Muºcatele sunt printre cele mai populare ºi mai rãspândite plante din lume. Nu sunt pretenþioase, se adapteazã în orice condiþii.
Vã prezentãm câteva sfaturi care vã vor ajuta sã aveþi, toatã vara, muºcate cu flori bogate
1. Aveții grijã sã cumperi flori cât mai sãnãtoase, cu frunzele verzi. Amestecã pãmant de grãdinã cu nisip și turbã, astfel mușcatele vor rezista mai mult
2. Dacã mușcatele cresc mai mult și au rãdãcinile ieșite, acestea trebuie mutate într-un ghiveci mai mare, altfel se usucã. Tulpinile florilor mai batrâne se taie de la jumãtate pentru a favoriza creșterea de noi vlãstari.
3. Mușcatele sunt extrem de sensibile la umezealã, de aceea au nevoie de ghiveci cu scurgere bunã, deci sã fie gãurite. Cel mai des, plantele se îmbolnãvesc anume de la excesul de apã.
4. Aveți grijã ca ghiveciul pentru mușcate sã fie încãpãtor, pentru a le permite sã se dezvolte cât mai mult și mai frumos.
5. Mușcatele au nevoie cât mai des de curãțare, dacã vreți sã fie cât mai mult inflorite. Nu lãsați frunzele sau florile uscate în ghiveci, nu este estetic, în plus, pot apãrea ciuperci.
6. Muºcatelor le place lumina, dar soarele puternic le arde. Aºadar, în zilele toride de varã, ar fi bine sã fie protejate sau sã fie mutate din bãtaia directã a soarelui.
7. Pentru ca au frunze cu perișori, mușcatele ar trebui udate la rãdãcinã, o datã pe zi, mai ales în zilele caniculare. Ideal e sã fie udate dimineaþa sau seara, iar cea mai bunã apã este cea de ploaie. Apa de la robinet are multe fluoruri care nu fac bine plantelor.
8. Mușcatele nu se lasã niciodatã la umbrã, deoarece vor face mai multe frunze decât flori și vor fi mai expuse la boli.
9. Muºcatelor le plac spaþiile deschise ºi bine aerisite, dar ferite de curenþi puternici de aer.
10. Din luna aprilie pânã în septembrie, se adaugã în apa de udat îngrãºãmânt lichid. În perioada de înflorire abundentã, puteþi fertiliza muºcatele o datã pe sãptãmânã, în funcþie de recomandarea de pe etichetã.
11. Ciupirea este esenþialã dacã ne dorim muºcate dese, cu multe tulpini, pe care vor creºte o mulþime de flori. Periodic, se ciupeºte vârful lãstarilor pentru ca planta sã se ramifice ºi sã se îmbogãþeascã. Ciupirea constã în scurtarea ramurilor cu cel mult o treime.
12. Dãunãtorii mușcatelor se combat cu insecticide, iar bolile cu fungicide. Acestea se gãsesc în magazinele specializate.
Cum se provoacã înflorirea abundentã a muºcatelor
Dacã vreți sã aveți flori în abundențã, încercați urmãtorul sfat:
Aveți nevoie de: 2,7 litri apã, 100 g drojdie proaspãtã, 0,5 pahar de zahãr
Turnați apa într-un borcans și lãsați sã se evaporeze clorul. Apoi, diluați drojdia în puținã apã și adãugați-o, împreunã cu zahãrul, peste apa din borcan. Acoperiți vasul și lãsați-l la cald, agitându-l din când în când. Soluția va fi gata când se va termina fermentarea.
Diluați câte un pahar din soluția obținutã în 10 litri de apã și udați mușcatele o datã la 2 sãptãmâni.
În lipsa unui acord scris din partea Monitorul Expres,
puteþi prelua maxim 500 de caractere din acest articol
dacã precizaþi sursa ºi dacã inseraþi vizibil
link-ul articolului:
Distribuie pe Facebook acest articol pentru a putea fi citit ºi de prietenii tãi!