Autentificare
Ziarul care vorbește cu brașovenii
Portile istoriei Scoala Cerbul de Aur Diaspora
Casa mea Dialog Contabil Expres Gala Monitorul Expres
Index -> Monitorul Expres -> Reportaj
Publicitate

Vremea cavalerilor


Maestrul lăutei medievale a fost un brașovean

×

Î
n
c
h
i
d
e

g
a
l
e
r
i
a

f
o
t
o
Publicitate
Dimensiune font:

Autor: » Camelia ONCIU, 30.04.2010
• Cel mai vestit cîntăreț din lăută de la curțile regilor Europei a fost brașoveanul Bakfark
• În cadrul Festivalului Medieval „Turnirul Cavalerilor“ care începe azi, vom auzi și cîntecele bătrînului Bakfark

A început „Turnirul Cavalerilor“! Cavaleri și domnițe, vrăjitoare și menestreli, călăi și bufoni desprinși din vremuri apuse vor poposi în Cetățuie. A patra ediție a festivalului organizat de brașoveni va reînvia pentru trei zile spiritul medieval. Cu fapte de vitejie, superstiții și povești înfricoșătoare, parade falnice. Dar cele mai plăcute auzului sînt cîntările trubadurilor. Puțini români știu că, în istoria muzicii medievale, primul maestru al lăutei a fost un brașovean. Încînta urechile regilor, unde era invitat ca oaspete de onoare. Bálint Bakfark a fost primul artist faimos al Evului Mediu, depășind cu mult condiția efemerilor trubaduri. A ridicat ciupirea corzilor lăutei la rangul de artă, iar compozițiile sale atît de dificile dau mari bătăi de cap și muzicienilor de azi.

Din Brașov, la curțile regilor Europei

Bálint Bakfark, sau Valentin Bakfark, după numele purtat la naștere, s-a născut în Brașov, în 1507, la 15 mai. Părinții lui au murit, iar orfanul a fost crescut de o familie de nobili din Buda, la curtea lui János Zapólya, regele Ungariei. Aici a primit educație aleasă și titlu nobiliar și a deprins tainele lăutei.
În 1540, după moartea monarhului, a plecat la Paris, unde a intrat în serviciul cardinalului Francois de Tournon, devenit ulterior episcop, apropiat sfătuitor al regelui Francis I. Românul ar fi vrut să fie cîntărețul din lăută al regelui Franței, dar postul era deja ocupat. Așa că, după ce a trecut pe la Papa de la Roma, s-a îndreptat spre Polonia. În 1549, a devenit muzicianul lui Sigismund Augustus al II-lea. Vreme de 17 ani a colindat întreaga Europă, faima lui a crescut și a fost curtat de mai toate capetele încoronate. Dar brașoveanul a rămas credincios angajatorului său, care îi dăruise multe bogății pentru serviciile aduse la reședința din Vilnius. A fost susținut în carieră de Prințul Albert de Brandenburg. În 1550, s-a căsătorit cu o văduvă lituaniancă, pe nume Katarina Narbutova. După nuntă, și-a întîlnit pentru prima oară sponsorul, Prințul Albert, unchiul regelui Poloniei, în timpul unei călătorii la Konigsberg.

S-a întors în orașul natal

Nu se știe exact ce s-a petrecut în 1566, dar Bakfark trebuie să fi făcut ceva ce a stîrnit mînia monarhului său din moment ce abia a scăpat din mîinile soldaților polonezi trimiși să-i percheziționeze casa și să-i dea foc. Moșia lui a fost confiscată. S-a refugiat la Viena, unde a avut parte de protecția Împăratului Maximilian I al Germaniei. S-a căsătorit pentru a doua oară, încercînd să se stabilească acolo, dar, după o scurtă perioadă, în care a fost încarcerat ca prizonier politic, a plecat cu familia în Transilvania. Se pare că, în orașul natal, a fost copleșit cu onoruri. A cîntat mai bine de un an la curtea principelui Transilvaniei, Ștefan Bathory, dar nu pentru mult timp. În 1571, la moartea principelui Ioan Sigismund Zápolya, a ajuns la Padova, unde a murit de ciumă, în 1576, pe 15 sau 22 august. Împreună cu soția și cei patru copii. Așa cum se obișnuia în epocă, trupul i-a fost incinerat și, odată cu el, și neprețuitele lui partituri.

