Gheorghe Tulbure - ostaș al condeiului mobilizat la frontiera limbii noastre II
×
Î n c h i d e
g a l e r i a
f o t o
Gheorghe Tulbure a tipãrit primul ziar românesc din Oradea, Tribuna Bihorului, apãrut pe 25 decembrie 1918, în 5.000 de exemplare
Publicitate
Dimensiune font:
Autor: M.Ex.,
17.05.2019
Monitorul Expres publică în fiecare vineri, sub genericul Cărturari brașoveni în lupta națională, cu sprijinul prof. univ. dr. Ioan VLAD, o rubrică dedicată marilor patrioți care au zidit, prin cuvînt și faptă, România Mare.
Fiu al zonei Făgărașului, născut la Hălmeag, Gheorghe Tulbure (1880-1955), și-a început activitatea militantă ca preot la Viștea, județul Brașov, pe plan cultural - politic și din 1908 la Oradea până în 1940 la cedarea Ardealului de Nord, când se refugiază definitiv la Brașov. A absolvit Liceul A. Șaguna, teologia la Sibiu, filosofia și literele la Budapesta, unde a activat în Societatea Petru Maior, ca președinte al secției literare, și a legat o trainică prietenie cu Octavian Goga.
...Programul ziarului, publicat în primul număr, prezenta ziarul ca pe o tribună, de la înălțimea căreia să putem vorbi neamului și de pe care să poată răsuna liber glasul poporului bihorean.
Idealul, dorința unanimă era ca de-aci-nainte Bihorul să fie încopciat de trupul neamului românesc (încopciat de la copcie- piesă cu funcție de nasture, formată din două elemente moș și babă; încheiat, înăsturat - n. I.V.). Vrem - continua programul - ca-n acest organ de la extremități, să circule aceeași energie de viață, ca în inima neamului. Vrem să risipim miasmele culturii împrumutate și să creăm la Oradea Mare o pulsație de viață, o atmosferă intelectuală la fel cu cea de la Sibiu... Acestea sunt drumurile superioare, din care s-a plămădit Tribuna Bihorului. Acesta este idealul, care ne-a pus condeiul în mână.... Pentru împlinirea acestui ideal purcedem cu toată curățenia gândului, cu toată cinstea convingerii, cu toată nădejdea biruinții.
Idealul devine o certitudine: De acum înainte vom avea o Țară Românească, mare și puternică, din care vor face parte și românii din Bihor.
Ziarul se adresează cinstiților plugari bihoreni de la marginea pământului strămoșesc, celor care streini ați fost în țara voastră, pentru că stăpâni erau streini de durerea inimii voastre...
Când sufletul vostru cerea lumină, stăpânii vă-mbiau otravă. V-au dat cârmuire streină, v-au dat școală streină,... limbă și învățătură streină. Dar, iată, ceasul mântuirii voastre a sunat!... Visul strămoșilor - faptă s-a făcut. Stavilele meșteșugite s-au frânt, hotarele viclene, cari despărțeau trupul neamului, au căzut... Ridicați-vă deci frunțile și ascultați glasul chemării noastre. Vrem să vă slobozim din robia neștiinței. Vrem să vă luminăm mințile, să vă curățim simțurile, ca să vă bucurați de învierea neamului nostru... 3
Tot pentru primul număr al ziarului, Gh. Tulbure a scris articolul Luați lumină!, un îndemn biblic cu profunde conotații programatice pentru ziarul care se năștea: Luați lumină - este cel dintâi cuvânt al nostru către poporul pentru care scriem această gazetă. Lumină au fost toate articolele lui Tulbure din acea vreme.
Goga a fost impresionat de forța lor: Paginile tale scrise atunci în 1918/1919 (sunt) pagini în care crezul național se desfășoară limpede și temerar, ele au o valoare documentară deosebită dar și o splendidă semnificație morală - spune Goga. și îl sfătuiește să strângă într-un volum aceste nisipuri de energie, ceea ce se și întâmplă. În 1923 apare o culegere de articole, 30 la număr, sub titlul Cuvinte din Bihor. Lectura volumului relevă în autor un mare ziarist, un mare patriot și om de cultură.
Pentru unul din articolele lui Tulbure, cel intitulat În așteptarea desrobirii, ziarul a fost suspendat la numărul 10-11 din 16/19 martie 1919. Adevărurile din articol cât și cursul defavorabil al evenimentelor au exasperat autoritățile maghiare: sediul CNR a fost devastat, președintele lui, Aurel Lazăr, a fost arestat, membrii Consiliului sunt internați pe loc. Cinci români, printre care și Gh. Tulbure, sunt ceruți drept garanție pentru ceilalți din conducerea CNR. Ei erau nevoiți să se prezinte zilnic la poliție. La 17 aprilie 1919, R. Ciorogariu era dus la primărie cu scopul de a fi ucis. Il salvează totuși căpitanul de poliție Janossi, în localul poliției până la sosirea trupelor române . Erau zilele în care batalioanele de secui și dezertori din armata maghiară își făceau de cap, ucigând români după bunul lor plac. Atunci au căzut și marii luptători Ioan Ciordaș și Nicolae Bolcaș și s-a produs măcelul de la Sighiștel .
Despre marele eveniment de la Alba Iulia, Gh. Tulbure avea să scrie: Ca la un cântec de vrajă s- au strâns ardelenii, bănățenii și ungurenii între zidurile cetății pentru a face România Mare. Cei rămași încă afară, pe linia frontului Un singur gând avem - spune Tulbure - și o dorință mare: să ne unim cu frații noștrii de dincolo.
3. "Tribuna Bihorului", 1919, nr. 1 din 25 dec. 1918/ 7 ian. 1919, p. 1;
În lipsa unui acord scris din partea Monitorul Expres,
puteți prelua maxim 500 de caractere din acest articol
dacă precizați sursa și dacă inserați vizibil
link-ul articolului:
Distribuie pe Facebook acest articol pentru a putea fi citit și de prietenii tăi!