Internetul le permite oamenilor să fie în largul lor, unii aleg să se exprime în scris, alții preferă varianta video, ei poartă denumirea bloggeri și vloggeri.
În zilele noastre, toată lumea vrea să fie blogger și vlogger și să își împărtășească ideile cu întreaga lume. Deși seamănă ca denumire, sunt două temene total diferite. Vlogging-ul înseamnă să te poți exprima video. Cea mai renumită platformă pentru așa ceva, în România, este YouTube-ul. În schimb, bloggerul este acela care își exprimă prin scris gândurile și părerile, folosindu-se de un site. Îți redă prin intermediul scrisului părerea lui sau te informează, în funcție de nișa pe care o alege. De regulă, o parte dintre ei aleg o nișă, încercând să-și facă publicul lor, care să fie interesat de temele abordate.
Sunt deosebiri și asemănări, dar în definitiv, lucrurile sunt complet diferite. Făcând vlogging, în funcție de calitatea pe care dorești să o ai și publicul țintă, ai nevoie de o cameră video sau un telefon cu cameră. Cel mai de succes astfel de personaj din industria YouTube din România este Selly. Tânărul din Craiova, care a împlinit 18 ani anul acesta, a ajuns
primul vlogger din țară cu două milioane de abonați. Desigur, această faimă vine la pachet cu contracte semnate cu anumite case de producție, obții contracte de publicitate și implicit un venit constant făcând ceea ce îți place.
Se pot câștiga bani din aceste hobby-uri
Inițial, în momentul când îmbrățișezi cel puțin unul dintre aceste hobby-uri, banii trebuie să fie pe ultimul plan. La început, important este să ai priză la public și îți poți da seama de acest lucru prin cifrele apărute pe site-urile de specialitate ale celor care zilnic îți văd creaiile. Cum cifra acesta este convingătoare, ar putea atrage și campanii, implicit bani.
Abigail Ratchford, supranumită regina Instagram-ului, câștigă datorită activității ei online 800.000 euro anual.
Uneori, în funcție de domeniul de activitate, poți obține intrări gratuite la concerte, spectacole, printr-un parteneriat cu organizatorii acestor evenimente. Totuși, să nu uităm că este nevoie și de câteva investiți, minore sau majore, depinde de produsul pe care fiecare dorește să-l livreze.
Reguli și condiții impuse de platformele de streaming
Formatul video, datorită tehnologiei, se poate reda și cu ajutorul unui telefon mobil inteligent. Totuși, trebuie să joci după
regulile pe care YouTube le impune și nu sunt deloc puține. În 2018, platforma a schimbat regulile pe care un canal trebuie să le îndeplinească pentru a genera bani. Ai nevoie de cel puțin o mie de abonați la canalul tău și în ultimul an, toate clipurile să genereze cel puțin 4 000 de ore vizionate. Acestea sunt condițiile pentru a intra în YouTube Partner. Dacă într-un an ai scăzut sub cele 4 000 de ore vizionate, automat ieși din programul de monetizare și poți reintra când le-ai atins din nou. Nu e singura platformă de streaming din România, Twitch poate oricând să fie o alternativă.
În schimb, în scris este mai greu, având în vedere mai mulți factori. Un blogger care se respectă întotdeauna își face un site personalizat. Site-ul trebuie să fie găzduit la o companie de hosting, aici intervine investiția, iar prețurile diferă, în functie de cerințele și nevoile fiecăruia.
Thc.ro este una dintre companiile care oferă servicii și găzduire web premium. Este cel mai important aspect pentru un blogger, având în vedere că sunt săptămâni când site-ul lor este vizitat de peste 50 000 de utilizatori. De exemplu, în ultima lună, trei site-uri încadrate la categoria bloguri personale au avut peste o sută de mii de vizitatori unici.
Pentru un creator de conținut este cel mai important ca site-ul unde își expune articolele să fie mereu activ. Și, totuși, nu este singura bătaie de cap pe care trebuie să o aibă. Acesta trebuie să meargă mereu după același plan: seo, despre pagina, trafic, titlul perfect, conținut, tema, modalitatea de a ajunge către public. Toate aceste lucruri trebuie să funcționeze într-o ordine anume.