Autentificare
Ziarul care vorbește cu brașovenii
Portile istoriei Scoala Cerbul de Aur Diaspora
Casa mea Dialog Contabil Expres Gala Monitorul Expres
Index -> Monitorul Expres -> Prima pagină

Exclusivitate


Bestia în halat alb

×

ïżœ
n
c
h
i
d
e

g
a
l
e
r
i
a

f
o
t
o
Dimensiune font:

Autor: Camelia Onciu, 15.04.2008
• Ofițerul SS Fritz Klein, originar din Codlea, a fost medicul care alegea cine trăiește și cine va fi gazat în lagărele de la Auschwitz, Birkenau, Stammlager, Neuengamme și
Bergen-Belsen
• Criminalul de război a fost găsit vinovat și executat în 1945

Acum 63 de ani, pe 15 aprilie, aliații au intrat pe poarta lagărului Bergen-Belsen. Naziștii au fost luați prizonieri, iar supraviețuitorii masacrului au fost eliberați din lagărul morții. Printre ei, un bărbat purtînd o brasardă a Crucii Roșii, striga către soldații britanici: „Cei care se simt rău trebuie să primească imediat îngrijiri medicale!“. Dar ceilalți deținuți l-au recunoscut. Era Fritz Klein, doctorul care-i torturase și care-i trimitea în camera de gazare. Doctorul morții s-a deghizat în salvator, încercînd să scape. SS-Obersturmführer Fritz Klein a fost demascat, închis, judecat pentru crime de război și executat. În timpul procesului, s-a lăudat cu două lucruri: că a extirpat evrei așa cum orice doctor extirpă o gangrenă și că a învățat medicină în România. Bestia cu diplomă de medic s-a născut în Codlea și și-a săvîrșit atrocitățile în Auschwitz, Birkenau, Stammlager, Neuengamme și Bergen-Belsen.

Al doilea Mengele

Supraviețuitorii holocaustului își amintesc și azi de cei care i-au torturat, gardieni, medici, ofițeri. Fie că mai trăiesc sau au fost executați atunci, criminalii de război au rămas în istorie ca figuri într-o galerie a celor mai diabolici ucigași. Fără remușcări, condamnau la moarte oameni vinovați doar de faptul că sînt evrei. Alții, cu o cruzime de neimaginat, schingiuiau copii, femei, bătrîni, în numele progresului științei. Medicii naziști și-au cîștigat reputația de călăi, după ce victimele care le-au supraviețuit au povestit ororile care se petreceau în așa-zisele cabinete medicale din lagărele de exterminare. De la înfometare, la extirparea ganglionilor, injectarea cu substanțe dubioase, privarea de somn, și pînă la scoaterea organelor și sterilizare, nicio metodă de tortură cunoscută sau inventată n-a fost ocolită din practica doctorilor cu imaginație bolnavă. Un capitol negru în istoria medicinii și a omenirii de care ne amintim an de an, cînd comemorăm victimele holocaustului. Printre aceste bestii care apar și azi în coșmarurile supraviețuitorilor a existat și un brașovean. Fritz Klein, medic și ofițer SS, s-a născut în Codlea. Și-a cîștigat o sinistră celebritate, fiind considerat, după Mengele, al doilea doctor al morții din lagărele naziste.

„Ucigașul corect“ de la Auschwitz

Fritz Klein s-a născut în 1888, în Codlea, într-o familie de sași. A făcut medicina și stagiul militar în România, dar și-a terminat studiile la Facultatea de Medicină din Budapesta, după Primul Război Mondial. A profesat în trei spitale din județul Brașov, apoi a devenit membru al Partidului Muncitoresc German Național-Socialist. În 1940, a intrat în armata română, ca medic militar. Peste trei ani, a obținut cetățenia germană. În mai 1943, a intrat în rîndurile Waffen-SS, a patra componentă militară a Reich-ului alături de armată, marină și aviație. A fost trimis pe frontul din Iugoslavia. Pe 15 decembrie 1943, a fost detașat la Auschwitz. Aici, i se spunea „ucigașul corect“. Rareori împușca deținuți, misiunea lui însă era de a selecta nou-sosiții: cei buni de muncă și cei care urmau să fie gazați. Martorii își amintesc că, în timpul acestor trieri, nu se putea citi pe chipul lui nici cea mai vagă urmă de emoție. Klein era devotat meseriei, făcea totul cu plăcere. Dar se simțea frustrat. Era mereu în umbra lui Mengele, devenit deja celebrul „Înger al Morții“ care făcea cele mai perfecte selecții pentru crematoriu. Așa că brașoveanul și-a continuat cariera ca medic al femeilor din Birkenau, apoi într-un lagăr de țigani, apoi la Stammlager. În decembrie 1944, a fost transferat la Neuengamme, apoi, în ianuarie 1945, la Bergen-Belsen.