Compoziții salvate

Deși manuscrisele s-au pierdut, a fost salvată totuși o parte din opera lui Bakfark, mai multe scrieri muzicale fiindu-i tipărite încă din timpul vieții. Aceasta pentru că erau atît de greu de interpretat încît trebuiau scrise chiar de autor. S-au păstrat 10 fantezii, 7 madrigaluri, 8 cîntece și 14 motete. Toate cu aranjamente în polifonie pentru lăută.
Primul lui volum de compoziții pentru lăută a fost publicat la Lyon, în 1533, numit „Intabulatura liber primus“ (Înregistrare de lucrări, Cartea I), fiind dedicat protectorului său, cardinalul de Tournon. În 1564 la Paris, a apărut a doua colecție, iar un an mai tîrziu, a treia, publicată pe propria sa cheltuială în Cracovia: „Pannonii harmonicarum musicarum. Tomus primus“ (Muzică armonică ungurească. Primul volum). Melodiile lui erau foarte populare, și, ca și acum, după multe dintre creațiile brașoveanului s-au făcut „remake-uri“. Astăzi, orice învățăcel într-ale lăutei, își dă examenul măiestriei sale pe opera lui Bakfark.

Imposibil de imitat

Munca lui a constat și în transcrierea pe note a lucrărilor unor mari compozitori ai epocii: Josquin Des Pres, Clemens non Papa, Nicolas Gombert, Orlando di Lasso, Clément Janequin, Jacques Arcadelt, Roger Pathie, toate aranjate pentru lăută. În Polonia a avut cîțiva elevi, între care și Adalbert Dlugoraim, muzicianul regelui. Întreaga Renaștere l-a recunoscut și drept un mare interpret. Se pare că tehnica sa era atît de dificil de executat, încît nicio melodie de-a lui Bakfark n-a putut fi transcrisă. Există și o expresie printre muzicieni, „să apuci lăuta ca Bakfark“, cu sensul de „ești instruit dacă poți cînta la lăută“. Partiturile lui demonstrează că a folosit o digitație nemaiîntîlnită pînă atunci la alți interpreți. Fiindcă a călătorit prin mai toate statele Europei, numele lui a fost deseori modificat, fiind cunoscut și ca Bacfarc, Bachfarrt, Bakfarkh, Bakffark, Backvart sau Bekwark, Valentinus fiind preferat în Italia. Muzica lui a inspirat poeții, iar poemelor au fost cîntate pe strune de menestreli. Peste patru secole, au ajuns și la Brașov. Maestrul lăutei e din nou în cetatea natală.

Turnirul Cavalerilor

• În perioada 30 aprilie-2 mai, Asociația Cavalerii Cetății Bârsei organizează a patra ediție a Festivalului Medieval „Turnirul Cavalerilor“. Manifestarea începe cu o paradă pe traseul: Primărie-Mureșenilor-Piața Sfatului-Republicii-Primărie, condusă de Toboșarul Cetății Sighișoara. Apoi, brașovenii sînt invitați la Cetățuie, unde vor avea ocazia să vadă demonstrații de luptă cu arme specifice epocii medievale, să admire rochiile și dansurile frumoaselor domnițe și armurile neînfricaților cavaleri, să privească spectacolul pirotehnic. Cavalerii invitați la Brașov aparțin unor ordine faimoase din Hunedoara, Mediaș și Sibiu. Menestrelii vor cînta și vor recita din Shakespeare. Toată lumea va da timpul înapoi, pe vremea cînd Brașovul se numea Cetatea Coroanei, Kronstadt.

Iată programul manifestărilor de astăzi:
16,00: Parada
17,00: Asediul Cetății
18,00: Prezentare de arme (Ordinul Cavalerilor de Mediaș)
18,50: Turnir (Ordinul Cavalerii Cetăților Bîrsei)
19,50: Recital de muzică-Nemessis
20,20: „Răzbunarea“ (Ordinul Gladius Dei)
20,50: „Legenda Paladinilor“ (Ordinul Paladinii de Terra Medies)
21,30: „Intrarea vrăjitoarelor în Cetate și ispitirea cavalerilor“ (Ordinul Cavalerii Cetăților Bîrsei)

