Viorica Popa are 37 de ani și este imaginea copilului abandonat ajuns adult irecuperabil, fără șansa de a fi integrat în societate, care bea, trage din punga de prenadez, e măcinat de boli, face scandal, se prostituează, fură, doarme în boscheți și mănîncă din gunoaie
Un ruscac murdar cu cîteva haine jegoase, mucuri de țigară și resturi de mîncare adunate din gunoi. Este toată averea ei. Și cerul de deasupra capului, care îi este casă. Doarme prin tufișuri sau pe treptele unui bloc. E murdară și măcinată de boli, așa că e alungată de toată lumea, umilită și uneori bătută. Bea orice are alcool, trage pe nas prenadez, face scandal, se prostituează și fură, uneori chiar și de la cei puțini care o ajută. Viorica Popa are 37 de ani și n-a știut niciodată cum e să ai părinți. Copilul abandonat, crescut case de copii ca o buruiană, a devenit adultul fără viitor, aproape imposibil de integrat în societate. Ca ea sînt sute. Mii.
Am făcut scandal și m-au dat afară
Am găsit-o stînd pe o bancă, pe strada Toamnei. Bolborosea ceva. S-a speriat cînd i-am vorbit și și-a scuipt sîn. S-a obișnuit prea mult să fie invizibilă. Apoi a încercat să-și spună povestea. S-a născut într-un sat din județul Bacău. Din primele zile mama a părăsit-o. A crescut prin case de copii și centre de tot felul. De mică a învățat să tragăpungă aurolac, iar de la 17 ani a început să se prostitueze. La Brașov a ajuns în 2008 și timp de nouă ani a trăit prin gări. Recunoaște că fură. Și rîde. Apăi, cum nu?! De toate fur. Mîncare, bani, telefoane, așa ca ăstta al dumitale, fur orice se poate vinde cu folos, recunoaște ea. Spune ca are și dosar pe la poliție pentru furt, dar că nu a fost condamnată niciodată. De cînd este în Brașov a trecut pe la toate centrele de asistență socială din județ, iar pînă acum o lună și jumătate a stat la Unitatea de Asistență Medico Socială de Pneumoftiziologie de la Sînpetru. A fost dată afară, pentru că a făcut scandal. Am băut cu un băiat, că m-a chemat în sat și apoi am făcut scandal la spital. A doua zi m-au dat afară. Mi-am cerut scuze, dar nu m-au iertat. De atunci stau pe străzi, uite acolo, în boscheți. Mmănînc din gunoi, pe cuvîntul meu de onoare. Uite de aia nu mă ajută nimeni, pentru că mă vede că iau din gunoi, spune Viorica ronțăind niște jeleuri culese din tomberon.
A muncit doar două zile
Vinerea trecută, zice ea, a fost bătută, violată și prăduită de cei 30 de lei pe care îi adunase. Stăteam așa de bine, uite acolo peste drum, și mă gîndeam la ale mele, cînd m-am trezit luată la pumni. M-au luat așa, cu japca, spune Viorica. Susține că a depus plîngere la poliție. Da, am făcut plîngere, dar nu m-a băgat nimeni în seamă. Păi dacă mă vede așa murdară, cum să mă bage în seamă?. De muncit, ar munci, zice ea, la îngrijit bătrîni sau la curățenie, oriunde, dar toți e țepari. De cînd e în Brașov a muncit doar două zile, ca gunoier, dar a fost dată afară pentru că se certa cu toată lumea. E singură pe lume și n-a făcut copii: Doamne, feri! Asta mai îmi lipsea: un copil!. Acum, tot ce își dorește este un acoperiș deasupra capului. La Centrul de Persoane fără Adăpost nu e primită, pentru că este suspectă de TBC, iar la spitalul de Pneumoftiziologie nu a ajuns.