Cine trăiește și cine moare

Pe unde trecea, se remarca prin fanatism și cruzime, calități pentru care era avansat în grad pînă a ajuns SS-Obersturmführer. În lagărul Bergen-Belsen, doctorul Fritz Klein era omul de care se temea orice deținut, pentru că de decizia lui depindea dacă va mai trăi sau nu. În fiecare dimineață, Klein făcea inspecția prizonierilor adunați în careu, dezbrăcați la pielea goală și tremurînd ca varga de frig și frică. Îi împărțea în trei categorii: cei care mergeau la o nouă zi de muncă, aceia care luau drumul crematoriului și aceia care erau repartizați la bordel. Femei și bărbați. Pentru camera de gazare, alegea și cîte 300 de persoane odată. Victimele erau urcate în camioane și descărcate, ca un balast, la buza toboganului către crematoriu. Sau treceau întîi prin camera de gazare. De unii se ocupa personal, făcîndu-le injecții hipodermice și urmărind etapele prin care trec pînă își dau sufletul. În cartea „Medici naziști: Crima medicală și psihologia genocidului“, apărută în 1986, Robert J. Lifton a cules mărturii ale supraviețuitorilor. Multe dintre acestea pomeneau de Klein ca de un monstru fără milă, capabil de cele mai abominabile fapte.

Un călău cu suflet

Ca doctor și ca ofițer SS, Klein a insistat ca „spitalul“ evreilor să fie separat de cel al arienilor, deoarece „evreii au doar formă umană, nu și calități umane. Ei sînt potențiali poluatori ai rasei germane“. Cu această convingere, el s-a transformat din vindecător în ucigaș de oameni. Cu toate acestea, Klein avea o personalitate bipolară în care cruzimea se îmbina cu decența. Acest rasist fanatic era văzut de către dr. Magda V. ca „un zelot fervent care lupta pentru împlinirea proiectului de anihilare nazist“. Medicul Olga Lengyel spune că era și „o persoană capabilă de bunătate. Mi-a adus medicamente pentru pacienții mei și m-a protejat de răutatea personalului SS. Singurul german din Auschwitz care nu împușca“. Dr. Ella Lingens-Reiner, prizonieră la Bergen-Belsen, își amintește că dr. Klein spunea în fața deținuților condamnați la moarte: „Nu sînt un om rău. Chiar nu sînt. Dar viața mă întreabă: «Tu sau eu?» și eu îi răspund «Eu»“. Autorul Robert J. Lifton spunea că, la Auschwitz, Klein era considerat un călău cu suflet. „Tocmai această dimensiune aparent umană a contribuit la creșterea cruzimii lui Klein și a altor medici naziști. De exemplu, atunci cînd cerea femeilor gravide să facă un pas în față pentru a primi porție dublă de hrană, în realitate, le trimitea la gazare. Klein credea că prestează un act medical care îl ajuta să aibă capacitatea psihologică de a sfîrși această farsă hidoasă“.

ȘȘtiam ce înseamnă asta: camera de gazare“

Unii cred că medicul SS avea sentimente reale. La un moment dat, s-a arătat atras de o doctoriță poloneză care împărțea camera cu alte cinci femei prizoniere. Într-o duminică dimineață, Klein a intrat în încăpere și a început să flirteze cu ea. Încerca să o cucerească vorbindu-i despre idealurile lui politice. Visa ca germanii să se alieze cu polonezii împotriva rușilor. „Nu voiam să murim. Așa că am rămas nemișcate în pat, pînă ce flirtul cu această doamnă s-a sfîrșit“, povestește o prizonieră. Totuși, destăinuirea lui a ajuns mai departe și Klein a fost transferat din lagărul de femei de la Birkenau, cu mențiunea „este în termeni prea buni cu prizonierii“. Nu se știe despre el că ar fi fost căsătorit. Dar obișnuia să vorbească prin lagăr și în românește. Ba chiar se lăuda cu originile lui transilvane. O româncă deținută la Belsen povestește cum dr. Klein „se prefăcea că e amabil“: „o femeie cu o fiică de 15 ani i s-a plîns că nu primește tratament medical. Klein a bătut ușor pe cap fata și i-a spus mamei în românește: «Draga mea, nu fi supărată. Veți merge la spital. O să am grijă de voi». Știam ce înseamnă asta. Camera de gazare pentru amîndouă“.