Lăuta și lăutarul

• Lăuta este un instrument muzical cu coarde, are gîtul încovoiat și cutia de rezonanță foarte bombată, fund adînc și rotunjit, asemănător cu cobza. Odinioară unul dintre cele mai populare instrumente, lăuta este folosită astăzi doar în Orientul Mijlociu. Numele de lăută derivă din cuvîntul spaniol „laud“, care a evoluat la rîndul său din arăbescul „al’ud“- ramură. Inițial, a avut numai patru corzi. În secolul al X-lea, au mai fost adăugate încă două. În Țările Române, lăuta a fost adoptată ca instrument tradițional în secolul XV. I se mai spunea alăută. De la acest instrument a apărut și cuvîntul lăutar sau alăutar, care însemna cîntăreț din lăută. În accepțiunea actuală, lăutarul este sinonim cu muzicant semiprofesionist care cîntă în taraf.

Transport gratuit spre Cetate

• În perioada Festivalului Medieval „Turnirul Cavalerilor“, pentru toți turiștii și brașovenii care vor să urce la Cetate va fi pus la dispoziție un microbuz gratuit, cu plecare din zona Primăriei (din fața Liceului de Artă). Microbuzul are o capacitate de 20 de locuri și face curse regulate, conform programului festivalului.
Distribuie pe Facebook acest articol
pentru a putea fi citit și de prietenii tăi!
Comentarii:Articole la Reportaj

Argumentul cercetătorilor


Coronavirusul nu a scăpat din laborator

Cele mai mari epidemii din istorie


10 pandemii care au schimbat istoria

Gripa din 1918, cronica unui dezastru uitat


Cea mai devastatoare epidemie din istoria umanității
Spatiu publicitarMinim 100.000 afisari lunar.


Pentru detalii contactati telefonic
departamentul marketing al
Monitorul Expres la
0731.018.277 sau 0268.543.316.
Cumpără aici ziarul complet în format PDF
Ultimele stiri
 • ➤ Știri Brasov


  27 de vagoane cu lemn fără acte, într-un tren de marfă depistat de Garda Forestieră Brașov


  04.08.2020
 • ➤ Prima pagină


  Cum va adapta Tătaru paturile ATI lipsă de la Brașov?


  04.08.2020
 • ➤ Eveniment


  Parteneriat „smart-city“


  Brașovul s-ar putea înfrăți cu orașul Sejong din Coreea de Sud


  04.08.2020
 • ➤ Eveniment


  Într-o lună, mountain-bikerii vor putea coborî din Postăvarul în Brașov


  04.08.2020
 • ➤ Eveniment


  Premieră


  Autogara va avea gazon pe acoperiș


  04.08.2020
 • ➤ Eveniment


  Sala Polivalentă va fi construită cu bani de la Guvern


  04.08.2020
 • ➤ Eveniment


  Clădirile fostei piețe de la Triaj vor fi demolate


  04.08.2020
 • ➤ National


  Schimbări mari


  Dispar notele la Religie, Desen, Muzică și Sport


  04.08.2020
 • ➤ Doctor


  Scapi de depresie și oboseală cu Rhodiola rosea


  04.08.2020
 • ➤ Doctor


  Avertisment


  Un asimptomatic este un pericol pentru cei din jur


  04.08.2020
 • ➤ Doctor


  România va primi de la Comisia Europeană peste 25.000 de flacoane de Remdesivir


  04.08.2020
 • ➤ Doctor


  Fă salate de andive dacă vrei să slăbești


  04.08.2020
 • ➤ Doctor


  Afinele, boabe de sănătate


  04.08.2020
 • ➤ Life


  S-a dat de gol


  Andreea Mantea s-a logodit cu iubitul misterios


  04.08.2020
 • ➤ Life


  Ruby face senzație în Grecia


  04.08.2020
 • ➤ Life


  Zeny a împlinit 2 ani


  04.08.2020
 • ➤ Cititori


  10 remedii care te scapă de mușcăturile de țânțari


  04.08.2020
 • ➤ Cititori


  SFAT EXPRES


  Ce trebuie să faci dacă ai început să iei în greutate?


  04.08.2020
 • ➤ Sport


  SPORT FLASH


  04.08.2020
 • ➤ Sport


  Centru de Excelență al Federației Române de Handbal la Sfântu Gheorghe


  04.08.2020
 • ➤ Sport


  PROMOVARE ÎN LIGA 1


  Euforie!


