Moment istoric. Oamenii de știință au dezvăluit prima fotografie făcută vreodată unei găuri negre
×
Î n c h i d e
g a l e r i a
f o t o
Publicitate
Dimensiune font:
Autor: sursa/digi24.ro,
10.04.2019
Oamenii de știință din cadrul proiectului Event Horizon Telescope (EHT) au prezentat, miercuri, prima fotografie a unei găuri negre, un "rezultat revoluționar" în domeniul astrofizicii.Gaura neagră măsoară 40 de miliarde de kilometri - de trei milioane de ori mai mare decât Pământul - și a fost descrisă de cercetători drept "un monstru", potrivit BBC.
Gaura neagră este la aproximativ 55 de milioane de ani lumină distanță și a fost fotografiată de o rețea de opt telescoape din întreaga lume.
Găurile negre sunt alcătuite din cantități uriașe de materie strânsă într-o zonă mică, potrivit NASA, creând un câmp puternic gravitațional care atrage totul din jur, inclusiv lumina. Pentru a surprinde o imagine a unei găuri negre, cercetătorii au combinat puterea a opt radiotelescoape din jurul lumii folosind o tehnologie numită Very-Long-Baseline-Interferometry (VLBI), potrivit European Southern Observatory, care face parte din EHT. Aceasta creează un telescop virtual aproape de aceeași mărime cu cea a Pământului.Existența găurilor negre este universal acceptată printre astronomi, dar încă există multe lucruri necunoscute despre ele.
În iunie 2018, cercetătorii de la Universitatea Națională Australiană au descoperit gaura neagră cu cea mai rapidă creștere din univers.
Gaura neagră supermasivă, cunoscută drept quasar, crește atât de repede încât poate înghiți o masă de mărimea Soarelui la fiecare două zile. Iar în ianuarie 2019, oamenii de știință au depistat cea mai bătrână gaură neagră din univers pentru prima dată.
În lipsa unui acord scris din partea Monitorul Expres,
puteți prelua maxim 500 de caractere din acest articol
dacă precizați sursa și dacă inserați vizibil
link-ul articolului:
Distribuie pe Facebook acest articol pentru a putea fi citit și de prietenii tăi!