Autentificare
Ziarul care vorbește cu brașovenii
Portile istoriei Scoala Cerbul de Aur Diaspora
Casa mea Dialog Contabil Expres Gala Monitorul Expres
Index -> Monitorul Expres
Publicitate

Doctor pe degete


Unghiile vorbesc despre sănătate

×

Î
n
c
h
i
d
e

g
a
l
e
r
i
a

f
o
t
o
Publicitate
Dimensiune font:

Autor: Camelia Onciu, 20.01.2009
• Fiecare amănunt din aspectul unghiilor ne dă indicii cu privire la sănătatea organelor interne

Mîinile au puterea de a spune multe despre sănătatea organismului. În medicina chineză, studierea atentă a mîinilor e o modalitate străveche de diagnosticare. În funcție de unghii, structura pielii, liniile din palmă, specialiștii chinezi apreciază și azi starea de sănătate a persoanei respective. Contează forma, culoarea, constituția unghiilor pentru a găsi boala care se manifestă deja sau care ar putea să apară. Examinați-vă singuri mîinile, pielea și unghiile, și veți afla multe lucruri noi despre sănătatea întregului organism.

Ce culoare au unghiile tale?

Atunci cînd se pune diagnosticul pe baza examinării unghiilor, se ține cont de formă, dimensiune, profil, culoare și constituția separată a unghiei fiecărui deget în parte. Astfel, unghiile sănătoase sînt elastice și tari, netede, de culoare roz și ceva mai moi decît cele de la picioare. Dacă au culoare vînătă, denotă circulație deficitară, o stare de nervozitate intensă sau apoplexie. În general, mîinile adolescentelor sau ale femeilor de peste 40 de ani prezintă acest tip de unghii, fiind asociate cu surescitarea nervoasă. Unghiile albe, însoțite de paloarea tenului pot trăda o anemie sau reprezintă un indiciu al proastei funcționări a ficatului. Coloritul prea roșu semnalează de asemenea o cantitate prea mare de sînge în organism, conținut ridicat de acizi grași, colesterol. Unghiile și degetele (mai ales pe dosul palmei) roșii sau purpurii indică folosirea sistematică a marijuanei sau a altor substanțe cu efect halucinant. Unghiile jumătate roz, jumătate albe dau indicii despre posibile afecțiuni renale. Culoarea gălbuie a unghiilor groase vorbește de afecțiuni pulmonare. Diabeticii au unghii cu vîrf gălbui și ușor înroșite la bază. Nuanța albastră înseamnă inimă slăbită, boli înnăscute ale inimii și plămînilor. Petele negru-cenușii pe unghii sînt semnul unei intoxicații cu mercur.

Semiluna de la baza unghiei

Unghiile lungi trădează o bună funcționare a inimii, mai ales dacă au o lunulă bine conturată. Lunula este acea pată albă în forma unei semilune, situată la baza unghiei. Din cauza înaintării în vîrstă sau a unui stil de viață bazat pe excese alimentare, lunelele se reduc treptat pînă la dispariție, începînd cu degetul mic. Atunci cînd lunulele dispar de la degetul mare înseamnă că circulația sîngelui se află într-un stadiu critic. O unghie exagerat de scurtă, vînătă, fără lunule, semnalează prezența unei boli de inimă. Cu cît unghia este mai scurtă, cu atît boala este mai avansată. Dimensiunea mare a semilunei de la baza unghiei este legată de tahicardie. Absența semilunei de la baza unghiei este semn al nevrozei inimii, al insuficienței cardiace și al tulburărilor în circulația sangvină. Lunula de culoare albăstruie vorbește despre tulburări în funcționarea ficatului. Cînd are culoarea roșie este semn al insuficienței cardiace. Pielițele din jurul unghiilor arată deficitul de albumine, vitamina C și acid folic în organism.

