Autentificare
Ziarul care vorbește cu brașovenii
Portile istoriei Scoala Cerbul de Aur Diaspora
Casa mea Dialog Contabil Expres Gala Monitorul Expres
Index -> Monitorul Expres -> Actualitate
Publicitate

Escrocherie


„Vrei să fii fotomodel? Hai că te fraierim noi!“

×

Î
n
c
h
i
d
e

g
a
l
e
r
i
a

f
o
t
o
Publicitate
Dimensiune font:

Autor: Camelia Onciu, 10.07.2009
• Agenția Oxygen Models a țepuit mii de brașoveni, promițîndu-le că vor fi vedete în reclame
• După ce fac poze unei serii de candidați la succes și le iau banii, creierul afacerii schimbă sediul firmei și apoi dispare cu totul din oraș

Poate ați fost acostați pe Republicii de vreun agent care s-a prezentat ca fiind de la o firmă de modeling și care v-a propus să jucați în reclame. Mulți brașoveni au pățit-o. Mai ales cei cu copii. „Vai ce drăguț, e bebelușul dumneavoastră. Nu vreți să îl vedeți pe coperta unei reviste?“ Cam așa erau racolați brașovenii naivi. Mulți au căzut în plasa așa-zișilor agenți. Oamenii încîntați de propunere au plătit niște bani, chipurile ca să intre într-o bază de date, și apoi au așteptat să fie chemați la filmări. Doar cu așteptarea s-au și ales. Oxygen Models acționează de mai bine de jumătate de an în Brașov. Sînt sute, poate mii de victime țepuite deja. Monitorul Expres a aflat cum e să fii păcălit cu o carieră în publicitate. Firul escrocheriei este încîlcit rău, dar polițiștii brașoveni i-au dat de capăt.

„Eu cred că e țeapă“

Doru e un tînăr brașovean care a venit luna trecută la redacția Monitorul Expres cu o chitanță care demonstra că a plătit 49,5 lei, taxă de înscriere. Înscriere la ce, nu se precizează pe hîrtia cu valoare fiscală. Doru credea că pentru catalogul care l-ar fi propulsat în modeling. Atunci cînd un tînăr domn l-a agățat pe stradă și i-a propus să joace în reclame, n-a stat mult să se gîndească. Doru a plătit taxa, și le-a povestit prietenilor că are șansa să fie celebru. S-a pus pe așteptat. Și a tot așteptat. O lună, două. Din februarie, pînă în iunie. Nimeni nu l-a căutat, iar mult visatul debut în publicitate a rămas doar o promisiune. Mai mult, poza lui nici măcar n-a fost pusă pe site-ul agenției, așa cum l-au asigurat „impresarii“. Furios că a pierdut banii și n-a ajuns nici măcar candidat la fotomodelism, Doru s-a plîns la Monitorul Expres, povestind cum a fost fraierit și golit de 50 de lei. „Eu cred că e țeapă“, spune el. Așa că reporterul Monitorul, sub acoperirea unei povești credibile, a bătut la ușa Agenției Oxygen Models, pe atunci pe Strada Republicii nr. 38. Am intrat și am găsit vreo șase băieți și fete, într-un studio foto. Totul părea în regulă. Explicînd că sînt mama unui ,,copil frumos, și numai bun de reclame“, am început discuția cu acești ,,descoperitori“ de talente

50 de lei pentru o iluzie

Fiindcă nu era cu mine și ,,copilul“, și nici taxă nu am plătit în avas, s-au debarasat repede de mine. Totuși, tînăra Dana, s-a oferit să-mi explice detaliile afacerii: „Înscriem persoane de la vîrsta de 6 luni pînă la vîrsta de 31 de ani. Copilul va fi chemat la două activități într-un an, prima, în cel mult trei luni. Poate și mai des, în funcție de numărul de copii. Se pot cîștiga pînă la 1.000 de euro pe activitate, plus produse oferite de sponsori, hăinuțe, dulciuri. Veniți data viitoare cu copilașul, achitați taxa de 50 de lei și așteptați să fiți contactați. Cu cel puțin două săptămîni înainte de fiecare ședință foto. În cazul în care nu puteți veni la o activitate, copilul va fi înlocuit cu altul. E vorba de reviste pentru copii sau de reviste pentru mame“. Și mi-a arătat niște foi rupte de prin cataloage de modă, imposibil de identificat. Am văzut copii frumos îmbrăcați care prezentau moda, dar care nu păreau români, după cum nici revista nu părea românească. Am fost însă asigurată că pe acele pagini era vorba de copii din Brașov. Așa că perspectivele fiului meu păreau exelente!

