Autentificare
Ziarul care vorbește cu brașovenii
Portile istoriei Scoala Cerbul de Aur Diaspora
Casa mea Dialog Contabil Expres Gala Monitorul Expres
Index -> Monitorul Expres -> Suplimente -> Cerbul de Aur
Publicitate

Festivalul-emblemă al României


Așa s-a născut Cerbul de Aur

×

Î
n
c
h
i
d
e

g
a
l
e
r
i
a

f
o
t
o
Publicitate
Dimensiune font:

Autor: Camelia Onciu, 03.09.2008
• La prima ediție, festivalul s-a numit „Brașov-România“
• Deși a avut un succes răsunător, lui Ceaușescu i s-a părut o porcărie

Acum 40 de ani, se năștea la Brașov primul festival internațional de muzică ușoară al României. Creat pentru a concura manifestările similare din țările capitaliste, Cerbul de Aur a ajuns curînd celebru în toată lumea. Întrerupt în 1971, a renăscut după 21 de ani, devenind festivalul-emblemă al României. Monitorul Expres vă prezintă istoria celor cincisprezece ediții de Cerb, istorie scrisă nu numai de vedete și oameni de televiziune, ci și de oamenii simpli ai Brașovului.

Sînt multe legende despre cine a avut ideea acestui festival, cine i-a dat numele, cum a fost plănuit. Meritele primei ediții revin echipei de jurnaliști condusă de Tudor Vornicu. Brașovenii care au muncit nu cinci zile, cît a ținut festivalul, ci cîteva luni, zi și noapte, au rămas niște anonimi. Pentru Brașov, un astfel de festival a însemnat, în 1968, anul primei ediții, o mobilizare de forțe și fonduri fără precedent. De la scenografi și chelneri pînă la ștabii de partid și jurnaliști, toată lumea s-a dat peste cap ca festivalul să iasă bine. Și a ieșit. Prima ediție a Cerbului de Aur a adus României și Brașovului o faimă care s-a păstrat peste ani.

La început, avea alt nume

Gheorghe Conțu, secretar cu cultura și propaganda la municipiu, povestea că, aflîndu-se într-o vizită particulară în Brașov, Ceaușescu ar fi spus, privind panorama orașului: „Brașovul e Salzburg-ul României. Mă, voi de ce nu faceți un festival?“. De aici a pornit totul. Conducerea de partid a municipiului a întocmit documentația, orientîndu-se după festivalurile San Remo din Italia și Orfeul de Aur din Bulgaria. Cabinetul nr. 1 a aprobat-o fără comentarii. Cînd a venit vorba de numele festivalului, s-a propus întîi „Cocoșul de Munte“, apoi, fiindcă restaurantul Cerbul Carpatin avea mare popularitate printre turiști, s-a ajuns la Cerbul de Aur. Totuși, la prima ediție, festivalul a avut alt nume: Festivalul Internațional de Muzică Ușoar㠄Brașov-România“. Cerbul de Aur era doar trofeul. În anul următor, 1969, Octavian Paler a venit cu ideea de a numit festivalul așa cum îl știe toată lumea. „Am făcut și regulamentul care, în mare parte, a rămas așa și azi“, spunea Paler, pe atunci directorul Televiziunii Române.

Tot județul s-a pus în mișcare

După ce proiectul a fost pus la punct și fondurile aprobate, brașovenii au început pregătirile. Toată lumea era în priză, de la edili, la bucătari, dansatori, tîmplari, întreprinderi. În cotidianul „Drum nou“, cu cîteva zile înainte de începerea festivalului, jurnaliștii au început să scrie despre reamenajarea sălii Teatrului Dramatic. A fost lărgită fosa pentru a putea cuprinde întreaga orchestră, formată din 60 de instrumentiști. Modificarea a prins bine instituției care a păstrat-o așa pînă azi. Muncitorii de la Industria Locală de Mobilă Ghimbav au făcut mobilierul de lemn care a decorat scena primei ediții, iar componentele metalice au fost fabricate la Metrom și Fabrica de Articole de Tablă Codlea. Scoarța de stejar cu care au fost îmbrăcate a fost adusă tocmai de la Homorod. Barul de noapte de la hotel Carpați, azi ARO Palace, a fost transformat într-o sală de spectacole în care s-au desfășurat recitalurile hors concours. Pînă și bucătarul Ion Dosu de la restaurantul Carpați și-a instruit echipa, diversificînd meniurile cu cele mai sofisticate preparate. Cele 20 de steaguri ale țărilor participante au fost arborate la intrarea în hotelul caracterizat de jurnaliști drept „adevărat palat al confortului și civilizației“. Festivalul putea începe. Despre felul cum brașovenii au pregătit evenimentul, Alexandru Stark scria în ziarul local, cu două zile înainte de începerea festivalului, un articolul intitulat „Mulțumesc, Brașov!“.

