Autentificare
Ziarul care vorbește cu brașovenii
Portile istoriei Scoala Cerbul de Aur Diaspora
Casa mea Dialog Contabil Expres Gala Monitorul Expres
Index -> Monitorul Expres -> Suplimente -> Cerbul de Aur
Publicitate

S-au făcut de c...erb


Trupa Sistem a făcut playback în concert

×

Î
n
c
h
i
d
e

g
a
l
e
r
i
a

f
o
t
o
Publicitate
Dimensiune font:

Autor: Camelia Onciu, 05.09.2009
• Invitați pentru a demonstra live ce înseamnă virtuozitate în arta percuției, membrii trupei Sistem au oferit doar un recital mimat de pe CD
• Organizatorii și managerul trupei spun că au acceptat compromisul unui playback în favoarea unui show de excepție

Trupa Sistem a deschis primele trei seri ale Cerbului de Aur cu un joc animat, ornat cu efecte pirotehnice și vizuale deosebite. Și cu batet. Dacă ar fi fost numai asta, ar fi fost oarecum ok. În fond era, doar un moment de deschidere a spectacolului. Un fel de scenografie. Poate că trecea neobservat un playback, umai că Sistem a susținut un ,,concert“ joi seară. Marcat în program, alături de celelalte vedete invitate. Iar publicul a văzut că vocea solistei vocale rămîne în urmă și că uneori bețele lovesc butoaiele fără a scoate vreun sunet. Dar, dacă profanii n-au fost chiar siguri că e vorba de un playback, la cît de avansată a ajuns tehnologia showbizz-ului, Marian Ionescu, de la Direcția 5, n-a putut să ierte o asemenea „păcăleală“. Și i-a acuzat ieri deschis pe cei de la Sistem de „playback foarte bine învățat“.

„Nota 10 pentru Holograf!“

Băieții de la Direcția 5 au venit cu entuziasm la discuția cu jurnaliștii de la Cerb pentru că n-au mai dat un interviu ca lumea de 11 ani, după socoteala lui Marian Ionescu, fondatorul trupei. Cum trupa s-a înființat în 1991, tăcerea lor a fost cam lungă. Dar ca activitate muzicală, n-au stat o clipă. Trupa a scos 19 albume în 19 ani, iar pe 22 octombrie, îl lansează pe al 20-lea: „Live în studio“. „E o înregistrare la repetiții. Ne-am zis să asculte lumea și cîntece în forma lor virgină“, explică Marian. În numele colegilor lui, Marius Keseri (tobe), Nicu Damalan (chitară), Cristi Enache (voce), Toni Șeicărescu (voce), Marian anunță că sînt cu toții fericiți că au fost invitați într-un megarecital care să închidă a patra seară a festivalului. „Pînă acum, n-au fost artiști români care să închidă serile. Păcat. Avem vreo 20-30 de artiști foarte buni, care cîntă de-adevăratelea. E o idee foarte sănătoasă să-i auzim într-un mare festival. Nota 10 pentru Holograf!“, e de părere basistul.

Direcția 5 are un sistem, dar Sistem n-are o direcție

Nu la fel de adevărați îi consideră Marian pe artiștii care fac playback. Nu s-a putut abține să nu remarce un fapt observat de multă lume, că trupa Sistem nu a cîntat chiar live, o contribuție majoră la reușita spectacolului lor fiind negativul pe care era înregistrată o bună parte din instrumentație. „Asta e rețeta succesului. Niște butoaie și un CD. Un fel de playback bine învățat. Ce-i păcăleala asta? Nu-și dau seama că spectatorii au plătit bani ca să-i vadă pe Sistem? Prea mare păcăleala. O păcăleală în culori“, e de părere Marian Ionescu, liderul Direcției 5, formație care și-a făcut o datorie de onoare din a cînta numai live.
La polul opus, Holograf i-a lăsat o impresie extraordinară. Marian spune că publicul din România a învățat să-i taxeze pe impostori, dar e nemulțumit că nu face și presa același lucru. „Trebuie făcută diferența între scamatori și artiști adevărați“, crede el, cu apropo la Sistem versus Holograf.

