Mieluța Călin locuiește de 35 de ani într-un mic apartament situat pe Strada Lungă nr. 247. Împreună cu ea mai locuiesc încă șase membri ai familiei: două fiice, un fiu cu soția și doi nepoți. Drama familiei a început în anul 2000, cînd Biserica Evanghelică a revendicat casa. Este dreptul lor, au fost casele lor și este normal să le revendice. La fel de normal este că și noi trebuie să locuim undeva. Am fost peste tot în audiență, începînd de la Primărie, Prefectură, pînă la Palatul Victoria și Palatul Cotroceni. Așteptăm în fiecare zi să fim evacuați și nu avem unde să ne ducem, povestește femeia într-o scrisoare trimisă la redacție directorului Marius Stoianovici.
Trei ani de procese
În curtea de pe Strada Lungă nr. 247 locuiau trei familii. Acum au mai rămas două, care nu au unde să se mute. Acum trei ani, reprezentanții parohiei din Bartolomeu ai Bisericii Evanghelice au intentat proces chiriașilor. Toate instanțele au dat cîștig de cauză noilor proprietari. În acest moment Curtea de Apel se pregătește să dea un verdict final acestui dosar, ultima înfățișare fiind programată pentru data de 11 martie. Mai mult ca sigur că vom pierde și aici și vor veni să ne evacueze. Nu am unde să merg cu copiii și nepoții. Singura soluție este să ne mutăm în stradă. Eu și mîine mă mut dacă mi se oferă ceva, scrie Călin Mieluța. Din păcate reprezentanții Bisericii nu au putut fi contactați pentru a-și expune punctul de vedere.
Nu au vrut să primească chiria
Dacă pînă în anul 2005 femeia a plătit foarte corect chiria la casieria bisericii, după data primei sentințe banii nu i-au mai fost primiți. Doamna preoteasă, care se ocupă de partea administrativă a parohiei, nu a vrut să-mi mai primească banii, deși am fost de multe ori la ea cerîndu-i să primească chiria pe care o datoram. Nu a vrut niciodată să primească banii, spunînd că oricum noi vom fi evacuați, mai spune femeia. Cu toate acestea, cu cîteva zile în urmă, a primit de la parohie o scrisoare semnată de preotul paroh Kurt Boltres, prin care i se aduce la cunoștință că are restanțe la plata chiriei de 3.850 de lei. Avînd în vedere sentința civilă pe care ați atacat-o neîntemeiat la infinit, cu scopul de a tergiversa predarea spațiului, vă aducem la cunoștință că figurați în evidențele noastre cu suma de 3.850 lei, reprezentînd chirie datorată pentru perioada aprilie 2005 - februarie 2008, se precizează în scrisoare. Mieluța Călin spune că nu are de unde să plătească această sumă, mai ales că scrisoarea se încheie și cu o precizare că la finalul proceselor vor fi calculate și daunele pentru perioada în care hotărîrea primei instanțe a fost atacată doar pentru a prelungi termenul de a locui în respectivul spațiu. Eu sînt o simplă femeie de serviciu la Spitalul CFR, unde îmi văd de treabă, pentru a cîștiga un ban cinstit. Ce dacă sînt țigancă, nu am și eu dreptul să trăiesc ca orice alt om? Din salariul pe care-l cîștig și din ajutoarele sociale ale copiilor, de-abia putem să ne ducem traiul zilnic. Nu am cum să plătesc o sumă atît de mare dintr-o dată. Nu știu ce o să fac, a mai spus, cu îngrijorare în glas Mieluța Călin.
Viceprimarul Gabriel Andronache spune că nu mai sînt locuințe sociale
Singura speranță a femeii a rămas la Primărie. Deja o cunosc acolo toți funcționarii, la cît de des merge în audiență la viceprimarul Gabriel Andronache. Este înscrisă pe lista de așteptare a celor care au dreptul la o locuință socială, ca toți cei evacuați din casele naționalizate. În fiecare lună merg în audiență la domnul viceprimar, care de fiecare dată mă întreabă de ce nu aștept să mi se trimită un răspuns la cererile mele. Eu nu pot să aștept, sînt disperată, pentru că foarte curînd voi fi aruncată în stradă, a încheiat femeia. Pentru una din fiicele ei, Loredana, Primăria a găsit o soluție, fiindu-i repartizată o garsonieră unde s-a mutat cu soțul și copiii ei, dar au rămas ceilalți șapte membri ai familiei. Viceprimarul Gabriel Andronache, cel care răspunde de spațiile locative ale municipiului, spune că niciun alt petent nu este atît de insistent ca Mieluța Călin. El spune că în fiecare lună îi spune că Primăria încearcă să-i rezolve situația locativă, dar că, pentru moment, nu sînt spații disponibile. Vom încerca în perioada următoare să găsim o soluție locativă și pentru această familie. În situația ei mai sînt alte 800 de familii evacuate din casele naționalizate, a declarat, pentru Monitorul Expres, viceprimarul Gabriel Andronache.
Distribuie pe Facebook acest articol pentru a putea fi citit și de prietenii tăi!