Plimbare prin cartierul Steagu Roșu

Prima sosită a fost Ursula Szypinska din Polonia, încă din 27 februarie. A doua zi au venit cei 60 de instrumentiști ai Orchestrei de Jazz Simfonic condusă de Sile Dinicu, Richard Osanitzky și Alexandru Imre. Ca să nu se plictisească, brașovenii le-au oferit concerte de orgă la Biserica Neagră și muzică preclasică la Biserica Sfîntul Nicolae din Șchei. În fiecare zi, în barul de noapte, erau spectacole folclorice. Aici au cîntat, printre alții, Petre Timariu de la Teatrul Muzical Brașov, și Natalia Gliga. În hol, te întîmpina o expoziție de artă culinară și vinuri de la cele mai renumite podgorii românești, decorate cu eticheta festivalului. La Teatrul Dramatic s-a amenajat o expoziție de artă populară. Programul era extrem de încărcat: primiri de oaspeți, repetiții, vizite în oraș și împrejurimi. Pe durata festivalului, cîntăreții au fost la Bran și la Șura Dacilor din Poiană. „Patru halebardieri îmbrăcați în armuri, au deschis drumul vizitatorilor în incinta Bastionului Țesătorilor“. Oaspeții au făcut turul orașului în autocare, ajungînd chiar și în „cartierul Steagu Roșu, ale cărui construcții moderne constituie un adevărat poem geometric despre viața contemporană a orașului“.

Ziariștii brașoveni n-au avut loc în sală

Concurenții și însoțitorii lor, jurnaliști străini și români au fost invitați cu toții la cocteilul de bun-venit oferit de primarul Brașovului de atunci, Constantin Cărțînă. Pe 5 martie, într-o marți, festivalul și-a deschis porțile cu secțiunea compozițiilor în afară de concurs. Primul care a urcat pe scenă a fost Constantin Drăghici cu melodia „Am strîns toamnă după toamnă“. Deși se spune că primii prezentatori ai Cerbului au fost Iurie Darie și Stela Popescu, cuvîntul de bun-venit în limba franceză a fost adresat de către Luminița Iacobescu. Emoționată, actrița s-a bîlbîit de cîteva ori. Publicul a aplaudat frenetic vocile îndrăgite autohtone, dar și pe cele de peste hotare pe care le auziseră doar la radio. Ziariștii de la „Drum nou“ n-au avut loc în sala arhiplină, articolul de la închiderea ediției, „Concertul vedetelor“ avea următoarea notă: „Cronica de față a fost realizată după vizionarea spectacolului la televizor, deoarece redactorii noștri nu au avut acces în sală“. În noaptea de 5 spre 6 martie, tipografii brașoveni au tipărit primul buletin al festivalului, în cinci limbi. Acesta cuprindea interviuri cu vedetele, dar și păreri din public. Cele mai citite erau rubricile: „Festivalul la plimbare“, „Fotoliul 13“ și „Dincolo de micul ecran“.

Trofeu controversat

În a doua zi de festival, cotidianul local se deschidea cu articolul „Al 200.000-lea tractor românesc“. Totuși, pe durata festivalului, ziarul aloca o pagină pentru interviuri și cronici, fotografii și știri de la Cerb. Totul se termină brusc, pe 12 martie, cînd George Sbârcea explică de ce trofeul a ajuns la Jaques Hustin, iar Kalinka, preferata publicului, a obținut doar locul III. „Poate că belgianca Kalinka a fost cea mai bună cîntăreață a concursului brașovean. Dacă ea n-a obținut locul I în clasamentul final, aceasta se datorează faptului că juriul și-a dat seama de bogata sa experiență de interpretă și a socotit că nu mai are nevoie de distincția cea mai înaltă pentru a-și putea continua evoluția“. În orice caz, cei 28 de concurenți, s-au prezentat la înălțime, publicul i-a răsplătit cu aplauze, iar presa internațională nu s-a zgîrcit să laude festivalul de la Brașov. Ziaristul Jean Couquet de la televiziunea franceză ORTF, îi declara lui Alexandru Stark într-un interviu: „Pentru prima dată, Brașovul dăruiește cîntecului Europei cerbii pădurilor sale“.