„Percuția a fost captată live“

O mare trupă e acuzată de playback. Și nu oriunde, ci pe scena celui mai mare festival internațional made in Romania. Un eveniment în care ar trebui să vedem măiestria celor mai mari valori. În acest scop, invitații, români sau străini, ne demonstrează pe viu calitățile lor vocale și instrumentale. Dacă mimează doar, nu ne rămîne decît să ne uităm la hainele lor, la felul cum se mișcă și zîmbesc. La Sistem, e o situație specială. Pe lîngă muzică, băieții fac și un show animat de efecte vizuale. Nu există nicio îndoială că laserele și focurile au fost reale. La fel de reală a fost și mișcarea scenică. Dar prestația lor artistică, care pentru Sistem înseamnă percuție, a fost doar parțial live. Petre Năstase, directorul artistic al festivalului, încearcă o explicație: „Au făcut playback? Nu. E o greșeală. N-au cum să facă playback pe butoaie. Nici vocea nu a fost playback. Am discutat înainte cu Sistem ce trebuie să facă. Pe negativ a fost înregistrată o parte a instrumentelor, dar percuția a fost captată live. Partea ritmică nu era pe negativ. Show-ul celor de la Sistem este viu, bogăția vizuală primează. Eu nu fac spectacole pentru 2-3.000 de oameni, ci pentru 5 milioane. Îl iubesc pe Marian, dar, uneori, artiștii sînt prost informați.“

Pînă la urmă a fost playback, din cauza cablurilor

E drept că TVR nu a plasat pe imagini sigla „Playback“, dar nici pe cea „Live“. Nu știm ce părere are CNA-ul de acest aspect, dar ceea ce s-a întîmplat trei seri la rînd pe scena cerbului rămîne o situație controversată și, într-un fel, singulară în istoria Cerbului. Niciodată invitații în concert n-au dat din buze, ci chiar și-au folosit corzile vocale și au cîntat live pe instrumente. Dar, pentru toate există o explicație. Anca Lupeș, managerul trupei Sistem, recunoaște c㠄playback-ul a fost o soluție tehnică cu care am căzut de acord împreună cu TVR-ul. Pentru o bună sonorizare, nu poți să miști nimic din loc. Or, băieții trebuiau să se deplaseze cu butoaiele, nu puteau căra și cablurile după ei. A fost un compromis să folosim de pe negativ nu numai orga sau bass-ul preînregistrate, ci și sunetele butoaielor. Procesul de mixare e complicat, nu se poate sonoriza parțial“, spune managerul.

Un compromis o dată-n carieră

Nu numai butoaiele, dar și vocile au fost playback. „Dacă solista ar fi fost live, microfonul ei ar fi preluat și zgomotul butoaielor și ar fi ieșit un haos. Ar fi putut cînta live doar dacă stătea nemișcată, într-un colț. Dar show-ul e foarte complex, presupune și multă mișcare. Ca totul să iasă perfect, a trebuit să acceptăm un compromis. De regulă, în concertele lor, Sistem cîntă live, sunetele sînt preluate separat. De data aceasta a fost altfel. În plus, timpul de demontare era foarte mare dacă veneau cu toate cablurile, și nu erau decît două minute la dispoziție“, explică managerul Anca Lupeș.
Acum că s-a lămurit situația, nu trebuie să rămînem supărați pe Sistem, o formație care ne-a adus mari bucurii și de valoarea căreia nu se îndoiește nimeni. La urma urmei, se întîmplă și la case mai mari. Și Madonna s-a folosit de un CD. Dar, vorba lui Farfuridi, „la urma urmei, fie și playback, dar s-o știm și noi“.

Putea fi un playback mai bun

• În 1993, lui Laurențiu Cazan i s-a luat premiul I la Cerbul de Aur, tocmai din cauza unei acuzații de playback la piesa „Say Something“. Dacă la Sistem, acuzația are un temei, în cazul lui Laurențiu, totul a fost o aiureală. „Doar nu era în mîna mea caseta. Mi se auzea respirația, am și falsat un pic din cauza emoțiilor. N-a fost playback, am spus-o de o sută de ori. E ca și cum i-ai spune lui Mutu după ce a dat gol, că nu se pune, a fost o hologramă, nu el“, explică Laurențiu. Ca artist, evident că a sesizat că Sistem a făcut playback. Ba chiar e de părere că putea fi făcut mai bine: „Se auzea fără dinamică. N-avea sunet de trupă. Pentru un astfel de playback era mai indicat un suport audio cu rezoluție foarte mare. Măcar vocile de-ar fi fost live! Păcat, eu îi apreciez foarte mult. Oricum, ei n-au fost în concurs, e o altă situație“, crede artistul. Poate că acesta poate fi numit paradoxul Cerbului: unde e playback, tăcem chitic, iar unde nu e, îl inventăm.

