Sistemul ERP este o platformã informaticã prin intermediul cãreia companiile pot integra toate departamentele în cadrul aceluiași soft, pentru o bunã colaborare și un schimb de date constant.
Soluția ERP constituie un avantaj pentru multe afaceri, datoritã automatizãrii tuturor operațiunilor, costurilor mici și a gãzduirii datelor de cãtre furnizor. Tehnologia Cloud permite stocarea unei baze de date online, un nivel ridicat de securitate și asigurarea de backup pentru date.
În ultimii ani, utilizarea sistemelor ERP a crescut constant la nivel global, tot mai multe firme optând pentru aceastã metodã de organizare. De aceea, furnizorii de sisteme ERP continuã sã optimizeze funcțiile platformelor și sã asigure mediul optim de lucru. Analiștii prevãd un viitor promițãtor pentru sistemele ERP, care, se pare, vor deveni mai practice decât pânã acum. Iatã topul previziunilor în legãturã cu viitorul sistemelor ERP.
1. Sistemele ERP cloud vor continua sã creascã
În ultimii 10 ani, sistemele bazate pe cloud au devenit din ce în ce mai populare. Conform utilizatorilor, popularitatea acestora se justificã prin avantajele oferite: flexibilitate crescutã, mobilitate, agilitate, numãr mare de oportunitãți. Datoritã acestor aspecte, se estimeazã o creștere a utilizãrii sistemelor cloud și în urmãtorii ani. Cercetãrile sugereazã cã, în 2021, piața sistemelor bazate pe cloud va atinge 53,4 miliarde de dolari. Cu ajutorul unor sondaje, în care au fost incluse 225 de companii, s-a constatat cã 95% dintre acestea preferã sistemele ERP de tip cloud. Dintre acestea, 65% fãceau parte din industria producãtoare.
Sistemele ERP cloud sunt considerate investiții rentabile, ceea ce crește tendința cãtre acestea, în detrimentul soluțiilor ERP tradiționale, în care softul necesitã instalare pe un dispozitiv, ceea ce îl face mai rigid. Mai mult decât atât, în prezent existã și o promovare agresivã a sistemelor cloud, ceea ce va crește mai mult utilizarea acestora.
2. Se va opta pentru simplificarea sistemelor ERP
Cu toate cã sistemele ERP acoperã o mare parte din domeniile și operațiunile unei companii, se pare cã acestea vor tinde spre simplificare în ultimii ani. Dacã pânã acum, sistemele ERP au fost, continuu, dotate cu funcții și module noi, pare cã de acum încolo lucrurile se vor schimba.
Pânã acum s-a pus accentul pe adãugarea de noi funcții, cum ar fi CRM (Customer Relationship Management) sau HCM (Human Capital Management), în detrimentul îmbunãtãțirii funcțiilor de bazã ale unui sistem ERP. Cu toate acestea, furnizorii au sesizat cã nu este simplu sã concurezi cu alte softuri specializate în aceste domenii. Având în vedere acest lucru, se preconizeazã cã sistemele ERP nu vor mai introduce astfel de funcții noi. În schimb, sistemele ERP se vor perfecționa în ceea ce privește funcțiile de bazã, astfel încât sã asigure în continuare o funcționare optimã a companiei.
3. Sistemele ERP se vor optimiza prin inteligența artificialã
Printre previziunile legate de sistemele ERP, se numãrã și creșterea utilizãrii inteligenței artificiale. O tehnologie bazatã pe inteligența artificialã crește eficiența afacerii, eliminã erorile umane și reduce, semnificativ, costurile. O astfel de tehnologie oferã o interfațã mai interactivã și ține locul unui asistent personal. Practic, aceasta poate rãspunde chiar și vocal la cerințele utilizatorilor, poate realiza analize amãnunțite ale rezultatelor, poate automatiza mai multe operațiuni și poate oferi soluții pentru problemele apãrute pe parcurs.
Toate aceste aspecte vor crește performanța companiilor. De aceea, se va opta pentru un astfel de sistem, mai ales cã este accesibil tuturor tipurilor de companii.
În concluzie, conform previziunilor realizate de analiști, sistemele ERP vor continua sã se dezvolte în avantajul antreprenorilor, angajaților și clienților, iar cele bazate pe tehnologia cloud vor fi superioare celor tradiționale.