Artrozele sunt îmbolnăviri cronice ale articulațiilor, de natură degenerativă, caracterizate prin deteriorarea cartilajului articular și prin leziuni ale oaselor din vecinătate.
Este afecțiunea degenerativă a tesuturilor cartilaginoase și osoase ce formează articulația. Suprafețele articulare sunt expuse (cu înaintarea în vârstă) presiunii, frecării. Cartilajul devine mai subțire, suprafețele neregulate, spațile articulare mai înguste. Pe marginea acestora se depune calciul, sub formă de ciocuri, pinteni, punți, care se pot vedea bine prin radiografii.
La început poate să nu apară durerea, pe urmă mobilitatea articulației respective devine tot mai redusă și dureroasă.
Este boala vârstei, dar poate să apară și la tineri, în special la sportivi, după eforturi mari, repetate îndelung, la cei care depun munca fizică grea sau la oamenii grași.
Localizări frecvente
Coloana vertebrală (spondilartroza), extremitatea inferioară (genunchiul, articulația coxo-femurală, mîinile, etc).
Cauze
Este foarte dificil de a se stabili în fiecare caz de unde provine afecțiunea. Principalul sindrom este durerea ce apare mai ales dimineața, după trezire și atunci când se schimbă vremea. De regulă la mișcări se aud scârțâituri ale oaselor.
Cele mai frecvente sunt: coxartroza (localizată la sold), gonartroza (la genunchi), spondiloza (la nivelul coloanei vertebrale).
În toate cazurile nu se poate obține vindecarea dacă nu se practică gimnastica medicală care să întărească musculatura. Acest lucru ajută nu numai la stoparea evoluției bolii ci contribuie foarte mult la vindecare.
Iată totuși câteva cauze: obezitate, diabet, femei cu tulburări de secreție ovariană, factorul mecanic (traumatisme, poziții defectuoase), îmbătrânirea, factorul ereditar, etc.
Tratament.
Căldură locală, ultrasunete, masaj, gimnastică medicală, balneoterapie. Nu se vindecă complet, dar durerile se reduc și articulația bolnavă poate recapată parțial mobilitatea.
Artroza cotului
Succede deseori unui traumatism care a cuprins în suferință și suprafețe articulare. Se va face tratamentul ca la reumatism și dacă nu se obțin rezultate se va interveni chirurgical.
Se pot folosi următoarele plante medicinale: ardei, brândușa de toamnă (semințe), brustur, ceapă, cireșe, coada calului, fasole, gălbenele, hrean, iederă, lămâi, măceș, mesteacăn, nuc, osul iepurelui, ovăz, plop, porumb, revent, salcie, spânz, troscot, țelină, usturoi, varză.
Se va evita frigul, umezeala, eforturile fizice mari. Se combate obezitatea.
În primul rând este nevoie de multă odihnă. Se va întării musculatura prin gimnastică medicală, se alimenteaza cu multe vitamine.
Alimentația trebuie să conțină multe sucuri din legume și fructe.
Ca alimente medicament avem: fasole verde, țelină, fructe, lactate, pește slab, ouă, miere.
Rețetă: Se fierb coji de ouă în mai multe ape care se aruncă, apoi se pun cojile în cuptor cu ușa deschisă, pentru a se usca. Să nu se coloreze în procesul uscării. Se macină apoi sub formă de praf cu ajutorul râșniței de cafea. Se pune 1 parte praf de ouă cu 1 parte suc de lămâie. Se poate consuma după 24 ore. Se va lua zilnic câte 1 linguriță de 3 ori pe zi, pentru completarea cu calciu.
Alte proceduri
Pansament cu rășină de brad diluată în alcool sanitar. Se pune apoi o fașă și se păstrează timp de 24 ore după care se spală cu alcool și se pensulează altă rășină.
Împachetări cu parafină sau cu nămol de turbă, cataplasme cu muștar, hrean ras și pus în alcool cu care se va face împachetare.
Se va face gimnastic ă în măsura posibilităților.
Se va feri de frig și umezeală.
Se va combate sedentarismul.
Se fac băi cu plante medicinale, mai ales cu lujeri de roșii, frasin, nuc, care sunt utile aici.
www.bunicastietot.ro
În lipsa unui acord scris din partea Monitorul Expres,
puteți prelua maxim 500 de caractere din acest articol
dacă precizați sursa și dacă inserați vizibil
link-ul articolului:
Distribuie pe Facebook acest articol pentru a putea fi citit și de prietenii tăi!