Forma indică boala

Unghiile mari, bombate, în formă de bulb, care depășesc cu mult suprafața degetului (în formă de con) indică slăbiciunea inimii și a plămînilor (tuberculoza). Sînt asociate frigului. O umflătură la capătul unghiei vorbește despre o infecție cronică a plămînilor. Pe de altă parte, unghiile bombate foarte înguste, înfipte în carne, semnalează o sănătate precară, iar unghiile cu extremitățile înovoiate în jos, însoțite de sindromul palmelor fierbinți, sînt un semn evident de instalare în organism a tuberculozei sau a scrofulozei. Dacă pe unghia bombată se constată prezența unor dungulițe, acest lucru denotă că pneumonia se află într-un stadiu incipient. Unghia concavă (care are forma unei linguri), în care se poate reține o picătură de apă, indică deficit de fier. Este un sindrom al frigului, dar și un simptom al unei forme moștenite de alcoolism. Unghia triunghiulară indică afecțiunile coloanei vertebrale și ale măduvei spinării. Unghia strîmbă, dar netedă (asemănătoare unui cioc de papagal) vorbește despre o formă înnăscută de astm, bronșită, tuberculoză, tuse cronică. Unghiile fărîmicioase sînt un semn al conținutului scăzut de fier și vitamina A în organism, al funcționării proaste a glandei tiroide sau a rinichilor, al unei proaste circulații sangvine.

Unghii încarnate sau îngroșate

Unghiile drepte, nebombate, în formă de triunghi, atrag atenția asupra unei slabe circulații a sîngelui, indicînd un organism congestionat, extremități foarte reci. Dacă pe unghii se observă dungi, iar liniile din palmă au căpătat o culoare albicioasă, boala se află într-un stadiu extrem de avansat. Unghiile cu pete albe (noițe) apărute pe suprafața unghiei sînt adesea cauzate de un traumatism minor, cum ar fi ciocnirea unghiei de un obiect dur. Petele albe sînt doar niște mici depozite de carbon între stratul cheratinos și patul roz al unghiei. Nu este necesar niciun fel de tratament, de vreme ce pata albă va crește odată cu unghia și va ajunge să fie tăiată. Unghiile îngroșate pot fi așa din cauza infecțiilor cu ciuperci, a bolilor de piele, cum ar fi psoriazisul. După tratarea infecțiilor, unghia revine la normal. Traumele, loviturile și procesul de îmbătrînire pot reprezenta și ele factori care duc la îngroșarea unghiilor. Unghiile încarnate apar mai ales la degetele picioarelor din cauza faptului că au fost tăiate prea scurt sau curbate la colțuri sau încălțămintea a fost prea strîmtă. Zona respectivă e dureroasă și se inflamează. Se tratează cu antibiotic unguent introdus cît mai mult sub unghie. Unghiile despicate arată un nivel scăzut al focului digestiv, circulația sangvină, sistemele sexual (testicule și ovare) și nervos sînt tulburate.

Cauzele exfolierii

Onicoschizisul sau desprinderea straturilor unghiei unul de altul se datorează desfășurării activității în mediu umed sau, dacă pornește de la zona de formare a unghiei, se poate datora tratamentelor cu retinoizi, psoriazis, lichen plan, alopecie areată. Unghiile care se cojesc sînt un fenomen provocat de consumul în exces a produselor artificiale, medicamentelor, care lipsesc corpul de minerale, dînd naștere unui dezechilibru în nutriție. În acest caz apar indigestia, formarea gazelor în intestin, oboseala, menstruație neregulată, slăbiciune sexuală, depresii, stări de nervozitate, insomnie și alte asemenea stări. Onicoliza constă în desprinderea lamei de patul unghial. Spațiul astfel creat se poate umple cu sînge, cu puroi, cu lichid seros sau cu aer așa încît suprafața unghiei își va schimba culoarea. Frecvent, se poate forma un hematom subunghial în urma unui traumatism, a contactului cu diverse substanțe chimice, unele dintre ele folosite chiar pentru îngrijirea unghiilor, detergenți, săpunuri, dar și umezelii excesive, infecțiilor cu ciuperci sau alte microorganisme. Se poate ajunge la unghii desprinse de țesut și atunci cînd se lucrează mult cu calculatorul, în funcție de cît de mult se utilizează tastatura. Unghiile roase sînt un
semn al nervozității, al deficitului de minerale sau al prezenței unor paraziți în intestin. Sînt în același timp un simptom al nevrozei, gastritei, disfuncțiilor sexuale la femei.