Un succes de răsunet

Prima ediție a Cerbului s-a încheiat cu o petrecere la hotelul Carpați. Orchestra de muzică populară condusă de Victor Predescu i-a lăsat cu gurile căscate pe cîntăreții străini care s-au ridicat în picioare și au aplaudat-o frenetic. Oaspeții s-au mai distrat și la Șura Dacilor unde neobosita Rita Pavone a cîntat împreună cu un puști de numai 5 ani. Practic, s-a cîntat tot timpul. Alexandru Stark calculase că festivalul a însumat 144 de ore de muzică. Cîntăreții au fost plimbați și provocați să admire frumusețile Brașovului. Invitatul de onoare Ghenov Ghenco, directorul festivalului Orfeul de Aur, a fost nevoit să recunoască reușita Cerbului: „are o superioritate față de multe alte festivaluri: bogatul program extrafestival“. Radu Ghenciu, secretarul general al Cerbului, a mărturisit că nu și-a dorit un festival neapărat pentru public, cît unul pentru televiziune și radio. Așa a și ieșit. Douăzeci de societăți europene de televiziune și-au trimis soliști în concurs, iar 15 au avut reprezentanți în juriu. Așadar, primul Cerb de Aur s-a transmis în 20 de țări.

„A fost o porcărie!“

Totuși, succesul primei ediții l-a lăsat rece pe Ceaușescu. A vrut un festival de amploare, a avut unul de prestigiu. Dar niciun român nu urcase pe podium. Asta pentru că interpreții noștri s-au lăsat copleșiți de emoții și pentru că Paler le-a cerut juraților români: „Vă rog să nu confundați ospitalitatea cu dorința noastră de a avea un premiu“. Elenei Ceaușescu nu i-a convenit acest lucru. „Am primit ordin să ne prezentăm toată conducerea televiziunii la secretariatul CC al PCR. Ceaușescu a urlat: «A fost o porcărie! Are cineva ceva de zis?» Am făcut o mare greșeală spunînd o frază interzisă: «Permiteți-mi să nu fiu de acord cu părerea dumneavoastră». După două minute, deja nu se mai uita la mine. Peste două zile am fost dat afară“, povestea Paler. Anii următori, Cerbul de Aur avea să-l sperie și mai tare pe dictator. Voise un festival care să convingă că România e o țară deschisă către lume și a obținut o manifestare care arăta românilor prea fățiș ce înseamnă libertatea. Gloria lui era umbrită de Cerbul de Aur. După ediția din 1971, va pune punct acestui act de cultură, spre stupoarea muzicienilor români, dar și din străinătate care acordaseră deja Cerbului un loc însemnat în calendarul manifestărilor internaționale.

Daruri pentru oaspeți

• Pe fiecare invitat îl aștepta cîte o mică atenție în camera de hotel: ciocolat㠄Dezrobirea“, o sticlă de vin bun, o ploscă cu tricolor, o maramă, șervețele artizanale. De asemenea, ei au primit cîte un pliant cu Castelul Bran, un plic cu vederi din județul Brașov, efigia festivalului și o stampă cu Brașovul secolului XVIII, și un program de sală, toate tipărite la Brașov.

40 de nume celebre

• Concurenți: Niky Hilton (Anglia), Gerda Berndorf (Austria), Marika Lichter (Austria), Jacques Hustin (Belgia), Kalinka (Belgia), Iordanka Hristova (Bulgaria), Margarita Radinska (Bulgaria), Josef Laufer (Cehoslovacia), Io Roland (Elveția), Maria Rung (Finlanda), Guy Mardel (Franța), Ingo Graf (RDG), Rene Martin (RDG), Nana Gualdi (RFG), Patricia Cahill (Irlanda), Adela Maffina (Italia), Gaby Novac (Iugoslavia), Eric Thomace (Luxembourg), Urszula Szipinska (Polonia), Mafalda Sofia (Portugalia), Anca Agemolu (România), Dan Spătaru (România), Margareta Pîslaru (România), Roddy McNeil (Scoția), Michel (Suedia), Nina Brodskaia (URSS), Katty Kovacs (Ungaria).
- Premii:
- Cerbul de Aur: Jaques Hustin
- Cerbul de Argint: Josef Laufer
- Cerbul de Bronz: Kalinka.
Alte premii și mențiuni: Roddy McNeil, Iordanka Hristova, Margareta Pîslaru, Marion Rung, Ursula Szypinska.
- Recitaluri: Los Machucambos, Gică Petrescu, Hugues Aufray, Caterina Casseli, Edith Pieha, Amalia Rodrigues, Rika Zarai, Rita Pavone, Maria Mitiieva, Bobby Solo, Jean Claude Pascal, Gilbert Becau.

