Autentificare
Ziarul care vorbește cu brașovenii
Portile istoriei Scoala Cerbul de Aur Diaspora
Casa mea Dialog Contabil Expres Gala Monitorul Expres
Index -> Monitorul Expres -> Prima pagină
Publicitate

Suflete puse pe cîntar

×

Î
n
c
h
i
d
e

g
a
l
e
r
i
a

f
o
t
o
Publicitate
Dimensiune font:

Autor: » Teodor BOGDAN, 19.07.2006
* În 1907, în urma unor experimente macabre, un doctor american a ajuns la concluzia că sufletul omului cîntărește 21 de grame * Teoria este contestată, însă nimeni nu a reușit să explice ce altceva ar putea produce această scădere de greutate în momentul morții

Se spune că, atunci cînd un om moare, sufletul său trece mai departe. Religioșii cred că părăsește trupul și se ridică la cer. Cu aproape 100 de ani în urmă, un doctor din Haverhill, Massachusetts, a încercat să demonstreze existența sufletului. Prin experimente macabre și misterioase, susține că a descoperit greutatea sufletului. Aproximativ 21 de grame. Articolul în care dr. Duncan MacDougall și-a expus teoriile a fost publicat, în 1907, într-o prestigioasă revistă medicală și a ajuns rapid în paginile ziarului New York Times.
Cu toate că experimentele sînt vechi de aproape un secol, iar concluziile lui MacDougall nu sînt luate în serios de comunitatea medicală actuală, nimeni nu a putut combate pînă acum aceste rezultate și nici nu s-a putut explica unde dispar cele douăzeci și unu de grame.

Un Frankenstein modern

MacDougall nu era genul de doctor care să inventeze teorii sau care să lase convingerile religioase să-i întunece judecata. Era un scoțian scund, cu ochelari cu lentile groase. Se mutase în Haverhill la vîrsta de 28 de ani. A absolvit medicina la Universitatea Boston și a ajuns rapid directorul spitalului Stephen Henry Gale din Haverhill. Conform unor declarații pe care le-a dat reporterilor de la „American Medicine“, în 1907, MacDougall a decis să efectueze niște experimente, deoarece a fost intrigat de predicatorii și preoții care afirmau că sufletul unei persoane nu moare odată cu trupul, ci trece mai departe, continuă să existe. Dacă este adevărat, MacDougall s-a gîndit că sufletul ar trebui să fie o entitate care ocupă un anumit spațiu. Și-a dat seama că, dacă ar putea măsura greutatea acestei entități în momentul în care părăsește trupul, ar aduce dovezi definitive că sufletul există.

Experimente secrete

Chiar și la începutul secolului XX, cercetările lui MacDougall erau extrem de controversate. Doctorul era criticat mai ales de preoți, care vedeau sufletul ca pe ceva intangibil și nu ca pe un lucru pe care-l poți măsura științific. Cu toată opoziția comunității, doctorul și-a continuat experimentele în spitalul în care lucra. A cîntărit șase bolnavi aflați pe patul de moarte, exact în momentul decesului. A constatat că toți pierdeau în clipa morții aproximativ 21 de grame din greutatea corporală. Într-unul din cazuri, imediat după constatarea decesului, pacientul a devenit mai ușor cu 21 de grame, peste un sfert de oră și-a revenit în greutate, ca peste alte cîteva minute să piardă din nou cele 21 de grame, definitiv. A închis datele obținute în urma experimentelor într-un seif, timp de șase ani. Voia să fie sigur de rezultate înainte să le facă publice.

Bolnavi de tuberculoză

MacDougall a știut perfect cum să efectueze măsurătorile. În jurul anului 1900, a așezat un pat de spital pe un cîntar. A cerut pacienților aflați în stagiu terminal permisiunea de a participa la experiment. I-a ales pe cei bolnavi de tuberculoză, pentru că aceștia nu se agită în momentul morții, făcînd posibilă o cîntărire extrem de precisă. În literatura medicală, MacDougall l-a descris pe primul său pacient drept un om „cu un temperament american tipic“. Cînd momentul morții s-a apropiat, MacDougall, ajutat de alți patru doctori, l-au așezat pe patul de pe cîntar. După trei ore și 40 de minute, cîntarul, extrem de fin, a înregistrat o cădere sesizabilă. Omul murise. Cei cinci doctori au făcut calcule independente cu privire la greutatea pierdută din cauza umezelii din respirație, transpirației, mișcărilor involuntare, evacuării de urină și chiar a aerului expirat din plămîni. Au constatat cu toții că bărbatul a pierdut din greutatea corporală 21 de grame, care nu puteau fi atribuite nici uneia dintre aceste cauze.