Ce boli anunță unghiile striate?

Striurile unghiale longitudinale care apar pe toată lungimea unghiei, variabile ca număr și lățime își fac apariția în mod obișnuit la vîrste înaintate. Dacă sînt afectate toate unghiile și în plus se subțiază, își pierd luciul, căpătînd aspect de glaspapir, este vorba de alopecie aerată, psoriazis, dermatită atopică, lichen plan sau vitiligo. Liniile orizontale pe unghii vorbesc și despre o alimentație dezechilibrată sau despre boli netratate la timp. Suprafețele fărîmicioase pe unghii înseamnă depuneri de sare. Liniile verticale semnalează înrăutățirea digestiei (exces de acizi grași și sare), proces prin care mineralele și albuminele se asimilează foarte greu, și de asemenea deficit de vitamina B12 și fier. Pot fi asociate și cu afecțiuni ale intestinului. Striurile unghiale transversale sînt depresiuni perpendiculare pe sensul de creștere al unghiei. Pot fi generate de traumatisme, suferințe metabolice majore, malnutriție, chimioterapie.

Pielea mîinilor spune totul

Plecînd de la culoarea, umiditatea sau temperatura mîinilor, se poate stabili predispoziția spre un anumit tip de boală. Culoarea unei mîini normale este trandafiriu deschis, cu o nuanță spre cafeniu deschis. O mînă sănătoasa este elastică, fermă, are o palmă bine colorată, călduță și foarte puțin umeda. Pielea roșie indică o stare congestivă, pielea albăstruie vorbește despre o circulație nu tocmai bună a sîngelui, pielea galbenă semnalează probleme hepatice sau legate de fiere. Pielea pătată cu alb și roz este semn al unui sînge sănătos. Culoarea gălbuie la o mînă grăsuță și umflată denotă prezența ureei în sînge. În plus, prezența vinelor albastre ne indică faptul că acidul carbonic din sînge se află în exces. O piele lucioasă și întinsă indică predispoziția spre boli reumatice și gută, în vreme ce o textură aspră și uscată a pielii trădează predispoziția organismului spre boli de piele.


Unghiile simt ce le lipsește


• Zincul și fierul ajută nu numai corpul să funcționeze bine, ci și unghiile. Așadar, principalul remediu este alimentația bogată în aceste minerale. Pentru sănătatea unghiilor se recomandă o alimentație bogată în fructe și legume crude. Alimentația poate fi suplimentată cu lăptișor-de-matcă, spirulină sau varec (alge marine). Iată ce efecte au asupra unghiilor carențele în minerale, vitamine și nutrienți:
- lipsa de vitamina A și de calciu (morcovi): uscarea și lipsa de strălucire
- lipsa proteinelor, acidului folic și a vitaminei C (orz, tărîțe, legume, linte, ciuperci, portocale, legume verzi): despicături în cuticule
- lipsa de proteine (carne slabă): dungile albe
- lipsa de vitamina B12 (morcovi, spanac, orez brun, pepene, nuci): o uscare excesivă a unghiilor, curbarea lor spre vîrf și înnegrirea lor
- deficiență de zinc (legume, fasole boabe, ciuperci, cereale integrale, drojdie de bere): apariția petelor albe
- lipsa de lichide: crăpături și tăieturi pe suprafața unghiilor
- lipsa de acizi grași esențiali: piele înroșită în jurul cuticulelor.
- lipsa fierului (legume verzi, morcovi, pepene, dovleac, carne roșie): unghii deformate și zimțate
- biotină (ciuperci, grepfrut, pepene roșu, banane, căpșune): unghii fragile

Cinci remedii naturiste

1. Se curăță unghiile cu o soluție de bicarbonat de sodiu.
2. Unghiile care nu mai cresc trebuie înmuiate în apă caldă în care a fost dizolvată sare.
3. Suplimentele de vitamina B întăresc unghiile
4. Uleiul călduț ajută la întărirea unghiilor, mai ales cel de migdale.
5. Unghiile îngălbenite au această culoare din cauza nicotinei, a lacului de unghii sau acetonei. Dacă înmuiați degetele în soluție de sare de lămîie, veți îndepărta culoarea galbenă a tutunului, iar daca de vină e oja, renunțați la ea pentru o perioadă.