S-a deghizat în erou

Înainte de venirea armatei britanice, superiorii din Bergen-Belsen au dat bir cu fugiții. Fritz a rămas șef peste personalul militar și medical din lagăr. Pentru cîteva zile, și-a văzut împlinit visul de a fi Dumnezeul tuturor. Însă patriotismul și curajul l-au părăsit cînd s-a trezit învins. A luat o brasardă a Crucii Roșii și s-a prefăcut că sortează pacienți. Ba chiar se arăta îngrijorat de soarta celor foarte bolnavi, care, în realitate erau muribunzi, într-o stare avansată de degradare fizică, slabi și epuizați. Însă trucul cu deghizarea n-a ținut. A fost recunoscut și arestat pe 15 aprilie 1945. Ceea ce au găsit englezii la Bergen-Belsen întrecea orice închipuire. Mărturie stă o fotografie care a rămas de referință și care e afișată la Muzeul Holocaustului din New York ca simbol al crimelor săvîrșite în lagărele de concentrare. Fotografia înfățișează un bărbat în uniformă stînd în picioare în mijlocul unei grămezi de cadavre numai piele și os. Acest personaj este Fritz Klein. Richard Harwood, autorul cărții „Chiar au murit 6 milioane?“, îl descrie pe Klein ca pe o victimă a soldaților britanici care l-au forțat să stea în mijlocul cadavrelor pentru a face o fotografie sugestivă și a-i lua chiar un interviu: „Klein a luptat împotriva tifosului și a celorlalte epidemii. În ultimele zile, la Bergen-Belsen nu era apă deoarece conducta fusese bombardată. Așa că, fără apă, epidemia era teribilă. Aceia erau morți de boli, nu executați“. Sărmanul doctor Klein! Un erou nedreptățit! În depoziția sa la tribunal, a afirmat că acele schelete aparținuseră unor „oameni care suferiseră mai mult de sete decît de foame“.

25 de secunde

Klein a fost întemnițat în închisoarea Hamelin și judecat împreună cu alți 11 inculpați de către Tribunalul Militar Britanic de la Lüneburg, pentru mai multe capete de acuzare. Unul dintre ele era acela că a sortat oameni ca pe animale, trimițîndu-i la moarte prin gazare. În timpul procesului, Klein și-a recunoscut contribuția la asasinarea a zeci de mii de oameni, selecționați după criterii „medicale“. Dar a susținut că el doar executa ordinele superiorilor. Iar despre camerele de gazare doar auzise, nu e sigur că acolo oamenii erau otrăviți cu gazul morții Cyclon-B. La 13 decembrie 1945, după 54 de zile de judecată, Fritz Klein a fost condamnat la moarte, prin spînzurare. Era acuzatul numărul 2. Toți cei găsiți vinovați nu au avut drept de recurs. Niciunul nu a făcut apel. „L-am chemat pe Fritz Klein, l-am legat, apoi l-am împins în camera de execuție, pe trapă, lîngă Kramer. Am potrivit funiile și am tras de mînerul pîrghiei. Prima dublă execuție a durat doar 25 de secunde. Corpurile celor doi bărbați au fost scoase din frînghii, așezate în sicrie și duse spre a fi înmormîntate. La ora 1 am terminat cu toți 13. Pentru ultimul, n-a mai fost sicriu, l-am băgat într-un sac. La Belsen ar fi fost înmormîntat cu buldozerul, fără sac“. Aceasta este scena morții lui Klein, povestită de Albert Pierrepoint, călăul profesionist care i-a executat pe criminalii de război. Fritz Klein a murit la 57 de ani. În aproape toate tratatele despre crimele doctorilor naziști, poza brașoveanului tronînd peste cadavre a rămas imaginea simbol a atrocităților din lagărele de exterminare. O celebritate tristă, rușinoasă, pe care sîntem nevoiți să ne-o asumăm.

