Autentificare
Ziarul care vorbește cu brașovenii
Portile istoriei Scoala Cerbul de Aur Diaspora
Casa mea Dialog Contabil Expres Gala Monitorul Expres
Index -> Monitorul Expres -> Reportaj
Publicitate

Anonimi la ei acasă


Brașoveni la Hollywood

×

Î
n
c
h
i
d
e

g
a
l
e
r
i
a

f
o
t
o
Publicitate
Dimensiune font:

Autor: Camelia Onciu, 20.03.2010
• Printre celebritățile de la Hollywood, există și cîțiva brașoveni actori, scenariști, cascadori și editori de film

Succesul industriei cinematografice de la Hollywood s-a clădit și pe munca unor români, mulți dintre ei brașoveni. Unii au jucat în filme, alții au regizat sau au editat pelicule de mare succes. Numele lor sînt cunoscute printre specialiști, la noi, însă, au rămas anonimi, cu toate că în fiecare zi putem să-i vedem în seriale și filme difuzate la televizor. Monitorul Expres vi-i prezintă pe cîțiva dintre acești brașoveni care, deși nu au cîte o stea pe Walk of Fame, și-au scris numele alături de cele mai mari vedete ale lumii.

Un clasic al filmelor americane

Hans Joby s-a născut în Brașov, pe 3 august 1884 și este cel mai vechi actor brașovean la Hollywood, cariera lui de 24 de ani însumînd nu mai puțin de 63 de roluri în tot atîtea filme. Era cunoscut drept Căpitanul John Peters, nume cu care apărea în listele de distribuție. A apărut și în filmul mut „Double Whoopee“, alături de Stan Laurel și Oliver Hardy (Stan și Bran), în rolul prințului european care se caza la hotelul unde lucrau cei doi comici. Brașoveanul a murit pe 30 aprilie 1943, la Los Angeles, California. Printre cele mai importante filme clasice în care a avut un rol, se numără: „The Seventh Cross“ (1944), „Once Upon a Honeymoon“ (1942), „Hitler - Beast of Berlin“ (1939), „Ninotchka“ (1939), „White Zombie“ (1932), unde a jucat alături de alt român, celebrul Dracula Bella Logoși.

Scenarist ucis la Buchenwald

Ernst Spitz a fost jurnalist și scenarist la Hollywood. S-a născut în 27 iunie 1902, la Brașov, și a murit pe 22 iunie 1940, în lagărul de concentrare Buchenwald, din Germania de Est. El a scris scenariul filmului „World and the Flesh“ (1932) (play), regizat de John Cromwell și produs de Paramount Pictures. Filmul tratează povestea unui grup de aristocrați ruși care încearcă să scape de bolșevici, refugiindu-se într-un sat francez. Eroina principală se sacrifică pentru prietenii ei, ajungînd în fața plutonului de execuție. Aceeași soartă va avea și el. Brașoveanul Spitz a fost un jurnalist și activist politic cunoscut în Viena interbelică. A scris schițe pentru cabarete și reviste. Reportajele lui au descoperit abuzurile din sistemul judiciar austriac. Cunoștea realitatea din temnițe după ce a fost închis vreme de două luni pentru că împiedicase autoritățile să aresteze un manifestant din Piața Parlamentului. Tatăl lui fusese un director de bancă evreu, dar încă din tinerețe, Spitz a intrat în Liga Tineretului Comunist. A studiat dreptul la Universitatea din Viena apoi, în 1924, a devenit reporter la „Steagul Roșu“, organ al Partidului Comunist din Austria. După moartea lui Lenin, a fost exclus din partid. În vara anului 1938, a fost arestat de Gestapo. A fost trimis la Dachau, apoi la Buchenwald. În 1940, a fost executat prin împușcare. Andrew Hutter, istoric și scriitor austriac, a redat biografia brașoveanului într-o carte apărută în 2005. Românii nu i-au dedicat nici măcar un articol de ziar.