Cum funcționa escrocheria?

Înțelegerea între viitorul client și agenție este consfințită printr-un pseudocontract. Rubricile pe care trebuie să le completeze părintele despre copil sînt: înălțime, greutate, vîrstă, dacă are experiență în domeniu. Nimic altceva. Pentru taxa de 50 de lei, candidatul la modeling este fotografiat de un „profesionist“, în micul studio improvizat în sediul agenției. Apoi, fotografia, una de mărimea celei de buletin, ar urma să fie postată pe site-ul agenției. Teoretic. Pentru că unii plătitori de înscriere sînt uitați. Cine revine peste două-trei luni să întrebe ce se mai aude cu promovarea în lumea modei, e sfătuit să mai aștepte, „că doar n-a trecut anul“. Cine cere banii înapoi, află că taxa de înscriere nu se restituie. Dacă îi tot sîcîi, îți explică politicoși că de-asta nu te selecționează firmele de advertising, fiindcă ești trecut la secțiunea „amatori“. Așa că, impresarii devin amabili și-ți oferă șansa să treci la „profesioniști“, achitînd însă 250 de euro. De acești bani, primești un așa-zis catalog de prezentare, cu 24 de candidați, și cu el rămîi. Pierzi o groază de bani și rezultatul e tot la Sîntul Așteaptă. Acesta era mersul lucrurilor la agenția de fotomodele Oxygen Models. Nimeni nu a ajuns fotomodel, nimeni n-a văzut un contract cu vreo firmă de publicitate. Păgubiții și-au dat seama prea tîrziu că au fost păcăliți.

Agenți la negru

Că totul e o plasă de prins naivi confirmă și un fost angajat al firmei de modeling. „Nu există seriozitate, nu dau nimic, dar bani iau de la oameni. Vorbesc mult și mint la fel de mult. N-am auzit să aibă măcar vreun contract cu firme de publicitate“, spune Parepa, un tînăr care nu e din Brașov, dar nici n-ar vrea să-și dea numele, ca să nu se trezească cu probleme. Cît a lucrat, i-a fost rușine de ceea ce făcea, dar i-a trebuit și lui ,,un ban“. „Niciun angajat nu are carte de muncă, totul e în neregulă la ei, de la A la Z. Așa că am plecat de acolo acum trei luni. Zilnic primeam reclamații de la oameni. Și acum mă mai sună păgubiții. Îi sfătuiesc să își recupereze banii în instanță, dar știu și ei că sînt slabe șanse“. Tînărul povestește că aceeași firmă-fantomă a stat un an și în Bacău, unde au fraierit mii de persoane. Cînd au apărut plîngerile, au fugit. Dar au uitat niște acte prin birou, pe care o victimă le-a dus la poliție. „Credeți că s-a întîmplat ceva? Tot ei au depus plîngere că li s-au furat acte. Se zice că aveau pile mari, acolo unde trebuie“, crede Parepa.

Și-au schimbat sediul, dar năravul ba

Parepa povestește că agenții reușeau să convingă în total cam 50 de persoane pe zi. Ceea ce însemna că firma făcea cam 2.500 de lei zilnic. Din taxa de 50 de lei, 10 lei erau comisionul agentului. „Nu era greu de convins omul. Îi lăudai ochii, silueta, copilul, îi spuneai că are potențial. Și asta «doar» pentru 50 de lei. Îi promiteai să apară în reviste, în clipuri, chiar în filme. Dar ei nu fac nimic pentru promovare. Îți scot ochii cu ședința aia foto. Chitanța pe care ți-o dau n-are nicio valoare, ar trebui și o factură la sume peste o mie de lei. Ce fac ei, cred că se numește evaziune fiscală și înșelăciune. Ar trebui să facă pușcărie“, crede Parepa, care, atunci cînd a terminat-o cu firma, a fost scos afară cu amenințări. Între timp, firma Oxygen Models a dispărut de la adresa de pe Republicii nr. 38. S-a mutat pe Republicii nr. 6. De aici, se va muta probabil curînd. Cazul a intrat însă în atenția Serviciului de Investigare a Fraudelor.

