Printre celebritățile de la Hollywood, există și cîțiva brașoveni actori, scenariști, cascadori și editori de film
Succesul industriei cinematografice de la Hollywood s-a clădit și pe munca unor români, mulți dintre ei brașoveni. Unii au jucat în filme, alții au regizat sau au editat pelicule de mare succes. Numele lor sînt cunoscute printre specialiști, la noi, însă, au rămas anonimi, cu toate că în fiecare zi putem să-i vedem în seriale și filme difuzate la televizor. Monitorul Expres vi-i prezintă pe cîțiva dintre acești brașoveni care, deși nu au cîte o stea pe Walk of Fame, și-au scris numele alături de cele mai mari vedete ale lumii.
Un clasic al filmelor americane
Hans Joby s-a născut în Brașov, pe 3 august 1884 și este cel mai vechi actor brașovean la Hollywood, cariera lui de 24 de ani însumînd nu mai puțin de 63 de roluri în tot atîtea filme. Era cunoscut drept Căpitanul John Peters, nume cu care apărea în listele de distribuție. A apărut și în filmul mut Double Whoopee, alături de Stan Laurel și Oliver Hardy (Stan și Bran), în rolul prințului european care se caza la hotelul unde lucrau cei doi comici. Brașoveanul a murit pe 30 aprilie 1943, la Los Angeles, California. Printre cele mai importante filme clasice în care a avut un rol, se numără: The Seventh Cross (1944), Once Upon a Honeymoon (1942), Hitler - Beast of Berlin (1939), Ninotchka (1939), White Zombie (1932), unde a jucat alături de alt român, celebrul Dracula Bella Logoși.
Scenarist ucis la Buchenwald
Ernst Spitz a fost jurnalist și scenarist la Hollywood. S-a născut în 27 iunie 1902, la Brașov, și a murit pe 22 iunie 1940, în lagărul de concentrare Buchenwald, din Germania de Est. El a scris scenariul filmului World and the Flesh (1932) (play), regizat de John Cromwell și produs de Paramount Pictures. Filmul tratează povestea unui grup de aristocrați ruși care încearcă să scape de bolșevici, refugiindu-se într-un sat francez. Eroina principală se sacrifică pentru prietenii ei, ajungînd în fața plutonului de execuție. Aceeași soartă va avea și el. Brașoveanul Spitz a fost un jurnalist și activist politic cunoscut în Viena interbelică. A scris schițe pentru cabarete și reviste. Reportajele lui au descoperit abuzurile din sistemul judiciar austriac. Cunoștea realitatea din temnițe după ce a fost închis vreme de două luni pentru că împiedicase autoritățile să aresteze un manifestant din Piața Parlamentului. Tatăl lui fusese un director de bancă evreu, dar încă din tinerețe, Spitz a intrat în Liga Tineretului Comunist. A studiat dreptul la Universitatea din Viena apoi, în 1924, a devenit reporter la Steagul Roșu, organ al Partidului Comunist din Austria. După moartea lui Lenin, a fost exclus din partid. În vara anului 1938, a fost arestat de Gestapo. A fost trimis la Dachau, apoi la Buchenwald. În 1940, a fost executat prin împușcare. Andrew Hutter, istoric și scriitor austriac, a redat biografia brașoveanului într-o carte apărută în 2005. Românii nu i-au dedicat nici măcar un articol de ziar.
Un nou James Bond
Jacques Săndulescu a fost boxer profesionist în SUA, proprietarul unui bar de jazz din New York și actor în reclame și filme ca Lege și ordine, Sărutul vampirului (alături de Nicholas Cage), Fotoliu pentru doi (cu Eddie Murphy). Acum are 81 de ani și trăiește în America. Cel supranumit Big Jacques a făcut vîlvă acum cîțiva ani cu o carte autobiografică. Donbas descrie anii cumpliți petrecuți în lagărul sovietic din care adolescentul de atunci a reuțit să evadeze. Romanul i-a uluit pe americani care, citindu-i aventura, speră ca întreaga poveste să fie ecranizată, peripețiile lui fiind comparate cu cele ale lui Jack Ryan, Indiana Jones sau James Bond. Un Papillon român, cum îl numește sociologul Sorin Adam Matei, brașoveanul a jucat în aproape 20 de filme roluri mici și mari, majoritatea de personaj care vorbește rusește. A fost Boris, Rapzinsky, Gorki, Nanoosh, Skolnick, chiar Jacques Săndulescu. Pe scenă a purtat și numele Vania, același cu care l-au botezat rușii pe cînd muncea în lagăr.