Un nou James Bond

Jacques Săndulescu a fost boxer profesionist în SUA, proprietarul unui bar de jazz din New York și actor în reclame și filme ca „Lege și ordine“, „Sărutul vampirului“ (alături de Nicholas Cage), „Fotoliu pentru doi“ (cu Eddie Murphy). Acum are 81 de ani și trăiește în America. Cel supranumit „Big Jacques“ a făcut vîlvă acum cîțiva ani cu o carte autobiografică. „Donbas“ descrie anii cumpliți petrecuți în lagărul sovietic din care adolescentul de atunci a reuțit să evadeze. Romanul i-a uluit pe americani care, citindu-i aventura, speră ca întreaga poveste să fie ecranizată, peripețiile lui fiind comparate cu cele ale lui Jack Ryan, Indiana Jones sau James Bond. „Un Papillon român“, cum îl numește sociologul Sorin Adam Matei, brașoveanul a jucat în aproape 20 de filme roluri mici și mari, majoritatea de personaj care vorbește rusește. A fost Boris, Rapzinsky, Gorki, Nanoosh, Skolnick, chiar Jacques Săndulescu. Pe scenă a purtat și numele Vania, același cu care l-au botezat rușii pe cînd muncea în lagăr.

Printre primii cascadori români

Viorel Ivanică (17 iunie 1949-9 ianuarie 2009) este brașoveanul care, vreme de 40 de ani, a făcut cascadorie, printre cele mai importante filme în care a dublat mari actori, fiind și „Blood Rayne“ (2005), „Gunpowder, Treason & Plot“ (2004) și „Cold Mountain“ (2003). A făcut cascade în mai toate peliculele românești: „Balanța“, „Mircea“, „Martori dispăruți“, „François Villon“, „Căutătorii de aur“, „Colierul de turcoaze“, „Masca de argint “, „Noi, cei din linia întîi“, „Ziua Z“, „Rămășagul“, „Iancu Jianu, haiducul“, „Capcana mercenarilor“, „Iancu Jianu, zapciul“, „Ecaterina Teodoroiu“, „Acțiunea Autobuzul „Profetul, aurul și ardelenii“, „Revanșa“, „Columna“ și multe altele. Viorel Ivănică a fost unul dintre primii cascadori ai României.

Wonder Woman s-a născut în Brașov

S-a născut pe 25 martie 1978 în Brașov, are 1,73 m, corp atletic și toate atuurile unei supereroine. De altfel, este supranumită Wonder Woman. Cariera Alinei Andrei înseamnă roluri de actor, dar și de cascador, ea dublînd vedetele feminine de la Hollywood, printre care și pe neînfricata Tia Carrere. Poate aborda cele mai periculoase scene fiindcă e licențiată în arte marțiale. După ce a emigrat în SUA în 1983, a urmat cursurile de la Kettering University Michigan și este specialist în Business Management și Marketing. Dar n-o întrece nimeni la lupte cu sabia, spada, pumnalul, paloșul, katana și alte arme tăioase. În ultimii șase ani, s-a instruit în toate artele marțiale, europene și asiatice. De aceea, nu există film istoric sau thriller fără ca regizorii să nu aibă nevoie de ea ca instructor, coregraf sau cascador. În plus, brașoveanca a produs și propriul ei film de scurt metraj, intitulat „La Fleur De La Bataille“. Cascadele ei au apărut în zeci de filme și seriale, printre care: „Minți criminale“, „CSI Miami“, „Numbers“, „Prison Break“, „24“, „Eleventh Hour“, „Dr. House“, „The Shield“, „Neveste disperate“, „Lost“, „NCIS“, „Transformers“, „Farmece“, „CSI New York“, „The Crusader“. Iar ca actriță, a jucat pînă și în Star Trek Enterprise, unde întruchipa o entitate sferică materializată la bordul navei.