Bergen-Belsen, stația terminus

• Se estimează că în lagărul Bergen-Belsen au murit între 50 și 70.000 de evrei. O supraviețuitoare, Hetty Fuhromer, își amintește c㠄Bergen-Belsen era cît trei stadioane de fotbal. În ianuarie 1945 au strîns 60.000 de oameni în acest loc. Înghesuiți, dormind unii peste alții, zăcînd pe podele, și fiindcă nu ne-au dat nici apă, nici de mîncare, nici îngrijire medicală, oamenii au început să moară de foame. Eu am făcut tifos“. Condițiile din lagăr au fost descrise acum 60 de ani de celebrul corespondent de război Richard Dimbleby, dar editorii săi de la BBC au fost așa de îngroziți de ceea ce povestea, încît au ezitat să publice articolul. Soldații britanici au fost nevoiți să îngroape 10.000 de cadavre. Maiorul Dick Williams nu poate să uite cum arăta lagărul: „Era o priveliște cumplită. Nu ai cum să descrii exact întreaga oroare, nu era doar în fața noastră, ci cît vedeai cu ochii“.

„Stăteam acolo și mă uitam la fumul negru. Klein era lîngă mine. I-am spus: «Mă mir, dr. Klein, că poți duce la bun sfîrșit această afacere. Nu-ți mai amintești Jurămîntul lui Hipocrate?». Și el mi-a răspuns: „Jurămîntul meu hipocratic îmi spune să tai anexele gangrenoase din corpul uman. Evreii sînt anexele gangrenoase ale rasei umane. De aceea îi extirp».“
(Dr. Ella Lingens-Reiner, supraviețuitoare din lagărul Bergen-Belsen)

„Fritz Klein: M-am născut în data de 24 noiembrie 1888, la Zeiden (Codlea), lîngă Kronstadt, în România. Sînt subiect român de naționalitate germană. M-am calificat ca doctor în Budapesta și am practicat în trei locuri, toate lîngă Brașov.
Maiorul Winewood: Ai fost în armata română?
- Da, pentru trei ani, dar în vara lui 1943, în urma tratatului dintre guvernele român și german, toți cei care aparțineau minorității germane au fost nevoiți să-și continue serviciul în armata germană. Am intrat în formația SS deoarece a fost imposibil să intru în Wehrmacht.
- Unde ai plecat în decembrie 1943?
- La Auschwitz unde Hoess era comandant la acea vreme, iar dr. Wirtz, medic senior. Mi-am început munca cu femeile cazate la Auschwitz, am continuat în lagărul de țigani, apoi în lagărul de familii evreiești mixte și, în final, la Auschwitz nr. 1, împreună cu 7 sau 8 doctori.
- Ne spui ce se petrecea la selecții?
- Cînd a ajuns primul transport, dr. Wirtz mi-a dat ordinul să-l împart în două grupuri: corespunzători pentru muncă și necorespunzători, adică prea bătrîni, neputincioși, bolnavi, copii sub 15 ani. Selecția a fost făcută exclusiv de către doctori. O singură privire asupra persoanei și, dacă arăta bolnavă, îi mai puneam întrebări, dacă era sănătoasă îmi dădeam seama imediat.
- Ce s-a întîmplat cu oamenii pe care doctorii i-au declarat incapabili de muncă?
- Doctorul făcea selecția, dar nu putea influența ceea ce urma să se întîmple. Am auzit, și știu că mulți dintre ei era trimiși la crematoriu și la camerele de gazare.
- Ai mai participat și la alte selecții în afară de cele cînd veneau transporturi?
- Am auzit multe despre selecțiile din spitale. Doctorul a ordonat să se facă liste cu oameni care se vor simți mai bine în 2, 3 sau 4 săptămîni și oameni care n-aveau șanse să se facă bine vreodată. Mulți dintre acești oameni trecuți pe listă erau mutați în alte departamente sau părăseau spitalul. De cîteva ori am separat oameni cu scabie.
- Ai fost vreodată într-o cameră de gazare?
- Da, o dată, cînd nu funcționa. Nu intra în atribuțiile mele.
- Care e părerea ta personală despre aceste camere de gazare?
- Nu le aprobam, dar nu am protestat.
- Știi ceva despre experimentele care au avut loc la Auschwitz?
- Da, dar n-am nimic de-a face cu ele. Alți doctori le făceau.
- De unde veneau ordinele de selecție?
- Nu știu. Primeam un mesaj prin telefon să merg la gară cu mașina Crucii Roșii.
Colonel Backhouse: Dr. Klein, sînteți un om educat la o universitate non-germană. Cînd ați ajuns la Auschwitz și ați găsit aceste transporturi de oameni trimise la gazare, ați realizat că aceasta era o crimă?
- Da.
- E adevărat că aceia care nu erau buni de muncă erau pur și simplu eliminați?
- Da.
- Ca doctor, ați împărțit pe cei sănătoși de cei care urmau să moară. Nu încerca nimeni să scape?
- Cîteodată.
- Ce se întîmpla cu bolnavii din spitale care nu se mai făceau bine?
- Pacienții care sufereau de tuberculoză erau luați imediat. N-am știut niciodată unde sînt duși.
- Cînd au sosit transporturile din Ungaria e adevărat că zi și noapte au lucrat camerele de gazare?
- E posibil.
- Nu erau trimiși la camerele de gazare?
- Nu știu exact, dar așa cred.
- Nu v-a trecut prin minte că SS n-avea nicio intenție să folosească lagărul Belsen ca lagăr pentru convalescenți?
- La început, am auzit că e un lagăr de sortare pentru schimburile de prizonieri. Dar mai tîrziu am înțeles că nu e un lagăr pentru oameni bolnavi, ci un lagăr al morții, al torturii.
(Fragmente din declarația sub jurămînt a lui Fritz Klein, la procesul din 1945)
Distribuie pe Facebook acest articol
pentru a putea fi citit ïżœi de prietenii tïżœi!
Comentarii:



