Postul Sfintei Mării poate să împlinească dorințe, dacă este ținut cu smerenie
×
Î n c h i d e
g a l e r i a
f o t o
Publicitate
Dimensiune font:
Autor: M.Ex.,
03.08.2020
Postul Adormirii Maicii Domnului a început pe 1 august și are o durată de două săptămâni (1-15 august). În popor este cunoscut și sub denumirea de Postul Sfintei Marii sau Sântămăriei. Este un post care îi pregătește pe creștini pentru cele două mari praznice din luna august: Schimbarea la Față (6 august) și Adormirea Maicii Domnului (15 august).
Al treilea mare post din an
Acest post, cunoscut în popor și sub denumirea de Postul Sfintei Marii sau Sântămăriei, este al treilea mare post din an și ține două săptămâni, reprezentând perioada de Post pe care Fecioara Maria a ținut-o înainte de trecerea ei din această lume. Originea acestui post a fost fixată în secolul al V lea când s-a dezvoltat cultul Maicii Domnului. La început durata postului Adormirii Maicii Domnului era diferită pentru creștini, cei din Antiohia posteau o zi, pe 6 august , în vreme ce la Ierusalim acest post ținea opt zile. Existau și creștini care posteau toată luna august, în vreme ce alții posteau în luna septembrie. Uniformizarea datei și a duratei postului a avut loc în sec. al XII-lea, la sinodul local din Constantinopol (1166), condus de patriarhul ecumenic Luca Crysoverghis. Aici s-a stabilit ca acest post să fie ținut începând cu 1 august și să se termine pe 15 august, ziua prăznuirii Adormirii Maicii Domnului.
O sărbătoare în mijlocul postului
O mare sărbătoare creștin ordotoxă care are loc în postul Sfintei Maria Mare este sărbătoarea Schimbării la Față, pe 6 august, denumită popular și Obrejenia sau Pobrejenia, când e dezlegare la pește. Tradiția românilor, spune că, la această zi mare, natura se pregătește de toamnă. Păsările călătoare se pregătesc la rândul lor de plecare spre tărâmuri calde, iar animalele târâtoare încep să intre în pământ, la adăpost de vreme rece. O altă tradiție populară ne spune că, de Obrejenie oamenii trebuie să se împace unii cu alții, dacă au fost certați, altfel vor fi mustrați tot restul anului. De sărbătoarea Schimbarii la Față sau Pobrejenie se leagă o sumedenie de superstiții, care de care mai mult sau mai puțin respectate, și anume: Cine mănâncă struguri înainte de Obrejenie, adică nesfințiți, o să aibă dureri de burtă, fiindcă aceștia trebuie, mai întâi, duși la biserică pentru a fi citiți;
Fetele nu trebuie să se spele pe cap de Obrejenie, fiindcă așa cum iarba nu mai crește în câmpuri, asa nu le va mai crește nici lor părul;
De asemenea cei care nu țin sărbătoarea Schimbării la Față or să sfârșească uscați și gălbejiți, precum florile care se vor ofili începând cu această zi. Nu este bine ca de Obrejenie să te mai scalzi în apele repezi de munte, fiindcă apele se răcesc, iar cerbii vin și le spurcă urinând în ele.
Superstiții și obiceiuri în postul Adormirii Maicii Domnului
În unele sate din Aedeal, există obiceiul focului purificator, care are rolul de a alunga spiritele rele.
În zona Munteniei, nurorile prepară plăcinte cu brânză dulce, pe care le duc soacrelor pentru a îndulci relația dintre ele.
Un alt obicei este reprezentat de legarea grânelor pentru ca păsările și dăunatorii să nu distrugă recoltele.
De asemenea, în ziua Adormirii Maicii Domnului nu se aprinde focul în sobă, deoarece se consideră că este un gest care poate atrage boala și ghinionul.
Fetele care doresc să se mărite trebuie să spele Icoana Maicii Domnului cu apă de busuioc, pentru ca Fecioara să le ajute să își întâlnească alesul.
Se spune că de Sfânta Marie fetele nu trebuie să se spele pe cap, căci nu le va mai crește părul.
Dacă de Sfânta Maria înfloresc trandafiri, acest lucru înseamnă ca va fi o toamnă lungă.
Postul Sfintei Mării este considerat singurul post care poate să îndeplinească dorințe, dacă este ținut cu smerenie.
Rugăciune către Preasfânta Născătoare de Dumnezeu
Preasfântă stăpână, de Dumnezeu Născătoare, depărtează de la noi, păcătoșii și nevrednicii robii tăi, trândăvirea, uitarea, nerecunoștința, lenevirea și toate gândurile cele rele și viclene, urâte și defăimătoare. Alungă-le de la inimile noastre cele ticăloase și de la sufletele noastre cele întinate și de la mintea noastră cea întunecată. Stinge văpăia patimilor noastre și ne ajută că neputincioși suntem. Ferește-ne de aducerile aminte, de deprinderile cele viclene și de toate faptele cele rele, din noapte și din zi și ne izbăvește de ele. Că preabinecuvântat și preamărit este numele tău cel sfânt, în cer și pe pământ, în vecii vecilor. Amin!
În lipsa unui acord scris din partea Monitorul Expres,
puteți prelua maxim 500 de caractere din acest articol
dacă precizați sursa și dacă inserați vizibil
link-ul articolului:
Distribuie pe Facebook acest articol pentru a putea fi citit și de prietenii tăi!