Concluzii incerte

Rezultatele lui MacDougall cu următorii pacienți nu au fost la fel de clare. Al doilea participant la experiment a pierdut în momentul decesului altă greutate. „Contracțiile feței au continuat aproximativ 15 minute din momentul în care a încetat să respire, făcînd extrem de dificil procesul de cîntărire“, se spune în raportul medicilor publicat în numărul din aprilie 1907 al revistei „American Medicine“. Al treilea muribund a pierdut o greutate și mai mare. „Rezultatele obținute prin cîntărirea celui de-al patrulea pacient nu trebuie luate în considerare, deoarece o persoană care nu era de acord cu experimentul a intervenit în setarea cîntarului“, a declarat ulterior MacDougall. La al cincilea pacient cîntărirea a dat, de asemenea, alt rezultat, iar la al șaselea, moartea a survenit prea repede, cu doar cinci minute înainte să fie așezat pe cîntar. Astfel, doctorii nu au avut timp să seteze cîntarul.

„Cîinii nu au suflet“

Pentru a face comparație, doctorul american a injectat 15 cîini cu substanțe letale. Prin cîntărire, a constatat că nici unul dintre aceștia nu suferise vreo pierdere de greutate în momentul morții. „Cîinii nu au, deci, suflet“, a concluzionat MacDougall. Nimeni nu știe de unde a luat MacDougall cei 15 cîini. Ulterior, el a declarat ziarului Haverhill Evening Gazette că a desfășurat aceste experimente în hambarul casei sale. Deși multe ziare s-au grăbit să scrie că doctorul din Massachusetts a găsit dovada existenței sufletului, MacDougall a rămas sceptic, spunînd reporterilor de la Haverhill Evening Gazette că sînt necesare mai multe studii pentru ca această teorie să aibă un suport. Doctorii din întreaga Americă au reacționat imediat și au analizat pînă la cel mai mic detaliu rezultatele obținute de MacDougall. O polemică aprinsă a început în literatura medicală între acesta și detractorii săi.

Misterul rămîne

MacDougall a murit în 1920, la vîrsta de 54 de ani. Biroul personal a rămas neatins pînă la moartea soției sale, Mary, în 1955. Fiul său a vîndut însă clădirea, care acum este sediul unei societăți de asigurări. Singurul nepot al doctorului și ultimul descendent aflat în viață, judecătorul John S. MacDougall Jr., a murit anul acesta, la vîrsta de 81 de ani. Soția lui, Olivia, povestește că soțul său era întotdeauna amuzat cînd cineva venea în Haverhill pentru a cere informații cu privire la bunicul său. Amîndoi privesc activitatea acestuia cu scepticism. „Sînt soră medicală și privesc astfel de lucruri obiectiv. Trebuie să admit însă că ideea conform căreia sufletul are greutate este extrem de interesantă. Nu vom ști pînă nu vom ajunge dincolo“, crede Olive MacDougall.

A analizat propria moarte

Duncan MacDougall și-a descris propria moarte cauzată de un cancer la ficat. Conform ultimelor cuvinte ale doctorului, moartea sa, extrem de lentă, a fost „cea mai interesantă la care am asistat vreodată“. Curiozitatea cu privire la moarte și suflet l-a însoțit pînă în ultimele momente din viață. „Dacă această stranie pierdere în greutate nu se datorează sufletului, care ne părăsește, rămîne ca altcineva să ofere o explicație mai bună cu privire la acest mister“, a declarat doctorul ziarului Boston Sunday Post, în 1907. Pînă astăzi, nimeni nu a putut explica științific dispariția celor 21 de grame.