Articole la Prima pagină




Spatiu publicitar



Minim 100.000 afisari lunar.


Pentru detalii contactati telefonic
departamentul marketing al
Monitorul Expres la
0731.018.277 sau 0268.543.316.
Cumpïżœrïżœ aici ziarul complet ïżœn format PDF
Ultimele stiri
  • ➤ Știri Brasov


    27 de vagoane cu lemn fără acte, într-un tren de marfă depistat de Garda Forestieră Brașov


    04.08.2020
  • ➤ Prima pagină


    Cum va adapta Tătaru paturile ATI lipsă de la Brașov?


    04.08.2020
  • ➤ Eveniment


    Parteneriat „smart-city“


    Brașovul s-ar putea înfrăți cu orașul Sejong din Coreea de Sud


    04.08.2020
  • ➤ Eveniment


    Într-o lună, mountain-bikerii vor putea coborî din Postăvarul în Brașov


    04.08.2020
  • ➤ Eveniment


    Premieră


    Autogara va avea gazon pe acoperiș


    04.08.2020
  • ➤ Eveniment


    Sala Polivalentă va fi construită cu bani de la Guvern


    04.08.2020
  • ➤ Eveniment


    Clădirile fostei piețe de la Triaj vor fi demolate


    04.08.2020
  • ➤ National


    Schimbări mari


    Dispar notele la Religie, Desen, Muzică și Sport


    04.08.2020
  • ➤ Doctor


    Scapi de depresie și oboseală cu Rhodiola rosea


    04.08.2020
  • ➤ Doctor


    Avertisment


    Un asimptomatic este un pericol pentru cei din jur


    04.08.2020
  • ➤ Doctor


    România va primi de la Comisia Europeană peste 25.000 de flacoane de Remdesivir


    04.08.2020
  • ➤ Doctor


    Fă salate de andive dacă vrei să slăbești


    04.08.2020
  • ➤ Doctor


    Afinele, boabe de sănătate


    04.08.2020
  • ➤ Life


    S-a dat de gol


    Andreea Mantea s-a logodit cu iubitul misterios


    04.08.2020
  • ➤ Life


    Ruby face senzație în Grecia


    04.08.2020
  • ➤ Life


    Zeny a împlinit 2 ani


    04.08.2020
  • ➤ Cititori


    10 remedii care te scapă de mușcăturile de țânțari


    04.08.2020
  • ➤ Cititori


    SFAT EXPRES


    Ce trebuie să faci dacă ai început să iei în greutate?