Din culise

- Vedetele care au susținut recitaluri au fost acompaniate de propriile orchestre.
- Hugues Aufray a fost atît de încîntat de muzica populară românească încît, după ce a vizionat un program folcloric, s-a repezit la standul cu obiecte de artizanat și și-a cumpărat un nai.
- Melodia lui Ion Cristinoiu „Nicio lacrim㓠a fost aleasă de nu mai puțin de 7 cîntăreți pentru secțiunea de interpretare a unei compoziții românești.
- Fiindcă nu existau telefoane mobile și SMS-uri în 1968, spectatorii au trimis sute de telegrame cu felicitări pe adresa festivalului.
- Amalia Rodrigues (foto medalion) a fost așteptată de zeci de brașoveni care nu s-au mișcat din fața hotelului pînă la ora 1 noaptea. Rita Pavone a sosit și ea spre miezul nopții, dar în loc să se ducă în cameră, a început să danseze și să cînte în holul hotelului, spre deliciul jurnaliștilor și al fanilor.
- Prezentatoarea Luminița Iacobescu (n. 1943) s-a îndrăgostit în timpul festivalului de un pianist, cu care a fugit în Franța. Pînă în 1968, jucase în 3 filme românești. În Franța, a mai fost distribuită în alte 10, cel mai cunoscut fiind „Lucien Lacombe“ (1974), nominalizat la Cannes. În „Rue de Buci“ (1972) a avut rolul principal. Numele ei de scenă a fost Loumi Jacobesco.
- Festivalul s-a ținut în martie, și nu vara, ca în ultimii ani, pentru c㠄prezența zăpezii dă un plus de farmec peisajului generos în frumuseți“, după cum spunea Radu Gheciu.
Distribuie pe Facebook acest articol
pentru a putea fi citit și de prietenii tăi!
Comentarii:Articole la Suplimente

Un greu al rock-ului mondial a cîntat la Brașov


Steve Vai, vrăjit de folclorul românesc

Seara galei Cerbul de Aur 2009


Cerbul de Aur pleacă în Italia
Spatiu publicitarMinim 100.000 afisari lunar.


Pentru detalii contactati telefonic
departamentul marketing al
Monitorul Expres la
0731.018.277 sau 0268.543.316.
Cumpără aici ziarul complet în format PDF
Ultimele stiri
 • ➤ Știri Brasov


  27 de vagoane cu lemn fără acte, într-un tren de marfă depistat de Garda Forestieră Brașov


  04.08.2020
 • ➤ Prima pagină


  Cum va adapta Tătaru paturile ATI lipsă de la Brașov?


  04.08.2020
 • ➤ Eveniment


  Parteneriat „smart-city“


  Brașovul s-ar putea înfrăți cu orașul Sejong din Coreea de Sud


  04.08.2020
 • ➤ Eveniment


  Într-o lună, mountain-bikerii vor putea coborî din Postăvarul în Brașov


  04.08.2020
 • ➤ Eveniment


  Premieră


  Autogara va avea gazon pe acoperiș


  04.08.2020
 • ➤ Eveniment


  Sala Polivalentă va fi construită cu bani de la Guvern


  04.08.2020
 • ➤ Eveniment


  Clădirile fostei piețe de la Triaj vor fi demolate


  04.08.2020
 • ➤ National


  Schimbări mari


  Dispar notele la Religie, Desen, Muzică și Sport


  04.08.2020
 • ➤ Doctor


  Scapi de depresie și oboseală cu Rhodiola rosea


  04.08.2020
 • ➤ Doctor


  Avertisment


  Un asimptomatic este un pericol pentru cei din jur


  04.08.2020
 • ➤ Doctor


  România va primi de la Comisia Europeană peste 25.000 de flacoane de Remdesivir


  04.08.2020
 • ➤ Doctor


  Fă salate de andive dacă vrei să slăbești


  04.08.2020
 • ➤ Doctor


  Afinele, boabe de sănătate


  04.08.2020
 • ➤ Life


  S-a dat de gol


  Andreea Mantea s-a logodit cu iubitul misterios


  04.08.2020
 • ➤ Life


  Ruby face senzație în Grecia


  04.08.2020
 • ➤ Life


  Zeny a împlinit 2 ani


  04.08.2020
 • ➤ Cititori


  10 remedii care te scapă de mușcăturile de țânțari


  04.08.2020
 • ➤ Cititori


  SFAT EXPRES


  Ce trebuie să faci dacă ai început să iei în greutate?


