Legea prevede o creștere a punctului de pensie care va intra în vigoare treptat, începând cu 1 septembrie 2019
Ce șansă avem să ne acoperim ,,găurile făcute de angajatori în cartea de muncă?
Camera Deputaților a adoptat, ieri, în calitate de for decizional, legea sistemului public de pensii, reexaminată ca urmare a decizie de neconstituționalitate a CCR. Legea a fost adoptată cu 197 de voturi pentru și 70 de abțineri. Nu a fost niciun vot împotriva. Actul normativ merge la președintele Klaus Iohannis, pentru promulgare. Potrivit expunerii de motive a documentului, proiectul va avea un impact bugetar de 8,4 miliarde de lei în acest an, un impact de 24,8 miliarde de lei în 2020, de 58,1 miliarde de lei în 2021, iar în 2022, ar urma să aibă un impact de 81,1 miliarde de lei.
Punctul de pensie crește de la 1 septembrie la 1.265 lei
Legea prevede o creștere a punctului de pensie care va intra în vigoare treptat, începând cu 1 septembrie 2019 și încheind cu 1 septembrie 2021. Astfel, valorile punctului de pensie sunt următoarele:
a) la data de 1 septembrie 2019 - 1.265 lei;
b) la data de 1 septembrie 2020 - 1.775 lei;
c) la data de 1 septembrie 2021 - 1.875 lei.
Începând cu anul 2022, valoarea punctului de referință se majorează anual cu rata medie anuală a inflației, la care se adaugă 50% din creșterea reală a câștigului salarial mediu brut realizat.
Se modifică și nu prea
Vârsta standard de pensionare este de 65 de ani pentru bărbați și 63 de ani pentru femei. Stagiul minim de cotizare este de 15 ani, atât pentru femei, cât și pentru bărbați. Stagiul complet de cotizare, care cuprinde și perioadele asimilate, este de 35 de ani, atât pentru femei, cât și pentru bărbați. Potrivit prevederilor proiectului, femeile care au realizat stagiul minim de cotizare și care au născut 3 copii și i-au crescut până la vârsta de 16 ani beneficiază, la cerere, de reducerea cu 6 ani a vârstei de pensionare. La reducerea prevăzută se adaugă câte un an în plus începând cu al patrulea copil. Reducerea vârstei de pensionare se aplică și în cazul în care numărul de copii cuprinde și copii adoptați și crescuți pe o perioadă de cel puțin 13 ani. Totodată, pensionarii de invaliditate încadrați în gradul I de invaliditate au dreptul, în afara pensiei, la o indemnizație pentru însoțitor. Cuantumul indemnizației pentru însoțitor reprezintă 50% din salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată, în conformitate cu legislația în vigoare, aferent lunii pentru care se face plata. În cazul pensionarilor încadrați în gradul I de invaliditate care beneficiază de pensie de invaliditate în mai multe sisteme de asigurări sociale, indemnizația pentru însoțitor se acordă numai de către ultimul sistem în care aceștia au fost asigurați, potrivit documentului.
4 categorii de pensii
Potrivit noii Legi a pensiilor, se valorifică toate drepturile de natură salarială pentru care s-au plătit contribuții: sporuri, acord global, al 13-lea salariu, ore suplimentare, prime, premii și alte bonusuri. Printre noutățile aduse de proiect se numără cea privind introducerea masteratului și doctoratului ca perioade necontributive asimilate stagiului de cotizare, pentru fiecare an de perioadă asimilată urmând a se acorda câte 0,25 de puncte.
Opoziția nu crede că sunt bani
În cadrul dezbaterilor în plen, parlamentarii din Opoziție nu au fost de acord cu modul de reexaminare a legii sistemnului public de pensii. Deputatul USR Cristian Seidler i-a acuzat pe deputații coaliției de guvernare de stoarcerea de voturi de la pensionari. Deputatul PNL Valeria Schelean a reclamat, ieri, în plenul Camerei Deputaților, că legea pensiilor nu a fost pusă în acord, în comisii, cu decizia Curții Constituționale. UDMR a susținut proiectul de act normativ pentru sistemul public de pensii. Deputatul PMP Marius Pașcan a susținut că partidul său este de acord cu creșterea salariilor, pensiilor, dar să se facă în mod realist. Noi susținem acest proiect de lege, a spus acesta. Legea a fost respinsă de Senat și adoptată, miercuri de Camera Deputaților, pentru a fi pusă în acord cu decizia CCR. Proiectul a primit anterior raport de adoptare din partea Comisiilor parlamentare de specialitate ale Camerei.
