Autentificare
Ziarul care vorbeºte cu braºovenii
Portile istoriei Scoala Cerbul de Aur Diaspora
Casa mea Dialog Contabil Expres Gala Monitorul Expres
Index -> Monitorul Expres -> Reportaj
Publicitate

Ziua Tipografilor

×

Î
n
c
h
i
d
e

g
a
l
e
r
i
a

f
o
t
o
Publicitate
Dimensiune font:

Autor: sursa/rador.ro, 13.12.2018
În fiecare an, la 13 decembrie, în România este marcatã Ziua Tipografilor, care a fost reglementatã, pentru prima datã prin Hotãrârea nr. 2733/1968 privind instituirea Zilei tipografilor din Republica Socialistã România, apãrutã în Buletinul oficial al RSR nr. 157 din 11 decembrie 1968, aminteºte rador.ro.

Ziua nu a fost aleasã întâmplãtor, fiindcã la aceastã datã, cu exact 100 de ani în urmã – la 13/26 decembrie 1918 – , la Bucureºti, a avut loc o mare manifestaþie a tipografilor, care au demonstrat paºnic, iar mulþi dintre ei ºi-au sacrificat viaþa, pentru revendicãrile lor social-economice, precum ºi pentru ceea ce numim în zilele noastre, „libertatea presei”.


Condiþiile grele de viaþã din a doua jumãtate a secolului al XIX-lea, cînd numãrul orelor de muncã ºi stabilirea salariilor erau lãsate la bunul plac al patronilor, iar concediile de odihnã, asigurãrile ºi protecþia muncii erau complet necunoscute de muncitori, fiind expuºi bolilor profesionale, au condus la crearea unor organizaþii de întrajutorare prin care sã se îmbunãtãþeascã situaþia lor.

Primii care au pãºit pe calea organizãrii au fost muncitorii tipografi, datoritã nivelului cultural mai ridicat, determinat de specificul muncii prestate, care au înfiinþat asociaþiile de ajutor reciproc în caz de boalã. Acestea au luat fiinþã la Braºov (1846), Timiºoara (1851) ºi la Cluj în anul 1861.

Scopul acestor organizaþii era ajutorarea muncitorilor, nu numai în caz de boalã, ci ºi de invaliditate, deces, ajutoarea vãduvelor ºi orfanilor, acordarea de ajutor de transport tipografilor strãini care nu-ºi gãseau de lucru în oraºul respectiv.

În jurul anului 1870 a început transformarea acestor organizãri ale tipografilor în asociaþii profesionale, pãstrându-ºi, totuºi, caracterul de ajutor reciproc. Preºedinþii acestor asociaþii erau patronii, dar ceilalþi membri din conducere erau aleºi din rândul muncitorilor.

Aceºtia vor face primii paºi pe calea organizãrii, depãºind stadiul asociaþiilor profesionale, constituindu-ºi organizaþia în a cãror conducere erau doar muncitori. În aceastã acþiune, un rol deosebit l-a avut înfiinþarea Internaþionalei a II-a (1889), noua formã de organizare a muncitorilor au constituit-o sindicatele, muncitorii tipografi din Cluj au pus bazele sindicatului lor în 1893, care cuprindea 40 de muncitori, precum ºi presa muncitoreascã, în cadrul cãreia se remarcã ºi ziarul muncitorilor tipografi, intitulat „Typograph”, care a apãrut în limbile românã, maghiarã, germanã, primul numãr fiind datat 1 iunie 1918, la Sibiu, sub conducerea lui Vili Ioan.

La doar câteva zile dupã înfãptuirea Marii Uniri de la 1 decembrie 1918, în 6 decembrie, muncitorii topografi își fãcuserã o listã de revendicãri pe care voiau sã le prezinte guvernanților. Regele și Regina abia reveniserã în capitala eliberatã de ocupația germanã și iatã apãreau aceste probleme, fiindcã oameni care cu ceva vreme în urmã luptaserã pe frontul Primului Rãzboi Mondial se vedeau într-o situație cumplitã din punct de vedere al condițiilor de trai.

În acest context, muncitorii tipografi și-au stabilit o listã de revendicãri pe care doreau sã o prezinte guvernanților, iar în cazul în care aceastã listã nu le era aprobatã, urmau sã declanșeze greva generalã pe data de 13 decembrie.

