Cu doar trei săptămîni înainte de intrarea în vigoare a noului Contract-Cadru pentru acordarea serviciilor de medicină primară, respectiv 1 iulie, medicii de familie din toată țara amenință cu declanșarea unor noi acțiuni de protest și solicită ca, în termen de cinci zile, să le fie prezentată noua versiune a acestui document contractual cu Casa Națională de Asigurări de Sănătate. În plus, ei resping ideea semnării retroactive, așa cum s-a întîmplat în anii precedenți, fapt care riscă să declanșeze un nou blocaj în sistemul medical.
Medicii de familie nu semnează contractele în forma actuală
Societatea Națională de Medicina Familiei (SNMF) și Federația Națională a Patronatelor Medicilor de Familie (FNPMF) constată că nu a fost lansată în dezbatere o formă îmbunătățită a Contractului - Cadru și a Normelor de aplicare ale acestuia. Cele două organizații profesionale reamintesc, într-un comunicat de presă comun, că în primăvară am solicitat și a fost acceptată prorogarea Contractului-Cadru pînă la data de 1 iulie pentru ca Ministerul Sănătății și CNAS să discute cu adevărat problemele sistemului de sănătate și să își asume funcționarea sa optimă. În ciuda faptului că am solicitat de la CNAS și MS formele actualizate ale celor două acte normative, sîntem ignorați în continuare! În ciuda faptului că am furnizat Ministerului Sănătății un expert în medicina familiei, sîntem ignorați în continuare! În aceste condiții, medicii de familie nu semnează contractele în forma actuală. Colegii noștri din filialele județene ne transmit zilnic nemulțumirile medicilor de familie, iar pacienții noștri, care ne-au susținut demersurile inclusiv prin cele 40.000 de petiții semnate, sînt deja informați despre declanșarea protestelor în perioada imediat următoare.
Softurile CNAS chiar trebuie să funcționeze ca lumea
Dr. Rodica Tănăsescu, președintele Societății Naționale de Medicina Familiei, spune că este nevoie de modificări legislative care să permită reducerea birocrației și o atenție acordată actului medical în adevăratul sens al cuvîntului. În plus, softurile Casei Naționale de Asigurări de Sănătate chiar trebuie să funcționeze ca lumea. În fiecare zi avem întîrzieri la consultații din cauza acestor blocaje. În plus, considerăm că medicii de familie, ca și colegii din ambulatoriul de specialitate, ca și colaboratorii noștri asistenți medicali din cabinete, trebuie tratați cu același respect ca și colegii din spitale, unde în sfîrșit se vor face acele măriri salariale atît de necesare. Cabinetele noastre medicale au aceleași venituri ca în trecut, în schimb plătim utilitățile și redevențele la nivel de euro, iar asistentele și medicii nu pot avea un venit mărit. Este vorba de 70% din medicii țării. Noi am explicat toate aceste lucruri în decursul acestor luni, s-au făcut anumite promisiuni, însă deocamdată nimic nu este clar. Sub nici o formă nu mai semnăm un contract pe care nu l-am văzut și asupra căruia nu există un acord, pentru că de cele mai multe ori ani de zile am fost puși să semnăm retroactiv, ceea ce nu se va mai întâmpla în viitor.
În lipsa unui acord scris din partea Monitorul Expres,
puteți prelua maxim 500 de caractere din acest articol
dacă precizați sursa și dacă inserați vizibil
link-ul articolului:
Distribuie pe Facebook acest articol pentru a putea fi citit și de prietenii tăi!