
Zilele acestea ar trebui luată o decizie în privința amânării sau ținerii alegerilor locale. Numărul de infectări zilnice ar trebui să pună pe gânduri orice politician responsabil. Evident, alegerile locale trebuie ținute și nu pot fi amânate la nesfârșit, dar condițiile speciale în care ne aflăm ne obligă la prudență. Propunerea de bun simț a celor de la Alianța USR PLUS de prelungire a scrutinului de vot la două zile, pentru a se evita eventualele aglomerații, a fost respinsă din start. Ba chiar președintele AEP a declarat că solicitarea ar fi oarecum tardivă, deși uită că în cazul referendumului lui Dragnea s-a putut aproba o chestiune similară cu toate că era mai târziu.
Este clar că liberalii vor ține cu dinții de termenul din 27 septembrie, orice amânare erodându-i electoral și mai mult. Asta pe lângă dușurile electorale reci pe care le vor contabiliza pentru nedublarea de la 1 septembrie a pensiilor și nici a alocațiilor. Nici PSD nu pare dornic să le amâne, dovadă stând faptul că, dacă și-ar pune mintea, ar trece într-o singură zi legea amânării atât prin plenuri, cât și prin comisii. În cazul lor este posibil să nu-și dorească să lase timp ca PRO România să crească și să se organizeze pentru a nu risca pierderea unei părți din electorat.
Singurii care spun răspicat că vor amânarea alegerilor, în caz că nu sunt organizate cu măsuri adecvate, sunt USR PLUS. E drept, ei sunt și principalii beneficiari ai unei eventuale amânări, timpul suplimentar obținut putând fi folosit la reducerea decalajului de notorietate dintre șefii actualei administrații și candidații Alianței, unii dintre ei extrem de puțin cunoscuți.
Apelul la o consultare publică între partide, Președinte și Guvern este iarăși un lucru normal. Totul este ca părțile să-i și dea curs. A invoca faptul că Guvernul și-a dovedit capacitatea în organizarea evaluării naționale și a bacalaureatului și deci poate organiza și alegerile la fel de bine mi se pare un argument pueril. Știu că partidele cu un aparat organizat de partid sunt avantajate în cazul unei prezențe la vot mici. La ce se întâmplă în jurul nostru, voi cam cum evaluați că va fi prezența la urne? Și spaima cea mare încă nu a apărut. Când va apărea vom revedea străzile goale din timpul stării de urgență și fiecare va sta în casă cât mai mult, fără să-l oblige cineva. Doar spaima din el. Pe care mi-e greu să cred că o va învinge dorul de vot.