Furau lumînări din biserică ca să se încălzească
Viorica a ajuns și la ușa Asociației Catharsis , de pe strada Toamnei, care a mai ajutat-o. Viorica a venit la noi într-o perioadă în care nu avea unde să doarmă, nu avea ce să mănînce și avea probleme de sănătate. Ambele picioare îi erau umflate, avea o tromboză avansată. Am ajutat-o să fie operată la Spitalul Județean, apoi am ajutat-o să ajungă la Centrul Persoanelor fără Adăpost unde a locuit o perioadă. Mai mult, jursita Asociației s-a ocupat de dosarul ei de persoană cu probleme de sănătate provenite din sistem. În plus, a ajutat-o să obțină un loc de muncă. Și a reușit Viorica, să se angajeze cu contract, la măturat pe stradă. Mătura și cînta «Unde ești mamă să mă vezi, că muncesc și eu». Două zile mai tîrziu i s-a întrerupt contractul de muncă, n-am înțeles niciodată de ce, și de atunci a devenit unul dintre clienții permanenți ai Asociației, spune Azota Popescu, președintele Asociației Catharsis Brașov.
Ea spune că Viorica nu este pentru prima dată cînd doarme pe străzi. A mai dormit pe stradă zile și nopți, vară și toamnă, într-o casă părăsită de pe Cuza Vodă din Brașov, împreună cu alți trei-patru tineri, fete și băieți, proveniți tot din sistemul de protecție socială. Acolo nu exista apă, nu exista curent sau căldură. Furau lumînări din biserică, le puneau pe pereți, ca să se încălzească de flacăra lor și ca să aibă lumină. Dormeau pe haine pe care le luau din containere, furau de pe unde apucau tot ce le era la îndemînă, mîncau ce găseau prin containere..., mai spune Azota Popescu.
Nu e vina ei, ci a noastră, a tuturor
Viorica pare un caz fără rezolvare. Intră în conflict cu toată lumea, nu respectă regulile, și ajunge mereu în situații limită. Președinta Asociației Catharsis a ajuns la concluzia că la această oră Viorica este irecuperabilă. Face parte din persoanele excluse social, este invizibilă, nu o mai aude nimeni și nu mai interesează pe nimeni ce se întîmplă cu ea. Are foarte grave probleme de sănătate, are hepatita B, C, nu mai are dinți în gură, umblă nespălată, doarme pe unde apucă. Aceasta este soarta unui copil provenit din sistemul de protecție al copilului. N-ar fi trăit această dramă, această mizerie, această nedreptate, dacă atunci cînd era mică, într-o casă de copii, ar fi avut și ea norocul să fie adoptată de o familie. După ieșirea din sistem, acești copii n-au repere, trăiesc o viață dezordonată, din care nu lipsesc alcoolul, prostituția, furtul. Nu cunosc o alfel de viață. Nu e vina ei, ci a noastră a tuturor, a societății. Vina principală o are statul român, care are servicii incomplete. Copilul acela abandonat devine adult. Vorbim de incluziune socială...Ce incluziune, cînd statul român nu e în stare să gestioneze soarta unui copil abandonat? Lumea din jur e bună, dar cu mila nu faci nimic, cîtă vreme serviciile statului nu fac nimic, spune Azota Popescu.
Primul pas: obligatoriu trebuie tratată de TBC
Pentru moment, singura soluție pentru a o salva pe Viorica de pe străzi ar fi internarea ei la spitalul TBC Brașov, pentru tratament Misiunea cade în sarcina celor de la Direcția de Servicii Sociale (DSS) din cadrul Primăriei Brașov. Mariana Topoliceanu, directorul DSS Brașov, a precizat că se va încerca internarea femeii la spital, pentru că altfel nu poate fi primită nicăieri în centrele de asistență socială.
Cazul Vioricăi este bine cunoscut de cei de la DSS, directoarea instituției spunînd că singura soluție pentru a o ajuta este să ajungă la spitalul TBC pentru a urma tratament, altfel nu poate fi primită la Centrul Persoanelor fără Adăpost. Viorica vine la noi la centru de vreo zece ani. Are confirmare de TBC și Hepatita B din data de 24 mai, prin urmare nu mai poate fi primită la centru pentru că există riscul să îi îmbolnăvească și pe ceilalți beneficiari. Noi nu avem cum să o ducem forțat la spital, dar o să încercăm să o găsim și să cerem ajutorul celor de la Ambulanță ca să o ducem la spital pentru internare. Altfel nu avem cum să o ajutăm, a spus Topoliceanu.
În lipsa unui acord scris din partea Monitorul Expres,
puteți prelua maxim 500 de caractere din acest articol
dacă precizați sursa și dacă inserați vizibil
link-ul articolului:
Distribuie pe Facebook acest articol pentru a putea fi citit și de prietenii tăi!