptul polițistului de a legitima și de a stabili identitatea persoanelor, iar în acest proiect sînt enumerate explicit și detaliat situațiile în care se justifică această măsură“, a spus Ionuț Marin. Situațiile în care cetățeanul este obligat să se legitimeze sînt atunci cînd persoana încalcă dispozițiile legale ori există suspiciunea că pregătește au a comis o faptă ilegală, dacă există suspiciunea că fost prezentă la locul săvîrșirii unei fapte ilegale ori are cunoștință despre faptă, autor sau despre bunurile avînd legătură cu fapta sau dacă persoana solicită sprijinul sau intervenția organelor de poliție, ori cînd, din cauza vîrstei, stării de sănătate, consumului de alcool sau altor substanțe psihoactive, ori a altor asemenea circumstanțe, necesită sprijinul organelor abilitate. De asemenea, mai trebuie să se legitimeze persoana care este implicată într-o procedură legală în fața unei autorități sau instituții publice. Alte cazuri de legitimare sînt cînd persoana încearcă să pătrundă sau se află într-un spațiu în care accesul este controlat, cu ocazia unor controale sau razii sau dacă există obligația legală de a se stabili identitatea acesteia.

Conducerea spre sediul Poliției

Legea mai spune că polițistul are dreptul să conducă o persoană la sediul poliției, în mai multe situații: cînd nu s-a putut stabili identitatea acesteia ori dacă există suspiciuni cu privire la identitatea declarată sau veridicitatea documentelor prezentate, dacă există suspiciunea că pregătește sau a comis o faptă ilegală sau dacă periclitează viața, sănătatea sau integritatea corporală, a sa ori a altei persoane, ordinea publică sau alte valori sociale. Mai ajunge la sediul poliției și persoana care a săvîrșit în flagrant o faptă prevăzută de legea penală, dacă este dată în urmărire sau este necesară executarea unui mandat, dacă a evadat din starea legală de reținere sau deținere, a fugit dintr-un centru educativ, centru de detenție sau din unitatea în care executa măsura internării medicale sau dacă nu respectă măsura luării în custodie publică. În momentul în care e condus la sediul poliției, cetățeanul are dreptul de a fi informat cu privire la motivele conducerii (înainte de inițierea măsurii) și la drepturile ce-i revin (la ajungerea la sediul poliției), precum și la acela de a fi asistat de un avocat și de a nu da nici o declarație în absența acestuia. Persoana are totuși obligația legală de a comunica datele de identificare și informațiile necesare înlăturării unei stări de pericol iminent, de a solicita informarea unui membru de familie sau a altei persoane cu privire la măsura luată sau de a solicita informarea reprezentanților diplomatici ai statului de proveniență, în cazul cetățenilor străini. În plus, cetățeanul are și dreptul de a fi consultat de un medic, la alegere, pe cheltuiala sa, și de a comunica prin interpret sau prin intermediul unei persoane cu aptitudini de comunicare, în situația în care nu vorbește sau nu înțelege limba română ori nu se poate exprima. Verificarea situației persoanei conduse la sediul poliției și luarea măsurilor legale se realizează în cel mult 24 de ore, ca măsură administrativă.

Controlul corporal și al vehiculului

Mai departe, persoana condusă la sediul poliției este supusă, în toate cazurile, controlului corporal, al bagajelor și vehiculului, în scopul identificării unor arme, obiecte sau substanțe ce pot fi folosite împotriva polițistului, a altor persoane sau pentru autovătămare, ori a căror prezență este de natură să creeze un pericol pentru ordinea publică. Controlul corporal și al bagajelor persoanei legitimate, precum și a vehiculului utilizat de aceasta se face în scopul ridicării bunurilor supuse confiscării, interzise sau care pot fi utilizate ca probe într-o procedură judiciară. Controlul corporal este sumar și se realizează cu respectarea demnității umane, mai prevede legea.

Încătușarea

În ceea ce privește încătușarea, polițistul are dreptul de a folosi cătușe sau alte mijloace de imobilizare adecvate împotriva persoanei ce face obiectul măsurii conducerii la sediul poliției. Mai poate fi încătușată și persoana care este cunoscută cu un comportament violent, cea care a comis sau este suspectă de săvîrșirea unei infracțiuni cu violență ori de terorism sau a evadat din starea legală de reținere sau deținere ori s-a sustras de la executarea unei măsuri preventive sau a unei pedepse privative de libertate. De asemenea, polițistul mai poate recurge la cătușe și dacă dotările mijlocului de transport utilizat sau itinerariul de deplasare nu permit adoptarea altor măsuri care să prevină săvîrșirea unor acțiuni violente sau fuga. Nu se folosesc cătușele împotriva femeilor cu semne vizibile de sarcină, împotriva persoanelor cu semne vădite de invaliditate și copiilor, cu excepția cazurilor în care aceștia înfăptuiesc un atac armat sau în grup, care pune în pericol viața sau integritatea corporală a uneia ori mai multor persoane.