  04.08.2020
 • ➤ Sport


  SPORT FLASH


  04.08.2020
 • ➤ Sport


  Centru de Excelență al Federației Române de Handbal la Sfântu Gheorghe


  04.08.2020
 • ➤ Sport


  PROMOVARE ÎN LIGA 1


  Euforie!


  04.08.2020
 • ➤ Opinii


  Punctul critic


  Un proiect pierdut?


  04.08.2020
 • ➤ Sport


  CFR CLUJ, noua și vechea campioană a României


  03.08.2020
 • ➤ Știri Brasov


  Femeie accidentată pe o trecere de pietoni din Brașov


  03.08.2020
 • ➤ National


  Schimbări mari la gimnaziu: dispar notele la Religie, Desen, Muzică și Sport și sunt tăiate ore de Fizică și Chimie


  03.08.2020
 • ➤ Știri Brasov


  Brașovul s-ar putea înfrăți cu capitala administrativă a Republicii Coreea


  03.08.2020
 • ➤ Știri Brasov


  Spectator la Opera Brașov, numai cu mască


  03.08.2020
 • ➤ Știri Brasov


  30 de noi cazuri COVID în Brașov, 823 noi cazuri în România


  03.08.2020
 • ➤ Știri Brasov


  Noua Gară din Brașov va avea gazon pe acoperiș


  03.08.2020
 • ➤ Sport


  UTA și FC Argeș au promovat direct, CS Mioveni merge la baraj


  03.08.2020
 • ➤ Prima pagină


  Cum este bătut Brașovul de Sibiu la spital nou-nouț


  03.08.2020
 • ➤ Eveniment


  De la 1 august


  La postul BBC World rulează clipuri de promovare a Brașovului


  03.08.2020
 • ➤ Eveniment


  Brașovul are în continuare peste 400 de pacienți cu COVID-19 internați în spitale


  03.08.2020
 • ➤ Eveniment


  Noile rețele de apă din Brașov au fost puse în funcțiune


  03.08.2020
 • ➤ Religie


  Tradiții


  Postul Sfintei Mării poate să împlinească dorințe, dacă este ținut cu smerenie


  03.08.2020
 • ➤ National


  Barometru IMAS - Europa FM


  PNL și PSD, în creștere ușoară în opțiunile electorale


  03.08.2020
 • ➤ National


  Alegeri locale 2020: A fost constituit Biroul Electoral Central


  03.08.2020
 • ➤ Life


  Senzații


  Antonia face iar valuri


  03.08.2020
 • ➤ Life


  Anca Țurcașiu începe o viață nouă


  03.08.2020
 • ➤ Life


  Loredana ține pasul la 50 de ani


  03.08.2020
 • ➤ Life


  O vulpe a furat aproape 100 de pantofi din Berlin


  03.08.2020
 • ➤ Cititori


  Este bine să știți


  Reguli de pandemie în cabinetele stomatologice


  03.08.2020
 • ➤ Sport


  SPORT FLASH


  03.08.2020
 • ➤ Sport


  Mitriță, eliminat din playoff-ul MLS


  03.08.2020
 • ➤ Sport


  Au luat Cupa și au scăpat-o pe gazon


  03.08.2020
 • ➤ Sport


  AUTO


  Trofeul Râșnov, a treia victorie a lui Emil Nestor în acest sezon


  03.08.2020
 • ➤ Sport


  Viitorul și Dinamo luptă pentru locul în UEFA Youth League


  03.08.2020
 • ➤ Sport


  FOTBAL


  „Festival” de goluri pentru Corona


  03.08.2020
 • ➤ Opinii


  Punctul critic


  Un bilet în plus


  03.08.2020
 • ➤ Știri Brasov


  A murit fostul deputat PNL de Brașov Gheorghe Gabor


  02.08.2020
 • Cele mai noi articole
  Articolul anterior


  Victor Socaciu, brașovean „În fiecare zi“

  Articolul următor


  În coarnele cerbului

  Prima paginïżœ | Site Map | Contact | Despre noi | Mobil
  (ïżœi) acest site foloseïżœte cookie-uri proprii ïżœi ale terïżœilor. Setïżœri Cookies
  Siteuri partenere:
  AnunturiExpres.ro TipoMagazin.ro Porïżœile istoriei

  www.monitorulexpres.ro

  | | |
  2003 - 2021 © Marius Mihuțoiu pentru Monitorul Expres | Powered by Yky CSM | executat în 34 milisecunde, încărcat în milisecunde