Brașoveni care produc imagini și sunete

- Dana Ileana Darie s-a născut în Bran, pe 15 aprilie 1972. A lucrat în Brașov, la o televiziune și se pricepe cel mai bine la modelarea expresiilor fețelor umane. După ce a emigrat în Montreal, și-a continuat cariera la casa de producție Galafilm & Lone Monkey Company Inc., apoi la Meteor Studios unde numele ei este trecut în lista celor ce au contribuit la realizarea unor filme ca „Exorcistul: Începutul“ (2004) și Alien Planet (2005). În mai 2008, Școala de Cinematografie Mel Hoppenheim i-a acordat Premiul Fuji pentru filmul ei de scurt metraj „Spherationships“. Cea mai mare realizare a ei este filmul „The Cage That Is My Beauty (2009), în care este actriță, producător, scenarist și editor.
- Dan Loghin are numai 32 de ani dar este cunoscut la Hollywood ca actor dar, mai ales, ca editor de film, realizator de efecte vizuale și machiaje speciale. Filmele la care a lucrat sînt din seria „Antichrist“, realizat anul trecut, dar și „Black Man“ și „Behavior“ din 2008.
- Un alt editor de imagine căutat la Hollywood este Giuseppe Canamela, născut în 8 mai 1967, la Făgăraș. El a făcut efectele sonore speciale la producții ca „The Little Vampire“ (2000), „Do Not Disturb“, „Tarzan and the Lost City“ (1998).
- Brașoveanca Cristina-Ioana Tănase este producătorul seriei animate de televiziune „Wow Wow Wubbzy“ (2006), care a avut un succes imens în rîndul copiilor americani.
Distribuie pe Facebook acest articol
pentru a putea fi citit și de prietenii tăi!
Comentarii:Articole la Reportaj

Argumentul cercetătorilor


Coronavirusul nu a scăpat din laborator

Cele mai mari epidemii din istorie


10 pandemii care au schimbat istoria

Gripa din 1918, cronica unui dezastru uitat


Cea mai devastatoare epidemie din istoria umanității
Spatiu publicitarMinim 100.000 afisari lunar.


Pentru detalii contactati telefonic
departamentul marketing al
Monitorul Expres la
0731.018.277 sau 0268.543.316.
Cumpără aici ziarul complet în format PDF
Ultimele stiri
 • ➤ Știri Brasov


  27 de vagoane cu lemn fără acte, într-un tren de marfă depistat de Garda Forestieră Brașov


  04.08.2020
 • ➤ Prima pagină


  Cum va adapta Tătaru paturile ATI lipsă de la Brașov?


  04.08.2020
 • ➤ Eveniment


  Parteneriat „smart-city“


  Brașovul s-ar putea înfrăți cu orașul Sejong din Coreea de Sud


  04.08.2020
 • ➤ Eveniment


  Într-o lună, mountain-bikerii vor putea coborî din Postăvarul în Brașov


  04.08.2020
 • ➤ Eveniment


  Premieră


  Autogara va avea gazon pe acoperiș


  04.08.2020
 • ➤ Eveniment


  Sala Polivalentă va fi construită cu bani de la Guvern


  04.08.2020
 • ➤ Eveniment


  Clădirile fostei piețe de la Triaj vor fi demolate


  04.08.2020
 • ➤ National


  Schimbări mari


  Dispar notele la Religie, Desen, Muzică și Sport


  04.08.2020
 • ➤ Doctor


  Scapi de depresie și oboseală cu Rhodiola rosea


  04.08.2020
 • ➤ Doctor


  Avertisment


  Un asimptomatic este un pericol pentru cei din jur


  04.08.2020
 • ➤ Doctor


  România va primi de la Comisia Europeană peste 25.000 de flacoane de Remdesivir


  04.08.2020
 • ➤ Doctor


  Fă salate de andive dacă vrei să slăbești


  04.08.2020
 • ➤ Doctor


  Afinele, boabe de sănătate


  04.08.2020
 • ➤ Life


  S-a dat de gol


  Andreea Mantea s-a logodit cu iubitul misterios


  04.08.2020
 • ➤ Life


  Ruby face senzație în Grecia


  04.08.2020
 • ➤ Life


  Zeny a împlinit 2 ani


  04.08.2020
 • ➤ Cititori


  10 remedii care te scapă de mușcăturile de țânțari


  04.08.2020
 • ➤ Cititori


  SFAT EXPRES


  Ce trebuie să faci dacă ai început să iei în greutate?


  04.08.2020
 • ➤ Sport


  SPORT FLASH


  04.08.2020
 • ➤ Sport


  Centru de Excelență al Federației Române de Handbal la Sfântu Gheorghe


  04.08.2020
 • ➤ Sport


  PROMOVARE ÎN LIGA 1


  Euforie!


