Trei savanți americani, laureații premiului Nobel pentru medicină 2009
×
ïżœ n c h i d e
g a l e r i a
f o t o
Dimensiune font:
Autor: M.Ex.,
06.10.2009
Cercetătorii americani Elizabeth H. Blackburn, Carol W. Greider și Jack W. Szostak au fost recompensați cu premiul Nobel pentru medicină pe 2009, pentru descoperirile lor în domeniul cromozomilor, informează nobelprize.org. Cei trei specialiști americani au fost recompensați pentru descoperirea mecanismului prin care cromozomii sînt protejați de telomeri și de enzima telomerază. Telomeraza este o enzimă care protejează cromozomii împotriva îmbătrînirii, potrivit comitetului Nobel. Această enzimă ar putea reprezenta cheia tinereții veșnice, deoarece are un rol important în procesul de îmbătrînire celulară. Ea are, totodată, un rol determinant în procesele canceroase de la nivel celular.
Elizabeth Helen Blackburn este o cercetătoare americană, născută în Australia. Ea este specialistă în biologie la Universitatea California din San Francisco, unde a studiat telomerii, o structură de la capetele cromozomilor care protejează cromozomii. Elizabeth Helen Blackburn a descoperit telomeraza, enzima care reface telomerii.
Carol Greider este o specialistă americană în biologia moleculară, care își desfășoară activitatea la Universitatea John Hopkins din Baltimore. În 1984, ea a descoperit telomeraza, împreună cu Elizabe Helen Blackburn.
Jack W. Szostak este un biolog american, profesor de genetică la Harvard Medical School din Statele Unite, autorul primului cromozom artificial din lume. Această descoperire i-a ajutat pe cercetători să alcătuiască harta genetică a mamiferelor și să dezvolte tehnici de manipulare genetică. Realizările sale din acest domeniu reprezintă principii de bază pentru Human Genome Project. În 2008, premiul Nobel pentru medicină a fost atribuit francezilor Françoise Barré-Sinoussi și Luc Montagnier și germanului Harald zur Hausen pentru descoperirile lor în domeniul virusurilor.
Distribuie pe Facebook acest articol pentru a putea fi citit ïżœi de prietenii tïżœi!