Aproape 90 de comercianți vor vinde mărțișoare în piețele din Brașov
Mărțișoarele confecționate manual sînt la mare căutare anul acesta și pot fi o afacere frumoasă la început de primăvară
Buburuze, țestoase, fluturi și ghiocei. Simboluri ale primăverii pictate pe lemn sau pe sticlă ori făcute din pîslă, sîrmă sau argint strălucesc pe tarabele care, din week-end, împînzesc piețele și centrul orașului, unde vor rămîne pînă după 8 martie. Pe lîngă tradiționalele mărțișoare, comercianții mai scot pe tarabe jucării de pluș, flori de plastic în țiplă, îngerași din ceramică, flori din metal sau sticlă, bijuterii ori brelocuri.
87 de tarabe în piețe
Pe lîngă mini-tîrgurile de mărțișor din mall-uri și marile centre comerciale, brașovenii pot cumpăra mărțișoare și din piețe. Serviciul Piețe din cadrul Primăriei Brașov a eliberat 87 de autorizații pentru comercianții de mărțișoare, valabile pentru perioada 25 februarie - 9 martie. Prețul pe care trebuie un comerciant să-l plătească pentru întreaga perioadă pentru taraba pe care o va ocupa este de circa 400 de lei, în funcție de zona aleasă. Cele mai multe aurorizații, și anume 24, au fost eliberate pentru Piața Star, apoi urmează Piața Astra, cu 23 de comercianți de mărțișoare. Pentru Piața Dacia au fost eliberate 18 autorizații, pentru Tractorul - 17, iar pentru Bartolomeu și Noua cîte două.
Mărțișoarele hand-made, la mare căutare
Mărțișoarele pictate predomină atît pe tarabele din piețe, cît și pe site-urile de internet de unde pot fi comandate online. Cei mai mulți comercianți sînt tineri care confecționează micile bijuterii în timpul liber și le vînd cum pot, în magazine, la tarabe sau pe internet. Cele mai ieftine mărțișoare hand-made pornesc de la prețul de 2 lei, iar pentru o pereche de cercei în ton cu mărțișorul din piept puteți scoate din buzunar circa 10 lei. Mariana Chelaru, o tînără de 22 de ani din Brașov, ne-a povestit că încă din facultate s-a apucat, împreună cu niște colege, de făcut bijuterii și mărțișoare din ghips sau pastă fimo, pe care o arde în cuptor apoi o pictează. La început, vindea mărțișoarele în căminele studențești, dar apoi s-a gîndit să-și scoată creațiile la tarabe, în piețe. Și face bani frumoși la început de martie, cam 150 de lei pe zi. Mărțișoarele hand-made pot fi o afacere frumoasă, mai ales dacă-ți place ceea ce faci. La început vindeam bijuterii colegelor sau prin cămin, iar anul trecut m-am gîndit să fac și mărțișoare și să ies cu ele în tîrg. S-au vîndut destul de bine, făceam cam 150 de lei pe zi. Oamenii sînt din ce în ce mai interesați și apreciază lucrul făcut de mînă, în casă, ceea ce mă bucură nespus. Și, în plus, pot oferi în acest fel un produs unicat la prețuri foarte accesibile, a spus Mariana. Pentru cei cu buzunarele mai pline, magazinele de bijuterii din Brașov oferă spre vînzare mărțișoare-bijuterii din aur sau argint, flori sau fluturi decorate cu pietre semiprețioase, cristale sau perle, ale căror prețuri pornesc de la 20-30 lei și pot ajunge pînă la 500 de lei într-un magazin din centrul Brașovului.
Mărțișorul cu tradiție
Mărțișorul - funia zilelor, săptămînilor și lunilor anului, adunate într-un șnur bicolor - este oferit ca simbol al sosirii primăverii și a căpătat, în ultima vreme, forme tot mai diverse față de tradiționalul mic obiect de podoabă legat de un fir roșu și unul alb. Mărțișorul face parte din larga categorie a talismanelor dăruite celor dragi de 1 martie, simbolizînd iarna și vara, dar și speranța. Răspîndit în toate provinciile țării, mărțișorul este pomenit pentru prima dată de Iordache Golescu, iar folcloristul Simion Florea Marian relatează în cartea Sărbătorile la români că în Moldova, Muntenia, Dobrogea și unele părți ale Bucovinei exista obiceiul ca părinții să lege, la 1 martie, copiilor lor o monedă de argint sau de aur la gît sau la mînă. În unele zone, copiii purtau mărțișorul 12 zile la gît, iar apoi îl legau de ramura unui pom tînăr. Dacă în acel an pomului îi mergea bine însemna că și copilului îi va merge bine în viață. În alte cazuri, mărțișorul era pus pe ramurile de porumbar sau păducel în momentul înfloririi lor, copilul urmînd să fie alb și curat ca florile acestor arbuști. Folcloristul Simion Florea Marian scrie că mărțișorul servește celor ce-l poartă ca un fel de amuletă, dar cine dorește ca acesta să aibă efectul dorit trebuie să-l poarte cu demnitate. Tradiția spune că, în vechime, mărțișorul se confecționa din două fire răsucite de lînă colorată, albă și neagră sau albă și albastră și era dăruit în prima zi din luna lui martie, perioadă a echinocțiului de primăvară, cînd apărea pe cer Luna Nouă. Unele tradiții spun că firul mărțișorului, funie de 365 sau 366 de zile, ar fi fost tors de Baba Dochia, în timp ce urca turma la munte.
Distribuie pe Facebook acest articol pentru a putea fi citit și de prietenii tăi!