Ecaterina Andronescu este noul ministru al Educației
×
Î n c h i d e
g a l e r i a
f o t o
Publicitate
Dimensiune font:
Autor: M.Ex.,
03.07.2012
Ecaterina Andronescu (foto) a depus, aseară, jurămîntul de învestitură în funcția de ministru al Educației. Într-un discurs scurt, președintele Traian Băsescu a felicitat-o pe Ecaterina Andronescu și a precizat că numirea ei are loc într-un moment în care se desfășoară examenul de bacalaureat, un moment întotdeauna dificil la noi. Președintele și-a manifestat speranța că va fi un bacalaureat fără probleme precizînd: sper din tot sufletul să nu începem cu modificări la legea educației pînă nu o vedem funcționînd și poate pe urmă trebuie să îi facem niște corecții. Ceremonia a avut loc începînd cu ora 18.00, la Palatul Cotroceni, la eveniment luînd parte președintele Traian Băsescu, președintele Senatului, Vasile Blaga, președintele Camerei Deputaților Roberta Anastase, premierul Victor Ponta și membrii Guvernului. Sper să fie un bacalaureat fără probleme și care să facă din cei care merită să ia bacalaureatul niște oameni care pot merge mai departe și din cei care n-au învățat, să rămînă să mai învețe pînă se face timpul de bacalaureat. Altfel, vă doresc la toți mult succes, sper să reușiți să abordați problemele legate de prioritățile economice. Am observat că pe raportarea de astăzi avem o creștere consistentă a șomajului: 0,3%. Sper să aveți în vedere că prioritățile sînt în economie, le-a transmis președintele membrilor Guvernului și premierului Victor Ponta, prezenți la ceremonia de învestire.
Întrebată de presă, după depunerea jurămîntului, dacă a vorbit cu președintele Traian Băsescu despre declarația pe propria răspundere pe care acesta i-a solicitat-o, Ecaterina Andronescu a afirmat: mi-a spus că a văzut declarația mea publică și că a fost suficient. La insistențele jurnaliștilor, care au întrebat-o dacă președintele a părut deranjat de faptul că nu a depus declarația pe proprie răspundere, ministrul Educației a spus: mi s-a părut că mi-a zîmbit aproape neașteptat pentru mine. Noul ministru al Educației a trecut în revistă și principalele probleme de pe agenda instituției pe care o conduce: desfășurarea examenului de bacalaureat, admiterea în licee și școli profesionale, admiterea în facultăți, programe de masterat și doctorate. Este cea mai fierbinte perioadă a unui an școlar, a afirmat Ecaterina Andronescu. Tot în această perioadă, se suprapun activitățile pe care noi trebuie să le desfășurăm ca să pregătim începutul noului an școlar în așa fel încît să nu intrăm cu stîngul. Asta înseamnă clasa pregătitoare; nu știu în ce etapă se află pregătirea, mai degrabă știu că sînt foarte multe lucuri de făcut, știu că s-au făcut foarte puține și acest lucru mă îngrijorează. Sînt înscriși acolo 136.000 de copii de 5-6 ani și nu avem încă mobilier, nu avem încă materiale didactice pentru ei, a declarat ministrul.
În proces cu ANI
Ecaterina Andronescu, învestită în fotoliul de la Educație, se află într-o situație similară cu Mircea Diaconu, proaspăt demisionar de la Ministerul Culturii, fiind în proces cu ANI după ce a fost declarată incompatibilă. De altfel, acesta a fost motivul pentru care nu a intrat de la început în Guvernul Ponta. Senatorul Ecaterina Andronescu are probleme cu justiția. Pe numele său există o sesizare penală pentru conflict de interese penal, dosarul fiind pe rolul Parchetului Înaltei Curți. Același conflict de interese a făcut și obiectul unui proces administrativ, pierdut în primă instanță de Agenția Națională de Integritate la Curtea de Apel. Cel mai important însă este procesul în care Ecaterina Andronescu a contestat decizia de incompatibilitate primită din partea ANI. Inspectorii de integritate au anunțat public în iunie 2011 că Ecaterina Andronescu a încălcat legislația privind regimul juridic al incompatibilităților, aceasta fiind pe atunci și rector al Universității Politehnica din București și senator PSD, dar și vicepreședinte al partidului. Ecaterina Andronescu a contestat această decizie, iar Curtea de Apel București i-a dat un prim răspuns defavorabil, respingîndu-i cererea de suspendare a deciziei ANI. Aceasta a făcut recurs, care se judecă la ora actuală.
Gafele ministrului Andronescu
Ecaterina Andronescu a deținut în trecut alte două mandate. Unul în timpul guvernării PSD (2000-2003), celălalt în cabinetul Boc (2008- 2009), ambele încheiate brusc: primul printr-o revocare de premier, al doilea printr-o demisie de solidaritate, față de un coleg din Guvern. Mai mult, nenumăratele gafe comise de Ecaterina Andronescu i-au adus porecla Abramburica, chiar din partea studenților săi de la Politehnică. Printre cele mai haotice măsuri luate de Ecaterina Andronescu se numără eliminarea examenului de capacitate și desființarea școlilor profesionale, care a avut drept consecință un imens deficit de meseriași pe piața muncii.
Distribuie pe Facebook acest articol pentru a putea fi citit și de prietenii tăi!