Printre primii cascadori români
Viorel Ivanică (17 iunie 1949-9 ianuarie 2009) este brașoveanul care, vreme de 40 de ani, a făcut cascadorie, printre cele mai importante filme în care a dublat mari actori, fiind și Blood Rayne (2005), Gunpowder, Treason & Plot (2004) și Cold Mountain (2003). A făcut cascade în mai toate peliculele românești: Balanța, Mircea, Martori dispăruți, François Villon, Căutătorii de aur, Colierul de turcoaze, Masca de argint , Noi, cei din linia întîi, Ziua Z, Rămășagul, Iancu Jianu, haiducul, Capcana mercenarilor, Iancu Jianu, zapciul, Ecaterina Teodoroiu, Acțiunea Autobuzul Profetul, aurul și ardelenii, Revanșa, Columna și multe altele. Viorel Ivănică a fost unul dintre primii cascadori ai României.
Wonder Woman s-a născut în Brașov
S-a născut pe 25 martie 1978 în Brașov, are 1,73 m, corp atletic și toate atuurile unei supereroine. De altfel, este supranumită Wonder Woman. Cariera Alinei Andrei înseamnă roluri de actor, dar și de cascador, ea dublînd vedetele feminine de la Hollywood, printre care și pe neînfricata Tia Carrere. Poate aborda cele mai periculoase scene fiindcă e licențiată în arte marțiale. După ce a emigrat în SUA în 1983, a urmat cursurile de la Kettering University Michigan și este specialist în Business Management și Marketing. Dar n-o întrece nimeni la lupte cu sabia, spada, pumnalul, paloșul, katana și alte arme tăioase. În ultimii șase ani, s-a instruit în toate artele marțiale, europene și asiatice. De aceea, nu există film istoric sau thriller fără ca regizorii să nu aibă nevoie de ea ca instructor, coregraf sau cascador. În plus, brașoveanca a produs și propriul ei film de scurt metraj, intitulat La Fleur De La Bataille. Cascadele ei au apărut în zeci de filme și seriale, printre care: Minți criminale, CSI Miami, Numbers, Prison Break, 24, Eleventh Hour, Dr. House, The Shield, Neveste disperate, Lost, NCIS, Transformers, Farmece, CSI New York, The Crusader. Iar ca actriță, a jucat pînă și în Star Trek Enterprise, unde întruchipa o entitate sferică materializată la bordul navei.
Brașoveni care produc imagini și sunete
- Dana Ileana Darie s-a născut în Bran, pe 15 aprilie 1972. A lucrat în Brașov, la o televiziune și se pricepe cel mai bine la modelarea expresiilor fețelor umane. După ce a emigrat în Montreal, și-a continuat cariera la casa de producție Galafilm & Lone Monkey Company Inc., apoi la Meteor Studios unde numele ei este trecut în lista celor ce au contribuit la realizarea unor filme ca Exorcistul: Începutul (2004) și Alien Planet (2005). În mai 2008, Școala de Cinematografie Mel Hoppenheim i-a acordat Premiul Fuji pentru filmul ei de scurt metraj Spherationships. Cea mai mare realizare a ei este filmul The Cage That Is My Beauty (2009), în care este actriță, producător, scenarist și editor.
- Dan Loghin are numai 32 de ani dar este cunoscut la Hollywood ca actor dar, mai ales, ca editor de film, realizator de efecte vizuale și machiaje speciale. Filmele la care a lucrat sînt din seria Antichrist, realizat anul trecut, dar și Black Man și Behavior din 2008.
- Un alt editor de imagine căutat la Hollywood este Giuseppe Canamela, născut în 8 mai 1967, la Făgăraș. El a făcut efectele sonore speciale la producții ca The Little Vampire (2000), Do Not Disturb, Tarzan and the Lost City (1998).
- Brașoveanca Cristina-Ioana Tănase este producătorul seriei animate de televiziune Wow Wow Wubbzy (2006), care a avut un succes imens în rîndul copiilor americani.