„21 de grame“

• Teoriile lui MacDougall au fost abordate în recent oscarizata pelicul㠄21 de grame“. Scenaristul Guillermo Arriaga folosește principiile lui MacDougall într-un film despre modul în care un accident de mașină afectează viețile a trei personaje legate de un fir invizibil. Motto-ul filmului este: „Se spune că atunci cînd murim pierdem în greutate 21 de grame. Greutatea unei monezi de 500 de lei, a unei privighetori, a unui baton de ciocolată - și probabil a sufletului uman“. Aproape fiecare secvență din „21 de grame“ a fost filmată cu o cameră manuală, iar rezultatul a fost sporirea sentimentului de tensiune. Regizorul a preferat această metodă datorit㠄proximității“, a sentimentului că orice se poate întîmpla. „Cele 21 de grame care dau titlul filmului nu sînt reprezentate vizual. Cu toate acestea, toate personajele filmului sînt la un pas de moarte, sau se confruntă cu moartea celor apropiați. Moartea este cea care îi împinge să-și continue existența. Prin moarte, ei descoperă viata“, a declarat regizorul Alejandro Gonzalez Inarritu. Benicio del Toro (foto sus) și Naomi Watts au fost nominalizați pentru prestația lor din acest film la premiile Oscar din acest an.

Pierdem oase

• Mușchii reprezintă aproape jumătate din greutatea corpului omenesc. Cînd ne naștem, scheletul nostru este format din 305 oase. În momentul în care ajungem la maturitate, același schelet este format însă din doar 206 oase. Explicația este faptul că, pe măsură ce creștem, anumite oase se unesc pentru a forma un singur os. Cele 206 oase ale corpului cîntăresc aproximativ 10 kilograme.

Unde e sediul sufletului?

• Pînă în secolul trecut, se spunea că glanda pineală este cel de-al treilea ochi, că este sediul sufletului. Filosoful și matematicianul Rene Descartes numea epifiza (glanda endocrină așezată la baza creierului) „sediul sufletului“. Masonii cred că sufletul sălășluiește în inimă, la fel ca egiptenii care credeau că Osiris le cîntărește sufletul la plecare în lumea cealaltă cu o balanță. Pe celălalt taler era așezată pana lui Maat, zeița dreptății. În mitologia ebraică, sîngele era considera lichidul prin care circulă sufletul. Vechii greci, prin Hipocrate, aveau credința că sîngele este identic cu sufletul.

Materie necunoscută

• Doctorul Duncan MacDougall   afirmă că, dacă există un suflet care există separat de creier și de trup, atunci acesta trebuie să ocupe un spațiu fizic și să aibă greutate, iar această greutate poate fi măsurată. Știința ne spune că materia care ocupă spațiu este de trei feluri: solidă, lichidă sau gazoasă. În toate formele, este afectată de forța gravitațională. MacDougall crede că sufletul aparține altei categorii, una pe care noi nu o cunoaștem încă.

Fotografia sufletului

• Sufletul nu numai că poate fi cîntărit, dar poate fi și văzut. Sînt numeroase relatările despre imagini ale celor aflați în pragul morții. Acestea sînt văzute mai ales de rudele muribundului, care nu se află în preajma acestuia, ci chiar la distanțe de mii de kilometri. Răposații „se arat㓠celor vii sub formă de spectre care au fost deseori surprinse de camerele video fără a primi o explicație plauzibilă. Thelma Moss, profesor de psihologie la Universitatea Los Angeles din California (U.C.L.A.), scria în 1979 că aura ființelor vii, surprinsă de aparatul de fotografiat și despre care se știe că e o reflectare a biocîmpului, ar fi „o fotografie a sufletului“.

Românul care a explicat viața

• Academicianul Eugen Macovschi (1906-1985) a pus în evidență existența biostructurii, cîntărind animale muribunde în incinte perfect etanșe. El a descoperit că biostructura este proprie numai celulelor vii. Substanțele organice integrate în biostructură au o altă comportare față de substanțele organice din laborator. Cînd celula moare, biostructura se transformă în materie obișnuită, nevie. Această transformare ar putea fi însoțită de pierderea celor 21 de grame. Mai mult, viața este caracterizată de prezența unei matrici energo-informaționale; această structură nesubstanțială a fost pusă în evidență prin aparate speciale (prin electronografie și efect Kirlian). Obiectele nevii nu au matrice energo-informațională. În anul 1980, K. Foster, J. J. Wolesewich și J. J. Tuker au confirmat prin ample investigații microscopice teoria biostructurii formulată de Macovschi în 1958. Descoperirea românului, făcută într-un laborator obișnuit, a fost observată, abia peste 20 de ani, cu un microscop electronic de înaltă precizie și greu de 10 tone.

