Anul acesta, la 25 octombrie, se împlinesc 60 de ani de cînd, în toamna anului 1944, Armata Românã, prin luptã ºi jertfã, a înfrînt ultima rezistenþã inamicã din Ardealul de Nord.
Patriotismul oºtirii române a fost probat în seara zilei de 23 august 1944, cînd la radio a fost transmisã Proclamaþia Regelui Mihai prin care se spunea: „Vom trece hotarele impuse prin Dictatul de la Viena pentru eliberarea pãmîntului scump al Transilvaniei de Nord de sub ocupaþia strãinã“.
În luptele pentru eliberarea Ardealului de Nord au fost angrenate un numãr de 18 divizii de infanterie, 5 divizii de vînãtori de munte, 5 divizii de cavalerie, 2 brigãzi de artilerie antiaerianã ºi alte unitãþi militare cu un efectiv de peste 275.000 de militari. Pe lîngã marile unitãþi ale Armatei Române, o contribuþie de seamã la eliberarea Ardealului de Nord au avut-o ºi trupele operative de jandarmi din Ministerul de Interne compuse din 3 batalioane, 23 de companii de poliþie, ºcolile de ofiþeri jandarmi Bucureºti, ºcolile de subofiþeri jandarmi de la Drãgãºani sau Timiºoara.
În aceastã campanie Armata Românã a eliberat peste 800 de localitãþi, din care 8 oraºe, provocînd inamicului pierderi umane ºi materiale, luînd numeroºi prizonieri ºi capturînd o mare cantitate de armament ºi muniþie.
Trupele române au zdrobit ofensiva declanºatã la 5 septembrie 1944 de cãtre forþele hitleriste ºi hortiste, declanºînd ofensiva de eliberare a Ardealului de Nord. Au fost eliberate oraºele Sfîntu Gheorghe, Odorhei, Tîrgu-Mureº, Oarba de Mureº, unde peste 11.000 de ostaºi ai Armatei Române ºi-au dat viaþa, apoi continuînd cu eliberarea oraºelor Luduº, Turda, Cluj, Oradea, Satu Mare ºi Careii Mari. Pe turla bisericii din Careii Mari a fost arborat tricolorul românesc de cãtre bravii ostaºi ai Armatei Române.
Cu prilejul eliberãrii întregului teritoriu al Ardealului de Nord, ministrul de Rãzboi a emis Ordinul 77 din 25 octombrie 1944 prin care se spunea: „Ardealul sfînt, leagãn al românismului, furat printr-un odios dictat de la Viena din 30 august 1940, a fost eliberat“.
Într-adevãr, în perioada 1940-1944 am avut o graniþã blestematã între Ardealul de Nord ºi Patria Mamã prin care au fost despãrþite familiile, copiii de pãrinþi ºi fraþii de surori, unii fiind siliþi sã pãrãseascã casa pãrinteascã ºi pe cei dragi din familie, alþi refugiaþi intrînd voluntari în Armata Românã (din care am fãcut parte ºi eu) contribuind cu onoare ºi jertfã la eliberarea Ardealului de Nord aflat sub dominaþie strãinã.
Dupã eliberarea Ardealului de Nord, Armata Românã a continuat lupta alãturi de Puterile Aliate, împotriva forþelor hitleriste ºi hortiste pentru eliberarea Ungariei ºi Cehoslovaciei pînã la înfrîngerea definitivã a inamicului, culminînd cu victoria definitivã de la 9 mai 1945.
Faptele de arme sãvîrºite de Oºtirea Românã vor rãmîne veºnic înscrise în istoria poporului român.
Ziua de 25 octombrie 1944 reprezintã eliberarea ultimei brazde româneºti de cãtre brava noastrã Armatã ºi, de aceea, aceastã zi este Ziua Armatei Române, sãrbãtoritã în fiecare an împreunã cu întreaga naþiune românã.
Noi, veteranii de rãzboi, care mai sîntem încã în viaþã, avem onoarea de a respecta cu cinste ºi demnitate Armata Românã modernã ºi contemporanã, care-ºi onoreazã cu cinste ºi demnitate sarcinile pe care le are atît în interior cît ºi în afara þãrii în cooperare cu celelalte armate din þãrile Pactului Nord-Atlantic. Glorie ºi onoare Armatei Române.
Distribuie pe Facebook acest articol pentru a putea fi citit ºi de prietenii tãi!