The Marker, cît mai sus!

• Băieții de la Direcția 5 (foto) apreciază că, deși au avut aceeași piesă de deschidere ca în 1992, cînd a avut loc primul lor concert, piesa „e cîntată cu mai multă maturitate“. De atunci, trupa a trecut prin mai multe schimbări. Toni a plecat în Olanda, dar s-a întors acum, după ce a muncit într-o fabrică și și-a încercat norocul în căsnicie de patru ori. Cît despre concursul Cerbul de Aur, lui Cristi Enache i-au plăcut cel mai mult brașovenii de la The Marker, care sper㠄să ajungă cît mai sus“.
Distribuie pe Facebook acest articol
pentru a putea fi citit și de prietenii tăi!
Comentarii:Articole la Suplimente

Un greu al rock-ului mondial a cîntat la Brașov


Steve Vai, vrăjit de folclorul românesc

Seara galei Cerbul de Aur 2009


Cerbul de Aur pleacă în Italia
Spatiu publicitarMinim 100.000 afisari lunar.


Pentru detalii contactati telefonic
departamentul marketing al
Monitorul Expres la
0731.018.277 sau 0268.543.316.
Cumpără aici ziarul complet în format PDF
Ultimele stiri
 • ➤ Știri Brasov


  27 de vagoane cu lemn fără acte, într-un tren de marfă depistat de Garda Forestieră Brașov


  04.08.2020
 • ➤ Prima pagină


  Cum va adapta Tătaru paturile ATI lipsă de la Brașov?


  04.08.2020
 • ➤ Eveniment


  Parteneriat „smart-city“


  Brașovul s-ar putea înfrăți cu orașul Sejong din Coreea de Sud


  04.08.2020
 • ➤ Eveniment


  Într-o lună, mountain-bikerii vor putea coborî din Postăvarul în Brașov


  04.08.2020
 • ➤ Eveniment


  Premieră


  Autogara va avea gazon pe acoperiș


  04.08.2020
 • ➤ Eveniment


  Sala Polivalentă va fi construită cu bani de la Guvern


  04.08.2020
 • ➤ Eveniment


  Clădirile fostei piețe de la Triaj vor fi demolate


  04.08.2020
 • ➤ National


  Schimbări mari


  Dispar notele la Religie, Desen, Muzică și Sport


  04.08.2020
 • ➤ Doctor


  Scapi de depresie și oboseală cu Rhodiola rosea


  04.08.2020
 • ➤ Doctor


  Avertisment


  Un asimptomatic este un pericol pentru cei din jur


  04.08.2020
 • ➤ Doctor


  România va primi de la Comisia Europeană peste 25.000 de flacoane de Remdesivir


  04.08.2020
 • ➤ Doctor


  Fă salate de andive dacă vrei să slăbești


  04.08.2020
 • ➤ Doctor


  Afinele, boabe de sănătate


  04.08.2020
 • ➤ Life


  S-a dat de gol


  Andreea Mantea s-a logodit cu iubitul misterios


  04.08.2020
 • ➤ Life


  Ruby face senzație în Grecia


  04.08.2020
 • ➤ Life


  Zeny a împlinit 2 ani


  04.08.2020
 • ➤ Cititori


  10 remedii care te scapă de mușcăturile de țânțari


  04.08.2020
 • ➤ Cititori


  SFAT EXPRES


  Ce trebuie să faci dacă ai început să iei în greutate?


  04.08.2020
 • ➤ Sport


  SPORT FLASH


  04.08.2020
 • ➤ Sport


  Centru de Excelență al Federației Române de Handbal la Sfântu Gheorghe


  04.08.2020
 • ➤ Sport


  PROMOVARE ÎN LIGA 1


  Euforie!