Noi infracțiuni

Noua lege prevede și cîteva noi infracțiuni, cum ar fi împiedicarea polițiștilor de a-și face treaba, pedepsită cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau amendă sau adresarea de injurii polițiștilor - închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă. Și petrecăreții „recidiviști“ riscă închisoare de la 3 luni sau 2 ani. Astfel, devine infracțiune „împiedicarea polițistului să-și exercite obligațiile de serviciu“ referitoare la luarea unor măsuri pentru: constatarea săvîrșirii, în flagrant, de infracțiuni sau contravenții, ocrotirea vieții, sănătății și integrității corporale a persoanelor aflate într-o stare de pericol sau legitimarea, controlul corporal, al bagajelor și al vehiculului sau conducerea unei persoane la sediul poliției ori al altui organ de stat. Pedeapsa propusă este închisoare de la 6 luni la 3 ani sau amendă. O altă infracțiune este întrebuințarea în public de cuvinte, expresii ori gesturi jignitoare sau obscene în mod nemijlocit la adresa unui organ de urmărire penală sau de ordine publică, aflate în exercitarea atribuțiilor de serviciu devine infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă. De asemenea, tot infracțiune este și continuarea săvîrșirii unor fapte prin care se tulbură folosința locuinței locatarilor dintr-un imobil, prin ignorarea avertismentelor lansate de agentul constatator și după aplicarea amenzii prevăzute de lege, se va pedepsi cu închisoare de la 3 luni sau 2 ani. Cele mai dese situații se referă la redarea de muzică, la intensitate mare, în imobile cu destinația de locuințe și organizarea de petreceri cu caracter privat în spațiul public, în proximitatea imobilelor cu destinația de locuințe.

Amendă mai mare pentru cei care refuză legitimarea

O altă noutate constă în faptul că va crește sancțiunea pentru refuzul de legitimare, de la amendă cuprinsă între 100 și 500 de lei la amendă cuprinsă între 500 și 1.500 de lei. În condițiile în care în cazul controlului polițistului rutier, lipsa documentelor se sancționează cu amendă de pînă la 1.000 de lei, de multe ori fiind vorba de persoane care uită aceste documente, cu atît mai mult în cazul în care ne referim la un refuz, la o intenție clară de a nu răspunde unei solicitări legitime a polițistului, această faptă trebuie sancționată mai drastic. Polițistul are dreptul să solicite oricărei persoane care face obiectul unor măsuri polițienești să renunțe temporar la mijloacele ce pot fi folosite pentru un atac armat, să țină mîinile la vedere sau să adopte o poziție inofensivă care exclude săvîrșirea unei acțiuni violente îndreptate împotriva acestuia.
Se interzice solicitarea adoptării poziției culcat în cazul femeilor cu semne vizibile de sarcină, persoanelor cu semne vădite de invaliditate și copiilor. În înțelesul prezentei legi, prin atac armat se înțelege atacul săvîrșit de o persoană cu o armă de foc sau cu obiecte, dispozitive, substanțe sau animale ce pot pune în pericol viața, sănătatea ori integritatea corporală a persoanelor.

Prezumția de intenție a unei acțiuni violente îndreptată împotriva polițistului

În plus, se introduce prezumția de intenție a săvîrșirii unei acțiuni violente îndreptate împotriva polițistului dacă o persoană refuză să se conformeze solicitărilor polițistului (să renunțe temporar la mijloacele ce pot fi folosite pentru un atac armat, să țină mîinile la vedere sau să adopte o poziție inofensivă care exclude săvîrșirea unei acțiuni violente îndreptate împotriva acestuia) sau de a se apropia de acesta după ce, în prealabil, a fost somată prin cuvintele „Stai, poliția! - Nu te apropia!“.