Unghiile și temperamentul

• După forma și structura unghiilor se poate determina temperamentul persoanei:
- melancolici: unghii lungi, adesea palide, aspre, uscate și fragile
- flegmatici: pătrate, groase, tari, strălucesc puternic
- colerici: lunguiețe, tari sau moi, roze sau galbene, strălucesc foarte puțin
- sangvinici: late, moi, de culoare roz, au formă ovală, strălucesc puțin.

Unghiile și organele interne

• Fiecare deget de la mînă sau de la picior, potrivit reprezentărilor medicinei tradiționale, este strîns legat de un organ sau de o glandă de secreție internă. Dacă una dintre unghii nu arată bine, căutați cauza dezechilibrului în acel organ, al cărui meridian este legat de acest deget sau de această unghie.
- Degetul mare: creier
- Arătător: plămîni și a intestin gros.
- Mijlociu: intestin subțire
- Inelar: plămîni.
- Mic: inimă și organe de reproducere feminine
Distribuie pe Facebook acest articol
pentru a putea fi citit și de prietenii tăi!
Comentarii:Articole la
Spatiu publicitarMinim 100.000 afisari lunar.


Pentru detalii contactati telefonic
departamentul marketing al
Monitorul Expres la
0731.018.277 sau 0268.543.316.
Cumpără aici ziarul complet în format PDF
Ultimele stiri
 • ➤ Știri Brasov


  27 de vagoane cu lemn fără acte, într-un tren de marfă depistat de Garda Forestieră Brașov


  04.08.2020
 • ➤ Prima pagină


  Cum va adapta Tătaru paturile ATI lipsă de la Brașov?


  04.08.2020
 • ➤ Eveniment


  Parteneriat „smart-city“


  Brașovul s-ar putea înfrăți cu orașul Sejong din Coreea de Sud


  04.08.2020
 • ➤ Eveniment


  Într-o lună, mountain-bikerii vor putea coborî din Postăvarul în Brașov


  04.08.2020
 • ➤ Eveniment


  Premieră


  Autogara va avea gazon pe acoperiș


  04.08.2020
 • ➤ Eveniment


  Sala Polivalentă va fi construită cu bani de la Guvern


  04.08.2020
 • ➤ Eveniment


  Clădirile fostei piețe de la Triaj vor fi demolate


  04.08.2020
 • ➤ National


  Schimbări mari


  Dispar notele la Religie, Desen, Muzică și Sport


  04.08.2020
 • ➤ Doctor


  Scapi de depresie și oboseală cu Rhodiola rosea


  04.08.2020
 • ➤ Doctor


  Avertisment


  Un asimptomatic este un pericol pentru cei din jur


  04.08.2020
 • ➤ Doctor


  România va primi de la Comisia Europeană peste 25.000 de flacoane de Remdesivir


  04.08.2020
 • ➤ Doctor


  Fă salate de andive dacă vrei să slăbești


  04.08.2020
 • ➤ Doctor


  Afinele, boabe de sănătate


  04.08.2020
 • ➤ Life


  S-a dat de gol


  Andreea Mantea s-a logodit cu iubitul misterios


  04.08.2020
 • ➤ Life


  Ruby face senzație în Grecia


  04.08.2020
 • ➤ Life


  Zeny a împlinit 2 ani


  04.08.2020
 • ➤ Cititori


  10 remedii care te scapă de mușcăturile de țânțari


  04.08.2020
 • ➤ Cititori


  SFAT EXPRES


  Ce trebuie să faci dacă ai început să iei în greutate?


  04.08.2020
 • ➤ Sport


  SPORT FLASH


  04.08.2020
 • ➤ Sport


  Centru de Excelență al Federației Române de Handbal la Sfântu Gheorghe


  04.08.2020
 • ➤ Sport


  PROMOVARE ÎN LIGA 1


  Euforie!