  04.08.2020
 • ➤ Opinii


  Punctul critic


  Un proiect pierdut?


  04.08.2020
 • ➤ Sport


  CFR CLUJ, noua și vechea campioană a României


  03.08.2020
 • ➤ Știri Brasov


  Femeie accidentată pe o trecere de pietoni din Brașov


  03.08.2020
 • ➤ National


  Schimbări mari la gimnaziu: dispar notele la Religie, Desen, Muzică și Sport și sunt tăiate ore de Fizică și Chimie


  03.08.2020
 • ➤ Știri Brasov


  Brașovul s-ar putea înfrăți cu capitala administrativă a Republicii Coreea


  03.08.2020
 • ➤ Știri Brasov


  Spectator la Opera Brașov, numai cu mască


  03.08.2020
 • ➤ Știri Brasov


  30 de noi cazuri COVID în Brașov, 823 noi cazuri în România


  03.08.2020
 • ➤ Știri Brasov


  Noua Gară din Brașov va avea gazon pe acoperiș


  03.08.2020
 • ➤ Sport


  UTA și FC Argeș au promovat direct, CS Mioveni merge la baraj


  03.08.2020
 • ➤ Prima pagină


  Cum este bătut Brașovul de Sibiu la spital nou-nouț


  03.08.2020
 • ➤ Eveniment


  De la 1 august


  La postul BBC World rulează clipuri de promovare a Brașovului


  03.08.2020
 • ➤ Eveniment


  Brașovul are în continuare peste 400 de pacienți cu COVID-19 internați în spitale


  03.08.2020
 • ➤ Eveniment


  Noile rețele de apă din Brașov au fost puse în funcțiune


  03.08.2020
 • ➤ Religie


  Tradiții


  Postul Sfintei Mării poate să împlinească dorințe, dacă este ținut cu smerenie


  03.08.2020
 • ➤ National


  Barometru IMAS - Europa FM


  PNL și PSD, în creștere ușoară în opțiunile electorale


  03.08.2020
 • ➤ National


  Alegeri locale 2020: A fost constituit Biroul Electoral Central


  03.08.2020
 • ➤ Life


  Senzații


  Antonia face iar valuri


  03.08.2020
 • ➤ Life


  Anca Țurcașiu începe o viață nouă


  03.08.2020
 • ➤ Life


  Loredana ține pasul la 50 de ani


  03.08.2020
 • ➤ Life


  O vulpe a furat aproape 100 de pantofi din Berlin


  03.08.2020
 • ➤ Cititori


  Este bine să știți


  Reguli de pandemie în cabinetele stomatologice


  03.08.2020
 • ➤ Sport


  SPORT FLASH


  03.08.2020
 • ➤ Sport


  Mitriță, eliminat din playoff-ul MLS


  03.08.2020
 • ➤ Sport


  Au luat Cupa și au scăpat-o pe gazon


  03.08.2020
 • ➤ Sport


  AUTO


  Trofeul Râșnov, a treia victorie a lui Emil Nestor în acest sezon


  03.08.2020
 • ➤ Sport


  Viitorul și Dinamo luptă pentru locul în UEFA Youth League


  03.08.2020
 • ➤ Sport


  FOTBAL


  „Festival” de goluri pentru Corona


  03.08.2020
 • ➤ Opinii


  Punctul critic


  Un bilet în plus


  03.08.2020
 • ➤ Știri Brasov


  A murit fostul deputat PNL de Brașov Gheorghe Gabor


  02.08.2020
 • Cele mai noi articole
  Articolul anterior

  Explorator pe Google Earth


  Construcții misterioase descoperite de un brașovean

  Articolul următor

  Mai bune decît cele din Austria


  Supervăcuțele de la Stupini

  Prima paginïżœ | Site Map | Contact | Despre noi | Mobil
  (ïżœi) acest site foloseïżœte cookie-uri proprii ïżœi ale terïżœilor. Setïżœri Cookies
  Siteuri partenere:
  AnunturiExpres.ro TipoMagazin.ro Porïżœile istoriei

  www.monitorulexpres.ro

  | | |
  2003 - 2021 © Marius Mihuțoiu pentru Monitorul Expres | Powered by Yky CSM | executat în 30 milisecunde, încărcat în milisecunde