  04.08.2020
 • ➤ Opinii


  Punctul critic


  Un proiect pierdut?


  04.08.2020
 • ➤ Sport


  CFR CLUJ, noua și vechea campioană a României


  03.08.2020
 • ➤ Știri Brasov


  Femeie accidentată pe o trecere de pietoni din Brașov


  03.08.2020
 • ➤ National


  Schimbări mari la gimnaziu: dispar notele la Religie, Desen, Muzică și Sport și sunt tăiate ore de Fizică și Chimie


  03.08.2020
 • ➤ Știri Brasov


  Brașovul s-ar putea înfrăți cu capitala administrativă a Republicii Coreea


  03.08.2020
 • ➤ Știri Brasov


  Spectator la Opera Brașov, numai cu mască


  03.08.2020
 • ➤ Știri Brasov


  30 de noi cazuri COVID în Brașov, 823 noi cazuri în România


  03.08.2020
 • ➤ Știri Brasov


  Noua Gară din Brașov va avea gazon pe acoperiș


  03.08.2020
 • ➤ Sport


  UTA și FC Argeș au promovat direct, CS Mioveni merge la baraj


  03.08.2020
 • ➤ Prima pagină


  Cum este bătut Brașovul de Sibiu la spital nou-nouț


  03.08.2020
 • ➤ Eveniment


  De la 1 august


  La postul BBC World rulează clipuri de promovare a Brașovului


  03.08.2020
 • ➤ Eveniment


  Brașovul are în continuare peste 400 de pacienți cu COVID-19 internați în spitale


  03.08.2020
 • ➤ Eveniment


  Noile rețele de apă din Brașov au fost puse în funcțiune


  03.08.2020
 • ➤ Religie


  Tradiții


  Postul Sfintei Mării poate să împlinească dorințe, dacă este ținut cu smerenie


  03.08.2020
 • ➤ National


  Barometru IMAS - Europa FM


  PNL și PSD, în creștere ușoară în opțiunile electorale


  03.08.2020
 • ➤ National


  Alegeri locale 2020: A fost constituit Biroul Electoral Central


  03.08.2020
 • ➤ Life


  Senzații


  Antonia face iar valuri


  03.08.2020
 • ➤ Life


  Anca Țurcașiu începe o viață nouă


  03.08.2020
 • ➤ Life


  Loredana ține pasul la 50 de ani


  03.08.2020
 • ➤ Life


  O vulpe a furat aproape 100 de pantofi din Berlin


  03.08.2020
 • ➤ Cititori


  Este bine să știți


  Reguli de pandemie în cabinetele stomatologice


  03.08.2020
 • ➤ Sport


  SPORT FLASH


  03.08.2020
 • ➤ Sport


  Mitriță, eliminat din playoff-ul MLS


  03.08.2020
 • ➤ Sport


  Au luat Cupa și au scăpat-o pe gazon


  03.08.2020
 • ➤ Sport


  AUTO


  Trofeul Râșnov, a treia victorie a lui Emil Nestor în acest sezon


  03.08.2020
 • ➤ Sport


  Viitorul și Dinamo luptă pentru locul în UEFA Youth League


  03.08.2020
 • ➤ Sport


  FOTBAL


  „Festival” de goluri pentru Corona


  03.08.2020
 • ➤ Opinii


  Punctul critic


  Un bilet în plus


  03.08.2020
 • ➤ Știri Brasov


  A murit fostul deputat PNL de Brașov Gheorghe Gabor


  02.08.2020
 • Cele mai noi articole
  Articolul anterior


  Ivan Patzaichin a venit la Cerb să mai uite de necazuri

  Articolul următor


  Antonino și Claudia, iubire născută la Cerb

  Prima paginïżœ | Site Map | Contact | Despre noi | Mobil
  (ïżœi) acest site foloseïżœte cookie-uri proprii ïżœi ale terïżœilor. Setïżœri Cookies
  Siteuri partenere:
  AnunturiExpres.ro TipoMagazin.ro Porïżœile istoriei

  www.monitorulexpres.ro

  | | |
  2003 - 2022 © Marius Mihuțoiu pentru Monitorul Expres | Powered by Yky CSM | executat în 17 milisecunde, încărcat în milisecunde