  04.08.2020
 • ➤ Opinii


  Punctul critic


  Un proiect pierdut?


  04.08.2020
 • ➤ Sport


  CFR CLUJ, noua și vechea campioană a României


  03.08.2020
 • ➤ Știri Brasov


  Femeie accidentată pe o trecere de pietoni din Brașov


  03.08.2020
 • ➤ National


  Schimbări mari la gimnaziu: dispar notele la Religie, Desen, Muzică și Sport și sunt tăiate ore de Fizică și Chimie


  03.08.2020
 • ➤ Știri Brasov


  Brașovul s-ar putea înfrăți cu capitala administrativă a Republicii Coreea


  03.08.2020
 • ➤ Știri Brasov


  Spectator la Opera Brașov, numai cu mască


  03.08.2020
 • ➤ Știri Brasov


  30 de noi cazuri COVID în Brașov, 823 noi cazuri în România


  03.08.2020
 • ➤ Știri Brasov


  Noua Gară din Brașov va avea gazon pe acoperiș


  03.08.2020
 • ➤ Sport


  UTA și FC Argeș au promovat direct, CS Mioveni merge la baraj


  03.08.2020
 • ➤ Prima pagină


  Cum este bătut Brașovul de Sibiu la spital nou-nouț


  03.08.2020
 • ➤ Eveniment


  De la 1 august


  La postul BBC World rulează clipuri de promovare a Brașovului


  03.08.2020
 • ➤ Eveniment


  Brașovul are în continuare peste 400 de pacienți cu COVID-19 internați în spitale


  03.08.2020
 • ➤ Eveniment


  Noile rețele de apă din Brașov au fost puse în funcțiune


  03.08.2020
 • ➤ Religie


  Tradiții


  Postul Sfintei Mării poate să împlinească dorințe, dacă este ținut cu smerenie


  03.08.2020
 • ➤ National


  Barometru IMAS - Europa FM


  PNL și PSD, în creștere ușoară în opțiunile electorale


  03.08.2020
 • ➤ National


  Alegeri locale 2020: A fost constituit Biroul Electoral Central


  03.08.2020
 • ➤ Life


  Senzații


  Antonia face iar valuri


  03.08.2020
 • ➤ Life


  Anca Țurcașiu începe o viață nouă


  03.08.2020
 • ➤ Life


  Loredana ține pasul la 50 de ani


  03.08.2020
 • ➤ Life


  O vulpe a furat aproape 100 de pantofi din Berlin


  03.08.2020
 • ➤ Cititori


  Este bine să știți


  Reguli de pandemie în cabinetele stomatologice


  03.08.2020
 • ➤ Sport


  SPORT FLASH


  03.08.2020
 • ➤ Sport


  Mitriță, eliminat din playoff-ul MLS


  03.08.2020
 • ➤ Sport


  Au luat Cupa și au scăpat-o pe gazon


  03.08.2020
 • ➤ Sport


  AUTO


  Trofeul Râșnov, a treia victorie a lui Emil Nestor în acest sezon


  03.08.2020
 • ➤ Sport


  Viitorul și Dinamo luptă pentru locul în UEFA Youth League


  03.08.2020
 • ➤ Sport


  FOTBAL


  „Festival” de goluri pentru Corona


  03.08.2020
 • ➤ Opinii


  Punctul critic


  Un bilet în plus


  03.08.2020
 • ➤ Știri Brasov


  A murit fostul deputat PNL de Brașov Gheorghe Gabor


  02.08.2020
 • Cele mai noi articole
  Prima paginïżœ | Site Map | Contact | Despre noi | Mobil
  (ïżœi) acest site foloseïżœte cookie-uri proprii ïżœi ale terïżœilor. Setïżœri Cookies
  Siteuri partenere:
  AnunturiExpres.ro TipoMagazin.ro Porïżœile istoriei

  www.monitorulexpres.ro

  | | |
  2003 - 2020 © Marius Mihuțoiu pentru Monitorul Expres | Powered by Yky CSM | executat în 25 milisecunde, încărcat în milisecunde