Ce boli dezvoltă copiii care nu ies la joacă și nu fac sport
×
Î n c h i d e
g a l e r i a
f o t o
Publicitate
Dimensiune font:
Autor: M.Ex.,
30.07.2020
Mișcarea este foarte importantă pentru creșterea sănătoasă și armonioasă a copiilor. Fie că bat mingea în spatele blocului, merg cu rolele, se plimbă cu bicicleta ori fac un sport organizat, cei mici au nevoie de câteva ore pe zi de acțiune. Altfel, se pot alege cu diverse afecțiuni, care mai pot fi tratate doar la medic. Iată ce boli dezvoltă copiii care nu ies la joacă și nu fac sport!Până nu de mult, regula nescrisă era clară: copiii veneau de la școală sau grădiniță, se schimbau în hainele de afară și ieșeau la joacă până când apunea soarele. Dar astăzi, când au la îndemână zeci de canale cu desene și mii de jocuri pe calculator, este foarte greu să-i mai tentăm pe cei mici cu banala ieșire prin parc. Dar, cu toate acestea, părinții nu trebuie să-i țină în casă. Important este să fie scoși din fața calculatorului și să fie stimulați să gândească și să facă mișcare.Angajarea copilului într-o activitate sportivă, dacă este efectuată în mod constant, într-un cadru adecvat, în limitele suportate de organism în manieră generală va acționa ca un factor de protecție împotriva principalelor boli care au drept factor de apariție sedentarismul: afecțiuni cardiovasculare, diabet zaharat, obezitate, diferite tipuri de patologii articulare.
Unde pot face copiii mișcare
Și nu trebuie ca cel mic să interacționeze cu alți copii. Ieșiți împreună cu rolele în jurul blocului, săriți elasticul în familie, jucați șotronul, lăsați-l să se cațere în copaci. Iar dacă stați la curte, lucrurile sunt și mai simple. Îi puteți amenaja un mic părculeț în grădină, cu tiroliană, tobogan sau trambulină în care poate sări toată ziua. Dacă alegeți să rămâneți în casă și locuiți la apartament, există posibilitatea să organizați exerciții de tip circuit, astfel: 2- 3 flotări, 2-3 genuflexiuni, 30 secunde sărit coarda, 3-4 step-ups, echilibru, squat-uri, sărituri, mersul piticului.
La ce vârstă poți înscrie copilul să facă un sport
Îndrumarea copiilor către un sport care să devină o activitate constantă pentru ei este bine să se întâmple după vârsta de 4 ani. Într-o anume măsură, firea lor poate influența și genul de sport pe care-l preferă. Părinții nu trebuie decât să observe ce-i place celui mic să faca în parc - să se plimbe cu bicicleta, să se joace cu mingea cu ceilalți copii, să se cațere pe plasele din parc sau preferă să stea într-un singur loc fără să faca prea mult efort fizic. În funcție asta, îi pot la înot, fotbal, handbal, volei, gimnastică, dans, karate, tenis, karting. Sportul în viața copilului oferă multiple beneficii, nu doar la nivel de dezvoltare fizică armonioasă, ci și la nivelul socializării și al sănătății pe termen lung.
Raport îngrijorător: sănătatea fiecărui copil este pusă în pericol
Dacă nu luăm în serios sfaturile specialiștilor, problemele copiilor noștri vor fi din cei în ce mai serioase. Potrivit raportului de referință intitulat Un viitor pentru copiii lumii?, la care a lucrat o comisie de peste 40 de experți în sănătatea copilului, arată faptul că sănătatea fiecărui copil din lume este pusă în pericol în mod direct de degradarea mediului înconjurător, de lipsa de mișcare și alimentația proastă, tip fast food. Comisia a fost convocată de către Organizația Mondială a Sănătății, UNICEF și The Lancet, pentru a discuta serios pe marginea concluziilor la care s-a ajuns, după analiza vieții în 180 de state. Raportul a fost dat publicității în urmă cu două luni.
Sursă: www.scid.ro
În lipsa unui acord scris din partea Monitorul Expres,
puteți prelua maxim 500 de caractere din acest articol
dacă precizați sursa și dacă inserați vizibil
link-ul articolului:
Distribuie pe Facebook acest articol pentru a putea fi citit și de prietenii tăi!