Lucrare despre suflet

• Mary Roach, cercetătoarea care a scris, în 2003, cartea intitulat㠄Curiozitățile cadavrelor omenești“, a studiat în amănunt datele obținute de MacDougall. Din cîte a aflat, nimeni nu a încercat pînă acum să repete experimentele doctorului din Haverhill. Probabil pentru că nici un om de știință de renume nu ia în serios descoperirile acestuia. „Este absurd să crezi că sufletul este ceva ce poate fi cîntărit. Ar fi probabil destul de greu să găsești finanțare pentru un asemenea proiect“, crede Roach. Cu toate acestea, scriitoarea nu a găsit încă un om de știință care să poată explica clar ce reprezintă cele 21 de grame. Roach a intervievat mai mulți experți, incluzînd cercetători care studiază metabolismul. Nici unul nu a putut explica fenomenul prin care pacienții lui MacDougall pierdeau în greutate exact în momentul morții. „Dacă doctorul avea un cîntar ruginit, s-ar explica totul. Altfel, este un mare mister“, conchide Roach.

„Cercetătorul suedez, medicul Nills Jakobson, a avut recent lugubra idee de a cîntări o serie de muribunzi în momentul fatal. El a constatat pe macabrele indicatoare ale cîntarului său că, indiferent de sex sau de vîrstă, trupul uman pierde invariabil 21 de grame în clipa morții. În conferința de presă organizată, Nills Jakobson a declarat că aceasta este greutatea sufletului. Vasăzică 21 de grame!“
Nichita Stănescu - eseu neterminat

„Sufletul se servește de un corp organic și îi dă acestuia puterea de viață, de creștere, de simțire și de naștere“
Sfîntul Ioan Damaschin

Distribuie pe Facebook acest articol
pentru a putea fi citit și de prietenii tăi!
Comentarii:Articole la Prima pagină

Mărturii în imagini


Iernile de altădată
Spatiu publicitarMinim 100.000 afisari lunar.


Pentru detalii contactati telefonic
departamentul marketing al
Monitorul Expres la
0731.018.277 sau 0268.543.316.
Cumpără aici ziarul complet în format PDF
Ultimele stiri
 • ➤ Știri Brasov


  27 de vagoane cu lemn fără acte, într-un tren de marfă depistat de Garda Forestieră Brașov


  04.08.2020
 • ➤ Prima pagină


  Cum va adapta Tătaru paturile ATI lipsă de la Brașov?


  04.08.2020
 • ➤ Eveniment


  Parteneriat „smart-city“


  Brașovul s-ar putea înfrăți cu orașul Sejong din Coreea de Sud


  04.08.2020
 • ➤ Eveniment


  Într-o lună, mountain-bikerii vor putea coborî din Postăvarul în Brașov


  04.08.2020
 • ➤ Eveniment


  Premieră


  Autogara va avea gazon pe acoperiș


  04.08.2020
 • ➤ Eveniment


  Sala Polivalentă va fi construită cu bani de la Guvern


  04.08.2020
 • ➤ Eveniment


  Clădirile fostei piețe de la Triaj vor fi demolate


  04.08.2020
 • ➤ National


  Schimbări mari


  Dispar notele la Religie, Desen, Muzică și Sport


  04.08.2020
 • ➤ Doctor


  Scapi de depresie și oboseală cu Rhodiola rosea


  04.08.2020
 • ➤ Doctor


  Avertisment


  Un asimptomatic este un pericol pentru cei din jur


  04.08.2020
 • ➤ Doctor


  România va primi de la Comisia Europeană peste 25.000 de flacoane de Remdesivir


  04.08.2020
 • ➤ Doctor


  Fă salate de andive dacă vrei să slăbești


  04.08.2020
 • ➤ Doctor


  Afinele, boabe de sănătate


  04.08.2020
 • ➤ Life


  S-a dat de gol


  Andreea Mantea s-a logodit cu iubitul misterios


  04.08.2020
 • ➤ Life


  Ruby face senzație în Grecia


  04.08.2020
 • ➤ Life


  Zeny a împlinit 2 ani


  04.08.2020
 • ➤ Cititori


  10 remedii care te scapă de mușcăturile de țânțari


  04.08.2020
 • ➤ Cititori


  SFAT EXPRES


  Ce trebuie să faci dacă ai început să iei în greutate?