Cînd poate intra poliția într-o locuință

Legea mai reglementează situațiile cînd polițistul are dreptul de a intra într-un spațiu privat fără acordul proprietarului. Prin urmare, polițistul are dreptul de a pătrunde într-o locuință sau orice spațiu delimitat în orice mod ce aparține ori este folosit de o persoană fizică sau juridică, fără învoirea acesteia sau a reprezentatului legal, în cîteva cazuri: dacă există indicii că în acel spațiu se află o persoană a cărei viață sau integritate corporală este pusă în pericol sau o persoană decedată, dacă în acel spațiu se află autorul unei infracțiuni flagrante, comisă prin folosirea unei arme ori substanțe explozive, narcotice sau paralizante, prin violență, ori de către o persoană mascată, deghizată sau travestită și dacă în acel spațiu se află autorul unui act terorist.
Polițistul poate pătrunde în spațiul respectiv, inclusiv prin folosirea forței dacă există motive temeinice pentru a anticipa rezistență armată sau alte tipuri de violență ori există un pericol cu privire la distrugerea probelor, precum și în cazul unui refuz sau dacă nu a fost primit niciun răspuns la solicitările polițistului de a pătrunde în acel spațiu.
După înlăturarea pericolului ori prinderea autorului infracțiunii sau actului terorist, polițistul are obligația de a părăsi spațiul respectiv, cu excepția situației în care obține consimțămîntul de a rămîne. Cu această ocazie nu se fac acte specifice percheziției domiciliare. În situația în care este necesară luarea unor măsuri de conservare a locului săvîrșirii infracțiunii și de ridicare sau conservare a mijloacelor materiale de probă, polițistul are dreptul să îndepărteze temporar persoanele din spațiul respectiv sau să solicite acestora să rămînă pe loc pînă la identificarea lor.
În lipsa unui acord scris din partea Monitorul Expres, puteți prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizați sursa și dacă inserați vizibil link-ul articolului:
Distribuie pe Facebook acest articol
pentru a putea fi citit și de prietenii tăi!
Comentarii:Articole la Actualitate
Spatiu publicitarMinim 100.000 afisari lunar.


Pentru detalii contactati telefonic
departamentul marketing al
Monitorul Expres la
0731.018.277 sau 0268.543.316.
Cumpără aici ziarul complet în format PDF
Ultimele stiri
 • ➤ Știri Brasov


  27 de vagoane cu lemn fără acte, într-un tren de marfă depistat de Garda Forestieră Brașov


  04.08.2020
 • ➤ Prima pagină


  Cum va adapta Tătaru paturile ATI lipsă de la Brașov?


  04.08.2020
 • ➤ Eveniment


  Parteneriat „smart-city“


  Brașovul s-ar putea înfrăți cu orașul Sejong din Coreea de Sud


  04.08.2020
 • ➤ Eveniment


  Într-o lună, mountain-bikerii vor putea coborî din Postăvarul în Brașov


  04.08.2020
 • ➤ Eveniment


  Premieră


  Autogara va avea gazon pe acoperiș


  04.08.2020
 • ➤ Eveniment


  Sala Polivalentă va fi construită cu bani de la Guvern


  04.08.2020
 • ➤ Eveniment


  Clădirile fostei piețe de la Triaj vor fi demolate


  04.08.2020
 • ➤ National


  Schimbări mari


  Dispar notele la Religie, Desen, Muzică și Sport


  04.08.2020
 • ➤ Doctor


  Scapi de depresie și oboseală cu Rhodiola rosea


  04.08.2020
 • ➤ Doctor


  Avertisment


  Un asimptomatic este un pericol pentru cei din jur


  04.08.2020
 • ➤ Doctor


  România va primi de la Comisia Europeană peste 25.000 de flacoane de Remdesivir


  04.08.2020
 • ➤ Doctor


  Fă salate de andive dacă vrei să slăbești


  04.08.2020
 • ➤ Doctor


  Afinele, boabe de sănătate


  04.08.2020
 • ➤ Life


  S-a dat de gol


  Andreea Mantea s-a logodit cu iubitul misterios


  04.08.2020
 • ➤ Life


  Ruby face senzație în Grecia


  04.08.2020
 • ➤ Life


  Zeny a împlinit 2 ani


  04.08.2020
 • ➤ Cititori


  10 remedii care te scapă de mușcăturile de țânțari


  04.08.2020
 • ➤ Cititori


  SFAT EXPRES


  Ce trebuie să faci dacă ai început să iei în greutate?