Ce se întâmplă cu ,,găurile din cartea de muncă făcute de angajatori
Actul normativ a fost retrimis Parlamentului pentru reexaminare și pentru lămurirea unui fenomen care afectează sute de mii de români: celebrele ,,găuri în cartea de muncă cu care s-au ales angajații, pentru că firmele nu le-au virat contribuțiile la bugetul de stat. Deocamdată e neclar dacă angajații păcăliți își vor putea recâștiga drepturile pierdute la pensie nu din vina lor ci a angajatorilor.
Corectarea legii urma să facă o corecție cuvenită pentru sute de mii de români care, după 1990, s-au trezit că, deși li s-au reținut din salarii, pe perioade evidențiate, contribuțiile la bugetul social(pensii, asigurări de sănătate sau șomaj), perioadele respective nu le sunt luate în considerare la calculul pensiei. De obicei, pe fila din cartea de muncă apare în acest caz o ștampilă a ITM cu specificația: nu au fost achitate contribuțiile la buget. Și asta, pentru că firmele nu au livrat pentru perioada respectivă la buget banii reținuți angajaților. Astfel, salariatul a fost grav păgubit de drepturile sale fără să aibă vreo vină. În foarte multe situații, chiar și când angajatul s-a adresat instanței, sentința judecătorească nu a mai putut repara situația. Practica a dovedit că firmele ,,dispăreau sau intrau în faliment înainte ca executorul judecătoresc să poată recupera banii datorați bugetului, situație în care angajatul se alegea doar cu paguba la pensie.
Chiar fostul ministru al Muncii, Lia Olguța Vasilescu a adus o serie de lămuriri legate de cei cei care au lucrat în firme de stat și private, dar care nu au avut contribuțiile plătite de-a lungul unuia sau mai multor ani. Fac o precizare, pentru ca oamenii să nu se sperie. Ce se întâmplă cu cei care au lucrat în firme de stat și private care nu au avut contribuțiile plătite de-a lungul anilor. Am spus că până în 2021, legea acționează ca până acum, în sensul că chiar dacă nu s-au plătit aceste contribuții și doar s-au datorat, nu e afectat salariatul, i se va lua în calcul vechimea la pensie. După 2021, toată lumea va trebui să aibă contribuțiile datorate și plătite, ca să i se recunoască vechimea la pensie. Dacă nu, nu va mai beneficia la pensie de calculul anilor pentru care nu s-au plătit contribuțiile respective. De ce facem din 2021? Pentru că până acum a fost vina statului. Statul nu s-a protejat și nu s-a interesat să colecteze acești bani. Nu a fost vina angajatului că statul nu și-a activat toate mecanismele de protecție, ca să poată beneficia de acești bani. De acum încolo, ne vom asigura că angajatul poate intra pe site-ul Casei, să vadă numărul de puncte acumulate și dacă banii de contribuții sunt plătiți de angajator. Atunci pot interveni instituțiile statului, care vor penaliza angajatorul, inclusiv din punct de vedere penal, a afirmat Vasilescu, a finalul anului trecut, la Digi24. Numai că, ,,găurile sunt în cărțile de muncă, iar vechimea pentru acea perioadă nu este încă recunoscută, în ciuda asigurărilor Olguței Vasilescu. Iar noua lege pare la fel de ambiguă.
În lipsa unui acord scris din partea Monitorul Expres,
puteți prelua maxim 500 de caractere din acest articol
dacă precizați sursa și dacă inserați vizibil
link-ul articolului:
Distribuie pe Facebook acest articol pentru a putea fi citit și de prietenii tăi!