Ca urmare a lipsei de interes pentru revendicãrile muncitorilor, la 13 decembrie 1918, tipografii au oprit lucrul și aproape 600 de muncitori au hotãrât sã plece spre Piața Teatrului Național (situatã în locul în care astãzi se intersecteazã Calea Victoriei cu Str. Ion Câmpineanu), pentru a manifesta și a merge la Guvern sã prezinte acea listã de solicitãri. Revendicãrile erau social-economice, dar ºi pentru ceea ce numim astãzi ”libertatea presei”.

Printre organizatori se aflau ziaristul Cristian Racovski, tipografii Iancu Luchwig și Sami Steinberg, cizmarul Marcus Iancu, corectorul Marcel Blumenfeld, Ilie Moscovici, I.C. Frimu, Gheorghe Cristescu, D. Pop și alții.

Pe drum li s-au alãturat și alți muncitori din alte întreprinderi ale capitalei, astfel cã numãrul celor care protestau se apropia de 15.000 de oameni.

Drept urmare, Generalul Alexandru Mãrgineanu, ºeful Garnizoanei Bucureºti, s-a vãzut îndreptãþit sã solicite premierului Ion I. C. Brãtianu aprobare pentru instalarea patru cuiburi de mitraliere în aºteptarea coloanelor de muncitori, precum ºi aprobarea de a împrãștia manifestanții. Acþiunile împotriva muncitorilor au fost realizate cu sprijinul Regimentului 9 Vânãtori sub comanda colonelului Rasoviceanu, Regimentul 4 Roºiori sub comanda colonelului Moruzi ºi Regimentul 1 Grãniceri sub comanda colonelului Stãnescu.

Dupã ce manifestanþii au ajuns în zona Pieþei Teatrului Naþional, s-a tras asupra lor, fãrã somație, în plin.

Potrivit mãrturiilor celor care s-au aflat acolo, cel puþin 87 de oameni au murit – sau conform altor surse 102 – , alte câteva sute fiind rãniți, deºi cifra oficialã furnizatã de autoritãþile vremii indica doar 15 morți. De asemenea, autoritãþile operaserã alte câteva sute de arestãri în rândurile manifestanþilor, iar pe unii dintre cei reþinuþi i-au schingiuit fãrã milã.

Actul represiv al reprezentanþilor autoritãþilor statului, extrem de brutal, a fost imediat condamnat, numeroase personalitãþi ale culturii ºi politicii româneºti – în frunte cu Ioan Slavici, Nicolae Tonitza ºi Gala Galaction – luând poziþie fermã.

A urmat un proces prin care Guvernul încerca sã explice crima, iar vinovați au fost gãsiți reprezentanții Partidului Socialist. În rechizitoriu, acuzaþiile erau bazate pe un simplu manifest gãsit la clubul socialiștilor bucureșteni iar în viziunea procurorului de caz, revolta tipografilor era începutul rebeliunii bolșevice menite sã ducã în final la rãsturnarea Regelui de la putere. Au fost pronunþate câteva condamnãri pentru agitatori comuniști, la cinci ani de închisoare, însã marea majoritate a muncitorilor arestaþi aveau sã fie eliberați în februarie 1919.

În anii care au urmat, sacrificiul breslei tipografilor ºi al miºcãrii muncitoreºti nu a rãmas fãrã urmãri.

La congresul muncitorilor tipografi din Transilvania, þinut la Cluj în 10-11 octombrie 1920, a luat fiinþã Uniunea Muncitorilor Grafici din Ardeal ºi Banat.

La 22 decembrie 1921, breasla tipografilor devenea prima organizaþie din România care încheia cu patronatul un contract privind drepturile lor colective, la nivel de ramurã, pe o duratã de un an și jumãtate. În acel act erau reglementate condițiile de muncã, timpul de lucru, concediile, zilele de sãrbãtoare plãtite de patroni, plata orelor suplimentare, numãrul ucenicilor dar ºi dreptul de a alege delegați, care sã supravegheze îndeplinirea prevederilor contractului colectiv.

Important de subliniat este faptul cã salariile erau stabilite pe categorii de muncitori, printr-un tarif de salarizare la stabilirea cãruia se þinea cont de preþurile de pe piaþã, de valoarea de cumpãrare a leului etc.

Mai tîrziu, prin afilierea mai multor sindicate de pe întreg teritoriul þãrii, se va constitui Uniunea Muncitorilor Grafici din România (1922) cu sediul la Cluj. Statutul Uniunii a fost aprobat în 1921 în baza Legii sindicatelor profesionale, uniunea dobândind, astfel, personalitate juridicã.

Dupã cel de-Al Doilea Rãzboi Mondial, Strada Ion Câmpineanu a primit numele 13 decembrie, iar în memoria tipografilor cãzuți atunci s-a ridicat un monument și s-a pus o placã comemorativã.

