Anul acesta, Ziua Mondială a Libertății Presei coincide cu Ziua Mondială a Râsului
×
ïżœ n c h i d e
g a l e r i a
f o t o
Dimensiune font:
Autor: sursa/g4media.ro/digi24.ro,
03.05.2020
În prima duminică a lunii mai este celebrată, anual, Ziua mondială a râsului. În 2020, această zi este marcată la 3 mai și coincide cu Ziua Mondială a Libertății Presei. Ziua mondială a râsului este inițiativa medicului indian Madan Kataria, fondatorul mișcării Laughter Yoga (Hasyayoga), adică terapia prin râs. Kataria este și autorul cărții Laugh For No Reason (2002) (Râzi fără motiv), transmite Agerpres.ro.
Tema zilei dedicată râsului din anul 2020 este Nu râdem pentru că suntem fericiți, ci suntem fericiți pentru că râdem. Deși unii ar putea considera că, în contextul pandemiei, o zi a râsului nu este cea mai potrivită, Madan Kataria ține să îi contrazică: câteva minute dedicate râsului sunt cu atât mai necesare, date fiind actualele restricții și îngrijorări. Desigur, tradiționalele întâlniri și spectacole nu vor mai avea loc, dar cei interesați de o porție sănătoasă de râs pot accesa paginile de socializare ale diferitelor cluburi înființate de adepții terapiei prin râs. De exemplu, laughteryoga.org.
În prezent, există mai mult de 10.000 de Cluburi de Râs în peste o sută de țări, inclusiv în România, precizează laughetryoga.ro. Potrivit paginii de Facebook a Clubului Laughter Yoga din București, De fiecare dată când reușești să găsești umorul într-o situație dificilă, câștigi. Chiar dacă putem spune că trăim o perioadă care ne încearcă pe toti, nu înseamnă că nu putem găsi și lucruri pozitive, sau că ne pierdem umorul sau am uitat să râdem.
În 1987, a luat ființă Asociația Americană pentru Terapie prin Umor, a cărei adresă electronică este aath.org.
Ziua mondială a libertății presei a fost proclamată de Adunarea Generală a ONU, în 1993.
În fiecare an, la 3 mai, sunt marcate principiile fundamentale ale libertății presei și este adus un omagiu jurnaliștilor care și-au pierdut viața în timpul exercitării profesiei.
La nivel mondial, 49 de jurnaliști, dintre care trei femei, au fost uciși in 2019, comparativ cu 80 in 2018, potrivit raportului Reporteri fără Frontiere. Mai mult de jumătate dintre aceștia, respectiv 29, au fost uciși în zone pașnice, iar peste 60% au fost vizați special.
Libertatea presei este în declin în lumea întreagă, în contextul în care unele guverne democratice se alătură eforturilor guvernelor autoritare pentru a împiedica jurnalismul independent, potrivit unui raport al organizației americane Freedom House, publicat anul trecut.
Premierul Ludovic Orban spune, de Ziua Mondială a Libertății Presei, că dreptul jurnaliștilor de a relata liber este garantat în România și că așa va rămâne.
Trecem, de mai multe săptămâni, România și alte țări din întreaga lume, printr-o perioadă marcată de emoțiile și îngrijorările legate de pandemia de coronavirus și efectele ei, dar și de volumul de informații și opinii expuse pe această temă. Presa, vectorul principal al acestor informații către cetățeni, este și ea angrenată în acțiunea globală împotriva unui virus care pune în pericol sănătatea a milioane de oameni și care ne-a schimbat viața radical, spune Ludovic Orban, într-un comunicat de presă citat de Mediafax.
Orban amintește însă și de fenomentul fake-news.
Apreciez și înțeleg activitatea de jurnalist, eu însumi cochetând cu această profesie la început de carieră. Sunt un susținător ferm al libertății de exprimare, al libertății presei, ca garanție a oricărei democrații funcționale. Consider însă la fel de important dreptul cetățenilor de a fi corect informați și resping orice formă de răspândire de știri false în numele libertății de exprimare, a mai spus Orban.
El mai spune că dreptul jurnaliștilor de a relata liber este garantat în România și așa va rămâne.
Distribuie pe Facebook acest articol pentru a putea fi citit ïżœi de prietenii tïżœi!