    04.08.2020
  • ➤ Sport


    SPORT FLASH


    04.08.2020
  • ➤ Sport


    Centru de Excelență al Federației Române de Handbal la Sfântu Gheorghe


    04.08.2020
  • ➤ Sport


    PROMOVARE ÎN LIGA 1


    Euforie!


    04.08.2020
  • ➤ Opinii


    Punctul critic


    Un proiect pierdut?


    04.08.2020
  • ➤ Sport


    CFR CLUJ, noua și vechea campioană a României


    03.08.2020
  • ➤ Știri Brasov


    Femeie accidentată pe o trecere de pietoni din Brașov


    03.08.2020
  • ➤ National


    Schimbări mari la gimnaziu: dispar notele la Religie, Desen, Muzică și Sport și sunt tăiate ore de Fizică și Chimie


    03.08.2020
  • ➤ Știri Brasov


    Brașovul s-ar putea înfrăți cu capitala administrativă a Republicii Coreea


    03.08.2020
  • ➤ Știri Brasov


    Spectator la Opera Brașov, numai cu mască


    03.08.2020
  • ➤ Știri Brasov


    30 de noi cazuri COVID în Brașov, 823 noi cazuri în România


    03.08.2020
  • ➤ Știri Brasov


    Noua Gară din Brașov va avea gazon pe acoperiș


    03.08.2020
  • ➤ Sport


    UTA și FC Argeș au promovat direct, CS Mioveni merge la baraj


    03.08.2020
  • ➤ Prima pagină


    Cum este bătut Brașovul de Sibiu la spital nou-nouț


    03.08.2020
  • ➤ Eveniment


    De la 1 august


    La postul BBC World rulează clipuri de promovare a Brașovului


    03.08.2020
  • ➤ Eveniment


    Brașovul are în continuare peste 400 de pacienți cu COVID-19 internați în spitale


    03.08.2020
  • ➤ Eveniment


    Noile rețele de apă din Brașov au fost puse în funcțiune


    03.08.2020
  • ➤ Religie


    Tradiții


    Postul Sfintei Mării poate să împlinească dorințe, dacă este ținut cu smerenie


    03.08.2020
  • ➤ National


    Barometru IMAS - Europa FM


    PNL și PSD, în creștere ușoară în opțiunile electorale


    03.08.2020
  • ➤ National


    Alegeri locale 2020: A fost constituit Biroul Electoral Central


    03.08.2020
  • ➤ Life


    Senzații


    Antonia face iar valuri


    03.08.2020
  • ➤ Life


    Anca Țurcașiu începe o viață nouă


    03.08.2020
  • ➤ Life


    Loredana ține pasul la 50 de ani


    03.08.2020
  • ➤ Life


    O vulpe a furat aproape 100 de pantofi din Berlin


    03.08.2020
  • ➤ Cititori


    Este bine să știți


    Reguli de pandemie în cabinetele stomatologice


    03.08.2020
  • ➤ Sport


    SPORT FLASH


    03.08.2020
  • ➤ Sport


    Mitriță, eliminat din playoff-ul MLS


    03.08.2020
  • ➤ Sport


    Au luat Cupa și au scăpat-o pe gazon


    03.08.2020
  • ➤ Sport


    AUTO


    Trofeul Râșnov, a treia victorie a lui Emil Nestor în acest sezon


    03.08.2020
  • ➤ Sport


    Viitorul și Dinamo luptă pentru locul în UEFA Youth League


    03.08.2020
  • ➤ Sport


    FOTBAL


    „Festival” de goluri pentru Corona


    03.08.2020
  • ➤ Opinii


    Punctul critic


    Un bilet în plus


    03.08.2020
  • ➤ Știri Brasov


    A murit fostul deputat PNL de Brașov Gheorghe Gabor


    02.08.2020
  • Cele mai noi articole
    Articolul anterior


    Primă de stabilitate în două tranșe

    Articolul urmïżœtor


    Viceversa

    Prima paginïżœ | Site Map | Contact | Despre noi | Mobil
    (ïżœi) acest site foloseïżœte cookie-uri proprii ïżœi ale terïżœilor. Setïżœri Cookies
    Siteuri partenere:
    AnunturiExpres.ro TipoMagazin.ro Porïżœile istoriei

    www.monitorulexpres.ro

    | | |
    2003 - 2024 © Marius Mihuțoiu pentru Monitorul Expres | Powered by Yky CSM | executat în 77 milisecunde, încărcat în milisecunde