Un renumit dirijor al Filarmonicii George Enescu a murit din cauza Covid 19
×
ïżœ n c h i d e
g a l e r i a
f o t o
Dimensiune font:
Autor: M.EX,
27.07.2020
Camil Marinescu, dirijor al Filarmonicii George Enescu, a murit azi dimineață, la vârsta de 56 de ani, din cauza noului coronavirus. Anunțul a fost făcut de fratele acestuia, care a precizat că au trecut trei săptămâni de luptă cu boala.
Iubitul meu frate, Camil Marinescu
Din păcate, după o lupta de trei săptămâni cu virusul Covid-19, iubitul meu frate ne-a părăsit astăzi la ora 6 am. Îmi cer scuze, dar nu pot să-mi exprim durerea sau sa comunic, dacă nu răspund la mesaje, vă rog frumos să mă scuzați. Dumnezeu să-l odihnească în Pace!!! R.I.P, a scris Ciprian Marinescu pe Facebook. Pe 17 iulie, Camil Marinescu a postat, de pe patul de spital, o melodie despre care a spus că este dedicația mea îngerilor de la Spitalul Victor Babeș.
Camil Marinescu a învățat să cânte la fagot de la vârsta de nouă ani. A studiat apoi la Academia de Muzică din București fagotul, compoziție, orchestrație și cor.
Dirijatul l-a studiat cu Constantin Bugeanu, Mihai Bredicianu și Cristian Mandeal. A studiat și în Franța, la Pierre Dervaux. În 1991, Camil Marinescu a devenit dirijor permanent al operei din București și în același timp a fost numit în 1993 dirijor la Filarmonica de Stat din Iași.
Din 2003, pentru trei stagiuni, a fost dirijor permanent invitat al Berliner Sinfonie Orchester, Germania. Începând cu 2002, Camil Marinescu a fost rezident în Japonia, activitatea sa internațională bucurându-se de succes în numeroase turnee în SUA, Canada, Franța, Austria, Spania, Italia, Mexic, Elveția, Rusia, Australia, China, Marea Britanie, Israel.
Dirijând atât repertoriul de teatru liric, cât și repertoriul simfonic, a fost invitat să conducă Minneapolis Opera House din Minnesota (SUA), orchestra OSM din Montreal, Westdeutscher Rundfunk - Koln, Komische Oper din Berlin, Mitteldeutscher Rundfunk din Leipzig. Cu unele dintre aceste ansambluri a realizat înregistrări de referință: opere simfonice complete de George Enescu, lucrări de Janacek, Stravinski, Bruckner, Mozart, Schubert, Beethoven, Debussy, Richard Strauss și Ravel. În Japonia a fost prezent pe scene din Tokio, Kyoto și Osaka. Cu o mare diversitate în abordarea repertoriului - de la Gesualdo da Venosa la opere de Puccini și Richard Strauss, la muzică simfonică contemporană și muzică de film și de jazz - dirijorul include în concertele sale muzica românească, contribuind la cunoașterea muzicii noastre pretutindeni în lume.
Camil Marinescu a desfășurat și o activitate pedagogică susținută, ce include cursuri de dirijat la Universitatea din Osaka și cursuri de estetică și filosofie a culturii la Universitatea din Kyoto.
De asemenea, a conferențiat pe teme de analiză muzicală și interpretare la universități din Franța, Spania, Portugalia, Germania și SUA.
Distribuie pe Facebook acest articol pentru a putea fi citit ïżœi de prietenii tïżœi!