  04.08.2020
 • ➤ Sport


  SPORT FLASH


  04.08.2020
 • ➤ Sport


  Centru de Excelență al Federației Române de Handbal la Sfântu Gheorghe


  04.08.2020
 • ➤ Sport


  PROMOVARE ÎN LIGA 1


  Euforie!


  04.08.2020
 • ➤ Opinii


  Punctul critic


  Un proiect pierdut?


  04.08.2020
 • ➤ Sport


  CFR CLUJ, noua și vechea campioană a României


  03.08.2020
 • ➤ Știri Brasov


  Femeie accidentată pe o trecere de pietoni din Brașov


  03.08.2020
 • ➤ National


  Schimbări mari la gimnaziu: dispar notele la Religie, Desen, Muzică și Sport și sunt tăiate ore de Fizică și Chimie


  03.08.2020
 • ➤ Știri Brasov


  Brașovul s-ar putea înfrăți cu capitala administrativă a Republicii Coreea


  03.08.2020
 • ➤ Știri Brasov


  Spectator la Opera Brașov, numai cu mască


  03.08.2020
 • ➤ Știri Brasov


  30 de noi cazuri COVID în Brașov, 823 noi cazuri în România


  03.08.2020
 • ➤ Știri Brasov


  Noua Gară din Brașov va avea gazon pe acoperiș


  03.08.2020
 • ➤ Sport


  UTA și FC Argeș au promovat direct, CS Mioveni merge la baraj


  03.08.2020
 • ➤ Prima pagină


  Cum este bătut Brașovul de Sibiu la spital nou-nouț


  03.08.2020
 • ➤ Eveniment


  De la 1 august


  La postul BBC World rulează clipuri de promovare a Brașovului


  03.08.2020
 • ➤ Eveniment


  Brașovul are în continuare peste 400 de pacienți cu COVID-19 internați în spitale


  03.08.2020
 • ➤ Eveniment


  Noile rețele de apă din Brașov au fost puse în funcțiune


  03.08.2020
 • ➤ Religie


  Tradiții


  Postul Sfintei Mării poate să împlinească dorințe, dacă este ținut cu smerenie


  03.08.2020
 • ➤ National


  Barometru IMAS - Europa FM


  PNL și PSD, în creștere ușoară în opțiunile electorale


  03.08.2020
 • ➤ National


  Alegeri locale 2020: A fost constituit Biroul Electoral Central


  03.08.2020
 • ➤ Life


  Senzații


  Antonia face iar valuri


  03.08.2020
 • ➤ Life


  Anca Țurcașiu începe o viață nouă


  03.08.2020
 • ➤ Life


  Loredana ține pasul la 50 de ani


  03.08.2020
 • ➤ Life


  O vulpe a furat aproape 100 de pantofi din Berlin


  03.08.2020
 • ➤ Cititori


  Este bine să știți


  Reguli de pandemie în cabinetele stomatologice


  03.08.2020
 • ➤ Sport


  SPORT FLASH


  03.08.2020
 • ➤ Sport


  Mitriță, eliminat din playoff-ul MLS


  03.08.2020
 • ➤ Sport


  Au luat Cupa și au scăpat-o pe gazon


  03.08.2020
 • ➤ Sport


  AUTO


  Trofeul Râșnov, a treia victorie a lui Emil Nestor în acest sezon


  03.08.2020
 • ➤ Sport


  Viitorul și Dinamo luptă pentru locul în UEFA Youth League


  03.08.2020
 • ➤ Sport


  FOTBAL


  „Festival” de goluri pentru Corona


  03.08.2020
 • ➤ Opinii


  Punctul critic


  Un bilet în plus


  03.08.2020
 • ➤ Știri Brasov


  A murit fostul deputat PNL de Brașov Gheorghe Gabor


  02.08.2020
 • Cele mai noi articole
  Articolul anterior


  Litoralul meritat

  Articolul următor


  Recrutați la 12 ani

  Prima paginïżœ | Site Map | Contact | Despre noi | Mobil
  (ïżœi) acest site foloseïżœte cookie-uri proprii ïżœi ale terïżœilor. Setïżœri Cookies
  Siteuri partenere:
  AnunturiExpres.ro TipoMagazin.ro Porïżœile istoriei

  www.monitorulexpres.ro

  | | |
  2003 - 2020 © Marius Mihuțoiu pentru Monitorul Expres | Powered by Yky CSM | executat în 30 milisecunde, încărcat în milisecunde