  04.08.2020
 • ➤ Opinii


  Punctul critic


  Un proiect pierdut?


  04.08.2020
 • ➤ Sport


  CFR CLUJ, noua și vechea campioană a României


  03.08.2020
 • ➤ Știri Brasov


  Femeie accidentată pe o trecere de pietoni din Brașov


  03.08.2020
 • ➤ National


  Schimbări mari la gimnaziu: dispar notele la Religie, Desen, Muzică și Sport și sunt tăiate ore de Fizică și Chimie


  03.08.2020
 • ➤ Știri Brasov


  Brașovul s-ar putea înfrăți cu capitala administrativă a Republicii Coreea


  03.08.2020
 • ➤ Știri Brasov


  Spectator la Opera Brașov, numai cu mască


  03.08.2020
 • ➤ Știri Brasov


  30 de noi cazuri COVID în Brașov, 823 noi cazuri în România


  03.08.2020
 • ➤ Știri Brasov


  Noua Gară din Brașov va avea gazon pe acoperiș


  03.08.2020
 • ➤ Sport


  UTA și FC Argeș au promovat direct, CS Mioveni merge la baraj


  03.08.2020
 • ➤ Prima pagină


  Cum este bătut Brașovul de Sibiu la spital nou-nouț


  03.08.2020
 • ➤ Eveniment


  De la 1 august


  La postul BBC World rulează clipuri de promovare a Brașovului


  03.08.2020
 • ➤ Eveniment


  Brașovul are în continuare peste 400 de pacienți cu COVID-19 internați în spitale


  03.08.2020
 • ➤ Eveniment


  Noile rețele de apă din Brașov au fost puse în funcțiune


  03.08.2020
 • ➤ Religie


  Tradiții


  Postul Sfintei Mării poate să împlinească dorințe, dacă este ținut cu smerenie


  03.08.2020
 • ➤ National


  Barometru IMAS - Europa FM


  PNL și PSD, în creștere ușoară în opțiunile electorale


  03.08.2020
 • ➤ National


  Alegeri locale 2020: A fost constituit Biroul Electoral Central


  03.08.2020
 • ➤ Life


  Senzații


  Antonia face iar valuri


  03.08.2020
 • ➤ Life


  Anca Țurcașiu începe o viață nouă


  03.08.2020
 • ➤ Life


  Loredana ține pasul la 50 de ani


  03.08.2020
 • ➤ Life


  O vulpe a furat aproape 100 de pantofi din Berlin


  03.08.2020
 • ➤ Cititori


  Este bine să știți


  Reguli de pandemie în cabinetele stomatologice


  03.08.2020
 • ➤ Sport


  SPORT FLASH


  03.08.2020
 • ➤ Sport


  Mitriță, eliminat din playoff-ul MLS


  03.08.2020
 • ➤ Sport


  Au luat Cupa și au scăpat-o pe gazon


  03.08.2020
 • ➤ Sport


  AUTO


  Trofeul Râșnov, a treia victorie a lui Emil Nestor în acest sezon


  03.08.2020
 • ➤ Sport


  Viitorul și Dinamo luptă pentru locul în UEFA Youth League


  03.08.2020
 • ➤ Sport


  FOTBAL


  „Festival” de goluri pentru Corona


  03.08.2020
 • ➤ Opinii


  Punctul critic


  Un bilet în plus


  03.08.2020
 • ➤ Știri Brasov


  A murit fostul deputat PNL de Brașov Gheorghe Gabor


  02.08.2020
 • Cele mai noi articole
  Articolul anterior

  Mustața, hazul și penelul


  Dali de Brașov

  Articolul următor

  Antrenorul isteților


  Profesorul celor mai buni elevi din România

  Prima paginïżœ | Site Map | Contact | Despre noi | Mobil
  (ïżœi) acest site foloseïżœte cookie-uri proprii ïżœi ale terïżœilor. Setïżœri Cookies
  Siteuri partenere:
  AnunturiExpres.ro TipoMagazin.ro Porïżœile istoriei

  www.monitorulexpres.ro

  | | |
  2003 - 2021 © Marius Mihuțoiu pentru Monitorul Expres | Powered by Yky CSM | executat în 33 milisecunde, încărcat în milisecunde