  04.08.2020
 • ➤ Sport


  SPORT FLASH


  04.08.2020
 • ➤ Sport


  Centru de Excelență al Federației Române de Handbal la Sfântu Gheorghe


  04.08.2020
 • ➤ Sport


  PROMOVARE ÎN LIGA 1


  Euforie!


  04.08.2020
 • ➤ Opinii


  Punctul critic


  Un proiect pierdut?


  04.08.2020
 • ➤ Sport


  CFR CLUJ, noua și vechea campioană a României


  03.08.2020
 • ➤ Știri Brasov


  Femeie accidentată pe o trecere de pietoni din Brașov


  03.08.2020
 • ➤ National


  Schimbări mari la gimnaziu: dispar notele la Religie, Desen, Muzică și Sport și sunt tăiate ore de Fizică și Chimie


  03.08.2020
 • ➤ Știri Brasov


  Brașovul s-ar putea înfrăți cu capitala administrativă a Republicii Coreea


  03.08.2020
 • ➤ Știri Brasov


  Spectator la Opera Brașov, numai cu mască


  03.08.2020
 • ➤ Știri Brasov


  30 de noi cazuri COVID în Brașov, 823 noi cazuri în România


  03.08.2020
 • ➤ Știri Brasov


  Noua Gară din Brașov va avea gazon pe acoperiș


  03.08.2020
 • ➤ Sport


  UTA și FC Argeș au promovat direct, CS Mioveni merge la baraj


  03.08.2020
 • ➤ Prima pagină


  Cum este bătut Brașovul de Sibiu la spital nou-nouț


  03.08.2020
 • ➤ Eveniment


  De la 1 august


  La postul BBC World rulează clipuri de promovare a Brașovului


  03.08.2020
 • ➤ Eveniment


  Brașovul are în continuare peste 400 de pacienți cu COVID-19 internați în spitale


  03.08.2020
 • ➤ Eveniment


  Noile rețele de apă din Brașov au fost puse în funcțiune


  03.08.2020
 • ➤ Religie


  Tradiții


  Postul Sfintei Mării poate să împlinească dorințe, dacă este ținut cu smerenie


  03.08.2020
 • ➤ National


  Barometru IMAS - Europa FM


  PNL și PSD, în creștere ușoară în opțiunile electorale


  03.08.2020
 • ➤ National


  Alegeri locale 2020: A fost constituit Biroul Electoral Central


  03.08.2020
 • ➤ Life


  Senzații


  Antonia face iar valuri


  03.08.2020
 • ➤ Life


  Anca Țurcașiu începe o viață nouă


  03.08.2020
 • ➤ Life


  Loredana ține pasul la 50 de ani


  03.08.2020
 • ➤ Life


  O vulpe a furat aproape 100 de pantofi din Berlin


  03.08.2020
 • ➤ Cititori


  Este bine să știți


  Reguli de pandemie în cabinetele stomatologice


  03.08.2020
 • ➤ Sport


  SPORT FLASH


  03.08.2020
 • ➤ Sport


  Mitriță, eliminat din playoff-ul MLS


  03.08.2020
 • ➤ Sport


  Au luat Cupa și au scăpat-o pe gazon


  03.08.2020
 • ➤ Sport


  AUTO


  Trofeul Râșnov, a treia victorie a lui Emil Nestor în acest sezon


  03.08.2020
 • ➤ Sport


  Viitorul și Dinamo luptă pentru locul în UEFA Youth League


  03.08.2020
 • ➤ Sport


  FOTBAL


  „Festival” de goluri pentru Corona


  03.08.2020
 • ➤ Opinii


  Punctul critic


  Un bilet în plus


  03.08.2020
 • ➤ Știri Brasov


  A murit fostul deputat PNL de Brașov Gheorghe Gabor


  02.08.2020
 • Cele mai noi articole
  Articolul anterior

  Soluție


  Medicii de familie devin „societăți de interes economic general“

  Articolul următor


  Flaviu Florea, jandarmul cîntăreț de muzică populară

  Prima paginïżœ | Site Map | Contact | Despre noi | Mobil
  (ïżœi) acest site foloseïżœte cookie-uri proprii ïżœi ale terïżœilor. Setïżœri Cookies
  Siteuri partenere:
  AnunturiExpres.ro TipoMagazin.ro Porïżœile istoriei

  www.monitorulexpres.ro

  | | |
  2003 - 2020 © Marius Mihuțoiu pentru Monitorul Expres | Powered by Yky CSM | executat în 25 milisecunde, încărcat în milisecunde