În memoria sacrificiului tipografilor din 1918, Ziua Tipografilor a fost instituitã, pentru prima datã prin Hotãrârea nr. 2733/1968, apãrutã în Buletinul oficial al Republicii Socialiste România nr. 157 din 11 decembrie 1968.

Actul prevedea cã „Se instituie „Ziua tipografilor din Republica Socialistã România”, care se va sãrbãtori în fiecare an, în prima duminicã dupã 13 decembrie. Aceastã zi va fi sãrbãtoritã, în cadru festiv, de toate unitãțile tipografice din țarã. Presa, radioul și televiziunea vor publica, respectiv transmite, materiale și emisiuni consacrate evenimentului.”

Dupã Revoluþie, Ziua tipografilor a fost marcatã în zi fixã, la 13 decembrie, iar în anul 2007, monumentul tipografilor a fost demolat pentru a lãsa loc construirii unui hotel.

În 14 martie 2018, Imprimeria Ardealul a gãzduit lansarea cãrții ”In memoriam Revoluției tipografilor din 1918. Scurtã istorie tipograficã și a mișcãrii sindicale”, a scriitorului Ioan Ciorca. Cartea a fost lansatã pentru a comemora 100 de ani de la moartea tipografilor din decembrie 1918 ºi prezintã un scurt rezumat al evenimentelor petrecute în decembrie 1918, evenimente care reprezintã subiectul principal al cãrții.
Distribuie pe Facebook acest articol
pentru a putea fi citit ºi de prietenii tãi!
Comentarii:



Articole la Reportaj

Argumentul cercetãtorilor


Coronavirusul nu a scãpat din laborator

Cele mai mari epidemii din istorie


10 pandemii care au schimbat istoria

Gripa din 1918, cronica unui dezastru uitat


Cea mai devastatoare epidemie din istoria umanitãþii




Spatiu publicitar



Minim 100.000 afisari lunar.


Pentru detalii contactati telefonic
departamentul marketing al
Monitorul Expres la
0731.018.277 sau 0268.543.316.
Cumpãrã aici ziarul complet în format PDF
Ultimele stiri
  • ➤ ªtiri Brasov


    27 de vagoane cu lemn fãrã acte, într-un tren de marfã depistat de Garda Forestierã Brașov


    04.08.2020
  • ➤ Prima paginã


    Cum va adapta Tãtaru paturile ATI lipsã de la Brașov?


    04.08.2020
  • ➤ Eveniment


    Parteneriat „smart-city“


    Brașovul s-ar putea înfrãți cu orașul Sejong din Coreea de Sud


    04.08.2020
  • ➤ Eveniment


    Într-o lunã, mountain-bikerii vor putea coborî din Postãvarul în Brașov


    04.08.2020
  • ➤ Eveniment


    Premierã


    Autogara va avea gazon pe acoperiș


    04.08.2020
  • ➤ Eveniment


    Sala Polivalentã va fi construitã cu bani de la Guvern


    04.08.2020
  • ➤ Eveniment


    Clãdirile fostei pieþe de la Triaj vor fi demolate


    04.08.2020
  • ➤ National


    Schimbãri mari


    Dispar notele la Religie, Desen, Muzicã și Sport


    04.08.2020
  • ➤ Doctor


    Scapi de depresie și obosealã cu Rhodiola rosea


    04.08.2020
  • ➤ Doctor


    Avertisment


    Un asimptomatic este un pericol pentru cei din jur


    04.08.2020
  • ➤ Doctor


    România va primi de la Comisia Europeanã peste 25.000 de flacoane de Remdesivir


    04.08.2020
  • ➤ Doctor


    Fã salate de andive dacã vrei sã slãbești


    04.08.2020
  • ➤ Doctor


    Afinele, boabe de sãnãtate


    04.08.2020
  • ➤ Life


    S-a dat de gol


    Andreea Mantea s-a logodit cu iubitul misterios


    04.08.2020
  • ➤ Life


    Ruby face senzație în Grecia


    04.08.2020
  • ➤ Life


    Zeny a împlinit 2 ani


    04.08.2020
  • ➤ Cititori


    10 remedii care te scapã de muºcãturile de þânþari


    04.08.2020
  • ➤ Cititori


    SFAT EXPRES


    Ce trebuie sã faci dacã ai început sã iei în greutate?


