Sărbătoarea Honterusfest reunește circa 2.000 de sași emigrați din Țara Bîrsei în Germania
Sașii brașoveni petrec la Pfaffenhofen
×
Î n c h i d e
g a l e r i a
f o t o
Publicitate
Dimensiune font:
Autor: Camelia ONCIU,
03.07.2009
Pe 5 iulie, sașii originari din Țara Bîrsei stabiliți în Germania se întîlnesc la Pfaffenhofen. Este vorba de o sărbătoare cu tradiție, numită Honterusfest, ale cărei începuturi datează din 1845. Nucleul participanților este format din vechii sași emigrați din Brașov. Ajunsă la a 21-a ediție, sărbătoarea sașilor din Germania reunește circa 2.000 de participanți care petrec cu bere și cozonaci tradiționali, sărbătorindu-l pe Honterus, umanistul de numele căruia e legată istoria lor.
Sărbătoarea lui Honterus
Într-o livadă de la marginea orașului german Pfaffenhofen, sașii originari din Brașov vin la Honterusfest, așa cum o făceau pe vremuri în Livada Poștei. Întrunirea va începe la ora 10, duminică 5 iulie. Cuvîntul de deschidere îl va avea un reprezentant important al comunității, numele lui rămînînd secret pînă în ultima clipă. Se vorbește despre Brașov și se rememorează anii petrecuți aici. După aceea, poți să stai de vorbă cu cunoscuții tăi la o halbă de bere, mici și cozonac săsești. Cu ocazia aceasta poți întîlni atîția cunoscuți cîți nu găsești nicăieri în tot anul. Stai la taifas amintindu-ți clipe din viața petrecută la Brașov. Sîntem cam 2.000 de persoane care vin din toată Germania. Am și un prieten care vine din Brașov special pentru această întrunire pe care o ținem din doi în doi ani, povestește brașoveanul Wilhelm Ernst Roth din Augsburg.
O tradiție veche de 164 de ani
Sașii din Germania țin foarte mult la întrunirile lor. Serbarea Honterusfest, veche din 1845, ajunsese în 1898, cînd s-a dezvelit statuia umanistului din Brașov, cea mai mare serbare populară a sașilor din Transilvania. În zorii zilei, toboșarii trezeau brașovenii, anunțînd sărbătoarea. La ora 6 și jumătate, bătea clopotul mare al Bisericii Negre. La ora 7, se aduna lumea, se ținea o cuvîntare, se formau grupurile de asociații culturale și comunitare și se pleca spre casa natală a lui Honterus, peste umărul dintre Tîmpa și Dealul Melcilor în Noa, după cum povestește Roth. Se ținea un discurs, la ora 11, la Izvorul Honterus care, pe atunci, se numea Pfaffenbrunnen. Roth mai spune că, după ce se stătea la masă, organizația Sächsischer Turn und Sportverein făcea demonstrații de gimnastică și concursuri sportive. La ora 19, avea loc încolonarea și întoarcerea la scoala Honterus. Manifestarea culturală se încheia cu cîntecul sașilor Siebenbürgen Land des Segen, cîntat prima oară în 1846 și devenit ulterior imnul manifestării.
Două Honterusfest
De cîteva ori, din cauza războaielor, serbarea Honterusfest nu a putut fi organizată. În regimul comunist, a fost interzisă. Însă, în Pfaffenhofen, a continuat să-i reunească pe sașii brașoveni, începînd cu 1966, din doi în doi ani. După 1990, Liceul Honterus a reluat tradiția, organizînd manifestarea în Poiana Brașov. Dar la această serbare lipsește graiul săsesc. Nu mai auzi un cuvînt nemțesc. Ăsta e mersul istoriei. Noi din Germania ne bucurăm că Honterustfest continuă și în Brașov, mărturisește brașoveanul. Sașii din Germania au dus cu ei mai multe obiceiuri și tradiții din Țara Bîrsei. În ultima duminică a lunii iulie, în Augsburg se ține serbarea Coroniței de pom (Kronenfest), la care participă circa 1.200 de persoane. Mai multe detalii, la adresa: www.wilhelm-roth.de.
Distribuie pe Facebook acest articol pentru a putea fi citit și de prietenii tăi!