Caracatița Dream Models

• Escrocheriile cu agenții de modeling nu sînt noi. Au existat zeci, în toată țara. Funcționau după aceeași rețetă: racolau naivi, le luau banii și apoi se făceau nevăzute. Cel mai răsunător caz, întins în mai multe orașe, a fost cel al agenției Dream Models.

Patronul și-a dat număr fals

• OXYGEN MODELS SRL, prestatoare de „activități ale agențiilor de publicitate“, are sediul în Craiova, pe strada Bibescu 86, bloc A14A, sc. 1, ap. 33. Acolo locuiește, probabil, unicul administrator al societății, Savu Andrei Cătălin. La numărul de telefon oferit publicului, răspunde un bărbat, tot din Craiova, care, sătul de atîtea apeluri, dă explicații: „Acesta e numărul meu de vreo 10 ani. Știu că ați luat numărul lui Savu de la Finanțe, dar și-a dat un număr fals. Nu știu cine e băiatul ăsta, nu știu de ce primesc eu atîtea înjurături din cauza lui“.
Distribuie pe Facebook acest articol
pentru a putea fi citit și de prietenii tăi!
Comentarii:Articole la Actualitate
Spatiu publicitarMinim 100.000 afisari lunar.


Pentru detalii contactati telefonic
departamentul marketing al
Monitorul Expres la
0731.018.277 sau 0268.543.316.
Cumpără aici ziarul complet în format PDF
Ultimele stiri
 • ➤ Știri Brasov


  27 de vagoane cu lemn fără acte, într-un tren de marfă depistat de Garda Forestieră Brașov


  04.08.2020
 • ➤ Prima pagină


  Cum va adapta Tătaru paturile ATI lipsă de la Brașov?


  04.08.2020
 • ➤ Eveniment


  Parteneriat „smart-city“


  Brașovul s-ar putea înfrăți cu orașul Sejong din Coreea de Sud


  04.08.2020
 • ➤ Eveniment


  Într-o lună, mountain-bikerii vor putea coborî din Postăvarul în Brașov


  04.08.2020
 • ➤ Eveniment


  Premieră


  Autogara va avea gazon pe acoperiș


  04.08.2020
 • ➤ Eveniment


  Sala Polivalentă va fi construită cu bani de la Guvern


  04.08.2020
 • ➤ Eveniment


  Clădirile fostei piețe de la Triaj vor fi demolate


  04.08.2020
 • ➤ National


  Schimbări mari


  Dispar notele la Religie, Desen, Muzică și Sport


  04.08.2020
 • ➤ Doctor


  Scapi de depresie și oboseală cu Rhodiola rosea


  04.08.2020
 • ➤ Doctor


  Avertisment


  Un asimptomatic este un pericol pentru cei din jur


  04.08.2020
 • ➤ Doctor


  România va primi de la Comisia Europeană peste 25.000 de flacoane de Remdesivir


  04.08.2020
 • ➤ Doctor


  Fă salate de andive dacă vrei să slăbești


  04.08.2020
 • ➤ Doctor


  Afinele, boabe de sănătate


  04.08.2020
 • ➤ Life


  S-a dat de gol


  Andreea Mantea s-a logodit cu iubitul misterios


  04.08.2020
 • ➤ Life


  Ruby face senzație în Grecia


  04.08.2020
 • ➤ Life


  Zeny a împlinit 2 ani


  04.08.2020
 • ➤ Cititori


  10 remedii care te scapă de mușcăturile de țânțari


  04.08.2020
 • ➤ Cititori


  SFAT EXPRES


  Ce trebuie să faci dacă ai început să iei în greutate?


  04.08.2020
 • ➤ Sport


  SPORT FLASH


  04.08.2020
 • ➤ Sport


  Centru de Excelență al Federației Române de Handbal la Sfântu Gheorghe


  04.08.2020
 • ➤ Sport


  PROMOVARE ÎN LIGA 1


  Euforie!


