Cu dimensiuni și culori diferite, roșiile reprezintă un aliment indispensabil și o sursă bogată de vitamine. Pline de proteine, potasiu, fosfor, fier, calciu, antioxidanți prețioși și foarte puține calorii, ele aduc beneficii importante inimii, pielii și intervin în topirea kilogramelor.
Mențin pielea sănătoasă
Roșiile ajută la menținerea sănătății dinților, oaselor, părului și a pielii. Sucul de roșii vindecă și arsurile solare, iar consumul acestora în stare crudă protejează pielea împotriva razelor UV.
Îmbunătățesc digestia
Roșiile mențin sistemul digestiv sănătos atât prin prevenirea constipației, cât și a diareii. Mai mult, acestea previn apariția icterului și înlătură toxinele din corp. Roșiile sunt bogate și în fibre, ce previn constipația. Consumul de fibre îmbunătățește sănătatea digestivă și previne apariția cancerului colorectal.
Inhibă efectele fumatului
Acidul coumaric și cel clorogenic din roșii luptă împotriva nitrozaminelor, substanțe carcinogene găsite în fumul de țigară. Vitamina A poate, de asemenea, să reducă efectele fumatului și să împiedice apariția cancerului pulmonar.
Scad tensiunea arterială
Consumul regulat de roșii scade riscul de apariție a hipertensiunii arteriale, datorită conținutului mare de potasiu. Potasiul este un vasodilatator ce reduce tensiunea în vasele de sânge și artere și reglează tensiunea la acest nivel.
Protejează inima
Licopenul din roșii protejează împotriva bolilor cardiovasculare. Un consum regulat de roșii poate scădea colesterolul rău și trigliceridele. Aceste lipide influențează în mod direct sănătatea inimii, iar menținerea acestora la o valoare normală este esențială pentru a evita depozitarea la nivelul arterelor.
Previn infecțiile urinare
Roșiile reduc recurența infecțiilor urinare, precum și a cancerului de vezică urinară. Acest lucru se datorează în special conținutului mare de apă din roșii, acționând ca un diuretic. Acest lucru favorizează eliminarea apei în exces, a sării, acidului uric și a unelor grăsimi, scrie farmaciata.ro.
Mențin sănătatea ochilor
Vitamina A din roșii îmbunătățește vederea și previne degenerescența maculară legată de vârstă și orbirea nocturnă. Vitamina A este un antioxidant puternic necesar vederii, iar lipsa acesteia poate duce la scăderea acuității vizuale.
Luptă împotriva cancerului
Bogate în licopen, roșiile protejează împotriva cancerului de prostată, cervical, de stomac și rect, precum și cel al faringelui și al esofagului. Mai mult, acestea intervin și în prevenirea cancerului de sân și oral.
În lipsa unui acord scris din partea Monitorul Expres,
puteți prelua maxim 500 de caractere din acest articol
dacă precizați sursa și dacă inserați vizibil
link-ul articolului:
Distribuie pe Facebook acest articol pentru a putea fi citit și de prietenii tăi!