    04.08.2020
  • ➤ Sport


    SPORT FLASH


    04.08.2020
  • ➤ Sport


    Centru de Excelențã al Federației Române de Handbal la Sfântu Gheorghe


    04.08.2020
  • ➤ Sport


    PROMOVARE ÎN LIGA 1


    Euforie!


    04.08.2020
  • ➤ Opinii


    Punctul critic


    Un proiect pierdut?


    04.08.2020
  • ➤ Sport


    CFR CLUJ, noua și vechea campioanã a României


    03.08.2020
  • ➤ ªtiri Brasov


    Femeie accidentatã pe o trecere de pietoni din Brașov


    03.08.2020
  • ➤ National


    Schimbãri mari la gimnaziu: dispar notele la Religie, Desen, Muzicã și Sport și sunt tãiate ore de Fizicã și Chimie


    03.08.2020
  • ➤ ªtiri Brasov


    Brașovul s-ar putea înfrãți cu capitala administrativã a Republicii Coreea


    03.08.2020
  • ➤ ªtiri Brasov


    Spectator la Opera Brașov, numai cu mascã


    03.08.2020
  • ➤ ªtiri Brasov


    30 de noi cazuri COVID în Brașov, 823 noi cazuri în România


    03.08.2020
  • ➤ ªtiri Brasov


    Noua Garã din Brașov va avea gazon pe acoperiș


    03.08.2020
  • ➤ Sport


    UTA și FC Argeș au promovat direct, CS Mioveni merge la baraj


    03.08.2020
  • ➤ Prima paginã


    Cum este bãtut Brașovul de Sibiu la spital nou-nouț


    03.08.2020
  • ➤ Eveniment


    De la 1 august


    La postul BBC World ruleazã clipuri de promovare a Brașovului


    03.08.2020
  • ➤ Eveniment


    Brașovul are în continuare peste 400 de pacienți cu COVID-19 internați în spitale


    03.08.2020
  • ➤ Eveniment


    Noile reþele de apã din Brașov au fost puse în funcþiune


    03.08.2020
  • ➤ Religie


    Tradiții


    Postul Sfintei Mãrii poate sã împlineascã dorințe, dacã este ținut cu smerenie


    03.08.2020
  • ➤ National


    Barometru IMAS - Europa FM


    PNL și PSD, în creștere ușoarã în opțiunile electorale


    03.08.2020
  • ➤ National


    Alegeri locale 2020: A fost constituit Biroul Electoral Central


    03.08.2020
  • ➤ Life


    Senzații


    Antonia face iar valuri


    03.08.2020
  • ➤ Life


    Anca Țurcașiu începe o viațã nouã


    03.08.2020
  • ➤ Life


    Loredana ține pasul la 50 de ani


    03.08.2020
  • ➤ Life


    O vulpe a furat aproape 100 de pantofi din Berlin


    03.08.2020
  • ➤ Cititori


    Este bine sã știți


    Reguli de pandemie în cabinetele stomatologice


    03.08.2020
  • ➤ Sport


    SPORT FLASH


    03.08.2020
  • ➤ Sport


    Mitrițã, eliminat din playoff-ul MLS


    03.08.2020
  • ➤ Sport


    Au luat Cupa și au scãpat-o pe gazon


    03.08.2020
  • ➤ Sport


    AUTO


    Trofeul Râșnov, a treia victorie a lui Emil Nestor în acest sezon


    03.08.2020
  • ➤ Sport


    Viitorul și Dinamo luptã pentru locul în UEFA Youth League


    03.08.2020
  • ➤ Sport


    FOTBAL


    „Festival” de goluri pentru Corona


    03.08.2020
  • ➤ Opinii


    Punctul critic


    Un bilet în plus


    03.08.2020
  • ➤ ªtiri Brasov


    A murit fostul deputat PNL de Brașov Gheorghe Gabor


    02.08.2020
  • Cele mai noi articole
    Articolul anterior


    Luminaþia, o zi pentru lumina sufletelor

    Articolul urmãtor

    Gripa din 1918, cronica unui dezastru uitat


    Cea mai devastatoare epidemie din istoria umanitãþii

    Prima pagin� | Site Map | Contact | Despre noi | Mobil
    (�i) acest site folose�te cookie-uri proprii �i ale ter�ilor. Set�ri Cookies
    Siteuri partenere:
    AnunturiExpres.ro TipoMagazin.ro Por�ile istoriei

    www.monitorulexpres.ro

    | | |
    2003 - 2021 © Marius Mihuþoiu pentru Monitorul Expres | Powered by Yky CSM | executat în 71 milisecunde, încãrcat în milisecunde