  04.08.2020
 • ➤ Opinii


  Punctul critic


  Un proiect pierdut?


  04.08.2020
 • ➤ Sport


  CFR CLUJ, noua și vechea campioană a României


  03.08.2020
 • ➤ Știri Brasov


  Femeie accidentată pe o trecere de pietoni din Brașov


  03.08.2020
 • ➤ National


  Schimbări mari la gimnaziu: dispar notele la Religie, Desen, Muzică și Sport și sunt tăiate ore de Fizică și Chimie


  03.08.2020
 • ➤ Știri Brasov


  Brașovul s-ar putea înfrăți cu capitala administrativă a Republicii Coreea


  03.08.2020
 • ➤ Știri Brasov


  Spectator la Opera Brașov, numai cu mască


  03.08.2020
 • ➤ Știri Brasov


  30 de noi cazuri COVID în Brașov, 823 noi cazuri în România


  03.08.2020
 • ➤ Știri Brasov


  Noua Gară din Brașov va avea gazon pe acoperiș


  03.08.2020
 • ➤ Sport


  UTA și FC Argeș au promovat direct, CS Mioveni merge la baraj


  03.08.2020
 • ➤ Prima pagină


  Cum este bătut Brașovul de Sibiu la spital nou-nouț


  03.08.2020
 • ➤ Eveniment


  De la 1 august


  La postul BBC World rulează clipuri de promovare a Brașovului


  03.08.2020
 • ➤ Eveniment


  Brașovul are în continuare peste 400 de pacienți cu COVID-19 internați în spitale


  03.08.2020
 • ➤ Eveniment


  Noile rețele de apă din Brașov au fost puse în funcțiune


  03.08.2020
 • ➤ Religie


  Tradiții


  Postul Sfintei Mării poate să împlinească dorințe, dacă este ținut cu smerenie


  03.08.2020
 • ➤ National


  Barometru IMAS - Europa FM


  PNL și PSD, în creștere ușoară în opțiunile electorale


  03.08.2020
 • ➤ National


  Alegeri locale 2020: A fost constituit Biroul Electoral Central


  03.08.2020
 • ➤ Life


  Senzații


  Antonia face iar valuri


  03.08.2020
 • ➤ Life


  Anca Țurcașiu începe o viață nouă


  03.08.2020
 • ➤ Life


  Loredana ține pasul la 50 de ani


  03.08.2020
 • ➤ Life


  O vulpe a furat aproape 100 de pantofi din Berlin


  03.08.2020
 • ➤ Cititori


  Este bine să știți


  Reguli de pandemie în cabinetele stomatologice


  03.08.2020
 • ➤ Sport


  SPORT FLASH


  03.08.2020
 • ➤ Sport


  Mitriță, eliminat din playoff-ul MLS


  03.08.2020
 • ➤ Sport


  Au luat Cupa și au scăpat-o pe gazon


  03.08.2020
 • ➤ Sport


  AUTO


  Trofeul Râșnov, a treia victorie a lui Emil Nestor în acest sezon


  03.08.2020
 • ➤ Sport


  Viitorul și Dinamo luptă pentru locul în UEFA Youth League


  03.08.2020
 • ➤ Sport


  FOTBAL


  „Festival” de goluri pentru Corona


  03.08.2020
 • ➤ Opinii


  Punctul critic


  Un bilet în plus


  03.08.2020
 • ➤ Știri Brasov


  A murit fostul deputat PNL de Brașov Gheorghe Gabor


  02.08.2020
 • Cele mai noi articole
  Articolul anterior


  Penalizați cu 10% din salariu timp de o lună

  Articolul următor

  Izolarea blocurilor, și la Săcele


  Aproape 40 de blocuri din municipiu, propuse pentru reabilitare termică

  Prima paginïżœ | Site Map | Contact | Despre noi | Mobil
  (ïżœi) acest site foloseïżœte cookie-uri proprii ïżœi ale terïżœilor. Setïżœri Cookies
  Siteuri partenere:
  AnunturiExpres.ro TipoMagazin.ro Porïżœile istoriei

  www.monitorulexpres.ro

  | | |
  2003 - 2021 © Marius Mihuțoiu pentru Monitorul Expres | Powered by Yky CSM | executat în 26 milisecunde, încărcat în milisecunde